از بعضی از روایات، استفاده میشود که هر گاه اسم مبارک امام زمان علیه السلام مخصوصاً لفظ (قائم) ذکر شود، باید احترام و تعظیمی انجام بگیرد. این که پیروان آن حضرت با شنیدن این لفظ، میایستند، عمل مستحبی است و ریشه مذهبی و روایتی دارد. این کار، حتّی در زمان امام صادق علیه السلام نیز معمول بوده است. وقتی از امام صادق علیه السلام علّت قیام را پرسیدند، در جواب فرمودند: (صاحب الأمر علیه السلام غیبتی دارد بسیار طولانی و از کثرت لطف و محبّتی که به دوستانش دارد، هر کس وی را با لقب (قائم) یاد کند، آن جناب هم نظر لطفی به او خواهد کرد؛ چون، در این حال، مورد توجّه امام واقع میشود. سزاوار است از باب احترام، بهپاخیزد و تعجیل فرجش را از خدا بخواهد.)[1] بنابراین، اظهار ادب، شعار مذهبی است، اگر چه واجب نیست؛ هم چنین نقل شده است که در خراسان، در حضور امام رضا علیه السلام دعبل خزاعی (شاعر اهل بیت) وقتی که قصیده معروف خود (قصیده تائیه) را برای حضرت سرود و به این قسمت از شعر رسید: خروج إمام لامحالة خارج *** یقوم علی اسم الله بالبرکات[2] امام رضا علیه السلام بر روی پاهای مبارک خود ایستادند و سر نازنین خود را به سوی زمین خم کردند، سپس کف دست راست خود را بر سرگذاشتند و فرمودند: (اَللهم عَجِّلْ فَرَجَهُ و سَهِّل مَخْرَجَهُ و انصرنا به نصراً عزیزاً؛[3] خداوندا! در ظهورش شتاب کن و راه ظهورش را آسان گردان و ما را به وسیله او، نصرتی عزیز فرما.) با توجّه به این روایت و این که سیره اهل بیت علیهم السلام نیز مانند گفتار آنان، قابل تبعیّت است، میشود استفاده کرد که این عمل، یک نوع عمل مستحبی است. پینوشتها: [1]. علی یزدی حائری، الزام الناصب، ج 1، ص 271. [2]. شیخ عباس قمی، منتهی الآمال، ج 2، ص 653. [3]. همان. منبع: امام مهدی (عج)، رسول رضوی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1384).
از بعضی از روایات، استفاده میشود که هر گاه اسم مبارک امام زمان علیه السلام مخصوصاً لفظ (قائم) ذکر شود، باید احترام و تعظیمی انجام بگیرد. این که پیروان آن حضرت با شنیدن این لفظ، میایستند، عمل مستحبی است و ریشه مذهبی و روایتی دارد. این کار، حتّی در زمان امام صادق علیه السلام نیز معمول بوده است. وقتی از امام صادق علیه السلام علّت قیام را پرسیدند، در جواب فرمودند:
(صاحب الأمر علیه السلام غیبتی دارد بسیار طولانی و از کثرت لطف و محبّتی که به دوستانش دارد، هر کس وی را با لقب (قائم) یاد کند، آن جناب هم نظر لطفی به او خواهد کرد؛ چون، در این حال، مورد توجّه امام واقع میشود. سزاوار است از باب احترام، بهپاخیزد و تعجیل فرجش را از خدا بخواهد.)[1]
بنابراین، اظهار ادب، شعار مذهبی است، اگر چه واجب نیست؛ هم چنین نقل شده است که در خراسان، در حضور امام رضا علیه السلام دعبل خزاعی (شاعر اهل بیت) وقتی که قصیده معروف خود (قصیده تائیه) را برای حضرت سرود و به این قسمت از شعر رسید:
خروج إمام لامحالة خارج *** یقوم علی اسم الله بالبرکات[2]
امام رضا علیه السلام بر روی پاهای مبارک خود ایستادند و سر نازنین خود را به سوی زمین خم کردند، سپس کف دست راست خود را بر سرگذاشتند و فرمودند:
(اَللهم عَجِّلْ فَرَجَهُ و سَهِّل مَخْرَجَهُ و انصرنا به نصراً عزیزاً؛[3] خداوندا! در ظهورش شتاب کن و راه ظهورش را آسان گردان و ما را به وسیله او، نصرتی عزیز فرما.)
با توجّه به این روایت و این که سیره اهل بیت علیهم السلام نیز مانند گفتار آنان، قابل تبعیّت است، میشود استفاده کرد که این عمل، یک نوع عمل مستحبی است.
پینوشتها:
[1]. علی یزدی حائری، الزام الناصب، ج 1، ص 271.
[2]. شیخ عباس قمی، منتهی الآمال، ج 2، ص 653.
[3]. همان.
منبع: امام مهدی (عج)، رسول رضوی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1384).
- [سایر] حضرت مهدی (عج) موقع ظهور چه سنی خواهند داشت؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) موقع ظهور چه سنی خواهند داشت؟
- [سایر] چرا در زمان سلام دادن به امام زمان (عج) دست را روی سر میگذاریم؟
- [سایر] سلام، نواب خاص امام زمان(عج) چه کسانی بودند؟
- [سایر] سلام آیا امام زمان (عج) به حج رفته است؟ ممنون
- [سایر] آیا زندگی مردم در عصر حکومت امام زمان (عج)، حالت عادی خواهد داشت؟
- [سایر] آیا طبق روایات معصومین (ع) میتوانیم برای ظهور امام زمان (عج) زمان تعیین کنیم؟
- [سایر] پرسش: به نظر شما ظهور امام زمان (عج) چه موقع است ؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] با سلام امام زمان (عج) به شهادت خواهد رسید ؟ بعد از پایان غیبت کدام یک از ائمه امامت خواهند کرد ؟ چه کسی امام زمان را دفن خواهد کرد
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله بهجت] دستور سجده سهو این است که بعد از سلام نماز فورا نیت سجده سهو کند و پیشانی را به چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد و بنا بر احتیاط واجب به نحو مأثور بگوید : ( بسم اللّه و بِاللّه و صَلَّی اللّه عَلی محمّدٍ و آلِ محمّد ) یا ( بسم اللّه و باللّه اللّهمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ ) ، ولی بهتر است بگوید : ( بسم اللّه و باللّه السّلامُ عَلَیکَ اَیُّهَا النَّبِیُّ و رَحْمَةُ اللّه وَ بَرَکاتُه ) ، بعد باید بنشیند و دوباره به سجده رود و یکی از ذکرهایی را که گفته شد بگوید و بنا بر اظهر وقتی سر از سجده برداشت تشهد بخواند سپس سلام بدهد .
- [آیت الله بهجت] دستور سجده سهو این است که بعد از سلام نماز فوراً نیت سجده سهو کند و پیشانی را به چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد و بنابر احتیاط واجب بهنحو مأثور بگوید: (بسم اللّه و بِاللّه و صَلَّی اللّه عَلی محمّدٍ و آلِ محمّد) یا (بسم اللّه و باللّه اللّهمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ)، ولی بهتر است بگوید: (بسم اللّه و باللّه السّلامُ عَلَیکَ اَیّهَا النَّبِیُّ و رَحْمَةُ اللّه وَ بَرَکاتُه)، بعد باید بنشیند و دوباره به سجده رود و یکی از ذکرهایی را که گفته شد بگوید و بنابر اظهر وقتی سر از سجده برداشت تشهد بخواند، سپس سلام بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط واجب آن است که صیغه طلاق خلع به صورت زیر باشد: اگر خود شوهر می خواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن مثلاً (فاطمه) است می گوید: (زوْجتی فاطمة خلعْتها علی ما بذلتْ هی طالقٌ) یعنی زنم فاطمه را در برابر چیزی که بخشیده است طلاق دادم، او رهاست و اگر وکیل او بخواهد صیغه را بخواند احتیاط واجب آن است که یک نفر از طرف زن وکیل شود و دیگری از طرف مرد، چنانچه مثلاً اسم شوهر (محمد) و اسم زن (فاطمه) است، وکیل زن می گوید: (عنْ موکلتی فاطمة بذلْت مهْرها لموکلک محمد لیخْلعها علیْه) پس از آن وکیل مرد بدون فاصله می گوید: (زوْجة موکلی خلعْتها علی ما بذلتْ هی طالقٌ) (و اگر زن چیز دیگری غیر از مهر را به شوهر ببخشد باید نام همان را در موقع خواندن صیغه ببرد).
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی بر اثر پیری خمیده شده، یا به خاطر بیماری یا به علت دیگر به حالتی شبیه رکوع درآمده، باید در موقع نماز آن قدر که می تواند کمر را برای قرائت راست کند و اگر نمی تواند قدری کمر را قبل از رکوع راست کند سپس به حال رکوع در آید و اگر آن هم ممکن نشود برای انجام رکوع کمی بیشتر خم شود، به شرط این که از حالت رکوع خارج نگردد و اگر آن هم ممکن نشود احتیاط این است که هم با سر اشاره کند و هم قصد کند که آن حالتش جزء رکوع باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اشامیدن شراب و غیر ان از مسکرات حرام است و روایات در مذمت ان بسیار است و در بعضی از انها قریب به این مضامین وارد شده که خداوند معصیت نشده به چیزی که شدیدتر از اشامیدن مسکر باشد و از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام سوال شد ایا اشامیدن شراب بدتر است یا ترک نماز فرمود شرب خمر برای این که شرابخوار در حالتی قرار می گیرد که پروردگار خودرا نمی شناسد و از حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم روایت شده که شراب سر هر گناهی است و در بعضی از روایات اشامیدن شراب اشد از زنا و دزدی شمرده شده است و خداوند شراب را حرام کرده به علت این که ام الخبایث و سر هر شری است و شرابخوار عقل خودرا از دست می دهد پس پروردگار خود را نمی شناسد و هر معصیتی را مرتکب و هر حرمتی را هتک و هر رحم وابسته ای را قطع و هر فاحشه ای را مرتکب می شود