مراد از «اسماء» که به آدم (علیه السلام) آموخته شد چیست؟
مفسران در این باره نظریات گوناگونی دارند؛ از جمله: 1. آموزش نام همه ی موجودات؛ یعنی در جهان موجودی باقی نماند مگر این که حضرت آدم(علیه السلام) نام او را فرا گرفت و به نسل خویش منتقل کرد؛ 2. آموزش اسرار هستی و آثار موجودات؛[1] 3. مقصود از این اسماء، حقایق است نه الفاظ و مفاهیم،[2] و آموزش اصطلاحی و تعلیم اسم ها نبوده، بلکه توان فکری بوده است؛ یعنی نهاد قوّه فکری و ماهیت آن به گونه ای بوده که می توانسته با تأمل و تفکر به ماهیّت اشیا پی ببرد. این نظریّه بر دو نظریه پیشین برتری دارد؛ زیرا بنابر دو نظریه گذشته، ملائکه می توانستند بگویند که اگر به آن ها نیز اسما را تعلیم می دادند، می آموختند، ولی طبق این نظریه، دیگر چنین مجالی برای آن ها نیست. پی نوشتها: [1]. منشور جاوید، ج11، ص50 52 ؛ تفسیر نمونه، ج1، ص176. [2]. تسنیم، ج 3، ص 215. منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آیینه ی وحی، سید مرتضی قافله باشی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
عنوان سوال:

مراد از «اسماء» که به آدم (علیه السلام) آموخته شد چیست؟


پاسخ:

مفسران در این باره نظریات گوناگونی دارند؛ از جمله:
1. آموزش نام همه ی موجودات؛ یعنی در جهان موجودی باقی نماند مگر این که حضرت آدم(علیه السلام) نام او را فرا گرفت و به نسل خویش منتقل کرد؛
2. آموزش اسرار هستی و آثار موجودات؛[1]
3. مقصود از این اسماء، حقایق است نه الفاظ و مفاهیم،[2] و آموزش اصطلاحی و تعلیم اسم ها نبوده، بلکه توان فکری بوده است؛ یعنی نهاد قوّه فکری و ماهیت آن به گونه ای بوده که می توانسته با تأمل و تفکر به ماهیّت اشیا پی ببرد. این نظریّه بر دو نظریه پیشین برتری دارد؛ زیرا بنابر دو نظریه گذشته، ملائکه می توانستند بگویند که اگر به آن ها نیز اسما را تعلیم می دادند، می آموختند، ولی طبق این نظریه، دیگر چنین مجالی برای آن ها نیست.
پی نوشتها:
[1]. منشور جاوید، ج11، ص50 52 ؛ تفسیر نمونه، ج1، ص176.
[2]. تسنیم، ج 3، ص 215.
منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آیینه ی وحی، سید مرتضی قافله باشی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین