هر عاشق و دلباخته، طالب دیدار یار سفر کرده خویش است. منتظران یوسف زهرا چشم به راه یک نگاه به جمال دلربای او نشستهاند و هر روز صبح در دعای عهد آرزوی دیدن او را دارند: بارالها آن چهره نورانی را به من بنما(اللهم ارنی الطلعة الرشیده). هر دوست، مشتاق ملاقات و دیدن دوست خویش است. سفارش امامان معصوم(علیهم السلام) به دعا برای ظهور آن حضرت ما را برای این دیدار آماده ساخته و شوق دیدار را افزون میکند. دعا برای دیدن آن حضرت از عبادتهای مستحب است و اختصاص به زمان ظهور ندارد، بلکه شامل زمان غیبت آن حضرت هم میشود. البته معمولا کسانی که در زمان غیبت آن حضرت را دیدهاند، ایشان را نشناختهاند . در کتاب شریف (مکیال المکارم) دیدن امام زمان(علیه السلام) به چند صورت تقسیم شده است: 1.دیدن و درک حضور امام زمان(علیه السلام) در زمان حیات؛ 2.دیدن و درک حضور ایشان پس از مرگ (یعنی در زمان ظهور زنده شده و به دیدار نائل میآید). امام صادق(علیه السلام) فرمودند: ( هر کس چهل روز دعای عهد را بخواند، اگر قبل از ظهور مهدی(علیه السلام) از دنیا برود، در زمان ظهور زنده میشود و در زمره یاران امام عصر(علیه السلام) قرار میگیرد) و نیز (هر کس بعد از نماز دعای عهد را بخواند در خواب یا بیداری به دیدار آن حضرت نائل میآید). البته دیدن امام زمان(علیه السلام) بر اساس خواست و اراده آن حضرت است و اگر مصلحت بداند شخص توفیق دیدار پیدا میکند. چه بسا کسانی بودهاند که پس از دیدن آن حضرت، به غرور و انحراف و ادعای کاذب گرفتار شدهاند. 3.در زمان غیبت در خواب یا بیداری، جمال آن خورشید محمدی و ماه علوی را ببیند. بسیاری از بزرگان شیعه و نیز مردم به دیدار آن حضرت رسیدهاند. البته در همان زمان حضرت را نشناختهاند. این درهمیشه به روی منتظران وصال مفتوح و باز است؛ اما پیام این افراد چنین بوده است: مصلحت نیست که از پرده برون افتد راز . عثمان عمری (نایب دوم امام عصر(عجل اللهتعالی فرجه الشریف)) نقل میکند: (یحضر الموسم کل سنة فیری الناس فیعرفهم و یرونه و لا یعرفونه)؛(آن حضرت هر سال در مراسم حج حضور مییابد، پس مردم را میبیند و میشناسد و مردم هم او را میبینند. اما نمیشناسند). و امام صادق(علیه السلام) فرمودنده اند: صاحب الامر در میان مردم راه میرود، در بازارهایشان رفت و آمد میکند، روی فرشهایشان گام مینهد، ولی او را نمیشناسند تا هنگامی که خداوند اجازه دهد تا خودش را به آنان معرفی کند. (بحار الانوار، ج52، ص154) و امام زمان(علیه السلام) خود فرمودند: (در زمان غیبت که از عموم مردم پنهان هستم، از نایبان من پیروی کنید).(بحار الانوار، ج53، ص181) نتیجه آنکه ملاقات کنندگان با آن حضرت دو دستهاند: 1. کسانی که حضرت را میبینند، ولی نمیشناسند، همانگونه که نایب دوم امام زمان فرمودند. 2.کسانی که حضرت را میبینند و میشناسند؛ مانند نایبان چهارگانه در زمان غیبت صغری و بعضی از افراد در زمان غیبت کبری.
آیا می توان به دیدار حضرت مهدی(علیه السلام) نایل شد ؟
هر عاشق و دلباخته، طالب دیدار یار سفر کرده خویش است. منتظران یوسف زهرا چشم به راه یک نگاه به جمال دلربای او نشستهاند و هر روز صبح در دعای عهد آرزوی دیدن او را دارند: بارالها آن چهره نورانی را به من بنما(اللهم ارنی الطلعة الرشیده). هر دوست، مشتاق ملاقات و دیدن دوست خویش است. سفارش امامان معصوم(علیهم السلام) به دعا برای ظهور آن حضرت ما را برای این دیدار آماده ساخته و شوق دیدار را افزون میکند. دعا برای دیدن آن حضرت از عبادتهای مستحب است و اختصاص به زمان ظهور ندارد، بلکه شامل زمان غیبت آن حضرت هم میشود. البته معمولا کسانی که در زمان غیبت آن حضرت را دیدهاند، ایشان را نشناختهاند . در کتاب شریف (مکیال المکارم) دیدن امام زمان(علیه السلام) به چند صورت تقسیم شده است:
1.دیدن و درک حضور امام زمان(علیه السلام) در زمان حیات؛
2.دیدن و درک حضور ایشان پس از مرگ (یعنی در زمان ظهور زنده شده و به دیدار نائل میآید).
امام صادق(علیه السلام) فرمودند: ( هر کس چهل روز دعای عهد را بخواند، اگر قبل از ظهور مهدی(علیه السلام) از دنیا برود، در زمان ظهور زنده میشود و در زمره یاران امام عصر(علیه السلام) قرار میگیرد) و نیز (هر کس بعد از نماز دعای عهد را بخواند در خواب یا بیداری به دیدار آن حضرت نائل میآید).
البته دیدن امام زمان(علیه السلام) بر اساس خواست و اراده آن حضرت است و اگر مصلحت بداند شخص توفیق دیدار پیدا میکند. چه بسا کسانی بودهاند که پس از دیدن آن حضرت، به غرور و انحراف و ادعای کاذب گرفتار شدهاند.
3.در زمان غیبت در خواب یا بیداری، جمال آن خورشید محمدی و ماه علوی را ببیند. بسیاری از بزرگان شیعه و نیز مردم به دیدار آن حضرت رسیدهاند. البته در همان زمان حضرت را نشناختهاند. این درهمیشه به روی منتظران وصال مفتوح و باز است؛ اما پیام این افراد چنین بوده است: مصلحت نیست که از پرده برون افتد راز .
عثمان عمری (نایب دوم امام عصر(عجل اللهتعالی فرجه الشریف)) نقل میکند: (یحضر الموسم کل سنة فیری الناس فیعرفهم و یرونه و لا یعرفونه)؛(آن حضرت هر سال در مراسم حج حضور مییابد، پس مردم را میبیند و میشناسد و مردم هم او را میبینند. اما نمیشناسند).
و امام صادق(علیه السلام) فرمودنده اند: صاحب الامر در میان مردم راه میرود، در بازارهایشان رفت و آمد میکند، روی فرشهایشان گام مینهد، ولی او را نمیشناسند تا هنگامی که خداوند اجازه دهد تا خودش را به آنان معرفی کند. (بحار الانوار، ج52، ص154)
و امام زمان(علیه السلام) خود فرمودند: (در زمان غیبت که از عموم مردم پنهان هستم، از نایبان من پیروی کنید).(بحار الانوار، ج53، ص181)
نتیجه آنکه ملاقات کنندگان با آن حضرت دو دستهاند:
1. کسانی که حضرت را میبینند، ولی نمیشناسند، همانگونه که نایب دوم امام زمان فرمودند.
2.کسانی که حضرت را میبینند و میشناسند؛ مانند نایبان چهارگانه در زمان غیبت صغری و بعضی از افراد در زمان غیبت کبری.
- [سایر] آیا آنان که در این جهان نیستند به دیدار امام زمان((علیه السلام)) نایل می شوند؟
- [سایر] چگونه می توان دیدار صالحان با امام مهدی علیه السلام را اثبات نمود؟
- [سایر] آیا دیدار حضرت مهدی(علیه السلام) امکان دارد ؟
- [سایر] آیا دیدار حضرت حضرت مهدی(علیه السلام) فایده ای دارد ؟
- [سایر] آیا دیدار حضرت مهدی علیه السلام بعد از آغاز غیبت کبری امکان دارد؟
- [سایر] آیا در دوران غیبت کبری کسی به دیدار حضرت مهدی (علیه السلام) می رسد ؟
- [سایر] چطور می توان یک بار هم که شده، موفق به دیدار صاحب الزمان(عج) شویم؟
- [سایر] چرا به حضرت مهدی علیه السلام، صاحب الزمان می گویند؟
- [سایر] آیا 313 یار خاص امام زمان (عج) قبل از ظهور با آن حضرت دیدار دارند؟
- [سایر] آیا 313 یار امام زمان علیه السلام قبل از ظهور با آن حضرت دیدار دارند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله نوری همدانی] اذان هیجده جمله است : اللهً اکبرُ چهار مرتبه اشهدً ان لا الهَ الا اللهً ، اشهدً انّ محّمداً رسولً اللهِ ، حیّ علی الصلاهِ، حیَّ علی الفلاحِ ، حیّ علی خیرِ العملِ ، الله اکبرُ ، لا الهَ الا اللهً هر یک دو مرتبه ، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبرُ از اول اذان و یک مرتبه لا اِلَه الّا اللهً از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حیّ علی خیرِ العملِ باید دو مرتبه قد قامتِ الصلاهً اضافه نمود .
- [آیت الله سبحانی] اذان هیجده جمله است: اللّهُ أَکْبَر چهار مرتبه. أَشْهَدُ أَنْ لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ، أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهِ، حَیَّ عَلَی الصَّلاَةِ، حَیَّ عَلَی الفَلاَح، حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ، اللّهُ أَکْبَر، لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه اللّهُ أَکْبَر از اول اذان و یک مرتبه لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ باید دو مرتبه قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ اضافه نمود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اذان هیجده جمله است: "اللهُ أکْبَرُ" چهار مرتبه؛ "أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ اللهُ" "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله" "حَیَّ عَلی الصّلاة" "حَیَّ عَلَی الْفَلاَح" "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل" "اللهُ أَکْبَرُ" "لاَ إِلَهَ إِلاَّ الله" هر یک دو مرتبه. اقامه هفده جمله است یعنی: دو مرتبه "اللهُ أکْبَرُ" از اول اذان و یک مرتبه "لا إِلَهَ إِلاَّ الله" از آخر آن کم می شود وبعد از گفتن "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل"باید دو مرتبه "قَدْ قامَتِ الصَّلاة" اضافه نمود.
- [آیت الله خوئی] اذان هیجده جمله است:" الله اکبر" چهار مرتبه،" اشهد ان لا اله الا الله، أشهد ان محمداً رسول الله، حی علی الصلاة، حی علی الفلاح، حی علی خیر العمل، الله اکبر، لا اله الا الله"، هر یک دو مرتبه، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه" الله اکبر" از اوّل اذان، و یک مرتبه" لا اله الا الله" از آخر آن کم میشود، و بعداز گفتن" حی علی خیر العمل" باید دو مرتبه" قد قامت الصلاه" اضافه نمود.