الف: امام حسن علیه السلام : کنیة آن حضرت ابو محمد است. و ابو محمد از آن جهت می گویند که فرزند بزرگ آن حضرت محمد بوده است و القاب آن بزرگوار سید: (آقا و بزرگ) چنانکه رسول اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: حسن و حسین علیهما السلام آقا و بزرگ جوانان اهل بهشت اند.[1] سبط: (نوة و نبیرة پیامبر صلی الله علیه و آله ) امین: (امانتدار)، حجت: (دلیل خداوند)، برّ: (نیکو)، نقی: (پاکیزه)، زکیّ: (پاک)، مجتبی: (برچیده شده و برگزیده)، زاهد: (بی توجه امورات دنیایی و زخارف آن وارد شده است.)[2] ب: امام حسین علیه السلام : کنیة آن حضرت ابی عبدالله علیه السلام ، اباالائمه و ابالمساکین (پدر امامان و مساکین) و القاب شریف آن: رشید: (رشید و راهنما)، طیب: (پاک)، سید: (آقا و بزرگ)، سعید: (خوشبخت)، مبارک: (پربرکت)، تابع: (تابع رضای الهی)، دلیل: (راهنما به سوی خداوند)، سید الشهداء: (سرور و سالار شهیدان)، شهید کربلا، سبط الثانی: (نوة دوم) و امام سوم می باشد.[3] و برای امام حسین علیه السلام 313 نام نیز از روایات بر گرفته است. و هر یک از فضائل آن حضرت را در ضمن یک نام آورده اند[4] که زمینة بیان آنها نمی باشد. البته گفتنی است که این الفاظ و القابی که بر آن دو بزرگوار گفته شده و آنان بدان معروف شده اند، بیانگر تمامی فضل و کمالات آنها نخواهد بود. و آن دو بزرگوار مجمع و دریای فضیلت و کمال اند که در این گونه الفاظ و تعبیرها نمی گنجند. اما با توجه به روایات، برخی از آن ها اشاره گردیده است. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. منتهی الامال، شیخ عباس قمی. 2. زندگانی چهارده معصوم، محمد باقر مجلسی. 3. زندگانی چهارده معصوم، عماد الدین حسین اصفهانی. پی نوشتها: [1] . مجلسی، بحار، ج 43، ص 275، نشر موسسه الوفاء، بیروت. [2] . مجلسی، جلال آمریکالعیون، ص 379، انتشارات اسماعیلیان، قم. [3] . شیخ مفید، ارشاد، ص 203، انتشارات کتابخانة آیت الله مرعشی نجفی، قم. [4] . عبدالولی، شرف علی، ریاض الجنان، ص 312. منبع : اندیشه قم
الف: امام حسن علیه السلام : کنیة آن حضرت ابو محمد است. و ابو محمد از آن جهت می گویند که فرزند بزرگ آن حضرت محمد بوده است و القاب آن بزرگوار سید: (آقا و بزرگ) چنانکه رسول اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: حسن و حسین علیهما السلام آقا و بزرگ جوانان اهل بهشت اند.[1] سبط: (نوة و نبیرة پیامبر صلی الله علیه و آله ) امین: (امانتدار)، حجت: (دلیل خداوند)، برّ: (نیکو)، نقی: (پاکیزه)، زکیّ: (پاک)، مجتبی: (برچیده شده و برگزیده)، زاهد: (بی توجه امورات دنیایی و زخارف آن وارد شده است.)[2]
ب: امام حسین علیه السلام : کنیة آن حضرت ابی عبدالله علیه السلام ، اباالائمه و ابالمساکین (پدر امامان و مساکین) و القاب شریف آن: رشید: (رشید و راهنما)، طیب: (پاک)، سید: (آقا و بزرگ)، سعید: (خوشبخت)، مبارک: (پربرکت)، تابع: (تابع رضای الهی)، دلیل: (راهنما به سوی خداوند)، سید الشهداء: (سرور و سالار شهیدان)، شهید کربلا، سبط الثانی: (نوة دوم) و امام سوم می باشد.[3] و برای امام حسین علیه السلام 313 نام نیز از روایات بر گرفته است. و هر یک از فضائل آن حضرت را در ضمن یک نام آورده اند[4] که زمینة بیان آنها نمی باشد.
البته گفتنی است که این الفاظ و القابی که بر آن دو بزرگوار گفته شده و آنان بدان معروف شده اند، بیانگر تمامی فضل و کمالات آنها نخواهد بود. و آن دو بزرگوار مجمع و دریای فضیلت و کمال اند که در این گونه الفاظ و تعبیرها نمی گنجند. اما با توجه به روایات، برخی از آن ها اشاره گردیده است.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. منتهی الامال، شیخ عباس قمی.
2. زندگانی چهارده معصوم، محمد باقر مجلسی.
3. زندگانی چهارده معصوم، عماد الدین حسین اصفهانی.
پی نوشتها:
[1] . مجلسی، بحار، ج 43، ص 275، نشر موسسه الوفاء، بیروت.
[2] . مجلسی، جلال آمریکالعیون، ص 379، انتشارات اسماعیلیان، قم.
[3] . شیخ مفید، ارشاد، ص 203، انتشارات کتابخانة آیت الله مرعشی نجفی، قم.
[4] . عبدالولی، شرف علی، ریاض الجنان، ص 312.
منبع : اندیشه قم
- [سایر] طبق قرآن پیامبر (ص) پدر هیچ مردی نیست، چرا امام حسن و حسین (علیهما السلام) را فرزند ایشان می دانیم؟
- [سایر] چرا امام حسین(ع) نام فرزندان خود را علی و امام حسن نام فرزندان خود را از القاب رسول الله انتخاب کردهاند؟ آیا این امر را میتوان به معنای اختلاف دیدگاه این دو امام تلقی کرد؟
- [سایر] چرا فرزندان امام حسن مجتبی (ع) مانند قاسم و عبد الله کوچک تر از فرزندان امام حسین (ع) مانند امام سجاد (ع) و علی اکبر هستند، با وجود آن که امام مجتبی بزرگ تر از امام حسین (ع) می باشند؟
- [سایر] چرا امام حسن صلح کرد و امام حسین، قیام؟
- [سایر] اگر امام حسن و امام حسین در جنگ با ایران شرکت نکردند پس چگونه امام حسین با حضرت شهربانو ازدواج کرده است؟
- [سایر] آیه مباهله چگونه مؤید این نکته است که اهل بیت در آیه تطهیر، حضرت علی و حضرت فاطمه و امام حسن و امام حسین علیهم السلام هستند؟
- [سایر] نقش امام حسین در لشکر امام حسن چه بود؟ آیا ایشان مخالف صلح با معاویه بودند؟
- [سایر] آیا با شهادت حضرت قاسم بن الحسن و عبداله بن الحسن علیهما السلام نسل ذکور امام حسن مجتبی(ع) قطع شد آیا در حال حاضر سید حسنی دارم؟
- [سایر] شبهه: حضرت حسین ابن علی علیه السلام راههای دیگری غیر از جنگ و قیام داشت، مثلا می توانست مانند برادرش حسن ابن علی علیه السلام صلح نماید.
- [سایر] فرزندان امام حسن (علیه السلام) و امام حسین (علیه السلام)را نام ببرید.
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلًا به زیارت حضرت اباعبدالله (علیهالسلام) مشرف شود چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست، و اگر بواسطة عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در آشامیدن آب، چند چیز مستحب است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز، ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب (بِسْمِ الله) و بعد از آن (اَلْحَمْدُ لله) بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب، حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و اهل بیت بزرگوارش را یاد کند، و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلا به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام) مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر بواسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله سبحانی] خوردن خاک و گِل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیّدالشهداء امام حسین(علیه السلام) که از قبر شریف اخذ شود (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.
- [آیت الله سبحانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام)مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله عَلَیْهِ السَّلَام مشّرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطهی عذری نتواند آن امام را زیارت کند، چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن خاک و گل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیدالشهداء امام حسین(علیه السلام) (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه نذر کند به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت امام حسین(علیه السلام) مشرف شود، اگر به زیارت امام دیگری برود کافی نیست و هرگاه به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او نیست.
- [آیت الله سبحانی] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِیَ طالِق. یعنی از زنم فاطمه در مقابل مهر او جدا شدم پس او رهاست، و اگر دیگری را وکیل کند وکیل باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَةُ مُوَکِّلِی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِیَ طالِق. و در هر دو صورت اگر به جای کلمه (علی مهرها) (لمهرها) بگوید، اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَتِی فَاطِمَةَ عَلی مَا بَذَلَتْ مَهْرِها فَهِیَ طالِقَ ) مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل آنچه بذل کرده او، پس او رهاست. و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلِی فَاطِمَةَ عَلی مَا بَذَلَتْ فَهِیَ طالِق و در هر دو صورت اگر به جای کلمه (عَلی مَا بَذَلَتْ بمَا بَذَلَتْ) بگوید، اشکال ندارد.