آیا رجعت صحیح است؟ آیا بازگشت ائمه (ع) بعد از شهید شدن امام مهدی (ع) می‌باشد؟
قبل از این که به پاسخ شما بپردازیم حدیثی از امام عصر (عج) را نقل می‌کنیم. امام مهدی (عج) نسبت به شیعیان خود می‌فرمایند: (ما در رعایت حال شما کوتاهی نمی‌کنیم و یاد شما را از خاطر نبرده‌ایم که اگر جز این بود گرفتاری‌ها به شما رو می‌آورد و دشمنان شما را ریشه کن می کردند، از خدا بترسید و ما را پشتیبانی کنید.) (بحار الانوار، ج 53، ص 175) اما در مورد سوال شما نکات ذیل قابل ذکر است، در خواست می‌گردد چون این موضوع از مقوله‌های متفاوت کلامی، فلسفی، عقلی، روایی و نقلی مورد بحث قرار گرفته حتما برای اطلاعات بیشتر و تنویر ذهن، کتب ارجاعی پایان این پاسخ را مطالعه کنید. - رجعت از اصول اعتقادی اختصاصی شیعه است و سایر فرق به آن اعتقادی ندارند. - رجعت جنبه عمومی و همگانی ندارد. بلکه در مورد ائمه اطهار علیهم السلام و مؤمنان خالص، کافران ستمگر اختصاص می‌یابد. بنا به فرمایش امام صادق علیه السلام در مورد موافقان چون در مسیر آنان سد و موانعی ایجاد شده بود. لذا برای ادامه طریق کمال و برای مشرکین خالص که پست‌ترین درجه آن را ندارند جهت رسیدن به مجازات رجعت صورت می‌گیرد. - رجعت اختیاری است و زمان آن نیز مانند ظهور حضرت مهدی علیه السلام مشخص نیست. امام صادق علیه السلام می‌فرمایند: (تمامی پیامبران علیهم السلام در رکاب حضرت علی ‌علیه السلام هنگام رجعت جنگ خواهند نمود.) - اولین شخصی که به دنیا رجعت می‌کند به نقل از امام صادق علیه السلام، حضرت امام حسین علیه السلام ‌می‌باشد . ابن خالد کابلی به نقل از امام سجاد ‌علیه السلام در تفسیر آیه (ان الذی فرض علیک القران لرادک الی معاد؛ آن کسی که قرآن را برتو فرض کرد تو را به بازگشتگاه برمی‌گرداند.) می‌نویسد: پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و حضرت علی علیهما السلام و همه امامان به سوی شما بازمی‌گردند.) - در ادعیه نیز به این مسأله اشاره شده است. در زیارت جامعه می‌خوانیم: (معترف بکم، مومن با یابکم، مصدق برجعتکم منتظرلامرکم و مرتقب لدولتکم؛ من به شما اعتراف می‌کنم و ایمان به بازگشت شما دارم و رجعت شما را تصدیق می‌کنم و منتظر امر شما و چشم به راه دولت شما هستم.) - در آیات قرآن نیز به این مسأله اشاره شده است. آیه 83 سوره مبارکه نمل؛ آیه 1 سوره مبارکه مدثر؛ آیه 36 سوره مبارکه فجر، آیه 79 سوره مبارکه ص، آیه 13 سوره مبارکه ذاریات، آیه 12 سوره مبارکه نازعات، آیه 20 سوره مبارکه مائده، آیه 39 سوره مبارکه یونس، آیه 124 سوره مبارکه طه، آیه 95 سوره مبارکه انبیاء نیز به مورد رجعت اشاره کرده‌اند. د رانتها به روایتی از امام رضا علیه السلام در این مورد می‌پردازیم: حسن بن جهم گوید روزی مأمون به امام رضا علیه السلام عرضه داشت: ای ابا الحسن نظر شما در مورد رجعت چیست؟ حضرت فرمودند: (اعتقاد صحیحی است و این رجعت در امت‌های گذشته بوده و قرآن هم در مورد آن سخن گفته است (مثل قصه عزیر: هنگامی که از ترس مرگ از خانه‌هایشان فرار کردند...).) منابع بیشتر برای مطالعه: 1- مهدی موعود، ج 2، ترجمه و شرحی از بحار الانوار علامه مجلسی، انتشارات جمکران. 2- رجعت بررسی جامع مفهوم رجعت از دیدگاه عقل و نقل، محمدرضا ضمیری. 3- الایقاظ من المجعه بالبرهان علی الرجعه، الحرالعاملی. 4- رجعت یا دولت کریمه خاندان وحی، محمد خادمی شیرازی. 5- رشحات البحار، محمدعلی شاه آبادی. 6- الشیعه و الرجعه الحیدریه، محمدرضا طبسی. منبع: www.eporsesh.com
عنوان سوال:

آیا رجعت صحیح است؟ آیا بازگشت ائمه (ع) بعد از شهید شدن امام مهدی (ع) می‌باشد؟


پاسخ:

قبل از این که به پاسخ شما بپردازیم حدیثی از امام عصر (عج) را نقل می‌کنیم. امام مهدی (عج) نسبت به شیعیان خود می‌فرمایند: (ما در رعایت حال شما کوتاهی نمی‌کنیم و یاد شما را از خاطر نبرده‌ایم که اگر جز این بود گرفتاری‌ها به شما رو می‌آورد و دشمنان شما را ریشه کن می کردند، از خدا بترسید و ما را پشتیبانی کنید.) (بحار الانوار، ج 53، ص 175)
اما در مورد سوال شما نکات ذیل قابل ذکر است، در خواست می‌گردد چون این موضوع از مقوله‌های متفاوت کلامی، فلسفی، عقلی، روایی و نقلی مورد بحث قرار گرفته حتما برای اطلاعات بیشتر و تنویر ذهن، کتب ارجاعی پایان این پاسخ را مطالعه کنید.

- رجعت از اصول اعتقادی اختصاصی شیعه است و سایر فرق به آن اعتقادی ندارند.

- رجعت جنبه عمومی و همگانی ندارد. بلکه در مورد ائمه اطهار علیهم السلام و مؤمنان خالص، کافران ستمگر اختصاص می‌یابد.
بنا به فرمایش امام صادق علیه السلام در مورد موافقان چون در مسیر آنان سد و موانعی ایجاد شده بود. لذا برای ادامه طریق کمال و برای مشرکین خالص که پست‌ترین درجه آن را ندارند جهت رسیدن به مجازات رجعت صورت می‌گیرد.

- رجعت اختیاری است و زمان آن نیز مانند ظهور حضرت مهدی علیه السلام مشخص نیست.
امام صادق علیه السلام می‌فرمایند: (تمامی پیامبران علیهم السلام در رکاب حضرت علی ‌علیه السلام هنگام رجعت جنگ خواهند نمود.)
- اولین شخصی که به دنیا رجعت می‌کند به نقل از امام صادق علیه السلام، حضرت امام حسین علیه السلام ‌می‌باشد .
ابن خالد کابلی به نقل از امام سجاد ‌علیه السلام در تفسیر آیه (ان الذی فرض علیک القران لرادک الی معاد؛ آن کسی که قرآن را برتو فرض کرد تو را به بازگشتگاه برمی‌گرداند.) می‌نویسد: پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و حضرت علی علیهما السلام و همه امامان به سوی شما بازمی‌گردند.)

- در ادعیه نیز به این مسأله اشاره شده است.
در زیارت جامعه می‌خوانیم: (معترف بکم، مومن با یابکم، مصدق برجعتکم منتظرلامرکم و مرتقب لدولتکم؛ من به شما اعتراف می‌کنم و ایمان به بازگشت شما دارم و رجعت شما را تصدیق می‌کنم و منتظر امر شما و چشم به راه دولت شما هستم.)

- در آیات قرآن نیز به این مسأله اشاره شده است.
آیه 83 سوره مبارکه نمل؛ آیه 1 سوره مبارکه مدثر؛ آیه 36 سوره مبارکه فجر، آیه 79 سوره مبارکه ص، آیه 13 سوره مبارکه ذاریات، آیه 12 سوره مبارکه نازعات، آیه 20 سوره مبارکه مائده، آیه 39 سوره مبارکه یونس، آیه 124 سوره مبارکه طه، آیه 95 سوره مبارکه انبیاء نیز به مورد رجعت اشاره کرده‌اند.

د رانتها به روایتی از امام رضا علیه السلام در این مورد می‌پردازیم:
حسن بن جهم گوید روزی مأمون به امام رضا علیه السلام عرضه داشت: ای ابا الحسن نظر شما در مورد رجعت چیست؟ حضرت فرمودند: (اعتقاد صحیحی است و این رجعت در امت‌های گذشته بوده و قرآن هم در مورد آن سخن گفته است (مثل قصه عزیر: هنگامی که از ترس مرگ از خانه‌هایشان فرار کردند...).)

منابع بیشتر برای مطالعه:
1- مهدی موعود، ج 2، ترجمه و شرحی از بحار الانوار علامه مجلسی، انتشارات جمکران.
2- رجعت بررسی جامع مفهوم رجعت از دیدگاه عقل و نقل، محمدرضا ضمیری.
3- الایقاظ من المجعه بالبرهان علی الرجعه، الحرالعاملی.
4- رجعت یا دولت کریمه خاندان وحی، محمد خادمی شیرازی.
5- رشحات البحار، محمدعلی شاه آبادی.
6- الشیعه و الرجعه الحیدریه، محمدرضا طبسی.

منبع: www.eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین