جواب اجمالی: امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) در ابتداء با دعوت به اسلام قیام خود را آغاز می کند و مراد از شمیشر، نفس این سلاح سرد نیست بلکه مراد مأموریت امام به جهاد در مقابل سرکشان و ظالمان است.و امام از سلاح های متعارف زمان قیامشان استفاده خواهند کرد. جواب تفصیلی: امام زمان(عجل الله تعالی فرجه)مانند پیامبر اکرم‌صلی الله علیه وآله برای هدایت و راهنمایی مردم، نخست اعلان دعوت عمومی می‌کند و در آغاز ظهورش، مردم را از پیام انقلاب خود آگاهی داده و اتمام حجّت می‌کند، در این میان عده‌ای دعوتش را می‌پذیرند و راه سعادت، پیش می‌گیرند و عده‌ای به مخالفت برمی‌خیزند که امام زمان(عجل الله تعالی فرجه)در برابر اینها قیام مسلحانه می‌کند. چنانکه امام جوادعلیه السلام فرموده وقتی 313 نفر یاران خاص حضرت قائم(عجل الله تعالی فرجه) به خدمتش در مکه رسیدند، حضرت، دعوتش را به جهانیان آشکار می‌سازد، و وقتی که این تعداد به ده هزار نفر رسید، به اذن خدا قیام مسلّحانه می‌کند و خروج می‌کند.[2] برنامه قیام حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه) همانند برنامه قیام همه پیامبران الهی خواهد بود، یعنی بر اساس اسباب و وسایل عادی و طبیعی برنامه‌های خود را اجرا می‌کند و هیچ گاه از راه اعجاز وارد نمی‌شود، بلکه معجزات جنبه استثنائی دارند، که در موارد نادر از آن استفاده می‌کند درباره سلاح سرد که در بعضی از روایات هم به شمشیر معنا شده است، باید گفت که ظاهراً مقصود از خروج با شمشیر، مأموریت به جهاد، و توسّل به اسلحه برای اعلای کلمه حق است، و این که با هیچ یک از کفّار به مصالحه نمی‌نشیند، زیرا "شمشیر" همیشه کنایه از قدرت و نیروی نظامی بوده و هست، همان گونه که "قلم" کنایه از علم و فرهنگ است، و نیز از قدیم معروف بوده که کشور با دو چیز اداره می‌شود: قلم و شمشیر.[3]منظور از قیام با شمشیر، همان اتّکای به قدرت است، تا مردم نپندارند که این مصلح بزرگ، فقط به شکل یک معلّم یا یک واعظ، عمل می‌کند، بلکه او یک رهبر مقتدر الهی است که امان را از ستمگران و منافقان می‌گیرد. بنابراین اجرای طرح حکومت حقّ و عدالت در سطح جهانی نیز باید با استفاده از وسایل مادی و معنوی لازم (بجز در موارد استثنایی) تحقق پذیرد. به تعبیری دیگر، آن حضرت و یارانش با هر اسلحه‌ای که لازم باشد، در مقابل کفّار و ستمگران می‌ایستند، و از هر گونه اسلحه‌ای در آن زمان متداول بوده و مورد نیاز باشد، استفاده می‌کنند. به امید آن روزی که قدرت اسلام، همه جا را فراگیرد و روزی که چشم همه به دیدار جمال دل‌آرای آن محبوب، روشن گردد. ای شمع جهان افروز بیا وی شاهد عالم سوز بیا ای مهر سپهر قلمرو غیب شد روز ظهر و بروز بیا ما دیده براه تو دوخته‌ایم از ما همه چشم مدوز بیا[4] منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. انقلاب جهانی مهدی (عجل الله تعالی فرجه)، استاد مکارم شیرازی، ناشر: هدف؛ قم ، 1372ش چاپ اول 2. اسرارالعقائد ج2 ، میرزا ابوطالب شیرازی، ناشر: دارالکتب الاسلامیه ، 1324ش، چاپ پنجم. 3. پاسخ به ده پرسش، ایت الله لطف الله صافی گلپایگانی، ناشر: اندیشه ، قم 1357ش چاپ اول. --------------------------------------------- [2] . علامه مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج 52، ص 283، ناشر: مؤسسه الوفاء، چاپ بیروت. [3] . رجالی تهرانی، علی رضا، یکصد پرسش و پاسخ پیرامون امام زمان(عجل الله تعالی فرجه)، انتشارات نبوع، چاپ سوم، ص 218. [4] . شعر از کمپانی، نقل از کتاب آخرین تحول، نشریه هیئت قائمیه تهران، ص 94. ( اندیشه قم )
جواب اجمالی:
امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) در ابتداء با دعوت به اسلام قیام خود را آغاز می کند و مراد از شمیشر، نفس این سلاح سرد نیست بلکه مراد مأموریت امام به جهاد در مقابل سرکشان و ظالمان است.و امام از سلاح های متعارف زمان قیامشان استفاده خواهند کرد.
جواب تفصیلی:
امام زمان(عجل الله تعالی فرجه)مانند پیامبر اکرمصلی الله علیه وآله برای هدایت و راهنمایی مردم، نخست اعلان دعوت عمومی میکند و در آغاز ظهورش، مردم را از پیام انقلاب خود آگاهی داده و اتمام حجّت میکند، در این میان عدهای دعوتش را میپذیرند و راه سعادت، پیش میگیرند و عدهای به مخالفت برمیخیزند که امام زمان(عجل الله تعالی فرجه)در برابر اینها قیام مسلحانه میکند. چنانکه امام جوادعلیه السلام فرموده وقتی 313 نفر یاران خاص حضرت قائم(عجل الله تعالی فرجه) به خدمتش در مکه رسیدند، حضرت، دعوتش را به جهانیان آشکار میسازد، و وقتی که این تعداد به ده هزار نفر رسید، به اذن خدا قیام مسلّحانه میکند و خروج میکند.[2] برنامه قیام حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه) همانند برنامه قیام همه پیامبران الهی خواهد بود، یعنی بر اساس اسباب و وسایل عادی و طبیعی برنامههای خود را اجرا میکند و هیچ گاه از راه اعجاز وارد نمیشود، بلکه معجزات جنبه استثنائی دارند، که در موارد نادر از آن استفاده میکند درباره سلاح سرد که در بعضی از روایات هم به شمشیر معنا شده است، باید گفت که ظاهراً مقصود از خروج با شمشیر، مأموریت به جهاد، و توسّل به اسلحه برای اعلای کلمه حق است، و این که با هیچ یک از کفّار به مصالحه نمینشیند، زیرا "شمشیر" همیشه کنایه از قدرت و نیروی نظامی بوده و هست، همان گونه که "قلم" کنایه از علم و فرهنگ است، و نیز از قدیم معروف بوده که کشور با دو چیز اداره میشود: قلم و شمشیر.[3]منظور از قیام با شمشیر، همان اتّکای به قدرت است، تا مردم نپندارند که این مصلح بزرگ، فقط به شکل یک معلّم یا یک واعظ، عمل میکند، بلکه او یک رهبر مقتدر الهی است که امان را از ستمگران و منافقان میگیرد. بنابراین اجرای طرح حکومت حقّ و عدالت در سطح جهانی نیز باید با استفاده از وسایل مادی و معنوی لازم (بجز در موارد استثنایی) تحقق پذیرد. به تعبیری دیگر، آن حضرت و یارانش با هر اسلحهای که لازم باشد، در مقابل کفّار و ستمگران میایستند، و از هر گونه اسلحهای در آن زمان متداول بوده و مورد نیاز باشد، استفاده میکنند. به امید آن روزی که قدرت اسلام، همه جا را فراگیرد و روزی که چشم همه به دیدار جمال دلآرای آن محبوب، روشن گردد.
ای شمع جهان افروز بیا
وی شاهد عالم سوز بیا
ای مهر سپهر قلمرو غیب
شد روز ظهر و بروز بیا
ما دیده براه تو دوختهایم
از ما همه چشم مدوز بیا[4]
منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. انقلاب جهانی مهدی (عجل الله تعالی فرجه)، استاد مکارم شیرازی، ناشر: هدف؛ قم ، 1372ش چاپ اول
2. اسرارالعقائد ج2 ، میرزا ابوطالب شیرازی، ناشر: دارالکتب الاسلامیه ، 1324ش، چاپ پنجم.
3. پاسخ به ده پرسش، ایت الله لطف الله صافی گلپایگانی، ناشر: اندیشه ، قم 1357ش چاپ اول.
---------------------------------------------
[2] . علامه مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج 52، ص 283، ناشر: مؤسسه الوفاء، چاپ بیروت.
[3] . رجالی تهرانی، علی رضا، یکصد پرسش و پاسخ پیرامون امام زمان(عجل الله تعالی فرجه)، انتشارات نبوع، چاپ سوم، ص 218.
[4] . شعر از کمپانی، نقل از کتاب آخرین تحول، نشریه هیئت قائمیه تهران، ص 94.
( اندیشه قم )
- [سایر] آیا امام زمان (عج) با جنگ و خونریزی، جهان را پر از عدل و داد میکند؟
- [سایر] چه عواملی در موفقیت حضرت مهدی علیه السلام در گسترش عدل تأثیرگذار است ؟
- [سایر] دیدگاه مذاهب اسلامی درباره حکومت عدل گستر حضرت مهدی علیه السلام چیست ؟
- [سایر] آیا با ظهور امام زمان (عج)، وسایل پیشرفته از بین میرود و حضرت با شمشیر میجنگد؟
- [سایر] اگر حکومت حضرت مهدی(علیه السلام)، حکومت عدل جهانی است پس چرا ایشان به شهادت می رسند؟
- [سایر] چرا خداوند ولادت حضرت مهدی علیه السلام را تا زمان تشکیل حکومت عدل جهانی به تعویق نیانداخت؟
- [سایر] اگر باید زمین پر از ظلم شود تا امام زمان ظهور کنند، نشر احسان فایده دارد؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] اگر شرط ظهور امام زمان (عج) گسترش فساد در روی زمین است، چرا با فسادمبارزه کنیم؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز جمعه دو رکعت است و در روز جمعه جانشین نماز ظهر می شود و در زمان حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله) و امام معصوم (علیه السلام) و نائب خاصّ او واجب عینی است امّا در زمان غیبت کبری واجب تخییری است یعنی میان نماز جمعه و نماز ظهر مخیّر است ولی در زمانی که حکومت عدل اسلامی باشد و نماز جمعه اقامه شود بهتر آن است که نماز جمعه خوانده شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نمازجمعه دو رکعت است و در روز جمعه جانشین نماز ظهر می شود و در زمان حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله) و امام معصوم(علیه السلام) و نایب خاص او واجب عینی است، اما در زمان غیبت کبری واجب تخییری است، یعنی میان نماز جمعه و نماز ظهر مخیر است، ولی در زمانی که حکومت عدل اسلامی باشد احتیاط آن است که ترک نشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] الف: نمازجمعه دو رکعت است و در روز جمعه جانشین نماز ظهر می شود و در زمان حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله) و امام معصوم(علیه السلام) و نایب خاصّ او واجب عینی است، امّا در زمان غیبت کبری واجب تخییری است، یعنی میان نماز جمعه و نماز ظهر مخیّر است، ولی در زمانی که حکومت عدل اسلامی باشد احتیاط آن است که ترک نشود.
- [آیت الله اردبیلی] در صورت تحقق دولت عدل اسلامیِ جامع الشرایط، احیای زمین موات مشروط به اجازه حکومت است هرچند اجازه به طور عام باشد پس قبل از اجازه حکومت کسی حقّ تصرّف در زمینهای موات را ندارد و تنها افراد و گروههایی که به آنان اجازه داده شده میتوانند کارهای مقدّماتی را از قبیل دیوار کشی، تسطیح و خاکبرداری شروع کنند، ولی به مجرّد به ثبت رساندن زمین بدون احیای آن، حقّی برای ثبت دهنده ثابت نمیشود و ثبت دهنده حقّ ندارد آن را بفروشد یا وقف نماید و یا معاملات دیگری بر روی آن انجام دهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.