قبل از این که به پاسخ شما بپردازیم حدیثی از امام عصر (عج) را نقل میکنیم. امام مهدی (عج) نسبت به شیعیان خود میفرمایند: (ما در رعایت حال شما کوتاهی نمیکنیم و یاد شما را از خاطر نبردهایم که اگر جز این بود گرفتاریها به شما رو میآورد و دشمنان شما را ریشه کن می کردند، از خدا بترسید و ما را پشتیبانی کنید.) (بحار الانوار، ج 53، ص 175) اما در مورد سوال شما نکات ذیل قابل ذکر است، در خواست میگردد چون این موضوع از مقولههای متفاوت کلامی، فلسفی، عقلی، روایی و نقلی مورد بحث قرار گرفته حتما برای اطلاعات بیشتر و تنویر ذهن، کتب ارجاعی پایان این پاسخ را مطالعه کنید. - رجعت از اصول اعتقادی اختصاصی شیعه است و سایر فرق به آن اعتقادی ندارند. - رجعت جنبه عمومی و همگانی ندارد. بلکه در مورد ائمه اطهار علیهم السلام و مؤمنان خالص، کافران ستمگر اختصاص مییابد. بنا به فرمایش امام صادق علیه السلام در مورد موافقان چون در مسیر آنان سد و موانعی ایجاد شده بود. لذا برای ادامه طریق کمال و برای مشرکین خالص که پستترین درجه آن را ندارند جهت رسیدن به مجازات رجعت صورت میگیرد. - رجعت اختیاری است و زمان آن نیز مانند ظهور حضرت مهدی علیه السلام مشخص نیست. امام صادق علیه السلام میفرمایند: (تمامی پیامبران علیهم السلام در رکاب حضرت علی علیه السلام هنگام رجعت جنگ خواهند نمود.) - اولین شخصی که به دنیا رجعت میکند به نقل از امام صادق علیه السلام، حضرت امام حسین علیه السلام میباشد . ابن خالد کابلی به نقل از امام سجاد علیه السلام در تفسیر آیه (ان الذی فرض علیک القران لرادک الی معاد؛ آن کسی که قرآن را برتو فرض کرد تو را به بازگشتگاه برمیگرداند.) مینویسد: پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و حضرت علی علیهما السلام و همه امامان به سوی شما بازمیگردند.) - در ادعیه نیز به این مسأله اشاره شده است. در زیارت جامعه میخوانیم: (معترف بکم، مومن با یابکم، مصدق برجعتکم منتظرلامرکم و مرتقب لدولتکم؛ من به شما اعتراف میکنم و ایمان به بازگشت شما دارم و رجعت شما را تصدیق میکنم و منتظر امر شما و چشم به راه دولت شما هستم.) - در آیات قرآن نیز به این مسأله اشاره شده است. آیه 83 سوره مبارکه نمل؛ آیه 1 سوره مبارکه مدثر؛ آیه 36 سوره مبارکه فجر، آیه 79 سوره مبارکه ص، آیه 13 سوره مبارکه ذاریات، آیه 12 سوره مبارکه نازعات، آیه 20 سوره مبارکه مائده، آیه 39 سوره مبارکه یونس، آیه 124 سوره مبارکه طه، آیه 95 سوره مبارکه انبیاء نیز به مورد رجعت اشاره کردهاند. د رانتها به روایتی از امام رضا علیه السلام در این مورد میپردازیم: حسن بن جهم گوید روزی مأمون به امام رضا علیه السلام عرضه داشت: ای ابا الحسن نظر شما در مورد رجعت چیست؟ حضرت فرمودند: (اعتقاد صحیحی است و این رجعت در امتهای گذشته بوده و قرآن هم در مورد آن سخن گفته است (مثل قصه عزیر: هنگامی که از ترس مرگ از خانههایشان فرار کردند...).) منابع بیشتر برای مطالعه: 1- مهدی موعود، ج 2، ترجمه و شرحی از بحار الانوار علامه مجلسی، انتشارات جمکران. 2- رجعت بررسی جامع مفهوم رجعت از دیدگاه عقل و نقل، محمدرضا ضمیری. 3- الایقاظ من المجعه بالبرهان علی الرجعه، الحرالعاملی. 4- رجعت یا دولت کریمه خاندان وحی، محمد خادمی شیرازی. 5- رشحات البحار، محمدعلی شاه آبادی. 6- الشیعه و الرجعه الحیدریه، محمدرضا طبسی. منبع: www.eporsesh.com
قبل از این که به پاسخ شما بپردازیم حدیثی از امام عصر (عج) را نقل میکنیم. امام مهدی (عج) نسبت به شیعیان خود میفرمایند: (ما در رعایت حال شما کوتاهی نمیکنیم و یاد شما را از خاطر نبردهایم که اگر جز این بود گرفتاریها به شما رو میآورد و دشمنان شما را ریشه کن می کردند، از خدا بترسید و ما را پشتیبانی کنید.) (بحار الانوار، ج 53، ص 175)
اما در مورد سوال شما نکات ذیل قابل ذکر است، در خواست میگردد چون این موضوع از مقولههای متفاوت کلامی، فلسفی، عقلی، روایی و نقلی مورد بحث قرار گرفته حتما برای اطلاعات بیشتر و تنویر ذهن، کتب ارجاعی پایان این پاسخ را مطالعه کنید.
- رجعت از اصول اعتقادی اختصاصی شیعه است و سایر فرق به آن اعتقادی ندارند.
- رجعت جنبه عمومی و همگانی ندارد. بلکه در مورد ائمه اطهار علیهم السلام و مؤمنان خالص، کافران ستمگر اختصاص مییابد.
بنا به فرمایش امام صادق علیه السلام در مورد موافقان چون در مسیر آنان سد و موانعی ایجاد شده بود. لذا برای ادامه طریق کمال و برای مشرکین خالص که پستترین درجه آن را ندارند جهت رسیدن به مجازات رجعت صورت میگیرد.
- رجعت اختیاری است و زمان آن نیز مانند ظهور حضرت مهدی علیه السلام مشخص نیست.
امام صادق علیه السلام میفرمایند: (تمامی پیامبران علیهم السلام در رکاب حضرت علی علیه السلام هنگام رجعت جنگ خواهند نمود.)
- اولین شخصی که به دنیا رجعت میکند به نقل از امام صادق علیه السلام، حضرت امام حسین علیه السلام میباشد .
ابن خالد کابلی به نقل از امام سجاد علیه السلام در تفسیر آیه (ان الذی فرض علیک القران لرادک الی معاد؛ آن کسی که قرآن را برتو فرض کرد تو را به بازگشتگاه برمیگرداند.) مینویسد: پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و حضرت علی علیهما السلام و همه امامان به سوی شما بازمیگردند.)
- در ادعیه نیز به این مسأله اشاره شده است.
در زیارت جامعه میخوانیم: (معترف بکم، مومن با یابکم، مصدق برجعتکم منتظرلامرکم و مرتقب لدولتکم؛ من به شما اعتراف میکنم و ایمان به بازگشت شما دارم و رجعت شما را تصدیق میکنم و منتظر امر شما و چشم به راه دولت شما هستم.)
- در آیات قرآن نیز به این مسأله اشاره شده است.
آیه 83 سوره مبارکه نمل؛ آیه 1 سوره مبارکه مدثر؛ آیه 36 سوره مبارکه فجر، آیه 79 سوره مبارکه ص، آیه 13 سوره مبارکه ذاریات، آیه 12 سوره مبارکه نازعات، آیه 20 سوره مبارکه مائده، آیه 39 سوره مبارکه یونس، آیه 124 سوره مبارکه طه، آیه 95 سوره مبارکه انبیاء نیز به مورد رجعت اشاره کردهاند.
د رانتها به روایتی از امام رضا علیه السلام در این مورد میپردازیم:
حسن بن جهم گوید روزی مأمون به امام رضا علیه السلام عرضه داشت: ای ابا الحسن نظر شما در مورد رجعت چیست؟ حضرت فرمودند: (اعتقاد صحیحی است و این رجعت در امتهای گذشته بوده و قرآن هم در مورد آن سخن گفته است (مثل قصه عزیر: هنگامی که از ترس مرگ از خانههایشان فرار کردند...).)
منابع بیشتر برای مطالعه:
1- مهدی موعود، ج 2، ترجمه و شرحی از بحار الانوار علامه مجلسی، انتشارات جمکران.
2- رجعت بررسی جامع مفهوم رجعت از دیدگاه عقل و نقل، محمدرضا ضمیری.
3- الایقاظ من المجعه بالبرهان علی الرجعه، الحرالعاملی.
4- رجعت یا دولت کریمه خاندان وحی، محمد خادمی شیرازی.
5- رشحات البحار، محمدعلی شاه آبادی.
6- الشیعه و الرجعه الحیدریه، محمدرضا طبسی.
منبع: www.eporsesh.com
- [سایر] آیا حضرت مهدی (ع) هم رجعت میکنند؟
- [سایر] بعد از امام زمان(ع) چه امامی رجعت خواهد کرد؟
- [سایر] آیا بعد از شهادت امام زمان، امامان قبل از ایشان رجعت مینمایند؟
- [سایر] با سلام امام زمان (عج) به شهادت خواهد رسید ؟ بعد از پایان غیبت کدام یک از ائمه امامت خواهند کرد ؟ چه کسی امام زمان را دفن خواهد کرد
- [سایر] در هنگام ظهور امام زمان(عجل الله تعالی) رجعت به چه صورت می باشد؟ توضیح دهید.
- [سایر] آیا ظهور امام زمان (عج) به علت شهادت امام حسین (ع) به تأخیر افتاده است؟
- [سایر] آیا پس از امام زمان رجعت خواهد بود یانه؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) عاقبت کار انکار کننده امامت ائمه (ع) را چه دانستهاند؟
- [سایر] چرا امام زمان علیه السلام بر خلاف سایر ائمه (ع) باید غیبت داشته باشد؟
- [سایر] این که ائمه (ع) گفتهاند فدای امام زمان (عج) شوند، امری حقیقی است یا تعارف؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] أَشْهَدُ أَنَّ عَلیّاً وَلِیُّ اللَّه) جزء اذان و اقامه نیست؛ البته ولایت امیر المؤمنین و ائمه معصومین علیهمالسلام از ارکان ایمان است و اسلام بدون آن ظاهری بیش نیست و قالبی از معنی تهیست و خوب است که پس از (أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّه)، به قصد تیمن و تبرّک، شهادت به ولایت و امامت بلافصل حضرت امیر المؤمنین و سایر معصومین علیهمالسلام به گونهای که عرفاً از اجزاء اذان و اقامه به حساب نیاید؛ ذکر گردد.
- [آیت الله سبحانی] اللّه اکبر یعنی خدای بزرگ تر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ، یعنی شهادت می دهم که خدایی جز اللّه نیست. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهِ، یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله(صلی الله علیه وآله)پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمیرالمؤمنینَ وَلِیُّ اللّه، یعنی شهادت می دهم که حضرت علی(علیه السلام)امیرالمؤمنین، و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَةِ، یعنی بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الفَلاَح، یعنی بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ، یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قًد قامَتِ الصَّلاةُ، یعنی نماز برپا شده است. لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ، یعنی خدایی جز اللّه نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] الله اکبر یعنی الله بزرگتر از ان است که وصف شود اشهد ان لا اله الا الله یعنی شهادت می دهم که نیست خدایی معبودی به غیر از الله اشهد ان محمدا رسول الله یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبد الله صلی الله علیه واله وسلم فرستاده خداست حی علی الصلاه یعنی بشتاب برای نماز حی علی الفلاح یعنی بشتاب برای رستگاری حی علی خیر العمل یعنی بشتاب برای بهترین کارها قد قامت الصلاه یعنی به تحقیق که نماز بر پا شد لا اله الا الله یعنی نیست معبودی مگر الله