بهشتی که آدم و همسرش مدتی از آن برخوردار بودند، بهشت موعود نبوده است؛ چرا که بهشت موعود، جاودان و دایمی است و بیرون رفتن از آن ممکن نیست؛[1] و آن جا شیطان و شیطنت راه ندارد. افزون بر آن، روایات نیز تأکید دارند که بهشت دنیوی بوده است. از سوی دیگر با توجه به خطاب (اهبطوا[2] = فرود آیید)، روشن می شود که زمین هم نبوده است؛ پس می توان نتیجه گرفت که آن بهشت دنیوی بوده، لیکن نقطه ای غیر از زمین، پس از مخالفت با نصایح پروردگار، از آن جا به زمین فرود آمدند. شاهد دیگر این که بهشت اخروی پایان سیر انسان است و آن جا ابتدای سیر حضرت آدم(علیه السلام) بود؛ دلیل دیگر بر این که آن جا بهشت جاویدان نبوده، این است که شیطان به آدم(علیه السلام) گفت: (آیا می خواهی تو را به درخت جاودانگی راهنمایی کنم؟) پس معلوم می شود آن جا محل جاودانی نبوده است. در روایتی از امام صادق(علیه السلام)سؤال کردند: واقعیت آن بهشت چیست؟ حضرت در پاسخ فرمودند: از باغ های دنیا بود و آفتاب و ماه بر آن می تابید و اگر بهشت آخرت بود، از آن خارج نمی شد.[3] پی نوشتها: [1]. حجر، 48. [2]. بقره، 37. [3]. مجمع البیان، ج1، ص194، تفسیر برهان، ج1، ص80، حدیث 2و3، تفسیر المیزان، ج1، تفسیر نمونه، ج1، ص187، منشور جاوید، ج1، ص79، تفسیر تسنیم، ج 3، ص 329. منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آیینه ی وحی، سید مرتضی قافله باشی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
بهشت حضرت آدم(علیه السلام) کجا بوده است؟
بهشتی که آدم و همسرش مدتی از آن برخوردار بودند، بهشت موعود نبوده است؛ چرا که بهشت موعود، جاودان و دایمی است و بیرون رفتن از آن ممکن نیست؛[1] و آن جا شیطان و شیطنت راه ندارد. افزون بر آن، روایات نیز تأکید دارند که بهشت دنیوی بوده است. از سوی دیگر با توجه به خطاب (اهبطوا[2] = فرود آیید)، روشن می شود که زمین هم نبوده است؛ پس می توان نتیجه گرفت که آن بهشت دنیوی بوده، لیکن نقطه ای غیر از زمین، پس از مخالفت با نصایح پروردگار، از آن جا به زمین فرود آمدند.
شاهد دیگر این که بهشت اخروی پایان سیر انسان است و آن جا ابتدای سیر حضرت آدم(علیه السلام) بود؛ دلیل دیگر بر این که آن جا بهشت جاویدان نبوده، این است که شیطان به آدم(علیه السلام) گفت:
(آیا می خواهی تو را به درخت جاودانگی راهنمایی کنم؟) پس معلوم می شود آن جا محل جاودانی نبوده است. در روایتی از امام صادق(علیه السلام)سؤال کردند: واقعیت آن بهشت چیست؟ حضرت در پاسخ فرمودند: از باغ های دنیا بود و آفتاب و ماه بر آن می تابید و اگر بهشت آخرت بود، از آن خارج نمی شد.[3]
پی نوشتها:
[1]. حجر، 48.
[2]. بقره، 37.
[3]. مجمع البیان، ج1، ص194، تفسیر برهان، ج1، ص80، حدیث 2و3، تفسیر المیزان، ج1، تفسیر نمونه، ج1، ص187، منشور جاوید، ج1، ص79، تفسیر تسنیم، ج 3، ص 329.
منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آیینه ی وحی، سید مرتضی قافله باشی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
- [سایر] آیا الان بهشت و جهنم وجود دارد ؟ آیا حضرت آدم از بهشت رانده شد ؟
- [سایر] آیا الان بهشت و جهنم وجود دارد ؟ آیا حضرت آدم از بهشت رانده شد ؟
- [سایر] حضرت آدم و حوّا چند وقت در بهشت بودند؟
- [سایر] هبوط آدم (علیه السلام) از بهشت به چه معناست؟
- [سایر] اگر پیامبران معصومند چرا خدا در قرآن می فرماید که حضرت آدم علیه السلام نافرمانی خدا کرد و از درخت ممنوعه خورد و از بهشت بیرون رانده شد؟
- [سایر] با سلام؛ لطفاً بفرمایید حضرت آدم و حوّا چه مدت در بهشت بودند؟
- [سایر] آیا بهشتی که حضرت آدم از آن رانده شد، همان بهشت موعود بود؟
- [سایر] حضرت آدم مگر معصوم نبود، پس چرا گناه کرد و از بهشت رانده شد؟
- [سایر] بهشت آدم کدام بهشت بود ؟
- [سایر] اگر حضرت آدم خطا نمی کرد و به زمین نمی آمد، آیا ذریه او هنوز در بهشت بود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز در حرم امامان (علیهم السلام ) مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام ) برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب بلکه بهتر از مسجد است. و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [امام خمینی] نماز در حرم امامان علیهم السلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: (بارَأتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق)، یعنی: (مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او، پس او رهاست)، و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: (بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق).
- [آیت الله سبحانی] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِیَ طالِق. یعنی از زنم فاطمه در مقابل مهر او جدا شدم پس او رهاست، و اگر دیگری را وکیل کند وکیل باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَةُ مُوَکِّلِی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِیَ طالِق. و در هر دو صورت اگر به جای کلمه (علی مهرها) (لمهرها) بگوید، اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَتِی فَاطِمَةَ عَلی مَا بَذَلَتْ مَهْرِها فَهِیَ طالِقَ ) مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل آنچه بذل کرده او، پس او رهاست. و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلِی فَاطِمَةَ عَلی مَا بَذَلَتْ فَهِیَ طالِق و در هر دو صورت اگر به جای کلمه (عَلی مَا بَذَلَتْ بمَا بَذَلَتْ) بگوید، اشکال ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند؛ چنانچه مثلا اسم زن فاطمه باشد؛ باید بگوید بارات زوجتی فاطمه علی ما بذلت فهی طالق یعنی من و زنم فاطمه در مقابل بذل کرده او از هم جدا شدیم پس او رها است. و اگر دیگری را وکیل کند؛ وکیل باید بگوید: عن قبل موکلی بارات زوجته فاطمه علی ما بذلت فهی طالق و در هر دو صورت اگر به جای کلمه (علی ما بذلت) ، (بما بذلت) بگوید اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] اگر شوهر بخواهد صیغهی مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید:(بارَأْتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِی طالِقٌ)؛ یعنی مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او پس او رهاست و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید:(بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِی طالِقٌ) و در هر دو صورت اگر به جای کلمة (عَلی مَهْرِها) (بمَهْرها) بگوید اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] اگر شوهر بخواهد صیغ مبارات را بخواند، چنانچه مثلًا اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: (بارأُتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی ما بَذَلْتْ فَهِیَ طالِق) یعنی من و زنم فاطمه در مقابل بذل کردة او از هم جدا شدیم پس او رها است، و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: (عَنْ قِبَلِ مُوَکِّلِی بارَأُتُ زَوْجَتَهُ فاطِمَة عَلی ما بَذَلَتْ فَهِیَ طالِق) ودر هر دو صورت اگر بهجای کلم (علی ما بذلت) (بما بذلت) بگوید اشکال ندارد.