به چه علت ائمه (ع) همه علایم ظهور امام زمان (عج) را بیان نکرده‌اند؟
شرح پرسش: به چه علت درباره علایم ظهور امام زمان (عج) این همه صحبت به میان آمده است و از ریز به ریز حوادث آخرالزمان توسط پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) سخن گفته شده است؟ پاسخ: 1. با تحقّق این نشانه‌ها و انطباق این اوصاف در وجود امام زمان(عج) به هنگام ظهور، همه شک‌ها و تردیدها برداشته می‌شود و مردم منتظر ظهور، در اوج یقین و ایمان و آگاهی، او را خواهند شناخت و با وجود انبوه نشانه‌ها و تحقّق صفات در وجود گرامی او، دیگر فرصتی برای صاحبان دل‌های بیمار نمی‌ماند که در مورد آن حضرت تردید کنند و یا بذر تردید بیفشانند!! 2. خداوند می‌دانست که شمار بسیاری از گمراهان و هواپرستان، به دروغ و دجّال گری و نیرنگ، ادعای مهدویت می‌کنند؛ به همین جهت این نشانه‌های مهم را قرار داد تا مردم با آگاهی از آنها، نه تنها فریب ادعاهای گمراهان و وسوسه‌های شیطان‌ها را نخورند؛ بلکه همین نشانه‌ها، ادّعای باطل و دروغین مدّعیان مهدویت را با شکست و رسوایی روبه‌رو سازد و میدانی برای دجّال‌گری آنان نگذارد. 3. علایم ظهور نشانه‌های نزدیک شدن فرج آل محمدصلی الله علیه وآله است. بنابراین با تحقّق هر یک از آنها، نور امید در دل‌های مؤمنان پرفروغ‌تر شده و بر اثر آن، مقاومت آنان در برابر سختی‌ها دوچندان می‌شود و گذر از مسیر پرتلاطم دوران غیبت برایشان آسان می‌گردد. با تحقق هر یک از این نشانه‌ها، مؤمنان خود را برای درک آن روز بزرگ و همراهی و همکاری با امام مهدی(عج) آماده می‌کنند و حرکت اصلاحی آنان، شتاب بیشتری می‌یابد. 4. این علامات و نشانه‌ها فی نفسه جنبه تشریفاتی دارد و خداوند به وسیله آنها، از مقام آن حضرت تجلیل می‌کند؛ چنان‌که از مقام خاتم‌الانبیاء، به نظیر این علامات تجلیل کرد. پس ظهور این نشانه‌ها بر عظمت آن حضرت و اهمیت مقاصد و آرمان‌های او دلالت دارد. 5.این علایم نوید دادن به مؤمنان است به این که پیش از ظهور پرچم‌هایی قیام خواهند کرد که به حق دعوت و در این راه تلاش می‌کنند، و تآکیدی است بر واجب بودن گردآمدن به دور آن‌ پرچم‌ها و یاری دادن آن‌ها. 6. صدها مورد از نشانه های ظهور تحت عنوان (علایم آخرالزمان ) در روایات مربوط برشمرده شده که به اثرات جدا ماندن مردم از تعالیم اسلام و محروم ماندن آنان از سرپرستی آشکار معصومین، علیهم السلام، اشاره دارند. مانند: از بین رفتن اهمیت نماز، خیانت در امانت، حلال شمردن دروغ و علنی شدن فحشا. اینها تاکید بر این است که منتظران باید پایبند به آموزهای دینی باشند و سلامت روحی و اخلاقی خود را حفظ کنند. با مقایسه برخی روایات مربوط به نشانه های ظهور با برخی دیگر می توان به نکاتی هشدار دهنده و عبرت آموز و بیداری آفرین دست یافت. چنانکه وقتی در روایتی می خوانیم که قبل از ظهور شرایطی پیش می آید که از (قرآن ) جز رسم و از (اسلام ) جز اسم آن باقی نماند، شرح همین نشانه را در روایتی می یابیم که: (قبل از ظهور، بردباری، ضعف به شمار می آید و ستمگری، افتخار. شهادت به دروغ پدیدار می گردد و تهمتها مورد قبول قرار می گیرد. قرآنها آراسته می شوند و مساجد زینت می یابند. دروغگو مورد تصدیق قرار می گیرد و خیانتکار مورد امانت واقع می شود.) porseman.org
عنوان سوال:

به چه علت ائمه (ع) همه علایم ظهور امام زمان (عج) را بیان نکرده‌اند؟


پاسخ:

شرح پرسش:
به چه علت درباره علایم ظهور امام زمان (عج) این همه صحبت به میان آمده است و از ریز به ریز حوادث آخرالزمان توسط پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) سخن گفته شده است؟

پاسخ:
1. با تحقّق این نشانه‌ها و انطباق این اوصاف در وجود امام زمان(عج) به هنگام ظهور، همه شک‌ها و تردیدها برداشته می‌شود و مردم منتظر ظهور، در اوج یقین و ایمان و آگاهی، او را خواهند شناخت و با وجود انبوه نشانه‌ها و تحقّق صفات در وجود گرامی او، دیگر فرصتی برای صاحبان دل‌های بیمار نمی‌ماند که در مورد آن حضرت تردید کنند و یا بذر تردید بیفشانند!!
2. خداوند می‌دانست که شمار بسیاری از گمراهان و هواپرستان، به دروغ و دجّال گری و نیرنگ، ادعای مهدویت می‌کنند؛ به همین جهت این نشانه‌های مهم را قرار داد تا مردم با آگاهی از آنها، نه تنها فریب ادعاهای گمراهان و وسوسه‌های شیطان‌ها را نخورند؛ بلکه همین نشانه‌ها، ادّعای باطل و دروغین مدّعیان مهدویت را با شکست و رسوایی روبه‌رو سازد و میدانی برای دجّال‌گری آنان نگذارد.
3. علایم ظهور نشانه‌های نزدیک شدن فرج آل محمدصلی الله علیه وآله است. بنابراین با تحقّق هر یک از آنها، نور امید در دل‌های مؤمنان پرفروغ‌تر شده و بر اثر آن، مقاومت آنان در برابر سختی‌ها دوچندان می‌شود و گذر از مسیر پرتلاطم دوران غیبت برایشان آسان می‌گردد. با تحقق هر یک از این نشانه‌ها، مؤمنان خود را برای درک آن روز بزرگ و همراهی و همکاری با امام مهدی(عج) آماده می‌کنند و حرکت اصلاحی آنان، شتاب بیشتری می‌یابد.
4. این علامات و نشانه‌ها فی نفسه جنبه تشریفاتی دارد و خداوند به وسیله آنها، از مقام آن حضرت تجلیل می‌کند؛ چنان‌که از مقام خاتم‌الانبیاء، به نظیر این علامات تجلیل کرد. پس ظهور این نشانه‌ها بر عظمت آن حضرت و اهمیت مقاصد و آرمان‌های او دلالت دارد.
5.این علایم نوید دادن به مؤمنان است به این که پیش از ظهور پرچم‌هایی قیام خواهند کرد که به حق دعوت و در این راه تلاش می‌کنند، و تآکیدی است بر واجب بودن گردآمدن به دور آن‌ پرچم‌ها و یاری دادن آن‌ها.
6. صدها مورد از نشانه های ظهور تحت عنوان (علایم آخرالزمان ) در روایات مربوط برشمرده شده که به اثرات جدا ماندن مردم از تعالیم اسلام و محروم ماندن آنان از سرپرستی آشکار معصومین، علیهم السلام، اشاره دارند. مانند: از بین رفتن اهمیت نماز، خیانت در امانت، حلال شمردن دروغ و علنی شدن فحشا. اینها تاکید بر این است که منتظران باید پایبند به آموزهای دینی باشند و سلامت روحی و اخلاقی خود را حفظ کنند.
با مقایسه برخی روایات مربوط به نشانه های ظهور با برخی دیگر می توان به نکاتی هشدار دهنده و عبرت آموز و بیداری آفرین دست یافت. چنانکه وقتی در روایتی می خوانیم که قبل از ظهور شرایطی پیش می آید که از (قرآن ) جز رسم و از (اسلام ) جز اسم آن باقی نماند، شرح همین نشانه را در روایتی می یابیم که:
(قبل از ظهور، بردباری، ضعف به شمار می آید و ستمگری، افتخار. شهادت به دروغ پدیدار می گردد و تهمتها مورد قبول قرار می گیرد. قرآنها آراسته می شوند و مساجد زینت می یابند. دروغگو مورد تصدیق قرار می گیرد و خیانتکار مورد امانت واقع می شود.)
porseman.org





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین