1. علایم و اتفاقات عصر ظهور امام زمان علیه السلام وقت دقیق ظهور معلوم نشده، بلکه کسانی که وقت ظهور را تعیین کردهاند، مورد مذمت و تکذیب قرار گرفته اند[1]؛ لکن از منبع وحی، علایم و نشانههایی معرفی شده که دلالت بر نزدیک شدن ظهور امام زمان علیه السلام دارد از جمله: الف) آن گاه که صلاح و عدل به حدّاقل برسد؛ (کما ملئب ظلماً و جوراً). ب) خروج مرد سفیانی؛ امام رضا علیه السلام فرمودند: (قیام قائم از جانب خدا و آمدن سفیانی، مسلّم و حتمی است. او در روایات چنین توصیف شده است: مردی است یک چشمی، به رنگ سرخ و زرد، با چشم کبود، قیافهاش وحشتناک، سرش ضخیم، رویش پرآبله، در ظاهر ذکر خدا میگوید، و...) . ج) خروج دجّال؛ پیامبر صلی الله علیه وآله فرمودند: (ایها الناس ما بعث الله نّبیاً الا و قدر انذر قومه الدجال؛ ای مردم، خداوند هیچ پیامبری را مبعوث نکرد، مگر این که قوم خود را از دجال بر حذر کرد.) دجال نیز چنین معرفی شده که قدرت عجیبی دارد، فقط چشم چپ دارد که در وسط پیشانیاش قرار دارد و مانند ستاره صبح میدرخشد، چیزی در چشم اوست که گویی آمیخته به خون است؛ داخل دریاها میشود، آفتاب با او می چرخد و... د) دین، بی محتوا می شود، مردان به مردان و زنان به زنان اکتفا میکنند، پیوند خویشی بریده میشود و...[2] 2. حوادث حکومت حضرت مهدی علیه السلام به عدالت حکم میشود و جور و ستم برچیده میشود، امنیت راهها برقرار میگردد، زمین برکاتش را برمیآورد، دین خدا آشکار و قرآنی که امیرالمؤمنین علی علیه السلام جمع آوری کرده بود تعلیم داده میشود.[3] کافرین به دست او به قتل میرسند. ناتوانی شیطان رجیم، نیرومندی مسلمین،[4] تکامل عقول و خردها و صنایع، عمران و آبادانی روی زمین، از دیگر آثار حکومت ایشان است.[5] یکی از حوادث مهم این عصر، رجعت است که از عقاید مسّلم مکتب شیعه میباشد. فرمان رجعت، همانند فرمان ظهور از جانب خداوند صادر میشود تا تجلّی قدرت خداوند را در دولت کریمه حضرت مهدی علیه السلام مشاهده کنند. بر اساس احادیثی که ذیل آیه 6 سوره اسراء، وارد شده، در اواخر حکومت حضرت بقیة الله علیه السلام امام حسین علیه السلام با اصحاب باوفایش رجعت میکند... حضرت مهدی علیه السلام که شهید میشوند، امام حسین علیه السلام ایشان را غسل میدهند و دفن و کفن میکنند.[6] پینوشتها: [1]. امام باقر علیه السلام: کذب الوقاتون. شیخ طوسی، الغیبة، ص 426. [2]. داود الهامی، (آخرین امید)،مجله مکتب اسلام، (سال 1372)، ص 301، میرزا محمد تقی موسوی اصفهانی، مکیال المکارم، ج 2، ص 262. [3]. مکیال المکارم، ج 2، ص 73. [4]. همان، ص 173. [5]. نشریه مسجد صدریه، خورشید پنهان، ص 81 و 196. [6]. علیرضا رجالی تهرانی، یکصد پرسش و پاسخ پیرامون امام زمان، ص 222 به بعد. منبع: آخرین سفر، رحیم لطیفی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1385).
1. علایم و اتفاقات عصر ظهور امام زمان علیه السلام
وقت دقیق ظهور معلوم نشده، بلکه کسانی که وقت ظهور را تعیین کردهاند، مورد مذمت و تکذیب قرار گرفته اند[1]؛ لکن از منبع وحی، علایم و نشانههایی معرفی شده که دلالت بر نزدیک شدن ظهور امام زمان علیه السلام دارد از جمله:
الف) آن گاه که صلاح و عدل به حدّاقل برسد؛ (کما ملئب ظلماً و جوراً).
ب) خروج مرد سفیانی؛ امام رضا علیه السلام فرمودند: (قیام قائم از جانب خدا و آمدن سفیانی، مسلّم و حتمی است. او در روایات چنین توصیف شده است: مردی است یک چشمی، به رنگ سرخ و زرد، با چشم کبود، قیافهاش وحشتناک، سرش ضخیم، رویش پرآبله، در ظاهر ذکر خدا میگوید، و...) .
ج) خروج دجّال؛ پیامبر صلی الله علیه وآله فرمودند: (ایها الناس ما بعث الله نّبیاً الا و قدر انذر قومه الدجال؛ ای مردم، خداوند هیچ پیامبری را مبعوث نکرد، مگر این که قوم خود را از دجال بر حذر کرد.)
دجال نیز چنین معرفی شده که قدرت عجیبی دارد، فقط چشم چپ دارد که در وسط پیشانیاش قرار دارد و مانند ستاره صبح میدرخشد، چیزی در چشم اوست که گویی آمیخته به خون است؛ داخل دریاها میشود، آفتاب با او می چرخد و...
د) دین، بی محتوا می شود، مردان به مردان و زنان به زنان اکتفا میکنند، پیوند خویشی بریده میشود و...[2]
2. حوادث حکومت حضرت مهدی علیه السلام
به عدالت حکم میشود و جور و ستم برچیده میشود، امنیت راهها برقرار میگردد، زمین برکاتش را برمیآورد، دین خدا آشکار و قرآنی که امیرالمؤمنین علی علیه السلام جمع آوری کرده بود تعلیم داده میشود.[3] کافرین به دست او به قتل میرسند. ناتوانی شیطان رجیم، نیرومندی مسلمین،[4] تکامل عقول و خردها و صنایع، عمران و آبادانی روی زمین، از دیگر آثار حکومت ایشان است.[5]
یکی از حوادث مهم این عصر، رجعت است که از عقاید مسّلم مکتب شیعه میباشد. فرمان رجعت، همانند فرمان ظهور از جانب خداوند صادر میشود تا تجلّی قدرت خداوند را در دولت کریمه حضرت مهدی علیه السلام مشاهده کنند. بر اساس احادیثی که ذیل آیه 6 سوره اسراء، وارد شده، در اواخر حکومت حضرت بقیة الله علیه السلام امام حسین علیه السلام با اصحاب باوفایش رجعت میکند... حضرت مهدی علیه السلام که شهید میشوند، امام حسین علیه السلام ایشان را غسل میدهند و دفن و کفن میکنند.[6]
پینوشتها:
[1]. امام باقر علیه السلام: کذب الوقاتون. شیخ طوسی، الغیبة، ص 426.
[2]. داود الهامی، (آخرین امید)،مجله مکتب اسلام، (سال 1372)، ص 301، میرزا محمد تقی موسوی اصفهانی، مکیال المکارم، ج 2، ص 262.
[3]. مکیال المکارم، ج 2، ص 73.
[4]. همان، ص 173.
[5]. نشریه مسجد صدریه، خورشید پنهان، ص 81 و 196.
[6]. علیرضا رجالی تهرانی، یکصد پرسش و پاسخ پیرامون امام زمان، ص 222 به بعد.
منبع: آخرین سفر، رحیم لطیفی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1385).
- [سایر] وقتی حضرت مهدی (عج) ظهور کردند،پس از تشکیل حکومت چه کارهایی انجام می دهند؟
- [سایر] آیا در دوره ظهور امام زمان (عج) اساساً نیاز به حکومت هست؟
- [سایر] آیا رفاه کامل مردم در عصر ظهور و حکومت جهانی امام زمان (عج) باعث دلزدگی میشود؟
- [سایر] زمانی که حضرت مهدی (عج) ظهور میکنند چند سال حکومت میکنند؟
- [سایر] چرا باید قبل از ظهور امام زمان (عج) حوادث تلخی مانند خروج سفیانی و کشتار مردم اتفاق افتد؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] سلام دو سؤال دارم: آیا ما شیعیان اعتقاد داریم که امام زمان (عج) ظهور میکنند تا حکومت را برای حضرت عیسی علیه السلام مهیا کنند؟ یا اینکه خود امام زمان حکومت خواهند کرد؟ ممنون
- [سایر] علتهای مهم تأخیر ظهور امام زمان (علیه السلام) چیست ؟
- [سایر] آیا در زمان ظهور و حکومت حضرت ولی عصر (عج)، دشمنی با آن حضرت وجود دارد یا خیر؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [امام خمینی] "اشهد ان علیا ولی الله" جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعداز "اشهد ان محمدا رسول الله" به قصد قربت گفته شود. ترجمه اذان و اقامه "الله اکبر" یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند."اشهد ان لا اله الا الله" یعنی شهادت می دهم که غیر خدایی که یکتا و بی همتا است، خدای دیگری سزاوار پرستش نیست. "اشهد ان محمدا رسول الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبد الله صلی الله علیه و آله و سلم، پیغمبر و فرستاده خدا است. "اشهد ان علیا امیر المؤمنین ولی الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت علی علیه الصلاة و السلام، امیر المؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. "حی علی الصلاه"یعنی بشتاب برای نماز. "حی علی الفلاح" یعنی بشتاب برای رستگاری. "حی علی خیرالعمل" یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. "قد قامت الصلاه" یعنی به تحقیق نماز برپا شد. "لا اله الا الله" یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بی همتا است.
- [آیت الله نوری همدانی] اشهدً انّ علیاً ولیً اللهِ جزء اذان و اقامه نیست ولی خوب است بعد از اشهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ ، به قصد قربت گفته شود . و چون در امثال زمان ما ، شعا ر تشیع محسوب می شود در هر جا که اظهار این شعار مستحسن و لازم باشد ، گفتن آن هم مستحسن و لازم است . ترجمه اذان و اقامه اللهَ اکبرً یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند اشهدً ان لا الهَ الاّ اللهً یعنی شهادت می دهم که غیر خدائی که یکتا و بی همتا است خدای دیگر سزاوار پرستش نیست . اشَهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی علیه و آله و سلم پیغمبر و فرستادة خداست . اشهدً ان علیاً امیر المؤمنینَ ولیّ الله یعنی شهادت می دهم که حضرت علی (علیه الصلاهَ و السلام ) امیر المؤمنین ولی خدا بر همة خلق است حیّ علیَ الصلاهِ یعنی بشتاب برای نماز . حیّ علی الفلاحِ یعنی بشتاب برای رستگاری . حیّ علی خیرِ العملِ یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است . قَد قامتِ الصلاهُ یعنی بتحقیق نماز بر پا شد . لا الهَ الاّ اللهُ یعنی خدائی سزاوار پرستش نیست مگر خدائی که یکتا و بی همتا است .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اشهد ان علیا ولی اللّه جزو اذان و اقامه نیست؛ ولی خوب است بعد از اشهد ان محمدا رسول اللّه به قصد قربت گفته شود. ترجمه اذان و اقامه اللّه اکبر: یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. اشهد ان لا اله الا اللّه: یعنی شهادت می دهم که خدائی سزاوار پرستش نیست جز خدائی که یکتا و بی همتا است. اشهد ان محمدا رسول اللّه: یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبداللّه (ص) پیغمبر و فرستاده خدا است. اشهد ان علیا امیر المؤمنین ولی اللّه: یعنی شهادت می دهم که حضرت علی علیه الصلاه و السلام امیر مؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حی علی الصلاه: یعنی بشتاب برای نماز. حی علی الفلاح: یعنی بشتاب برای رستگاری. حی علی خیر العمل: یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قد قامت الصلاه: یعنی به تحقیق نماز بر پا شد. لا اله الا اللّه: یعنی خدائی سزاوار پرستش نیست مگر خدائی که یکتا و بی همتا است.