تعداد فرزندان امام حسین(علیه السلام) و حضور آن‌ها در واقعه‌ی کربلا چگونه بود؟
طبق نقل شیخ مفید، امام حسین(ع) شش فرزند داشت به نام‌های: 1. علی بن الحسین الاکبر یا امام سجاد(ع) که کنیه‌اش ابومحمد و نام مادرش شهربانو یا شاه زنان دختر یزدگرد پادشاه ساسانی می‌باشد؛[1] 2. علی بن الحسین الاصغر، مادرش لیلا دختر ابی مرة بن عروة بن مسعود ثقفی است. او براساس گفته‌ی شیخ مفید در ارشاد، دو سال پس از وفات جدّش علی(ع) در روز عاشورای سال 42 ه ق، متولد شد و اولین فرد از بنی‌هاشم بود که به میدان رفت، وقتی اذن میدان خواست، امام(ع) به او اذن میدان داد و نگاه نومیدانه‌ای به او کرد و اشکش سرازیر شد و گریست و فرمود:[2] (خدایا! گواه باش جوانی را به میدان می‌فرستم که شبیه‌ترین مردم به پیغمبر تو، در خلقت و اخلاق، گفتار است، ما هر وقت مشتاق دیدار پیغمبرت می‌شدیم، به روی او نگاه می‌کردیم.)[3] 3. جعفر، مادر او قضاعیة بود. جعفر در حیات پدر بزرگوارش از دنیا رفت. 4. عبدالله، در مدینه متولد شده است و مادرش رباب، دختر امرء القیس می‌باشد. امرء القیس در مدینه سه دخترش را به ازدواج امیرالمؤمنین(ع) و امام حسن(ع) و امام حسین(ع) درآورد که داستانش مشهور است. رباب به همسری امام حسین(ع) درآمد و سکینه و عبدالله، فرزندان حسین(ع) از رباب می‌باشند. 5. سکینه، مادر او نیز رباب است. سکینه روز پنجم ماه ربیع الاول سال117ه وفات کرد؛ وفات خواهرش فاطمه نیز همان سال است.[4] 6. فاطمه: مادرش ام‌اسحاق بوده است. علی بن عیسی الاربلی در (کشف الغمة) گفته: اولاد حسین(ع) ده تن بودند؛ شش پسر و چهار دختر. سه تن از پسران وی علی نام داشته‌اند و محمد و عبدالله و جعفر. علی اکبر در کربلا در برابر پدر جنگید و شهید شد و علی اصغر صغیر را تیر زدند؛ همچنین گفته‌اند که عبدالله نیز با پدر کشته شد. دختران او زینب و سکینه و فاطمه بودند. نسل امام حسین(ع) از علی اوسط، یعنی زین العابدین(ع) است؛[5] البته قول قوی و قریب به صحت و نظر شیخ مفید است. پس در خاتمه می‌توان گفت غیر از امام سجّاد‌(ع) و جعفر بن الحسین‌(ع) تمام فرزندان ذکور امام حسین(ع) در کربلا به شهادت رسیدند. پی نوشتها: [1]. بحارالانوار، ج 45، ص 329. - الارشاد، ص 253. - نفس المهموم، قم، ص 524، کشف الغمة فی معرفة الائمه، ص 214. [2]. (اللهم اشهد أنه قد برز الیهم غلام اشبه الناس خلقاً و خلقاً و منطقاً برسولک، و کنّا اذا اشتقنا الی نبیّک نظرنا الیه). [3]. نفس المهموم، ص 308. [4]. نفس المهموم، ص 530. [5]. کشف الغمة، ص 214، بحارالانوار، ج 45، ص 331. منبع: نهضت عاشورا (تحریف‌ها و شبهه‌ها)، مرکز مطالعات و پژوهش‌‌های فرهنگی حوزه‌ی علمیه (1381)
عنوان سوال:

تعداد فرزندان امام حسین(علیه السلام) و حضور آن‌ها در واقعه‌ی کربلا چگونه بود؟


پاسخ:

طبق نقل شیخ مفید، امام حسین(ع) شش فرزند داشت به نام‌های:
1. علی بن الحسین الاکبر یا امام سجاد(ع) که کنیه‌اش ابومحمد و نام مادرش شهربانو یا شاه زنان دختر یزدگرد پادشاه ساسانی می‌باشد؛[1]
2. علی بن الحسین الاصغر، مادرش لیلا دختر ابی مرة بن عروة بن مسعود ثقفی است. او براساس گفته‌ی شیخ مفید در ارشاد، دو سال پس از وفات جدّش علی(ع) در روز عاشورای سال 42 ه ق، متولد شد و اولین فرد از بنی‌هاشم بود که به میدان رفت، وقتی اذن میدان خواست، امام(ع) به او اذن میدان داد و نگاه نومیدانه‌ای به او کرد و اشکش سرازیر شد و گریست و فرمود:[2] (خدایا! گواه باش جوانی را به میدان می‌فرستم که شبیه‌ترین مردم به پیغمبر تو، در خلقت و اخلاق، گفتار است، ما هر وقت مشتاق دیدار پیغمبرت می‌شدیم، به روی او نگاه می‌کردیم.)[3]
3. جعفر، مادر او قضاعیة بود. جعفر در حیات پدر بزرگوارش از دنیا رفت.
4. عبدالله، در مدینه متولد شده است و مادرش رباب، دختر امرء القیس می‌باشد. امرء القیس در مدینه سه دخترش را به ازدواج امیرالمؤمنین(ع) و امام حسن(ع) و امام حسین(ع) درآورد که داستانش مشهور است. رباب به همسری امام حسین(ع) درآمد و سکینه و عبدالله، فرزندان حسین(ع) از رباب می‌باشند.
5. سکینه، مادر او نیز رباب است. سکینه روز پنجم ماه ربیع الاول سال117ه وفات کرد؛ وفات خواهرش فاطمه نیز همان سال است.[4]
6. فاطمه: مادرش ام‌اسحاق بوده است.
علی بن عیسی الاربلی در (کشف الغمة) گفته: اولاد حسین(ع) ده تن بودند؛ شش پسر و چهار دختر. سه تن از پسران وی علی نام داشته‌اند و محمد و عبدالله و جعفر. علی اکبر در کربلا در برابر پدر جنگید و شهید شد و علی اصغر صغیر را تیر زدند؛ همچنین گفته‌اند که عبدالله نیز با پدر کشته شد. دختران او زینب و سکینه و فاطمه بودند. نسل امام حسین(ع) از علی اوسط، یعنی زین العابدین(ع) است؛[5] البته قول قوی و قریب به صحت و نظر شیخ مفید است. پس در خاتمه می‌توان گفت غیر از امام سجّاد‌(ع) و جعفر بن الحسین‌(ع) تمام فرزندان ذکور امام حسین(ع) در کربلا به شهادت رسیدند.
پی نوشتها:
[1]. بحارالانوار، ج 45، ص 329.
- الارشاد، ص 253.
- نفس المهموم، قم، ص 524، کشف الغمة فی معرفة الائمه، ص 214.
[2]. (اللهم اشهد أنه قد برز الیهم غلام اشبه الناس خلقاً و خلقاً و منطقاً برسولک، و کنّا اذا اشتقنا الی نبیّک نظرنا الیه).
[3]. نفس المهموم، ص 308.
[4]. نفس المهموم، ص 530.
[5]. کشف الغمة، ص 214، بحارالانوار، ج 45، ص 331.
منبع: نهضت عاشورا (تحریف‌ها و شبهه‌ها)، مرکز مطالعات و پژوهش‌‌های فرهنگی حوزه‌ی علمیه (1381)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین