اکثر این غنایم، تجهیزات و ادوات جنگی بودند و جمهوری اسلامی ایران نیز به این علت که در جنگ با کمبود تجهیزات و تسلیحات مواجه بود، از آنها در جبههها علیه نیروهای دشمن استفاده میکرد؛ به این صورت که هر نیرویی که این غنایم را از عراقیها گرفته بود، در استفاده از آنها اولویت داشت. اگر یگانهای سپاه پاسداران غنیمتی به دست میآوردند، به اسم سپاه ثبت و در یگانهای سپاه استفاده مینمودند و همینطور اگر ارتش غنیمتی از عراق میگرفت آنها را به اسم ارتش ثبت و علیه نیروهای عراقی در جنگ استفاده میکرد. البته همیشه چنین نبود که غنایم را فقط غنیمت گیرنده استفاده کند، بلکه به دلیل کمبود تسلیحات به یگانهایی که نیاز مبرم داشتند نیز واگذار میشد. خلاصه اینکه همة تسلیحات غنیمت گرفته شده در جنگ علیه خود عراقیها به کار گرفته میشد. منبع: جنگ ایران و عراق، پرسشها و پاسخها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
اکثر این غنایم، تجهیزات و ادوات جنگی بودند و جمهوری اسلامی ایران نیز به این علت که در جنگ با کمبود تجهیزات و تسلیحات مواجه بود، از آنها در جبههها علیه نیروهای دشمن استفاده میکرد؛ به این صورت که هر نیرویی که این غنایم را از عراقیها گرفته بود، در استفاده از آنها اولویت داشت. اگر یگانهای سپاه پاسداران غنیمتی به دست میآوردند، به اسم سپاه ثبت و در یگانهای سپاه استفاده مینمودند و همینطور اگر ارتش غنیمتی از عراق میگرفت آنها را به اسم ارتش ثبت و علیه نیروهای عراقی در جنگ استفاده میکرد. البته همیشه چنین نبود که غنایم را فقط غنیمت گیرنده استفاده کند، بلکه به دلیل کمبود تسلیحات به یگانهایی که نیاز مبرم داشتند نیز واگذار میشد. خلاصه اینکه همة تسلیحات غنیمت گرفته شده در جنگ علیه خود عراقیها به کار گرفته میشد.
منبع: جنگ ایران و عراق، پرسشها و پاسخها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
- [سایر] ترکیه از تداوم جنگ ایران و عراق چه منافعی را کسب میکرد؟
- [سایر] آمار غنایم به دست آمده از نیروهای عراقی در طول جنگ تحمیلی چه میزان بوده است؟
- [سایر] آمریکا در راه اندازی جنگ عراق علیه ایران چه نقشی داشت و چه منافعی را دنبال میکرد؟
- [سایر] ایران در طول جنگ با عراق، مهمات و نیازهای تسلیحاتی خود را از کدام کشورها تأمین میکرد؟
- [سایر] آیا اسرائیل در طول جنگ از عراق حمایت میکرد؟ چگونه؟
- [سایر] اتحاد جماهیر شوروی سابق، در راهاندازی جنگ، چه نقشی داشت و چه منافعی را تعقیب میکرد؟
- [سایر] چرا در ایران به جنگ عراق و ایران، جنگ تحمیلی گفته می شود؟
- [سایر] علل، اهداف و انگیزههای عراق از جنگ با ایران چه بود؟پیامدهای جنگ ایران و عراق؟
- [سایر] چرا حضرت علی(ع) در جنگ صفین همه افراد دشمن را از دم تیغ میگذراند، ولی در جنگ جمل فقط با افراد رو در رو جنگ میکرد و با افراد زخمی و یا در حال فرار کاری نداشت؟
- [سایر] علت شروع جنگ عراق علیه ایران چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اموالی که مسلمانان از راه شبیخون که نوعی جنگیدن است از کفّار حربی به دست می آورند و این شبیخون هم در ادامه جنگ با کفّار, با اذن امام(ع) انجام میشود، از باب غنائم جنگی خمس دارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در غنائم جن گی نصابی نیست , بلکه به هر مقدار باشد , خمس دارد. حکم اموالِ گروههای منحرف در حال جنگ با نظام اسلامی
- [آیت الله جوادی آملی] .کافری که در جنگ , به دست رزمنده مسلمان کشته شود، وسیله های شخصی او را (سلَب) می نامند. سلَب و (وسایل شخصی ) او مال رزمندهای است که او را بکشد. این اموال از باب غنائم جنگی خمس ندارد ; ولی اگر تا یک سال بماند , پس از آن، به عنوان درآمد کسبی، خمس دارد که پس از احتساب هزینه سال، باید پرداخت شود. نصاب غنائم جنگی
- [آیت الله شبیری زنجانی] خمس تنها در غنایم منقول میباشد و غنایم غیر منقول همچون زمین خمس ندارد، زمینهایی که در جنگ به غنیمت گرفته میشود، اگر در هنگام فتح آباد باشد ملک تمام مسلمانان و اگر موات باشد ملک امام علیهالسلام بوده و در هر حال خمس ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر در جنگ با کافر حربی مالی به دست آید که وی آن را از مسلمان یا اهل ذمِّه و کسانی ک ه اموال آنان محترم است , غصب کرده یا به امانت گرفته باشد، حکم غنائم جنگی را ندارد , بلکه باید به صاحبان اصلی آن برگردانده شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر در جنگ از کافر حربی مالی به دست آید که مال خود آن کافر باشد , یا از کافر حربی دیگری غصب کرده , یا به عنوان امانت و غیر آن از کافر حربی دیگر گرفته باشد، حکم غنائم جنگی را دارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در غنائم به دست آمده در قتال با کفار، ابتدا باید صَفْو المال را یعنی اموال برگزیده برای امام جدا کرده; سپس در بقیه تصرف نمود و پیش از خارج کردن، تخمیس و سپس تصرف در آن, جایز نیست
- [آیت الله جوادی آملی] .کسانی که دشمن اهل بیت(ع) هستند، ناصبی و نجساند و دست یافتن بر اموال آن ها حلال بوده و حکم غنائم جنگی را دارد و پس از پرداختن خمس، تصرف در آن جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سلاحهای بزرگی که در جنگهای امروز در غنائم به دست می آید و مصرف شخصی ندارد، مانند تانکها و توپها، حاکم شرع و ولی امر مسلمین می تواند آن را منحصراً در اختیار ارتش اسلام قرار دهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی حرفه و شغل خود را معدنداری، غواصی، گنجیابی و دسترسی به غنائم جنگی قرار داد و درآمدی به دست آورد، در هر سال فقط یک بار بر او خمس واجب است و چنین نیست که یک بار به عنوان معدن، یا غوص، یا کنز یا غنائم جنگی خمس بپردازد و بار دوم به عنوان ارباح مکاسب، خمس بر او واجب باشد ; اما زمینی که کافر ذمّی از مسلمان می خرد، دلیل مخصوص به خودش را دارد و به عنوان غنیمت نیست.