چرا پس از ظهور، عده‌ای امام زمان را انکار و به مخالفت با ایشان می‌پردازند؟
از امام باقر (علیه السلام) نقل شده است که قائم (علیه السلام) قیام می کند با امر جدید و کتاب جدید و قضای جدید و بر عرب سخت می گیرد و با شمشیر عمل می کند و...[1] حال باید دید مراد از (امر جدید) و (کتاب جدید) چیست. مسلماً، مراد، این نیست که حضرت مهدی (علیه السلام) کتاب و قرآن جدیدی می آورد، همان گونه که پیامبر خاتم (صلی الله علیه و آله) کتاب تازه ای به بشریّت عرضه کرد؛ چون، این معنا، با خاتمیّت دین محمد (صلی الله علیه و آله) و این که قرآن آخرین و کامل‌ترین کتاب الهی است، سازگاری ندارد، بلکه مراد، این است که تبیین جدید و تفسیر تازه از دین و قرآن ارائه می دهد که طبعاً با تفسیرهای موجود که با عقل های بشری و غیر معصوم ارائه شده، فرق خواهد داشت و پیرایه هایی که بر دین و احکام بسته اند، زدوده خواهد شد. لذا ممکن است این تفسیر جدید، با خواسته ها و امیال بعضی، سازگاری نداشته باشد و باعث مخالفت آنان با حضرت حجت (علیه السلام) شود و عدّه ای با تمسّک به این مطلب، به انکار آن حضرت بپردازند. به عبارت دیگر، همان عواملی که باعث می شد تا مردم جاهلی، نبوّت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) را انکار کنند، باعث انکار حضرت مهدی (علیه السلام) نیز خواهند شد. از امام باقر (علیه السلام) نقل شده است که فرمودند: او، آن چه را پیش از او بوده است، در هم می ریزد، آن گونه که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) امور جاهلیّت را در هم ریخت. مهدی (علیه السلام) اسلام را به گونه ای تازه و جدید می آغازد.[2] در جای دیگر، حضرت علی (علیه السلام) می فرماید: (مهدی) شیوه عدالت را به شما نشان می دهد و احکام از بین رفته ی کتاب و سنّت را زنده می سازد.[3] از این احادیث و احادیث دیگر، معلوم می شود که عواملی مانند مال و مقام پرستی، نفاق، انحرافات عقیدتی، جهل و نادانی، ... که موجب انکار پبامبر اسلام و دین آن حضرت در آغاز بعثت شده بود، باز به هنگام ظهور قائم (علیه السلام) موجب انکار آن حضرت و مخالفت با ایشان خواهد شد. پی نوشت‌ها: [1]. بحارالأنوار، ج 52، ص 354. [2]. نعمانی، الغیبة، ص 152. [3]. شرح نهج البلاغه، علینقی فیض الاسلام، خطبه ی 138. منبع: امام مهدی (عج)، رسول رضوی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1384).
عنوان سوال:

چرا پس از ظهور، عده‌ای امام زمان را انکار و به مخالفت با ایشان می‌پردازند؟


پاسخ:

از امام باقر (علیه السلام) نقل شده است که قائم (علیه السلام) قیام می کند با امر جدید و کتاب جدید و قضای جدید و بر عرب سخت می گیرد و با شمشیر عمل می کند و...[1]
حال باید دید مراد از (امر جدید) و (کتاب جدید) چیست. مسلماً، مراد، این نیست که حضرت مهدی (علیه السلام) کتاب و قرآن جدیدی می آورد، همان گونه که پیامبر خاتم (صلی الله علیه و آله) کتاب تازه ای به بشریّت عرضه کرد؛ چون، این معنا، با خاتمیّت دین محمد (صلی الله علیه و آله) و این که قرآن آخرین و کامل‌ترین کتاب الهی است، سازگاری ندارد، بلکه مراد، این است که تبیین جدید و تفسیر تازه از دین و قرآن ارائه می دهد که طبعاً با تفسیرهای موجود که با عقل های بشری و غیر معصوم ارائه شده، فرق خواهد داشت و پیرایه هایی که بر دین و احکام بسته اند، زدوده خواهد شد. لذا ممکن است این تفسیر جدید، با خواسته ها و امیال بعضی، سازگاری نداشته باشد و باعث مخالفت آنان با حضرت حجت (علیه السلام) شود و عدّه ای با تمسّک به این مطلب، به انکار آن حضرت بپردازند.
به عبارت دیگر، همان عواملی که باعث می شد تا مردم جاهلی، نبوّت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) را انکار کنند، باعث انکار حضرت مهدی (علیه السلام) نیز خواهند شد. از امام باقر (علیه السلام) نقل شده است که فرمودند:
او، آن چه را پیش از او بوده است، در هم می ریزد، آن گونه که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) امور جاهلیّت را در هم ریخت. مهدی (علیه السلام) اسلام را به گونه ای تازه و جدید می آغازد.[2]
در جای دیگر، حضرت علی (علیه السلام) می فرماید:
(مهدی) شیوه عدالت را به شما نشان می دهد و احکام از بین رفته ی کتاب و سنّت را زنده می سازد.[3]
از این احادیث و احادیث دیگر، معلوم می شود که عواملی مانند مال و مقام پرستی، نفاق، انحرافات عقیدتی، جهل و نادانی، ... که موجب انکار پبامبر اسلام و دین آن حضرت در آغاز بعثت شده بود، باز به هنگام ظهور قائم (علیه السلام) موجب انکار آن حضرت و مخالفت با ایشان خواهد شد.

پی نوشت‌ها:
[1]. بحارالأنوار، ج 52، ص 354.
[2]. نعمانی، الغیبة، ص 152.
[3]. شرح نهج البلاغه، علینقی فیض الاسلام، خطبه ی 138.

منبع: امام مهدی (عج)، رسول رضوی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1384).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین