در کتاب عیون اخبار الرضا از (علی بن عاصم) از امام محمد تقی(ع) از پدر بزرگوارش روایت کرده که حضرت قائم را برای ابی ابن کعب بدین گونه توصیف فرمود: خداوند نطفه با برکت و پاک و پاکیزه را در صلب حسین(ع) به وجود آورد،که هر مؤمنی که خداوند از وی در خصوص دوستی اهلبیت(ع) پیمان گرفته است از آن نطفه خشنود است و هر منکری از آن دوری می جوید. او امام پرهیز کار، ستوده خصائل پسندیده و هادی و مهدی است ،که حکم عدل می کند و دستور بدان می دهد و در گفتارش خدا را تصدیق می کند، خداوند هم او راتصدیق می نماید و چون دلائل و علائم آن آشکار شود از سرزمین تِهامَه(1) بیرون می آید. او گنج هایی دارد که نه طلا و نه نقره است، بلکه اسب های نیرومند و مردانی است به عدد اصحاب بدر یعنی: (سیصد و سیزده) نفر که از اقطار جهان به دور وی گرد آیند، صحیفه مهر کرده ای با اوست که تعداد یارانش با اسامی و شهرها و طبایع و اوصاف و کنیه ها آنها در آن نوشته شده است و آنها همه سعی در هر فرمانبرادری او (مهدی) دارند. ابن ابی کعب عرض کرد یا رسول الله دلائل و علائم آمدن او چیست؟ حضرت فرمود: او از این پرده غیبت بیرون می آید، و هر جا دشمن خدا ببیند به قتل می رساند و احکام خدا را جاری می سازد و طبق دستور الهی حکم می کند. حضرت مهدی دوازده همین امام هستند. حضرت مهدی(عج) امامی معصوم، مدیر، مدبر،شجاع و مهربان،دلسوز. شیخ صدوق در کتاب خصال از اصول اربعماء از امیرالمؤمنین(ع) روایت نموده که فرموده: خداوند دین را به وسیله ما گشود و هم به وسیله ما ختم می کند. به وسیله ما خدا آنچه را بخواهد محو می کند و آنچه باقی می گذارد، به وسیله ما سختی زمانه را برطرف می سازد و باران فرو می فرستد اگر قائم قیام کند آسمان باران خود را فرو می ریزد و زمین نباتات خود را بیرون می دهد و کینه ها از دل بندگان خدا زائل می شود و درندگان و حیوانات با هم ساخته از یگدیگر رم نمی کنند تا جایی که زنی که می خواهد راه عراق و شام را بپیماید همه جا قدم بر روی سبزه و گیاهان می گذارد و زینت های خود را بر سر دارد و کسی طمع به آن نمی کند. هر صفت و فضائلی را که همه انبیاء و سایر ائمه(ع) دارند حضرت مهدی(عج) همه آنها را دارا می باشد. پی نوشت: 1. تِهامَه، دشتی ساحلی در امتداد دریای سرخ در مغرب شبه جزیرة عربستان است. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
در کتاب عیون اخبار الرضا از (علی بن عاصم) از امام محمد تقی(ع) از پدر بزرگوارش روایت کرده که حضرت قائم را برای ابی ابن کعب بدین گونه توصیف فرمود:
خداوند نطفه با برکت و پاک و پاکیزه را در صلب حسین(ع) به وجود آورد،که هر مؤمنی که خداوند از وی در خصوص دوستی اهلبیت(ع) پیمان گرفته است از آن نطفه خشنود است و هر منکری از آن دوری می جوید. او امام پرهیز کار، ستوده خصائل پسندیده و هادی و مهدی است ،که حکم عدل می کند و دستور بدان می دهد و در گفتارش خدا را تصدیق می کند، خداوند هم او راتصدیق می نماید و چون دلائل و علائم آن آشکار شود از سرزمین تِهامَه(1) بیرون می آید. او گنج هایی دارد که نه طلا و نه نقره است، بلکه اسب های نیرومند و مردانی است به عدد اصحاب بدر یعنی: (سیصد و سیزده) نفر که از اقطار جهان به دور وی گرد آیند، صحیفه مهر کرده ای با اوست که تعداد یارانش با اسامی و شهرها و طبایع و اوصاف و کنیه ها آنها در آن نوشته شده است و آنها همه سعی در هر فرمانبرادری او (مهدی) دارند.
ابن ابی کعب عرض کرد یا رسول الله دلائل و علائم آمدن او چیست؟ حضرت فرمود:
او از این پرده غیبت بیرون می آید، و هر جا دشمن خدا ببیند به قتل می رساند و احکام خدا را جاری می سازد و طبق دستور الهی حکم می کند.
حضرت مهدی دوازده همین امام هستند.
حضرت مهدی(عج) امامی معصوم، مدیر، مدبر،شجاع و مهربان،دلسوز. شیخ صدوق در کتاب خصال از اصول اربعماء از امیرالمؤمنین(ع) روایت نموده که فرموده: خداوند دین را به وسیله ما گشود و هم به وسیله ما ختم می کند. به وسیله ما خدا آنچه را بخواهد محو می کند و آنچه باقی می گذارد، به وسیله ما سختی زمانه را برطرف می سازد و باران فرو می فرستد اگر قائم قیام کند آسمان باران خود را فرو می ریزد و زمین نباتات خود را بیرون می دهد و کینه ها از دل بندگان خدا زائل می شود و درندگان و حیوانات با هم ساخته از یگدیگر رم نمی کنند تا جایی که زنی که می خواهد راه عراق و شام را بپیماید همه جا قدم بر روی سبزه و گیاهان می گذارد و زینت های خود را بر سر دارد و کسی طمع به آن نمی کند.
هر صفت و فضائلی را که همه انبیاء و سایر ائمه(ع) دارند حضرت مهدی(عج) همه آنها را دارا می باشد.
پی نوشت:
1. تِهامَه، دشتی ساحلی در امتداد دریای سرخ در مغرب شبه جزیرة عربستان است.
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] آیا مقام امام زمان(عج) در شهر (نعمانیه) دارای سند است؟
- [سایر] چرا امام زمان (عج) دارای اسامی، القاب و کنیههای مختلفی هستند؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] چرا امام زمان (عج) دارای اسامی، القاب و کنیههای مختلفی هستند؟
- [سایر] آیا بیان کردن نام اصلی امام زمان (عج) دارای اشکال شرعی است؟
- [سایر] نقش امام زمان(عج) در هستی چیست؟
- [سایر] پرسش: امام زمان (عج) چند سال دارد ؟
- [سایر] آیا امام زمان(عج) آیین جدیدی میآورد؟
- [سایر] القاب امام زمان(عج) را بیان کنید؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله مظاهری] بعد از تشهّد رکعت آخر نماز واجب است سلام بگوید و سلام دارای سه جمله است: (اَلسَّلامُ عَلَیْکَ اَیُّهَا النّبِیُّ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکاتُهُ، اَلسَّلامُ عَلَیْنا وَ عَلی عِبادِ اللَّه الصَّالِحین، اَلسَّلامُ عَلَیْکُم وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکاتُهُ). و سلام واجب، سلام سوّم است که میتواند به آن اکتفا کند.
- [آیت الله نوری همدانی] اذان هیجده جمله است : اللهً اکبرُ چهار مرتبه اشهدً ان لا الهَ الا اللهً ، اشهدً انّ محّمداً رسولً اللهِ ، حیّ علی الصلاهِ، حیَّ علی الفلاحِ ، حیّ علی خیرِ العملِ ، الله اکبرُ ، لا الهَ الا اللهً هر یک دو مرتبه ، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبرُ از اول اذان و یک مرتبه لا اِلَه الّا اللهً از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حیّ علی خیرِ العملِ باید دو مرتبه قد قامتِ الصلاهً اضافه نمود .
- [آیت الله سبحانی] اذان هیجده جمله است: اللّهُ أَکْبَر چهار مرتبه. أَشْهَدُ أَنْ لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ، أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهِ، حَیَّ عَلَی الصَّلاَةِ، حَیَّ عَلَی الفَلاَح، حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ، اللّهُ أَکْبَر، لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه اللّهُ أَکْبَر از اول اذان و یک مرتبه لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ باید دو مرتبه قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ اضافه نمود.