آیا حضرت مهدی علیه السلام، همان عیسی بن مریم است؟
از جمله ادله منکرین مهدویت و اعتقاد به ظهور حضرت مهدی علیه السلام در آخرالزمان حدیث ابن ماجه است که به سندش از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل کرده که فرمود: (و لا مهدی الا عیسی بن مریم؛ و مهدی جز عیسی بن مریم نیست.(1) در پاسخ این ادعا می گوییم: 1- بسیاری از صحابه که احادیث مهدویت را از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل کرده اند مهدی را از ذریه رسول خدا صلی الله علیه و آله می دانند. 2- این حدیث مورد اعراض علمای حدیث و متکلمین بوده و هیچ کسی به آن استناد نکرده است. 3- خود ابن ماجه در سنن خود حدیث المهدی حق و هو من ولد فاطمة را نیز نقل کرده است.(2) 4- ابن قیم جوزیه این حدیث را در ((المنار المنیف)) نقل کرده و به طور مبسوط آن را تضعیف نموده است.(3) حاکم نیشابوری نیز که این حدیث را نقل کرده از روی تعجب بوده نه آن که به جهت مطابقتش با شروط شیخین آن را نقل کرده باشد.(4) ذهبی می گوید: ... حدیث (و لا مهدی الا عیسی بن مریم) خبری است منکر که ابن ماجه آن را نقل کرده است.(5) قرطبی می گوید: حدیث - و لا مهدی الا عیسی بن مریم - معارض با احادیث این باب است. آن گاه می گوید: احادیثی که نص بر خروج مهدی از عترت پیامبر و از اولاد فاطمه علیها السلام است ثابت بوده و اصحّ از این حدیث است، پس حکم مطابقت احادیث خروج مهدی از اولاد فاطمه است نه احادیث دیگر.(6) 5- این حدیث را طبرانی نیز با سند خود از ابی امامه نقل کرده ولی در متن آن جمله (و لا مهدی الا عیسی بن مریم) نیامده است.(7) 6- روایات خروج مهدی از اولاد فاطمه علیها السلام متواتر است و همان گونه که در جای خود اشاره شد عده زیادی به تواتر آن تصریح کرده اند. ولی حدیث (و لا مهدی الا عیسی بن مریم) بر فرض صحت سند خبر واحد است و هنگام تعارض، خبر متواتر مقدم است. و نیز مشهور بین مسلمین در طول تاریخ اسلام ظهور شخصی از اهل بیت رسول خدا صلی الله علیه و آله و از اولاد فاطمه علیها السلام است و این شهرت می تواند مرجح احادیث مهدویت اسلامی باشد. ابوالفیض غماری نیز در صدد پاسخ به حدیث فوق برآمده و با هشت اشکال به آن پاسخ گفته است.(8) پی نوشتها: 1- سنن ابن ماجه، ج 2 ص 1340، ح 4039. 2- سنن ابن ماجه، ج 2، ص 1368، ح 4086. 3- المنار المنیف، ص 130، ح 325. 4- مستدرک حاکم، ج 4، ص 441. 5- تهذیب التهذیب، ج 9، ص 125، رقم 202، ترجمه محمد بن خالد جندی. 6- التذکرة، قرطبی، ج 2، ص 701. 7- المعجم الکبیر، ج 8، ص 214، ح 7757. 8- ابراز الوهم المکنون، ص 538. منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
عنوان سوال:

آیا حضرت مهدی علیه السلام، همان عیسی بن مریم است؟


پاسخ:

از جمله ادله منکرین مهدویت و اعتقاد به ظهور حضرت مهدی علیه السلام در آخرالزمان حدیث ابن ماجه است که به سندش از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل کرده که فرمود: (و لا مهدی الا عیسی بن مریم؛ و مهدی جز عیسی بن مریم نیست.(1)

در پاسخ این ادعا می گوییم:
1- بسیاری از صحابه که احادیث مهدویت را از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل کرده اند مهدی را از ذریه رسول خدا صلی الله علیه و آله می دانند.
2- این حدیث مورد اعراض علمای حدیث و متکلمین بوده و هیچ کسی به آن استناد نکرده است.
3- خود ابن ماجه در سنن خود حدیث المهدی حق و هو من ولد فاطمة را نیز نقل کرده است.(2)
4- ابن قیم جوزیه این حدیث را در ((المنار المنیف)) نقل کرده و به طور مبسوط آن را تضعیف نموده است.(3) حاکم نیشابوری نیز که این حدیث را نقل کرده از روی تعجب بوده نه آن که به جهت مطابقتش با شروط شیخین آن را نقل کرده باشد.(4)
ذهبی می گوید: ... حدیث (و لا مهدی الا عیسی بن مریم) خبری است منکر که ابن ماجه آن را نقل کرده است.(5)
قرطبی می گوید: حدیث - و لا مهدی الا عیسی بن مریم - معارض با احادیث این باب است. آن گاه می گوید: احادیثی که نص بر خروج مهدی از عترت پیامبر و از اولاد فاطمه علیها السلام است ثابت بوده و اصحّ از این حدیث است، پس حکم مطابقت احادیث خروج مهدی از اولاد فاطمه است نه احادیث دیگر.(6)
5- این حدیث را طبرانی نیز با سند خود از ابی امامه نقل کرده ولی در متن آن جمله (و لا مهدی الا عیسی بن مریم) نیامده است.(7)
6- روایات خروج مهدی از اولاد فاطمه علیها السلام متواتر است و همان گونه که در جای خود اشاره شد عده زیادی به تواتر آن تصریح کرده اند. ولی حدیث (و لا مهدی الا عیسی بن مریم) بر فرض صحت سند خبر واحد است و هنگام تعارض، خبر متواتر مقدم است. و نیز مشهور بین مسلمین در طول تاریخ اسلام ظهور شخصی از اهل بیت رسول خدا صلی الله علیه و آله و از اولاد فاطمه علیها السلام است و این شهرت می تواند مرجح احادیث مهدویت اسلامی باشد.
ابوالفیض غماری نیز در صدد پاسخ به حدیث فوق برآمده و با هشت اشکال به آن پاسخ گفته است.(8)

پی نوشتها:
1- سنن ابن ماجه، ج 2 ص 1340، ح 4039.
2- سنن ابن ماجه، ج 2، ص 1368، ح 4086.
3- المنار المنیف، ص 130، ح 325.
4- مستدرک حاکم، ج 4، ص 441.
5- تهذیب التهذیب، ج 9، ص 125، رقم 202، ترجمه محمد بن خالد جندی.
6- التذکرة، قرطبی، ج 2، ص 701.
7- المعجم الکبیر، ج 8، ص 214، ح 7757.
8- ابراز الوهم المکنون، ص 538.

منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین