نبرد در روز عاشورا از همان ساعات اولیه صبح (پس از نماز) با آرایش دو لشکر آغاز گردید و تا نزدیکیهای غروب روز عاشورا ادامه پیدا کرد.[1] در پاسخ به این قسمت از سوال شما که: آیا جنگ تن به تن بوده باید گفت: ابتدا جنگ تن به تن در گرفت اما از آنجا که تلفات دشمن بسیار شدید بود آنان اقدام به حمله دسته جمعی کردند.[2] در مجموع سه حمله دسته جمعی به سمت خیمههای امام حسین (ع) شکل گرفت که دو حمله اول با مقاومت و رشادت شگفتانگیز یاران حضرت، لشکریان عمر بنسعد مجبور به عقب نشینی شدند. اما حمله سوم پیش از اذان ظهر آغاز و تا عصر روز عاشورا ادامه یافت و غالب یاران حضرت در حمله سوم، پس از نماز ظهر و در عصر روز عاشورا به شهادت رسیدند. که علت آن را باید: (تشنگی و خستگی مفرط آنان بر اثر مبارزه قبل از ظهر) آنان دانست. با توجه به تسلط و وسعت دید هر یک از ناقلان این واقعه بر بخشی از وقایع، وی تنها به نقل همان بخش پرداخته و دیگری نیز صحنههای دیگری را که دیده نقل کرده است. در نتیجه به هنگام جمع آوری کل آنها توسط یک نویسنده، به نظر می رسد که آنان یک به یک به میدان رفته و به شهادت رسیدهاند [3] لذا حوادث زیاد به نظر میرسد. به عنوان مثال گاه چهار تن یکجا نزد امام آمده و اجازه میدان میخواستند. سپس به میدان رفته و به شهادت میرسیدند. اما از آنجا که نویسنده حوادث مربوط به هر یک را جدا گانه و به نقل از یک نفر روایت کرده است، بیان نحوه شهادت آنان طولانی شده و زیاد به نظر میرسد. جهت مطالعه و کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به کتاب: (مقتل جامع امام حسین علیهالسلام) که حاصل تلاش ده ساله گروهی از محققین است و با موشکافی و بیان دقیق مطالب مربوط به واقعه عاشورا و حذف مطالب خرافی به بیان ابعاد حقیقی این رخداد عظیم تاریخی پرداخته است، مراجعه فرمایید. پی نوشتها: [1] . بَلاذُری، انساب الاشراف، (محققین: سهیل زکار و ریاض زرکلی، بیروت، دار الفکر، چ اول، 1417 ق) ج3، ص395؛ طبری، تاریخ الأمم و الملوک، (محقق: محمد ابوالفضل ابراهیم، بیروت، روائع التراث العربی، بیتا) ج5، ص422؛ شیخ مفید،الارشاد، (تحقیق: موسسة آل البیت(ع)، قم، المؤتمر العالمی لألفیة الشیخ المفید، چ اول، 1413ق) ج2، ص 95؛ ابوحنیفه دِیْنَوَری، الاخبار الطوال، (محقق: عصام محمد الحاج علی، بیروت، دار الکتب العلمیة، چ اول، 1421 ق) ص 378؛ ابناعثم، کتابالفتوح، (محقق: علی شیری، بیروت، دار الأضواء، چ اول، 1411 ق) ج5، ص101؛ ابناثیر، الکامل فی التاریخ، (تحقیق: مکتب التراث، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چ چهارم، 1408ق) ج2، ص560؛ خوارزمی، مقتلالحسین، (محقق: محمد سماوی، نجف، مطبعة الزهراء، 1367 ق) ج2، ص4؛ ابنکثیر، البِدایة و النِّهایة، (تحقیق: مکتب تحقیق التراث، بیروت، دار احیاء التراث العربی و موسسة التاریخ العربی، 1413 ق) ج8، ص192؛ ابن اثیر، اُسْدُالْغابَة، (بیروت، دار الفکر، 1409 ق) ج 1، ص 499. [2] . طبری، تاریخ الأمم و الملوک، ج 5، ص430؛ بَلاذُری، انساب الاشراف، ج 3، ص 398؛ شیخ مفید، الارشاد، ج 2، ص 102؛ ابناثیر، الکامل فی التاریخ، ج2، ص564. [3] . به عنوان نمونه نگاه کنید: طبری، تاریخ الأمم و الملوک، ج 5، ص 446. منبع:سایت انوار طاها
نبرد در روز عاشورا از همان ساعات اولیه صبح (پس از نماز) با آرایش دو لشکر آغاز گردید و تا نزدیکیهای غروب روز عاشورا ادامه پیدا کرد.[1] در پاسخ به این قسمت از سوال شما که: آیا جنگ تن به تن بوده باید گفت: ابتدا جنگ تن به تن در گرفت اما از آنجا که تلفات دشمن بسیار شدید بود آنان اقدام به حمله دسته جمعی کردند.[2] در مجموع سه حمله دسته جمعی به سمت خیمههای امام حسین (ع) شکل گرفت که دو حمله اول با مقاومت و رشادت شگفتانگیز یاران حضرت، لشکریان عمر بنسعد مجبور به عقب نشینی شدند. اما حمله سوم پیش از اذان ظهر آغاز و تا عصر روز عاشورا ادامه یافت و غالب یاران حضرت در حمله سوم، پس از نماز ظهر و در عصر روز عاشورا به شهادت رسیدند. که علت آن را باید: (تشنگی و خستگی مفرط آنان بر اثر مبارزه قبل از ظهر) آنان دانست.
با توجه به تسلط و وسعت دید هر یک از ناقلان این واقعه بر بخشی از وقایع، وی تنها به نقل همان بخش پرداخته و دیگری نیز صحنههای دیگری را که دیده نقل کرده است. در نتیجه به هنگام جمع آوری کل آنها توسط یک نویسنده، به نظر می رسد که آنان یک به یک به میدان رفته و به شهادت رسیدهاند [3] لذا حوادث زیاد به نظر میرسد. به عنوان مثال گاه چهار تن یکجا نزد امام آمده و اجازه میدان میخواستند. سپس به میدان رفته و به شهادت میرسیدند. اما از آنجا که نویسنده حوادث مربوط به هر یک را جدا گانه و به نقل از یک نفر روایت کرده است، بیان نحوه شهادت آنان طولانی شده و زیاد به نظر میرسد.
جهت مطالعه و کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به کتاب: (مقتل جامع امام حسین علیهالسلام) که حاصل تلاش ده ساله گروهی از محققین است و با موشکافی و بیان دقیق مطالب مربوط به واقعه عاشورا و حذف مطالب خرافی به بیان ابعاد حقیقی این رخداد عظیم تاریخی پرداخته است، مراجعه فرمایید.
پی نوشتها:
[1] . بَلاذُری، انساب الاشراف، (محققین: سهیل زکار و ریاض زرکلی، بیروت، دار الفکر، چ اول، 1417 ق) ج3، ص395؛ طبری، تاریخ الأمم و الملوک، (محقق: محمد ابوالفضل ابراهیم، بیروت، روائع التراث العربی، بیتا) ج5، ص422؛ شیخ مفید،الارشاد، (تحقیق: موسسة آل البیت(ع)، قم، المؤتمر العالمی لألفیة الشیخ المفید، چ اول، 1413ق) ج2، ص 95؛ ابوحنیفه دِیْنَوَری، الاخبار الطوال، (محقق: عصام محمد الحاج علی، بیروت، دار الکتب العلمیة، چ اول، 1421 ق) ص 378؛ ابناعثم، کتابالفتوح، (محقق: علی شیری، بیروت، دار الأضواء، چ اول، 1411 ق) ج5، ص101؛ ابناثیر، الکامل فی التاریخ، (تحقیق: مکتب التراث، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چ چهارم، 1408ق) ج2، ص560؛ خوارزمی، مقتلالحسین، (محقق: محمد سماوی، نجف، مطبعة الزهراء، 1367 ق) ج2، ص4؛ ابنکثیر، البِدایة و النِّهایة، (تحقیق: مکتب تحقیق التراث، بیروت، دار احیاء التراث العربی و موسسة التاریخ العربی، 1413 ق) ج8، ص192؛ ابن اثیر، اُسْدُالْغابَة، (بیروت، دار الفکر، 1409 ق) ج 1، ص 499.
[2] . طبری، تاریخ الأمم و الملوک، ج 5، ص430؛ بَلاذُری، انساب الاشراف، ج 3، ص 398؛ شیخ مفید، الارشاد، ج 2، ص 102؛ ابناثیر، الکامل فی التاریخ، ج2، ص564.
[3] . به عنوان نمونه نگاه کنید: طبری، تاریخ الأمم و الملوک، ج 5، ص 446.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] اسارت اسرای روز عاشورا چند مدت طول کشید؟
- [سایر] سفر کاروان ابا عبد الله (علیه السلام) از مدینه تا کربلا و روز عاشورا چه قدر طول کشید؟
- [سایر] سفر کاروان ابا عبد الله علیه السلام از مدینه تا کربلا و روز عاشورا چه قدر طول کشید؟
- [سایر] سلام آیا در واقعه کربلا آسمان خون گریه کرد این کار چندساعت طول کشید؟
- [سایر] اسارت اهلبیت(علیهم السلام) پس از حادثه کربلا چه مدت طول کشید؟
- [سایر] از منظر رهبر معظم انقلاب چرا جنگ هشت سال طول کشید؟
- [سایر] در طول تاریخ فجایع بسیار وحشتناک تر از واقعه عاشورا رخ داده است و هیچ کدام مانند عاشورا زنده نیست، علتش چیست؟
- [سایر] چرا در طول جنگ تحمیلی شعارهایی چون: جنگ جنگ تا پیروزی، جنگ جنگ تا رفع فتنه در جهان، راه قدس از کربلا میگذرد و غیره مطرح میشد؟
- [سایر] آیا در جنگ کربلا روز عاشورا امام حسین(علیه السلام) فرزندانی به نامهای عمر و عثمان و ابوبکر داشتهاند که شهید شدهاند؟
- [سایر] خلاصه پرسش: جنگ عاشورا یک حماسه نبود! چیزهایی که برای ما گفته اند و شنیده ایم همیشه صحیح نیست. ....
- [آیت الله علوی گرگانی] روزه روز عاشورا وروزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله مظاهری] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله سبحانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است.
- [آیت الله بروجردی] روزهی روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [امام خمینی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان،مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] روزة روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است . روزه های مستحب:
- [آیت الله سیستانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است . روزههای مستحب