شرح پرسش: در زمان غیبت، ملاقات مردم با امام زمان ‌(عج) به شکلی که در روایات وارد شده و سپس پنهان شدن آن حضرت پس از دیدار چگونه انجام می‌گیرد؟ پاسخ: مشاهده و دیدار حضرت خیلی ساده و آسان است. زیرا هرگاه که ایشان مصلحت ببینند با شخصی ملاقات کنند، یا به صراحت و آشکار خود را معرّفی می‌کند و یا با ارائه نشانه‌هایی که فرد مقابل - اگرچه پس از لحظاتی - بتواند به شخصیت ایشان پی ببرد، خویشتن را به او می‌شناساند. حضرت مهدی‌(علیه السلام) برای اثبات حقیقت خود، برای هر فردی به نشانه و دلیلی احتیاج دارد، چرا که مردم هیچ گونه آگاهی از خصوصیات ظاهری حضرت ندارند و برای آگاهاندن آنها اگر معجزه‌ای لازم باشد، این کار را خواهد کرد. و این گونه معجزه چون برای اقامه حجّت و دلیل بر مکلّفین است ممکن و صحیح می‌باشد و همانگونه که روشن است برای این منظور ارائه معجزه تنها راه است، زیرا در هر حال بدون معجزه از نظر فرد مقابل امتجان اینکه او مهدی‌(علیه السلام) باشد وجود ندارد. بسیاری از اخبار و داستانهای دیدار به طوری بوده که ملاقات کننده در حین برخورد، آن حضرت را نمی‌شناخته و پس از جدایی از وی و گذشتن پاره‌ای از زمان به واقعیت پی برده است، چرا که فرد - مگر مدتی پس از مفارقت از حضرت - نمی‌توانسته به این مطلب پی ببرد که آن‌چه حضرت مهدی‌(علیه السلام) برای او اقامه کرده بود، از معجزات می‌باشد، و بدین ترتیب حضرت مهدی‌(علیه السلام) رهایی خویش را در هنگام ملاقات و در اثنای مقابله و رویارویی، تضمین می‌نماید، و در نتیجه پیامدهای احتمالی بسیاری نیز دفع می‌شود. و اما در مورد اختفای آن حضرت، پس از پایان یافتن مقابله و رو در رویی دو طرح و نظریه وجود دارد که تطبیق هر دو نیز با واقعیت امکان دارد. اوّل: پنهان شدن جسم آن حضرت از طریق اعجاز، در مواردی که طریق رهایی منحصر در این باشد، که در نتیجه باقانون معجزات نیز سازگار است. دوم: ملاقاتهای دوران غیبت صغری و نیز غیبت کبری، بیشتر اوقات بنحوی بوده است که پس از ملاقات به‌طور طبیعی حضرت مهدی‌(علیه السلام) پنهان گشته است و آن حضرت خیلی ساده و بدون آن‌که جلب نظر فرماید این کار را انجام می‌داده‌اند. www.mahdishenakht.com
شرح پرسش:
در زمان غیبت، ملاقات مردم با امام زمان (عج) به شکلی که در روایات وارد شده و سپس پنهان شدن آن حضرت پس از دیدار چگونه انجام میگیرد؟
پاسخ:
مشاهده و دیدار حضرت خیلی ساده و آسان است. زیرا هرگاه که ایشان مصلحت ببینند با شخصی ملاقات کنند، یا به صراحت و آشکار خود را معرّفی میکند و یا با ارائه نشانههایی که فرد مقابل - اگرچه پس از لحظاتی - بتواند به شخصیت ایشان پی ببرد، خویشتن را به او میشناساند.
حضرت مهدی(علیه السلام) برای اثبات حقیقت خود، برای هر فردی به نشانه و دلیلی احتیاج دارد، چرا که مردم هیچ گونه آگاهی از خصوصیات ظاهری حضرت ندارند و برای آگاهاندن آنها اگر معجزهای لازم باشد، این کار را خواهد کرد. و این گونه معجزه چون برای اقامه حجّت و دلیل بر مکلّفین است ممکن و صحیح میباشد و همانگونه که روشن است برای این منظور ارائه معجزه تنها راه است، زیرا در هر حال بدون معجزه از نظر فرد مقابل امتجان اینکه او مهدی(علیه السلام) باشد وجود ندارد.
بسیاری از اخبار و داستانهای دیدار به طوری بوده که ملاقات کننده در حین برخورد، آن حضرت را نمیشناخته و پس از جدایی از وی و گذشتن پارهای از زمان به واقعیت پی برده است، چرا که فرد - مگر مدتی پس از مفارقت از حضرت - نمیتوانسته به این مطلب پی ببرد که آنچه حضرت مهدی(علیه السلام) برای او اقامه کرده بود، از معجزات میباشد، و بدین ترتیب حضرت مهدی(علیه السلام) رهایی خویش را در هنگام ملاقات و در اثنای مقابله و رویارویی، تضمین مینماید، و در نتیجه پیامدهای احتمالی بسیاری نیز دفع میشود. و اما در مورد اختفای آن حضرت، پس از پایان یافتن مقابله و رو در رویی دو طرح و نظریه وجود دارد که تطبیق هر دو نیز با واقعیت امکان دارد.
اوّل: پنهان شدن جسم آن حضرت از طریق اعجاز، در مواردی که طریق رهایی منحصر در این باشد، که در نتیجه باقانون معجزات نیز سازگار است.
دوم: ملاقاتهای دوران غیبت صغری و نیز غیبت کبری، بیشتر اوقات بنحوی بوده است که پس از ملاقات بهطور طبیعی حضرت مهدی(علیه السلام) پنهان گشته است و آن حضرت خیلی ساده و بدون آنکه جلب نظر فرماید این کار را انجام میدادهاند.
www.mahdishenakht.com
- [سایر] چرا امام زمان (عج) در عصر غیبت پنهان زندگی میکنند؟
- [سایر] احادیثی درباره غیبت امام زمان (عج) و وظایف منتظران در عصر غیبت بیان نمایید.
- [سایر] خواندن چه دعاهایی در عصر غیبت امام زمان (عج) درباره آن حضرت مستحب است؟
- [سایر] درباره امکان دیدار امام زمان (عج) در عصر غیبت توضیح دهید.
- [سایر] پرسش: فلسفه غیبت امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] علل غیبت امام زمان(عج)چیست؟
- [سایر] وظیفه شیعیان در دوران غیبت امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] چه درسهایی میتوان از غیبت امام زمان (عج) گرفت؟
- [سایر] فلسفه و علت غیبت امام زمان(عج) چیست؟
- [سایر] حدیث با موضوع غیبت امام زمان عج بفرمایید؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) که نماز جمعه واجب تعیینی نیست خرید و فروش و سایر معاملات هنگام اقامه نماز جمعه حرام نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که نشانههای مرگ را در خود میبیند، اگر مالی پیش کسیدارد یا در جایی پنهان کرده است که ورثه نمیدانند، چنانچه به واسطه ندانستن حقّشان از بین برود، باید به آنان اطلاع دهد ولازم نیست برای بچههایصغیر خود قیّم وسرپرست معیّن کند، ولی در صورتی که بدون قیّم مالشان از بین میرود، یا خودشان ضایع میشوند، باید برای آنان قیّم امینی معیّن نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] غسل دادن میت مسلمان و کفن کردن او چنان که گفته شد واجب است ولی دو گروه از این حکم مستثنا هستند: اول (شهیدان راه خدا) یعنی کسانی که در میدان جهاد در راه اسلام، همراه پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا امام معصوم(علیه السلام) یا نایب خاص او کشته شده اند، همچنین کسانی که در حال غیبت امام زمان(ارواحنا فداه) برای دفاع در برابر دشمنان اسلام کشته می شوند، خواه مرد باشند، یا زن، بزرگ باشند و یا کودک، در این گونه موارد غسل و کفن و حنوط واجب نیست، بلکه باید آنها را با همان لباسهایشان بعد از خواندن نماز دفن کنند.
- [آیت الله بروجردی] کسی که نشانههای مرگ را در خود میبیند، اگر مالی پیش کسی دارد یا در جایی پنهان کرده است که ورثه نمیدانند، چنانچه به واسطهی ندانستن حقّشان از بین برود، باید به آنان اطلاع دهد و لازم نیست برای بچّههای صغیر خود قَیِّم و سرپرست معین کند، ولی در صورتی که بدون قَیِّم مالشان از بین میرود، یا خودشان ضایع میشوند، باید برای آنان قَیِّم امینی معین نماید.
- [آیت الله خوئی] کسی که نشانههای مرگ را در خود میبیند، اگر مالی پیش کسی دارد یا در جایی پنهان کرده است که ورثه نمیدانند، چنانچه به واسط ندانستن حقشان از بین برود، باید به آنان اطلاع دهد، و لازم نیست برای بچههای صغیر خود قیّم و سرپرست معین کند، ولی در صورتی که بدون قیّم مالشان از بین میرود، یا خودشان ضایع میشوند، برای آنان باید قیّم امینی معیّن نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که نشانههای مرگ را در خود میبیند، اگر مالی پیش کسی دارد یا در جایی پنهان کرده است که ورثه نمیدانند، چنانچه به واسطه ندانستن، حقّشان از بین برود، باید به آنان اطّلاع دهد و لازم نیست برای بچههای صغیر خود قیّم و سرپرست معیّن کند، ولی در صورتی که بدون تعیین قیّم مالشان از بین میرود یا خودشان ضایع میشوند، باید برای آنان قیّم امینی معیّن نماید.
- [آیت الله بهجت] در روز جمعه انسان میتواند بنابر اظهر به جای نماز ظهر دو رکعت نماز جمعه بخواند؛ و در عصر غیبت وجوب آن تخییری است؛ یعنی نماز جمعه کفایت از نماز ظهر میکند. شرایط و احکام نماز جمعه در بخش مربوط به آن بیان خواهد شد.