انتظار، نخست یک آرمان و عقیده است و سپس در عمل و عینیت آشکار میگردد و انسان منتظر به مرزبانی و پاسداری از حوزه جغرافیایی و فرهنگی و ایدئولوژی خود و همکیشان و هممسلکان خویش میپردازد و همواره در موضع دیده بانی است و هوشیارانه و تیزنگرانه به افقهای دور و نزدیک می نگرد و هر تحرک و تحول و نقل و انتقالی را در اردوگاه های دشمن زیر نظر میگیرد و در سنگر دفاع ایدئولوژیکی و زمینی و جغرافیایی، دشمن را از پیشروی بازمیدارد، و در صورت فراهم بودن زمینه به تهاجم نیز دست مییازد. این است که جامعه منتظر همواره به آمادگی نظامی و دفاعی فرا خوانده شده است و تهیه ابزار جنگ و قدرت از هر مقوله و با هر کیفیت، تکلیف گشته است. فقها در باب جهاد بحثی را تحت عنوان (مرابطه) و (رباط) ذکر کردهاند، به این معنا که مومنان در مرزها اقامت گزینند و آمادگی کامل داشته باشند تا در هنگام حمله و تهاجم ناگهانی دشمن دفاع کنند و کشور را نجات دهند. معنای دیگر مرابطه و رباط، پیوند و رابطه با امام و در خدمت امام زیستن و مرزبان دستورها و خواستههای امام بودن است. به این معنا که جامعهی مومنان با امام خویش ارتباط برقرار کنند و به ریسمان ولایت امام چنگ زنند و با او همپیمان شوند و به یاری امام متعهد گردند. این قسم از (مرابطه) بر هر فرد واجب عینی است، نیابت بردار نیست، و پایهای از پایههای ایمان است و عملی بدون آن پذیرفته نمیشود.(1) امام صادق علیه السلام در تفسیر آیه: (یا ایها الذین آمنوا اصبروا و صابروا و رابطوا و اتقوا الله لعلکم تفلحون(2)؛ فرمودند: اصبروا علی المصآئب و صابروا علی الفرآئض و رابطوا علی الائمه علیهم السلام(3)؛ در برابر مشکلات شکیبایی ورزید و در انجام تکلیفها و مسئولیتها پایدار باشید و با امامان رابطه برقرار کنید.) و در روایتی دیگر از امام صادق علیه السلام آمده است که (رابطوا) به معنای حضور نزد امام است (4) پی نوشتها: 1- مکیال المکارم، ج 2، ص 425. 2- سوره آل عمران، آیه 200. 3- تفسیر علی بن ابراهیم، ج 1، ص 129. 4- الغیبة، نعمانی، ص 199. منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
انتظار، نخست یک آرمان و عقیده است و سپس در عمل و عینیت آشکار میگردد و انسان منتظر به مرزبانی و پاسداری از حوزه جغرافیایی و فرهنگی و ایدئولوژی خود و همکیشان و هممسلکان خویش میپردازد و همواره در موضع دیده بانی است و هوشیارانه و تیزنگرانه به افقهای دور و نزدیک می نگرد و هر تحرک و تحول و نقل و انتقالی را در اردوگاه های دشمن زیر نظر میگیرد و در سنگر دفاع ایدئولوژیکی و زمینی و جغرافیایی، دشمن را از پیشروی بازمیدارد، و در صورت فراهم بودن زمینه به تهاجم نیز دست مییازد.
این است که جامعه منتظر همواره به آمادگی نظامی و دفاعی فرا خوانده شده است و تهیه ابزار جنگ و قدرت از هر مقوله و با هر کیفیت، تکلیف گشته است. فقها در باب جهاد بحثی را تحت عنوان (مرابطه) و (رباط) ذکر کردهاند، به این معنا که مومنان در مرزها اقامت گزینند و آمادگی کامل داشته باشند تا در هنگام حمله و تهاجم ناگهانی دشمن دفاع کنند و کشور را نجات دهند.
معنای دیگر مرابطه و رباط، پیوند و رابطه با امام و در خدمت امام زیستن و مرزبان دستورها و خواستههای امام بودن است. به این معنا که جامعهی مومنان با امام خویش ارتباط برقرار کنند و به ریسمان ولایت امام چنگ زنند و با او همپیمان شوند و به یاری امام متعهد گردند. این قسم از (مرابطه) بر هر فرد واجب عینی است، نیابت بردار نیست، و پایهای از پایههای ایمان است و عملی بدون آن پذیرفته نمیشود.(1)
امام صادق علیه السلام در تفسیر آیه: (یا ایها الذین آمنوا اصبروا و صابروا و رابطوا و اتقوا الله لعلکم تفلحون(2)؛ فرمودند: اصبروا علی المصآئب و صابروا علی الفرآئض و رابطوا علی الائمه علیهم السلام(3)؛ در برابر مشکلات شکیبایی ورزید و در انجام تکلیفها و مسئولیتها پایدار باشید و با امامان رابطه برقرار کنید.)
و در روایتی دیگر از امام صادق علیه السلام آمده است که (رابطوا) به معنای حضور نزد امام است (4)
پی نوشتها:
1- مکیال المکارم، ج 2، ص 425.
2- سوره آل عمران، آیه 200.
3- تفسیر علی بن ابراهیم، ج 1، ص 129.
4- الغیبة، نعمانی، ص 199.
منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
- [سایر] عنصر صبر در تحقق انتظار تا چه مقدار موثر است؟
- [سایر] تاثیر عنصر ظلم ستیزی بر جنبش الحوثی یمن چیست؟
- [سایر] آیا در قرآن مطلبی راجع به انتظار ظهور امام زمان و خصوصیات منتظران واقعی آمده است؟
- [سایر] موضع قرآن را در برابر متخلفین از انضباط نظامی و تأثیر آن در شکستها و همچنین در مورد زمینهسازی جنگ و جهاد بیان نمائید؟
- [سایر] موضع قرآن را در برابر متخلفین از انضباط نظامی و تأثیر آن در شکستها و همچنین در مورد زمینهسازی جنگ و جهاد بیان نمائید؟
- [سایر] آینده موعود منتظران حسینی، چگونه با امید گره خورده است؟
- [سایر] نقشها و کارکردهای نظامی و غیر نظامی بسیج کدام است؟
- [سایر] اگر شرط ظهور امام زمان پر شدن ظلم و فساد است، وظیفه منتظران چیست؟
- [سایر] چرا باید برای تعجیل فرج امام زمان (عج) دعا کنیم و وظایف منتظران ظهور ایشان چیست؟
- [سایر] چگونه میتوانیم از منتظران حقیقی امام زمان (عج) و مورد توجه ایشان باشیم؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر می داند که نصیحت تأثیر ندارد ، واجب است با احتمال تأثیر امر ونهی الزامی کند ، اگر تأثیر نمی کند مگر با تشدید در گفتار وتهدید بر مخالفت ، لازم است لکن باید از دروغ ومعصیت دیگر احتراز شود .
- [امام خمینی] اگر میداند که نصیحت تأثیر ندارد، واجب است با احتمال تأثیر امر و نهی الزامی کند، و اگر تأثیر نمیکند مگر با تشدید در گفتار و تهدید بر مخالفت، لازم است لکن باید از دروغ و معصیت دیگر احتراز شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بداند نصیحت تأثیر ندارد، واجب است با احتمال تأثیر، به نحو الزامی امر و نهی کند و اگر جز با تشدید در گفتار و تهدید بر مخالفت تأثیر نکند، تشدید و تهدید لازم است، لکن باید از دروغ و معصیت دیگر احتراز شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر میداند که نصیحت تأثیر ندارد، واجب است امر و نهی الزامی کند، و اگر تأثیر نمیکند مگر با تشدید در گفتار و تهدید بر مخالفت، تشدید و تهدید لازم است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بعد از جدا کردن زکات اگر انتظار مورد معینی را نداشته باشد احتیاط لازم آن است که فوراً آن را به مستحق بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هنگامی که امام تکبیر می گوید و وارد نماز می شود در صورتی که صفهای جلوتر آماده نماز باشند همه می توانند تکبیر بگویند و وارد نماز شوند و لازم نیست انتظار بکشند تا صفهای جلو وارد نماز شوند بلکه انتظار کشیدن بر خلاف احتیاط است.
- [آیت الله مظاهری] اسب دوانی که در این زمان متداول است، چون برای آمادگی رزمی نیست اگر بدون برد و باخت باشد حلال است ولی اگر با برد و باخت باشد علاوه بر اینکه حرام است، برنده مالک آن مبلغ نمیشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر نزدیک وقت نماز به قصد آمادگی برای نماز وضو بگیرد، اشکال ندارد و با آن وضو میتواند نماز بخواند و اگر به قصد طهارت وضو گرفته باشد، هر وقت وضو بگیرد میتواند با آن نماز بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] بر مسلمانان واجب است نقشههایی را که بیگانگان برای سلطه بر کشورهای اسلامی یا سلطه سیاسی اقتصادی، نظامی و یا فرهنگی بر آنان کشیدهاند، برهم زده و از سلطه آنان پیشگیری کنند.
- [آیت الله بروجردی] پوشیدن لباسی که پارچه یا رنگ یا دوخت آن برای کسی که میخواهد آن را بپوشد معمول نیست مثل آن که اهل علم لباس نظامی بپوشد حرام است، ولی اگر با آن لباس نماز بخواند اشکال ندارد.