شرح پرسش: امام زمان (عج) میتواند الآن تشکیل خانواده بدهد یا خیر و اگر در جمع خانواده خود حضور داشته باشد، لازمه آن پذیرفتن عهد حکومت ظالمان نیست؟ پاسخ: برداشت ما از این سؤال این است که اگر امام زمان (عج) تشکیل خانواده داده باشند، چون که ازدواج به شناخته شدن حضرت میانجامد، از این رو ایشان از زندگی غایبانه خارج خواهد شد و خروج حضرت از غیبت باعث میشود تمام عواقبی که در روایات به عنوان عوامل پنهان زیستی امام مهدی (عج) ذکر شده دامنگیر ایشان شود که یکی از آنها بر گردن گرفتن بیعت ظالمان است. پیش از پرداختن به پاسخ سؤال فوق توجه به این نکته لازم است که در مورد مسأله ازدواج امام زمان (عج) دیدگاههای مختلفی وجود دارد اما به نظر میرسد در این باره نمیتوان به نظر قاطعانهای دست یافت یعنی نه میتوان ازدواج آن حضرت را قطعی تلقی کرد و نه عدم ازدواج را تصور کرد. حال سؤال این است که اگر امام مهدی (عج) ازدواج کرده باشند آیا ازدواج به گردن گرفتن بیعت ظالمان منجر خواهد شد؟ به نظر میرسد پاسخ سؤال فوق منفی است و ازدواج امام مهدی (عج) به شناسایی حضرت منجر نخواهد شد بر این مطلب دلایل مختلفی میتوان اقامه کرد: 1. در روایات متعددی به این نکته اشاره شده است که گروهی از افراد مؤمن و پرهیزکار که از نظر مراتب معنوی رتبههای بلندی دارند در دوران غیبت امام زمان (عج) را همراهی میکنند. امام باقر (ع) در این باره فرموده اند: (و ما بثلاثین من وحشة[1]؛ امام مهد(عج) با وجود سی نفر تنها و بی مونس نخواهد بود.) بر این اساس اگر ارتباط و همراهی این گروه با آن حضرت به شناسایی ایشان در میان مردم منجر نمیشود که نمیشود پس این امکان هم وجود دارد که حضرت همسر داشته باشند و در عین حال به زندگی غایبانه ایشان هم لطمهای وارد نشود به تعبیر دیگر همسر امام زمان نیز از نظر مراتب معنوی حائز رتبههای بالایی باشند و امر حضرت را مخفی نگاه دارند. 2. این امکان نیز وجود دارد که امام مهدی (عج) از میان بانوان معمولی، همسر انتخاب نمایند بدون این که هویت واقعی خود را آشکار نمایند. به تعبیر دیگر ما بر این باوریم که غیبت امام مهد(عج) غیبت شخص نیست، غیبت شخصیت است یعنی این گونه نیست که به شکل معجزه گونه بدن حضرت به چشمها دیده نشود بلکه آن حضرت در میان انسانها زندگی میکنند، دیده میشوند و میبینند اما از آنجا که هویت ایشان بر مردم مخفی است دیده شدن آن حضرت به شناسایی شخصیتشان منجر نمیشود بنابراین این احتمال هم احتمال معقولی است که امام مهدی (عج) ازدواج کرده باشند بدون این که همسر ایشان از هویت واقعی آن حضرت مطلع باشند و از ین رو ازدواج امام زمان (عج) به شناخته شدن و در نتیجه به بر گردن گرفتن بیعت ظالمان منجر نخواهد شد. برای مطالعه بیشتر رجوع کنید به: جزیره خضرا در ترازوی فقه، نوشته جعفر مرتضی عاملی.
شرح پرسش:
امام زمان (عج) میتواند الآن تشکیل خانواده بدهد یا خیر و اگر در جمع خانواده خود حضور داشته باشد، لازمه آن پذیرفتن عهد حکومت ظالمان نیست؟
پاسخ:
برداشت ما از این سؤال این است که اگر امام زمان (عج) تشکیل خانواده داده باشند، چون که ازدواج به شناخته شدن حضرت میانجامد، از این رو ایشان از زندگی غایبانه خارج خواهد شد و خروج حضرت از غیبت باعث میشود تمام عواقبی که در روایات به عنوان عوامل پنهان زیستی امام مهدی (عج) ذکر شده دامنگیر ایشان شود که یکی از آنها بر گردن گرفتن بیعت ظالمان است.
پیش از پرداختن به پاسخ سؤال فوق توجه به این نکته لازم است که در مورد مسأله ازدواج امام زمان (عج) دیدگاههای مختلفی وجود دارد اما به نظر میرسد در این باره نمیتوان به نظر قاطعانهای دست یافت یعنی نه میتوان ازدواج آن حضرت را قطعی تلقی کرد و نه عدم ازدواج را تصور کرد. حال سؤال این است که اگر امام مهدی (عج) ازدواج کرده باشند آیا ازدواج به گردن گرفتن بیعت ظالمان منجر خواهد شد؟
به نظر میرسد پاسخ سؤال فوق منفی است و ازدواج امام مهدی (عج) به شناسایی حضرت منجر نخواهد شد بر این مطلب دلایل مختلفی میتوان اقامه کرد:
1. در روایات متعددی به این نکته اشاره شده است که گروهی از افراد مؤمن و پرهیزکار که از نظر مراتب معنوی رتبههای بلندی دارند در دوران غیبت امام زمان (عج) را همراهی میکنند. امام باقر (ع) در این باره فرموده اند: (و ما بثلاثین من وحشة[1]؛ امام مهد(عج) با وجود سی نفر تنها و بی مونس نخواهد بود.)
بر این اساس اگر ارتباط و همراهی این گروه با آن حضرت به شناسایی ایشان در میان مردم منجر نمیشود که نمیشود پس این امکان هم وجود دارد که حضرت همسر داشته باشند و در عین حال به زندگی غایبانه ایشان هم لطمهای وارد نشود به تعبیر دیگر همسر امام زمان نیز از نظر مراتب معنوی حائز رتبههای بالایی باشند و امر حضرت را مخفی نگاه دارند.
2. این امکان نیز وجود دارد که امام مهدی (عج) از میان بانوان معمولی، همسر انتخاب نمایند بدون این که هویت واقعی خود را آشکار نمایند. به تعبیر دیگر ما بر این باوریم که غیبت امام مهد(عج) غیبت شخص نیست، غیبت شخصیت است یعنی این گونه نیست که به شکل معجزه گونه بدن حضرت به چشمها دیده نشود بلکه آن حضرت در میان انسانها زندگی میکنند، دیده میشوند و میبینند اما از آنجا که هویت ایشان بر مردم مخفی است دیده شدن آن حضرت به شناسایی شخصیتشان منجر نمیشود بنابراین این احتمال هم احتمال معقولی است که امام مهدی (عج) ازدواج کرده باشند بدون این که همسر ایشان از هویت واقعی آن حضرت مطلع باشند و از ین رو ازدواج امام زمان (عج) به شناخته شدن و در نتیجه به بر گردن گرفتن بیعت ظالمان منجر نخواهد شد.
برای مطالعه بیشتر رجوع کنید به:
جزیره خضرا در ترازوی فقه، نوشته جعفر مرتضی عاملی.
- [سایر] وقتی حضرت مهدی (عج) ظهور کردند،پس از تشکیل حکومت چه کارهایی انجام می دهند؟
- [سایر] یاران حضرت مهدی (عج) را چه گروه هایی تشکیل می دهند و نقش زنان چیست؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] آیا انقلاب اسلامی ایران میتواند از مقدمات ظهور امام زمان(عج) محسوب گردد؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) دارای چه خوصیاتی است؟
- [سایر] نقش امام زمان(عج) در هستی چیست؟
- [سایر] پرسش: امام زمان (عج) چند سال دارد ؟
- [سایر] آیا امام زمان(عج) آیین جدیدی میآورد؟
- [سایر] القاب امام زمان(عج) را بیان کنید؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نمازگزار میتواند (اللَّه اکبر) را به چیزی که بعد از آن میخواند؛ مثلاً به (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ) بچسباند و در این صورت بنا بر احتیاط مستحب (ر) اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله مظاهری] بعد از تشهّد رکعت آخر نماز واجب است سلام بگوید و سلام دارای سه جمله است: (اَلسَّلامُ عَلَیْکَ اَیُّهَا النّبِیُّ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکاتُهُ، اَلسَّلامُ عَلَیْنا وَ عَلی عِبادِ اللَّه الصَّالِحین، اَلسَّلامُ عَلَیْکُم وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکاتُهُ). و سلام واجب، سلام سوّم است که میتواند به آن اکتفا کند.
- [آیت الله بهجت] دستور سجده سهو این است که بعد از سلام نماز فوراً نیت سجده سهو کند و پیشانی را به چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد و بنابر احتیاط واجب بهنحو مأثور بگوید: (بسم اللّه و بِاللّه و صَلَّی اللّه عَلی محمّدٍ و آلِ محمّد) یا (بسم اللّه و باللّه اللّهمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ)، ولی بهتر است بگوید: (بسم اللّه و باللّه السّلامُ عَلَیکَ اَیّهَا النَّبِیُّ و رَحْمَةُ اللّه وَ بَرَکاتُه)، بعد باید بنشیند و دوباره به سجده رود و یکی از ذکرهایی را که گفته شد بگوید و بنابر اظهر وقتی سر از سجده برداشت تشهد بخواند، سپس سلام بدهد.