آیا خداوند می‌تواند عمر امام زمان (عج) را به این حد طولانی کند؟
در علم کلام به اثبات رسیده که خداوند قادر بر هر امری است همان گونه که عالم به هر چیزی است. هر امری که قابلیت تعلق قدرت الهی را داشته باشد و محال ذاتی و وقوعی نباشد، گرچه بر خلاف عادت عمومی است. لذا محال نیست که خداوند به جهت مصالحی عمر شخصی را طولانی کرده و از آفات مرگ او را نگه دارد. طبیعت آتش، سوزاندن است ولی خداوند برای حضرت ابراهیم چگونه سرد و سلامت گردانید. و این همان اعجازی است که در علم کلام به آن اشاره شده است. علامه طباطبایی رحمت الله علیه می‌فرماید: (کسی که روایات وارد شده از رسول اعظم و امامان اهل بیت علیهم السلام در خصوص امام غایب را مطالعه کرده باشد به این نتیجه می‌رسد که نوع حیات آن حضرت با معجزه و خرق عادت است و طبیعی است که خرق عادت امری محال نیست. و نمی‌توان خرق عادت را از طریق علم به طور مطلق نفی‌کرد. عوامل و اسبابی که در عالم تأثیرگذارند هرگز منحصر در حدود دید ما و شناخت ظاهری ما نیست. ما نمی‌توانیم عوامل دیگر را از ماورای طبیعت نفی کنیم ... لذا ممکن است که عواملی در فرد یا افرادی از بشر وجود داشته باشد که بتواند انسان را بهره‌مند از عمر طولانی کند به حدی که گاه به هزار یا هزاران سال برسد. بنابراین علم طب هرگز از کشف راز طول عمر انسان مطلع نشده است).(1) شهید صدر رحمت الله علیه می‌گوید: (... ما فرض می‌کنیم که عمر طولانی از حیث علمی ممکن نیست ... نتیجه چیست؟ مقصود شما این است که بگویید طولانی شدن عمر انسان تا چند قرن بر خلاف قوانین طبیعی است که علم با وسایل تجربی و پیشرفته به اثبات رسانده است. تازه به این نتیجه می‌رسیم که این حالت معجزه بوده که قانون طبیعی را در حالتی معین به جهاتی خاص معطل گذاشته و خرق کرده است ... . این معجزه برای کسی که از نصوصات قرآن و سنت استمداد جسته و استفاده می‌کند، چیز تازه یا غریبی نیست، و نیز عجیب‌تر از نقض قانون انتقال حرارت از جسم پر حرارت به جسم کم حرارت نیست که در مورد حضرت ابراهیم علیه السلام نقض شده است تا جان او محفوظ بماند. خداوند متعال می فرماید: (قلنا یا نار کونی بردا و سلاما علی ابراهیم.)(2) آن گاه نمونه‌هایی از معجزات و خوارق عادات به جهت مصالحی اهم را مثال می‌زند که اگر از مسأله طول عمر در حد اعجاز مهم‌تر نباشد در اهمیت کمتر نیست ...).(3) لذا خداوند متعال درباره حضرت یونس (ذوالنون) می فرماید: (فلولا اءنه کان من المسبحین* للبث فی بطنه الی یوم یبعثون(4)؛ اگر او از تسبیح گویان نبود به طور حتم در شکم ماهی تا روز قیامت باقی می‌ماند.) پس ممکن است کسی عمر طولانی تا روز قیامت به طریق اعجاز داشته باشد. پی‌نوشتها: 1- شیعه در اسلام، ص 198. 2- سوره انبیاء، آیه 69. 3- بحث حول المهدی علیه السلام، صص 77 - 80. 4- سوره صافات، آیه 143 و 144. منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
عنوان سوال:

آیا خداوند می‌تواند عمر امام زمان (عج) را به این حد طولانی کند؟


پاسخ:

در علم کلام به اثبات رسیده که خداوند قادر بر هر امری است همان گونه که عالم به هر چیزی است. هر امری که قابلیت تعلق قدرت الهی را داشته باشد و محال ذاتی و وقوعی نباشد، گرچه بر خلاف عادت عمومی است. لذا محال نیست که خداوند به جهت مصالحی عمر شخصی را طولانی کرده و از آفات مرگ او را نگه دارد. طبیعت آتش، سوزاندن است ولی خداوند برای حضرت ابراهیم چگونه سرد و سلامت گردانید. و این همان اعجازی است که در علم کلام به آن اشاره شده است. علامه طباطبایی رحمت الله علیه می‌فرماید: (کسی که روایات وارد شده از رسول اعظم و امامان اهل بیت علیهم السلام در خصوص امام غایب را مطالعه کرده باشد به این نتیجه می‌رسد که نوع حیات آن حضرت با معجزه و خرق عادت است و طبیعی است که خرق عادت امری محال نیست. و نمی‌توان خرق عادت را از طریق علم به طور مطلق نفی‌کرد. عوامل و اسبابی که در عالم تأثیرگذارند هرگز منحصر در حدود دید ما و شناخت ظاهری ما نیست. ما نمی‌توانیم عوامل دیگر را از ماورای طبیعت نفی کنیم ... لذا ممکن است که عواملی در فرد یا افرادی از بشر وجود داشته باشد که بتواند انسان را بهره‌مند از عمر طولانی کند به حدی که گاه به هزار یا هزاران سال برسد. بنابراین علم طب هرگز از کشف راز طول عمر انسان مطلع نشده است).(1)
شهید صدر رحمت الله علیه می‌گوید: (... ما فرض می‌کنیم که عمر طولانی از حیث علمی ممکن نیست ... نتیجه چیست؟ مقصود شما این است که بگویید طولانی شدن عمر انسان تا چند قرن بر خلاف قوانین طبیعی است که علم با وسایل تجربی و پیشرفته به اثبات رسانده است. تازه به این نتیجه می‌رسیم که این حالت معجزه بوده که قانون طبیعی را در حالتی معین به جهاتی خاص معطل گذاشته و خرق کرده است ... .
این معجزه برای کسی که از نصوصات قرآن و سنت استمداد جسته و استفاده می‌کند، چیز تازه یا غریبی نیست، و نیز عجیب‌تر از نقض قانون انتقال حرارت از جسم پر حرارت به جسم کم حرارت نیست که در مورد حضرت ابراهیم علیه السلام نقض شده است تا جان او محفوظ بماند. خداوند متعال می فرماید: (قلنا یا نار کونی بردا و سلاما علی ابراهیم.)(2)
آن گاه نمونه‌هایی از معجزات و خوارق عادات به جهت مصالحی اهم را مثال می‌زند که اگر از مسأله طول عمر در حد اعجاز مهم‌تر نباشد در اهمیت کمتر نیست ...).(3)

لذا خداوند متعال درباره حضرت یونس (ذوالنون) می فرماید: (فلولا اءنه کان من المسبحین* للبث فی بطنه الی یوم یبعثون(4)؛ اگر او از تسبیح گویان نبود به طور حتم در شکم ماهی تا روز قیامت باقی می‌ماند.)

پس ممکن است کسی عمر طولانی تا روز قیامت به طریق اعجاز داشته باشد.

پی‌نوشتها:
1- شیعه در اسلام، ص 198.
2- سوره انبیاء، آیه 69.
3- بحث حول المهدی علیه السلام، صص 77 - 80.
4- سوره صافات، آیه 143 و 144.

منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین