در روایات، برای حکومت الهی حضرت ولی عصر (عج) مدّت های متفاوتی ذکر شده است از جمله: 1. هفت سال و یا نه سال.[1] 2. چهل سال و 309 سال به اندازة مدت خواب اصحاب کهف نیز گفته شده است.[2] البتّه روایات این مسئله باید از جهات متعدد بررسی شود. با اهمیت ترین جهت تحقیق در این امر، اندک بودن مدت این حکومت الهی است؛ یعنی این پرسش مطرح است که آیا مدت، برای مثال 7 سال، می تواند به بینوایی ها و تیره روزی های هزاران سالة بشر پایان دهد و آرمان ها و اهداف والای مورد انتظارش را تحقق بخشد؟ به عبارت دیگر، می توان، با توجّه به تلفات و وصف ناپذیر حقوق ارزش های انسانی در همة دوران ها، آسایش آرمانی 7 سال را توجیه گر حکمت خداوندی در تعالیم انسانی تلقی کرد؟ برای پاسخ به این پرسش باید یادآور شد که فلسفه ظهور حضرت بقیة الله (عج)، مانند فلسفة بعثت انبیا و رسولان الهی علیهم السّلام است. منظور از برانگیخته شدن رسولان الهی ابلاغ دستورهای خداوند و نصب مشعل فروزان هدایت در مسیر کاروان بشریت است؛ امّا این که بشریت چقدر و چگونه از آن ابلاغ و ارشاد و مشعل هدایت نتیجه می گیرد به تصمیم و اختیار مردم بستگی دارد. خاتم رسولان محمد صلّی الله علیه و آله در راه ابلاغ رسالت و ارشاد مردم بسیار کوشید و پیام خداوند را چنان به مردم رساند که برای هیچ کس جای عذر باقی نماند. با این حال خود مردم باید عقل و وجدان خود را برای پیشرفت در مسیر کمال به کار گیرند و به هدف اعلای حیات خویش دست یابند. بی تردید طولانی یا کوتاه بودن مدت ابلاغ و اجرای رسالت، اصل آن را تهدید نمی کند. دوران رسالت حضرت خاتم الانبیا علیه السّلام بیست و سه سال بود و در این مدت اندک، مشعل فروزان دین جاودانی اسلام را در جوامع بشری استوار ساخت؛ در حالی که برخی از پیامبران، دو و حتی سه برابر مدت یاد شده کوشیدند و رهاورد تلاششان از نتیجة کار پیامبر اسلام بسیار کم تر و محدود تر بود؛ برای مثال، مدت رسالت حضرت نوح علیه السّلام چند سال بود، ولی شعاع پیشرفت پیامش اندک می نماید. دوران امامت و حکومت الهی حضرت مهدی (عج) نیز چنین است. هدف اصلی حضرت ابلاغ رسالت انسانی الهی است؛ اگر چه سالیان محدود باشد. البتّه، مطابق منابع اسلامی، حکومت آن حضرت در همة جوامع انسانی فراگیر می شود و عدل و داد و حق بینی و حق گرایی سراسر زمین را می گیرد، در صورتی که در دوران انبیا و اوصیای گذشته چنین نبوده است و اثر کار و فعالیت الهی آن ها، در همة جوامع بشری آشکار نشد. البتّه بعید نیست که مدت حکومت آن حضرت 309 سال باشد چنان که امام باقر علیه السّلام فرمود: امام قائم (عج) 309 سال به مقدار خواب اصحاب کهف در غار خود، حکومت می کند، سراسر زمین را پس از آن که پر از ظلم و جور شده، پر از عدل و داد نماید، خداوند شرق و غرب زمین را برای او فتح نماید، او دشمنان را بکشد به گونه ای که تنها دین اسلام در سراسر جهان باقی بماند. [3] --------------------------------------------- [1] . محمّد بن الحسن الحر العاملی، اثبات الهراة، با شرح و ترجمه احمد جنتی، دارالکتب الاسلامیه، تهران، 1366، ج 7، ص 182. [2] . محمد باقر مجلسی، بحارالانوار، ج 52، ص 390. [3] . علامه محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، ج 52، ص 390. ( اندیشه قم )
در روایات، برای حکومت الهی حضرت ولی عصر (عج) مدّت های متفاوتی ذکر شده است از جمله:
1. هفت سال و یا نه سال.[1]
2. چهل سال و 309 سال به اندازة مدت خواب اصحاب کهف نیز گفته شده است.[2]
البتّه روایات این مسئله باید از جهات متعدد بررسی شود. با اهمیت ترین جهت تحقیق در این امر، اندک بودن مدت این حکومت الهی است؛ یعنی این پرسش مطرح است که آیا مدت، برای مثال 7 سال، می تواند به بینوایی ها و تیره روزی های هزاران سالة بشر پایان دهد و آرمان ها و اهداف والای مورد انتظارش را تحقق بخشد؟
به عبارت دیگر، می توان، با توجّه به تلفات و وصف ناپذیر حقوق ارزش های انسانی در همة دوران ها، آسایش آرمانی 7 سال را توجیه گر حکمت خداوندی در تعالیم انسانی تلقی کرد؟ برای پاسخ به این پرسش باید یادآور شد که فلسفه ظهور حضرت بقیة الله (عج)، مانند فلسفة بعثت انبیا و رسولان الهی علیهم السّلام است. منظور از برانگیخته شدن رسولان الهی ابلاغ دستورهای خداوند و نصب مشعل فروزان هدایت در مسیر کاروان بشریت است؛ امّا این که بشریت چقدر و چگونه از آن ابلاغ و ارشاد و مشعل هدایت نتیجه می گیرد به تصمیم و اختیار مردم بستگی دارد.
خاتم رسولان محمد صلّی الله علیه و آله در راه ابلاغ رسالت و ارشاد مردم بسیار کوشید و پیام خداوند را چنان به مردم رساند که برای هیچ کس جای عذر باقی نماند. با این حال خود مردم باید عقل و وجدان خود را برای پیشرفت در مسیر کمال به کار گیرند و به هدف اعلای حیات خویش دست یابند.
بی تردید طولانی یا کوتاه بودن مدت ابلاغ و اجرای رسالت، اصل آن را تهدید نمی کند. دوران رسالت حضرت خاتم الانبیا علیه السّلام بیست و سه سال بود و در این مدت اندک، مشعل فروزان دین جاودانی اسلام را در جوامع بشری استوار ساخت؛ در حالی که برخی از پیامبران، دو و حتی سه برابر مدت یاد شده کوشیدند و رهاورد تلاششان از نتیجة کار پیامبر اسلام بسیار کم تر و محدود تر بود؛ برای مثال، مدت رسالت حضرت نوح علیه السّلام چند سال بود، ولی شعاع پیشرفت پیامش اندک می نماید. دوران امامت و حکومت الهی حضرت مهدی (عج) نیز چنین است. هدف اصلی حضرت ابلاغ رسالت انسانی الهی است؛ اگر چه سالیان محدود باشد. البتّه، مطابق منابع اسلامی، حکومت آن حضرت در همة جوامع انسانی فراگیر می شود و عدل و داد و حق بینی و حق گرایی سراسر زمین را می گیرد، در صورتی که در دوران انبیا و اوصیای گذشته چنین نبوده است و اثر کار و فعالیت الهی آن ها، در همة جوامع بشری آشکار نشد. البتّه بعید نیست که مدت حکومت آن حضرت 309 سال باشد چنان که امام باقر علیه السّلام فرمود: امام قائم (عج) 309 سال به مقدار خواب اصحاب کهف در غار خود، حکومت می کند، سراسر زمین را پس از آن که پر از ظلم و جور شده، پر از عدل و داد نماید، خداوند شرق و غرب زمین را برای او فتح نماید، او دشمنان را بکشد به گونه ای که تنها دین اسلام در سراسر جهان باقی بماند. [3]
---------------------------------------------
[1] . محمّد بن الحسن الحر العاملی، اثبات الهراة، با شرح و ترجمه احمد جنتی، دارالکتب الاسلامیه، تهران، 1366، ج 7، ص 182.
[2] . محمد باقر مجلسی، بحارالانوار، ج 52، ص 390.
[3] . علامه محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، ج 52، ص 390.
( اندیشه قم )
- [سایر] زمانی که حضرت مهدی (عج) ظهور میکنند چند سال حکومت میکنند؟
- [سایر] حکومت حضرت مهدی (عج) چقدر و چگونه خواهد بود؟
- [سایر] آیا کوفه مقرّ حکومت حضرت مهدی(عج) می شود؟
- [سایر] آیا حکومت امام حسین (ع) بعد از حکومت امام زمان (عج) آخرین حکومت است؟
- [سایر] باسلام" من به عنوان دختری 16 ساله برای خشنودی امام زمانم چه باید بکنم و امام زمان از من چه انتظاری دارد؟ ایا در زمان ظهور امام زمان(عج) عجل شیطان فرا می رسد؟ حکومت امام زمان چه مدت زمانی به طول خواهد انجامید و بحث رجعت چیست؟ایا همه ی امامان دوباره حکومت خواهند کرد(قبل یا بعد از حکومت امام زمان)
- [سایر] پرسش: امام زمان (عج) چند سال دارد ؟
- [سایر] آیا وجود حکومت اسلامی قبل از حکومت امام زمان (عج) در عصر غیبت، محقق میشود؟
- [سایر] وجود حکومت قبل از حکومت امام مهدی(عج)، آری یا خیر؟
- [سایر] حوادث مهم قبل از ظهور، زمان ظهور و حکومت حضرت مهدی (عج) را بیان کنید؟
- [سایر] وقتی حضرت مهدی (عج) ظهور کردند،پس از تشکیل حکومت چه کارهایی انجام می دهند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بیماری انسان چند سال طول کشد و بعداً خوب شود اگر تا رمضان آینده به مقدار قضا وقت باقی است باید فقط قضای رمضان آخر را بگیرد و برای هر روز از سالهای پیش یک مد طعام بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [امام خمینی] "اشهد ان علیا ولی الله" جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعداز "اشهد ان محمدا رسول الله" به قصد قربت گفته شود. ترجمه اذان و اقامه "الله اکبر" یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند."اشهد ان لا اله الا الله" یعنی شهادت می دهم که غیر خدایی که یکتا و بی همتا است، خدای دیگری سزاوار پرستش نیست. "اشهد ان محمدا رسول الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبد الله صلی الله علیه و آله و سلم، پیغمبر و فرستاده خدا است. "اشهد ان علیا امیر المؤمنین ولی الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت علی علیه الصلاة و السلام، امیر المؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. "حی علی الصلاه"یعنی بشتاب برای نماز. "حی علی الفلاح" یعنی بشتاب برای رستگاری. "حی علی خیرالعمل" یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. "قد قامت الصلاه" یعنی به تحقیق نماز برپا شد. "لا اله الا الله" یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بی همتا است.
- [آیت الله نوری همدانی] اشهدً انّ علیاً ولیً اللهِ جزء اذان و اقامه نیست ولی خوب است بعد از اشهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ ، به قصد قربت گفته شود . و چون در امثال زمان ما ، شعا ر تشیع محسوب می شود در هر جا که اظهار این شعار مستحسن و لازم باشد ، گفتن آن هم مستحسن و لازم است . ترجمه اذان و اقامه اللهَ اکبرً یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند اشهدً ان لا الهَ الاّ اللهً یعنی شهادت می دهم که غیر خدائی که یکتا و بی همتا است خدای دیگر سزاوار پرستش نیست . اشَهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی علیه و آله و سلم پیغمبر و فرستادة خداست . اشهدً ان علیاً امیر المؤمنینَ ولیّ الله یعنی شهادت می دهم که حضرت علی (علیه الصلاهَ و السلام ) امیر المؤمنین ولی خدا بر همة خلق است حیّ علیَ الصلاهِ یعنی بشتاب برای نماز . حیّ علی الفلاحِ یعنی بشتاب برای رستگاری . حیّ علی خیرِ العملِ یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است . قَد قامتِ الصلاهُ یعنی بتحقیق نماز بر پا شد . لا الهَ الاّ اللهُ یعنی خدائی سزاوار پرستش نیست مگر خدائی که یکتا و بی همتا است .