حضرت مریم بعد از اینکه جبرئیل بر او نازل شد آبستن شدند پس می توان گفت حضرت عیسی بن مریم علیه السلام پسر جبرئیل است یانه ؟
در چند جای قرآن داستان بارداری و حمل حضرت مریم آمده است، از جمله : 1 - " گفت : (ملک) : پروردگار تو این چنین است. برای من (ملک روح ) آسان است. ما آن پسر را برای مردم آیتی و بخشایشی کنیم و این کاری است که بدان حکم رانده اند. پس به او آبستن شد و او را با خود به مکانی دور افتاده برد".(1) 2 - "و آن زن (حضرت مریم) را یاد کن که شرمگاه خود را نگاه داشت و ما از روح خود در او دمیدیم و او و فرزندش را برای جهانیان عبرتی گردانیدیم".(2) 3 - "و مریم دختر عمران را که شرمگاه خویش را از زنا نگه داشت و ما از روح خود در آن دمیدیم".(3) خداوند متعال برای نشان دادن قدرت خود دست به کارهای خارق العاده می زند و مسئلة بارداری حضرت مریم به صراحت معنای آیه از این قبیل است. وقتی خداوند متعال می فرماید: ما از روح خود در او دمیدیم ، معلوم می شود مسئلة حاملگی حضرت مریم از طریق عادی و تماس با هم نوع انسانی صورت نگرفته است و خداوند متعال به قدرت خود چنین کاری را انجام داده و واسطة چنین بشارت و پیامی روح (جبرئیل) فرشتة اعظم خدا بود که به صورت انسانی مجسم و بدون تماس مستقیم با حضرت مریم(ع) مأموریت خداوند را انجام داده است، آن گونه که در قرآن بدان اشاره شده است : "میان خود و آنان پرده ای کشید و ما روح خود را نزدش فرستادیم و چون انسانی تمام (کمال ) بر او نمودار شد".(4) البته در کتاب های تفسیر چنین آمده است که فرشتة اعظم (جبرئیل) در تمثل انسانی قرار گرفته است، نه این که واقعا از حالت فرشته بودن خارج شده و ماهیت انسانی پیدا کرده باشد. مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر آیة "فأرسلنا الیها روحنا فتمثل روحنا فاتمثل لها بشرا سویّا" می فرماید : " از ظاهر سیاق بر می آید که فاعل کلمة تمثّل ضمیری است که به روح بر می گردد. پس روحی که به سوی مریم فرستاده شده بود، به صورت بشر ممثّل شد. معنای تمثل و تجسم به صورت بشر این است که در حواس بینایی مریم به این صورت محسوس شود و گرنه در واقع باز همان روح است، نه بشر".(5) در ادامه می فرماید : "بنابراین معنای تمثل جبرئیل برای مریم به صورت بشر این است که در ادراک مریم به آن صورت محسوس شد، نه این که واقعا به آن صورت در آمده باشد، بلکه در خارج از ادراک وی، صورتی غیر از صورت بشر داشت".(6) البته نزد خداوند انجام هر کاری آسان است، آن گوه که خود فرمود: " انما أمره اذا أراد شیئا أن یقول له کن فیکون؛ چون خدا بخواهد چیزی رابیافریند، فرمانش این است که می گوید: موجود شو پس موجود می شود" (7) و اما گاهی موجود با اسباب عادی موجود می شود و گاهی با سبب غیر عادی که در نزد خدا هر دو آسان است. با توجه به آنچه بیان شد نحوه ی بار دار شدن حضرت مریم سلام الله علیها به صورت ما فوق طبیعی و غیر ما دی بوده است ، نه بوسیله ی لمس جنسی و مادی ؛ بنابراین نمی شود نسبت پسری و پدری بین روح القدس و حضرت عیسی علیهما سلام برقرار نمود چرا که نسبت پدری قاعدتاً به کسی داده می شود که براثر ارتباط جنسی با مادر و انعقاد نطفه باعث ایجاد فرزند شده باشد. پی نوشت ها : 1 - مریم (19) آیه 21 22. . 2 - انبیاء (21) آیة 916. 3 - تحریم (66) آیه 12. 4 - مریم (19) آیة 17. 5 - ترجمة فارسی المیزان، ج14، ص 50. 6 - همان، ص 52. 7 - یس (26) آیة 82.. www.morsalat.com
عنوان سوال:

حضرت مریم بعد از اینکه جبرئیل بر او نازل شد آبستن شدند پس می توان گفت حضرت عیسی بن مریم علیه السلام پسر جبرئیل است یانه ؟


پاسخ:

در چند جای قرآن داستان بارداری و حمل حضرت مریم آمده است، از جمله :
1 - " گفت : (ملک) : پروردگار تو این چنین است. برای من (ملک روح ) آسان است. ما آن پسر را برای مردم آیتی و بخشایشی کنیم و این کاری است که بدان حکم رانده اند. پس به او آبستن شد و او را با خود به مکانی دور افتاده برد".(1)
2 - "و آن زن (حضرت مریم) را یاد کن که شرمگاه خود را نگاه داشت و ما از روح خود در او دمیدیم و او و فرزندش را برای جهانیان عبرتی گردانیدیم".(2)
3 - "و مریم دختر عمران را که شرمگاه خویش را از زنا نگه داشت و ما از روح خود در آن دمیدیم".(3)
خداوند متعال برای نشان دادن قدرت خود دست به کارهای خارق العاده می زند و مسئلة بارداری حضرت مریم به صراحت معنای آیه از این قبیل است. وقتی خداوند متعال می فرماید: ما از روح خود در او دمیدیم ، معلوم می شود مسئلة حاملگی حضرت مریم از طریق عادی و تماس با هم نوع انسانی صورت نگرفته است و خداوند متعال به قدرت خود چنین کاری را انجام داده و واسطة چنین بشارت و پیامی روح (جبرئیل) فرشتة اعظم خدا بود که به صورت انسانی مجسم و بدون تماس مستقیم با حضرت مریم(ع) مأموریت خداوند را انجام داده است، آن گونه که در قرآن بدان اشاره شده است : "میان خود و آنان پرده ای کشید و ما روح خود را نزدش فرستادیم و چون انسانی تمام (کمال ) بر او نمودار شد".(4)
البته در کتاب های تفسیر چنین آمده است که فرشتة اعظم (جبرئیل) در تمثل انسانی قرار گرفته است، نه این که واقعا از حالت فرشته بودن خارج شده و ماهیت انسانی پیدا کرده باشد.
مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر آیة "فأرسلنا الیها روحنا فتمثل روحنا فاتمثل لها بشرا سویّا" می فرماید : " از ظاهر سیاق بر می آید که فاعل کلمة تمثّل ضمیری است که به روح بر می گردد. پس روحی که به سوی مریم فرستاده شده بود، به صورت بشر ممثّل شد. معنای تمثل و تجسم به صورت بشر این است که در حواس بینایی مریم به این صورت محسوس شود و گرنه در واقع باز همان روح است، نه بشر".(5)
در ادامه می فرماید : "بنابراین معنای تمثل جبرئیل برای مریم به صورت بشر این است که در ادراک مریم به آن صورت محسوس شد، نه این که واقعا به آن صورت در آمده باشد، بلکه در خارج از ادراک وی، صورتی غیر از صورت بشر داشت".(6)
البته نزد خداوند انجام هر کاری آسان است، آن گوه که خود فرمود: " انما أمره اذا أراد شیئا أن یقول له کن فیکون؛ چون خدا بخواهد چیزی رابیافریند، فرمانش این است که می گوید: موجود شو پس موجود می شود" (7) و اما گاهی موجود با اسباب عادی موجود می شود و گاهی با سبب غیر عادی که در نزد خدا هر دو آسان است.
با توجه به آنچه بیان شد نحوه ی بار دار شدن حضرت مریم سلام الله علیها به صورت ما فوق طبیعی و غیر ما دی بوده است ، نه بوسیله ی لمس جنسی و مادی ؛ بنابراین نمی شود نسبت پسری و پدری بین روح القدس و حضرت عیسی علیهما سلام برقرار نمود چرا که نسبت پدری قاعدتاً به کسی داده می شود که براثر ارتباط جنسی با مادر و انعقاد نطفه باعث ایجاد فرزند شده باشد.
پی نوشت ها :
1 - مریم (19) آیه 21 22. .
2 - انبیاء (21) آیة 916.
3 - تحریم (66) آیه 12.
4 - مریم (19) آیة 17.
5 - ترجمة فارسی المیزان، ج14، ص 50.
6 - همان، ص 52.
7 - یس (26) آیة 82..
www.morsalat.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین