روایتی را شیخ عباس قمی در منتهیالآمال آوردهاند به نقل از میثم تمّار که می گوید: من با حضرت علی(ع) به مسجد کوفه رفتم و امام نماز خواندند من پشت سر حضرت راه افتادم دیدم حضرت به طرف نخلستانهای کوفه رفتند من هم در تاریکی شب پشت سر ایشان میرفتم و دیدم که امام سر در چاهی کردند و با چاه دردِ دل میکنند و این کار را امام مکرراً انجام میدادهاند.[1] بیشترین رنج و مصیبت حضرت این بود که برابرشان انسانهایی کوتهبین و نافرمان قرار داشتند. گلایه حضرت به خاطر این بود که در میان جمعی قرار گرفته بود که تا دیروز در راه عقیده با پیامبر صادقانه شمشیر میزدند امّا امروز آن اعتقاد و ایمان و اخلاصشان را فدای قبیله کرده و همه چیز را فراموش نموده و بدنبال مادّیات و مقام روانهاند. با نگاهی کوتاه در خطبههای آن حضرت در مورد یارانشان این مطلب به خوبی روشن میشود که حضرت از دست یاران کوتاهبین و سستایمان خود به تنگ آمده بود و کسی نبود که حرفهای وحی مانند او را گوش بدهد و اوامر او را اجرا نماید از این رو آن حضرت احساس تنهایی عجیبی میکند و در مورد یارانش میگوید (نفرین بر شما! از بس شما را سرزنش کردم خسته شدم! آیا به جای زندگی آخرت به زندگی موقت دنیا راضی گشتهاید؟... من هرگز به شما اعتماد ندارم...)[2] و در خطبهای دیگر میگوید (من اصحاب محمد صلی الله علیه و آله را دیدهام، امّا هیچکدام از شما را مانند آنان نمیبینم...). خداوندا به جای اینان، مرا یارانی بهتر ارزانی دار.[3] شما در راه حق خود از رهبرتان اطاعت نمی کنید.[4] ای مرد نمایان نامرد که در خام رأیی همایتد کودکانیه ای کاش نه شما را دیده بودم و نه می شناختمان...[5] خدا شما را بکشد که قلبم را پر خون کردید و سینه ام را به خشم و کین پرکردید و همراه هر نفسی پیمانه ای از رنج به کامم ریختید.[6] یاران حضرت افرادی بودند که علی علیه السّلام راضی بود ده نفر آنها را با یک نفر از یاران معاویه معاوضه بکند و در اینباره میگوید: (به خدا سوگند دوست دارم معاویه شما را با نفرات خود مبادله کند همچون مبادله نمودن دینار به درهم، ده نفر از شما را بگیرد و یک نفر را به من بدهد).[7] از این رو حضرت با سینهای پر از درد و رنج و اندوه فراوان کسی را نداشتند که با او درد دل کنند، ناگزیر باید با چاه دردِ دل میکردند. لذا امام از این تنهایی و بیوفائی و دردمندی به ستوه که میآمدند آرزوی وصال محبوب را در دل میپروراندند و ملتمسانه درخواست میکنند که خدایا شقاوت مرادی را زودتر برسان، و در وقت شهادت ندا میدهد (فزتُ و رب الکعبه) یعنی به خدای کعبه از دست این یاران بیوفا و سستایمان راحت شدم و خود این کلمه نهایت تنهایی و مظلومیت آن حضرت را میرساند. -------------------------------------------------------------------------------- [1] . قمی، عباس، منتهیالآمال، انتشارات هجرت، ج 1، ص 401. [2] . نهجالبلاغه، خطبه 34. [3] . همان، خطبه 25. [4] همان. [5] همان. [6] همان. [7] . همان، خطبه 91.
چرا حضرت علی علیه السّلام با چاه درد دل میکردند و این عمل را در چه زمانی انجام می دادند؟
روایتی را شیخ عباس قمی در منتهیالآمال آوردهاند به نقل از میثم تمّار که می گوید: من با حضرت علی(ع) به مسجد کوفه رفتم و امام نماز خواندند من پشت سر حضرت راه افتادم دیدم حضرت به طرف نخلستانهای کوفه رفتند من هم در تاریکی شب پشت سر ایشان میرفتم و دیدم که امام سر در چاهی کردند و با چاه دردِ دل میکنند و این کار را امام مکرراً انجام میدادهاند.[1]
بیشترین رنج و مصیبت حضرت این بود که برابرشان انسانهایی کوتهبین و نافرمان قرار داشتند. گلایه حضرت به خاطر این بود که در میان جمعی قرار گرفته بود که تا دیروز در راه عقیده با پیامبر صادقانه شمشیر میزدند امّا امروز آن اعتقاد و ایمان و اخلاصشان را فدای قبیله کرده و همه چیز را فراموش نموده و بدنبال مادّیات و مقام روانهاند.
با نگاهی کوتاه در خطبههای آن حضرت در مورد یارانشان این مطلب به خوبی روشن میشود که حضرت از دست یاران کوتاهبین و سستایمان خود به تنگ آمده بود و کسی نبود که حرفهای وحی مانند او را گوش بدهد و اوامر او را اجرا نماید از این رو آن حضرت احساس تنهایی عجیبی میکند و در مورد یارانش میگوید (نفرین بر شما! از بس شما را سرزنش کردم خسته شدم! آیا به جای زندگی آخرت به زندگی موقت دنیا راضی گشتهاید؟... من هرگز به شما اعتماد ندارم...)[2] و در خطبهای دیگر میگوید (من اصحاب محمد صلی الله علیه و آله را دیدهام، امّا هیچکدام از شما را مانند آنان نمیبینم...).
خداوندا به جای اینان، مرا یارانی بهتر ارزانی دار.[3] شما در راه حق خود از رهبرتان اطاعت نمی کنید.[4] ای مرد نمایان نامرد که در خام رأیی همایتد کودکانیه ای کاش نه شما را دیده بودم و نه می شناختمان...[5] خدا شما را بکشد که قلبم را پر خون کردید و سینه ام را به خشم و کین پرکردید و همراه هر نفسی پیمانه ای از رنج به کامم ریختید.[6]
یاران حضرت افرادی بودند که علی علیه السّلام راضی بود ده نفر آنها را با یک نفر از یاران معاویه معاوضه بکند و در اینباره میگوید: (به خدا سوگند دوست دارم معاویه شما را با نفرات خود مبادله کند همچون مبادله نمودن دینار به درهم، ده نفر از شما را بگیرد و یک نفر را به من بدهد).[7]
از این رو حضرت با سینهای پر از درد و رنج و اندوه فراوان کسی را نداشتند که با او درد دل کنند، ناگزیر باید با چاه دردِ دل میکردند. لذا امام از این تنهایی و بیوفائی و دردمندی به ستوه که میآمدند آرزوی وصال محبوب را در دل میپروراندند و ملتمسانه درخواست میکنند که خدایا شقاوت مرادی را زودتر برسان، و در وقت شهادت ندا میدهد (فزتُ و رب الکعبه) یعنی به خدای کعبه از دست این یاران بیوفا و سستایمان راحت شدم و خود این کلمه نهایت تنهایی و مظلومیت آن حضرت را میرساند.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] . قمی، عباس، منتهیالآمال، انتشارات هجرت، ج 1، ص 401.
[2] . نهجالبلاغه، خطبه 34.
[3] . همان، خطبه 25.
[4] همان.
[5] همان.
[6] همان.
[7] . همان، خطبه 91.
- [سایر] آیا حضرت علی (ع) با چاه درد دل می کرد؟
- [سایر] چرا حضرت علی(ع) با چاه درد دل میکرد؟ چرا حرفهای دل خود را به خدا نمیگفت؟ با این کار میخواستند چه درسی به ما بدهد؟
- [سایر] آیا حضرت علی(علیه السلام)، در جنگهای دوران خلفا شرکت میکردند؟
- [سایر] چرا ائمه علیهم السلام به خلفای زمان خود، با خطاب یا امیرالمؤمنین سلام میکردند و صدا میزدند؟
- [سایر] حضرت علی اکبر(علیه السلام)، چگونه در کربلا جانفشانی میکردند؟
- [سایر] با توجه به این روایت که؛ (اگر مردم بعد از پیامبر اکرم(ص) با امیر المؤمنین علی(ع) بیعت میکردند خداوند جهنم را خلق نمیکرد)، تکلیف اقوام قبل از پیامبر مانند قوم ثمود و عاد چه میشد؟
- [سایر] آیا این مطلب صحّت دارد که امام سجاد(علیه السلام) در عزای پدرشان امام حسین(علیه السلام) خون گریه میکردند؟
- [سایر] (اَلسَّلامُ عَلَی الْحُسَیْنِ وَ عَلی عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ وَ عَلی اَوْلادِ الْحُسَیْنِ عَلی اَصْحابِ الْحُسَیْنِ) علی ابن الحسین کیست؟ علی اکبر یا امام سجاد؟ لطفا دلیل خود را بگویید. آیا قرائنی وجود دارد که نشان دهد منظور کیست؟
- [سایر] 1. آیا نامۀ معروف عمربن خطاب به معاویه، سندیت دارد؟ 2. ماجرای چاه (ذَاتِ الْعَلَمِ) و جنگ امام علی(ع) با اجنه سندیت دارد؟
- [سایر] نحوهی برخورد امیرالمؤمنین علیهالسلام با افرادی که به دلایلی برای خود قداستی قائل بودند و از بیتالمال سهمخواهی میکردند، چگونه بود؟ آیا حضرت در مقابله با این افراد، ملاحظهی خاصی به خرج میدادند؟نحوهی مقابلهی امیرالمؤمنین علیهالسلام با سطوح مختلف فساد (اقتصادی، حدود الهی و...) در حکومت چگونه بود و با مسئولان مفسد چه برخوردی داشتند؟عامل اصلی دشمنی خواص با حکومت امیرالمؤمنین(ع)چه بود؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اذان, هجده جمله است : (االله اکبر ) چهار مرتبه، (أشهد أن لا إله الاّ االله )، (أشهد أنّ محمداً رسول االله )، (حیّ علی الصلاة )، (حیّ علی الفلاح)، (حیّ علی خیر العمل )، (االله اکبر )، (لا إله الاّ االله )، هر کدام دو مرتبه، و اقامه , هفده جمله است : دو مرتبه (االله اکبر )، از اول اذان و یک مرتبه (لا إله الاّ االله ) از آخر آن , کم می شود و دو مرتبه (قد قامت الصلاة ) بعد از (حیّ علی خیر العمل) افزوده میشود.
- [آیت الله سبحانی] اذان هیجده جمله است: اللّهُ أَکْبَر چهار مرتبه. أَشْهَدُ أَنْ لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ، أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهِ، حَیَّ عَلَی الصَّلاَةِ، حَیَّ عَلَی الفَلاَح، حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ، اللّهُ أَکْبَر، لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه اللّهُ أَکْبَر از اول اذان و یک مرتبه لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ باید دو مرتبه قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ اضافه نمود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اذان هیجده جمله است: "اللهُ أکْبَرُ" چهار مرتبه؛ "أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ اللهُ" "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله" "حَیَّ عَلی الصّلاة" "حَیَّ عَلَی الْفَلاَح" "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل" "اللهُ أَکْبَرُ" "لاَ إِلَهَ إِلاَّ الله" هر یک دو مرتبه. اقامه هفده جمله است یعنی: دو مرتبه "اللهُ أکْبَرُ" از اول اذان و یک مرتبه "لا إِلَهَ إِلاَّ الله" از آخر آن کم می شود وبعد از گفتن "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل"باید دو مرتبه "قَدْ قامَتِ الصَّلاة" اضافه نمود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اذان هیجده جمله است: اَلله اکبرُ چهار مرتبه اَشهدُ اَنْ لا الهَ اِلاّاللهُ، اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسولُ الله حیَّ عَلَی الصَّلوةِ حَیَّ عَلَی الفَلاحِ حَیَّ عَلی خیرِ العملِ، الله اکبرُ لااِلَه اِلاّالله هر یک دو مرتبه و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبرُ از اوّل اذان و یک مرتبه لااِلهَ اِلاّالله از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حَیَّ عَلَی خیرِ العَمَل باید دو مرتبه قَد قامَتِ الصَّلوةُ اضافه نمود.
- [آیت الله خوئی] اذان هیجده جمله است:" الله اکبر" چهار مرتبه،" اشهد ان لا اله الا الله، أشهد ان محمداً رسول الله، حی علی الصلاة، حی علی الفلاح، حی علی خیر العمل، الله اکبر، لا اله الا الله"، هر یک دو مرتبه، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه" الله اکبر" از اوّل اذان، و یک مرتبه" لا اله الا الله" از آخر آن کم میشود، و بعداز گفتن" حی علی خیر العمل" باید دو مرتبه" قد قامت الصلاه" اضافه نمود.
- [امام خمینی] اذان هیجده جمله است: "الله اکبر" چهار مرتبه، "اشهد ان لا اله الا الله،اشهد ان محمدا رسول الله، حی علی الصلاه، حی علی الفلاح، حی علی خیر العمل، الله اکبر، لا اله الا الله"، هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه"الله اکبر" از اول اذان، و یک مرتبه "لا اله الا الله" از آخر آن کم می شود، و بعداز گفتن "حی علی خیر العمل" باید دو مرتبه "قد قامت الصلاه" اضاضه نمود.
- [آیت الله بهجت] اذان هیجده جمله است: (اللّه اَکبَر) چهار مرتبه؛ (اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اللّه)؛ (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّه)؛ (حَی عَلَی الصَّلاة)؛ (حَی عَلَی الفَلاح)؛ (حَی عَلی خَیرِ الْعَمَل)؛ (اللّه اَکبَر)؛ (لا اِلهَ اِلاَّ اللّه) هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است؛ یعنی دو مرتبه (اللّه اکبر) از اول اذان و یک مرتبه (لا اِلهَ الاَّ اللّه) از آخر آن کم میشود، و بعد از گفتن (حَی عَلی خَیرِ الْعَمَل) باید دو مرتبه (قَدْ قامَتِ الصَّلاة) اضافه نمود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اذان هیجده جمله است: )اللّهُ أکْبَر( چهار مرتبه، )أشْهَدُ أن لا اًّلهَ اًّلاّ اللّهُ، أشْهَدُ أنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّه، حَیَّ عَلی الصَّلاِْ، حَیَّ عَلی الفَلاحِ، حَیَّ عَلی خَیْرِ العَمَل، اللّهُ اکْبَر، لا اًّلهَ اًّلاّ اللّه( هریک دو مرتبه . واقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه اللّهُ أکبَر از اوّل اذان ویک مرتبه )لا اًّلهَ اًّلاّ اللّهُ( از آخر آن کم میشود و بعد از گفتن )حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَل(، باید دو مرتبه )قَدْ قامَتِ الصّلاْ( اضافه نمود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اذان هیجده جمله دارد: (اللَّهُ أکبَر) چهار مرتبه، (أَشْهَدُ أَنْ لا إلهَ إلّا اللَّهُ)، (أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّه)، (حَیَّ علی الصَّلاةِ)، (حَیَّ علی الفَلاحِ)، (حَیَّ علی خَیْرِ العَمَلِ)، (اللَّه أکبَر)، (لا إلهَ إلّا اللَّهُ) هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است؛ یعنی دو مرتبه (اللَّه أکبَر) از اول اذان و یک مرتبه (لا إلهَ إلّا اللَّهُ) از آخر آن کم میشود و بعد از گفتن (حَیَّ علی خَیْرِ العَمَلِ) باید دو مرتبه (قَدْ قامَتِ الصّلاة) اضافه نمود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اذان هیجده جمله است الله اکبر چهار مرتبه اشهد ان لا اله الا الله اشهد ان محمدا رسول الله حی علی الصلاه حی علی الفلاح حی علی خیر العمل الله اکبر لا اله الا الله هر یک دو مرتبه و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبر از اول اذان و یک مرتبه لا اله الا الله از اخر ان کم می شود و بعد از گفتن حی علی خیر العمل باید دو مرتبه قد قامت الصلاه اضافه نمود