شرح پرسش: منبری که در مسجد گوهر شاد قرار دارد و اصطلاحا هم منبر امام زمان (عج) نام دارد، توسط چه کسی ساخته شده است؟ آیا در زمان امام خاصی مورد استفاده قرار گرفته است؟ پاسخ: در وسط چهار ضلع مسجد گوهرشاد، ایوانهای چهارگانهای وجود دارد. بزرگترین ایوان، ایوان جنوبی و قبله و محراب مسجد است که بر فراز آن گنبد و گلدستهها قرار گرفته است و به نام ایوان مقصوره معروف است. ارتفاع ایوان مقصوره بیش از 42 متر میباشد. در این ایوان، منبر بزرگ و قدیمی قرار دارد که از قدمت و نفاست حائز اهمیت میباشد این منبر نفیس از چوب گردو و گلابی با شیوه منبت کاری بدون به کار رفتن میخ و یا هر فلز دیگر ساخته شده است. منبر فوق چهارده پله دارد و در میان مردم به منبر صاحب الزمان معروف است. سازنده آن از ذکر نام خود خودداری کرده و حتی تاریخ ساخت آن را نیز بیان نکرده و اما به نظر کارشناسان زمان ساخت آن به 300 سال قبل برمیگردد، این ایوان در عصر حکومت فتحعلی شاه قاجار و به در دایرة المعارف بناهای تاریخی ایران آمده که سازنده این اثر، استاد محمد نجار خراسانی منبت کار عصر قاجاریه میباشد. منبر تاریخی فوق از آنجا که در زمان متأخر از ائمه معصومین علیهم السلام ساخته شده است، مورد استفاده هیچ یک از ائمه علیهم السلام قرار نگرفته است. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
شرح پرسش:
منبری که در مسجد گوهر شاد قرار دارد و اصطلاحا هم منبر امام زمان (عج) نام دارد، توسط چه کسی ساخته شده است؟ آیا در زمان امام خاصی مورد استفاده قرار گرفته است؟
پاسخ:
در وسط چهار ضلع مسجد گوهرشاد، ایوانهای چهارگانهای وجود دارد. بزرگترین ایوان، ایوان جنوبی و قبله و محراب مسجد است که بر فراز آن گنبد و گلدستهها قرار گرفته است و به نام ایوان مقصوره معروف است. ارتفاع ایوان مقصوره بیش از 42 متر میباشد.
در این ایوان، منبر بزرگ و قدیمی قرار دارد که از قدمت و نفاست حائز اهمیت میباشد این منبر نفیس از چوب گردو و گلابی با شیوه منبت کاری بدون به کار رفتن میخ و یا هر فلز دیگر ساخته شده است. منبر فوق چهارده پله دارد و در میان مردم به منبر صاحب الزمان معروف است. سازنده آن از ذکر نام خود خودداری کرده و حتی تاریخ ساخت آن را نیز بیان نکرده و اما به نظر کارشناسان زمان ساخت آن به 300 سال قبل برمیگردد، این ایوان در عصر حکومت فتحعلی شاه قاجار و به در دایرة المعارف بناهای تاریخی ایران آمده که سازنده این اثر، استاد محمد نجار خراسانی منبت کار عصر قاجاریه میباشد.
منبر تاریخی فوق از آنجا که در زمان متأخر از ائمه معصومین علیهم السلام ساخته شده است، مورد استفاده هیچ یک از ائمه علیهم السلام قرار نگرفته است.
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] آیا امام مهدی(ع) در مسجد سهله سکونت دارند؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) عاقبت کار انکار کننده امامت ائمه (ع) را چه دانستهاند؟
- [سایر] چرا امام زمان علیه السلام بر خلاف سایر ائمه (ع) باید غیبت داشته باشد؟
- [سایر] این که ائمه (ع) گفتهاند فدای امام زمان (عج) شوند، امری حقیقی است یا تعارف؟
- [سایر] کتابی معرفی نمایید که حاوی روایات ائمه (ع) در مورد امام مهدی (عج) باشد.
- [سایر] به چه علت ائمه (ع) همه علایم ظهور امام زمان (عج) را بیان نکردهاند؟
- [سایر] پرسش: آیا ایران کشور امام زمان است و لشکر امام زمان (ع) از ایران حرکت می کند ؟
- [سایر] آیا رجعت صحیح است؟ آیا بازگشت ائمه (ع) بعد از شهید شدن امام مهدی (ع) میباشد؟
- [آیت الله اردبیلی] اینجانب عازم عمره هستم. آیا میتوانم از مسجد شجره به نیت امام عصر (عجل الله تعالی فرجه) و حضرت صدیقه(ع) محرم شوم؟
- [سایر] آیا حضرت مهدی (ع) هم رجعت میکنند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز در حرم امامان (ع) مستحب بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز در حرم ائمه: مستحب بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین علیه السلام برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله مظاهری] رفتن در مسجد الحرام و مسجد النبی صلی الله علیه و آله و توقّف در سایر مساجد و حرمهای ائمّه طاهرین علیهم السلام و خواندن سورهای که سجده واجب دارد، برای مستحاضه اشکال ندارد، و نزدیکی شوهر با او نیز حلال است، گرچه غسل استحاضه نکرده باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است امامِ خطیب در زمستان و تابستان عمامه داشته و ردائی از برد یمانی یا (عدنی) بپوشد و خود را بیاراید، تمیزترین لباسهای خود را بپوشد و بوی خوش به کار برد به طوری که با وقار و سکینه باشد، و قبل از خطابه هنگامی که مؤذن اذان می گوید او بر منبر قرار گرفته باشد تا اذان به پایان رسد و خطبه را آغاز کند، و هنگام صعود بر منبر خطابه روبروی مردم بایستد و سلام کند و مردم نیز با چهره های خود از او استقبال کنند و به چیزی از قبیل کمان و شمشیر (اسلحه) و عصا تکیه کند، و مردم نیز خود را روبروی او قرار دهند.
- [آیت الله سبحانی] مسافر می تواند در مسجدالحرام و مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله وسلم) و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند و تمام افضل و شکسته احوط است. ولی اگر بخواهد در جائی که اول، جزء این مساجد نبوده و بعد از زمان ائمه(علیهم السلام) به این مساجد اضافه شده نماز بخواند، باید شکسته بخواند و نیز مسافر می تواند در حرم حضرت سیدالشهداء(علیه السلام)در شعاع 25 ذراع(تقریباً 11متر) از ضریح مقدس نماز را تمام بخواند.