امام علی بن موسی الرضا علیه السلام سال 148ق در مدینه متولد شدند و در صفر 203 ه . ق در سن 55 سالگی در طوس به شهادت رسیدند[1] امام علیه السلام در طول امامت خویش، شاهد نزاع و درگیری دو برادر یعنی امین و مأمون برای رسیدن به قدرت بودند. و عاقبت مأمون حکومت را به دست آورد و پس از مدتی، امام علیه السلام را با زور و تهدید به ولیعهدی خود گماشت. و سرانجام ایشان را با خوراندن انگورهای زهرآلود به شهادت رسانید. اما در مورد تعداد فرزندان امام علیه السلام اختلاف نظر وجود دارد: گروه اول که شامل بسیاری از محدثان شیعه می باشد؛ از آن جمله می توان به: ابن شهرآشوب[2]، محمد بن جریر طبری[3]، شیخ مفید(ره)[4]، مرحوم طبرسی[5] اشاره نمود، که معتقدند ایشان غیر از امام جواد علیه السلام فرزند دیگری نداشته اند. گروه دوم برای امام علیه السلام بیش از یک فرزند قائل شدند که به دو دسته تقسیم می شوند: برخی از دو فرزند نام بردند به نامهای (محمد و موسی) و یا (محمد و جعفر) و بعضی نیز شش اولاد ذکر کرده اند که پنج پسر به نامهای: محمد، حسن، جعفر، ابراهیم و حسن، دختری به نام عایشه که از این دسته می توان به محقق اربلی[6] و ابن خشاب بغدادی[7] اشاره کرد. در بین علمای شیعه اختلاف نظر است؛ برخی سکوت کرده و یا تنها به یک فرزند قائل شدند. اما در میان گروه دوم نیز، اگر برخی سخن از تعدد فرزندان گفتند یا از عامه (اهل سنت) نقل نموده و یا بدون استناد مطلبی ذکر کرده اند.[8] پس مشهور در نزد علمای شیعه این است که امام جواد علیه السلام تنها فرزند امام رضا علیه السلام بوده و ایشان پسری بنام جعفر نداشتند. احادیثی نیز نظر مشهور را تایید می نماید؛ از آن جمله در بحارالانوار به نقل از هرثمه آمده است که برای امام علیه السلام جز محمدجواد علیه السلام فرزند دیگری وجود ندارد[9]. اما ائمه پس از امام رضا علیه السلام بیشتر معروف به ابن الرضا بوده اند که در منابع روائی به آن اشاره شده که شاید فرزندان امام جواد یا از فرزندان امام هادی بوده اند. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. (فی رحاب ائمة اهل البیت علیه السلام )، ج 4، تالیف سیدمحسن امین، انتشارات دارالتعارف، ص 104. 2. اعیان الشیعه، ج 2، تالیف محسن امین، انتشارات دارالتعارف، ص 13. 3. وفات امام رضا علیه السلام ، عبدالرزاق موسوی مقرم، انتشارات شریف رضی، ص 56. 4. تحلیلی از زندگانی امام رضا علیه السلام ، محمد جواد فضل ا...، مترجم سیدمحمدصادق عارف، بنیاد پژوهشهایی اسلامی آستان قدس رضوی، ص 44. -------------------------------------------------------------------------------- [1] . شیخ مفید، الارشاد، ترجمه ساعدی خراسانی، تهران، کتابفروشی اسلامیه، چاپ سوم، 1376، ص590. [2] . مناقب آل ابی طالب، ابن شهرآشوب، درالاضواء، چاپ دوم 1412ق، ج4، ص397. [3] . محمد بن جریر طبری، دلائل الامامه، قم، مؤسسه بعثت، چاپ اول، 1413 ق. ص359. [4] . الارشاد، همان، ص614. [5] . علامه طبرسی، اعلام الوری باعلام الهدی، تهران، مکتبة علمیه اسلامیه، 1338، ص 329. [6] . محقق اربلی، کشف الغمه فی معرفه الائمه، بیروت، دارالکتاب الاسلامی، 1401ق، ج3، ص38. [7] . ابن خشاب بغدادی، تاریخ موالید الائمه، قم، کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی، 1406 ق، ص38. [8] . معینی محمد جواد، و ترابی، احمد، امام علی بن موسی الرضا علیه السلام منادی توحید و امامت، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، چاپ اول، 1376ش، ص18. [9] . مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، بیروت، مؤسسه وفاء، چاپ دوم، 1403ق، ج49، ص221.
آیا امام رضا علیه السلام غیر از امام جواد علیه السلام فرزند دیگری داشته است؟ لطفا توضیح دهید.
امام علی بن موسی الرضا علیه السلام سال 148ق در مدینه متولد شدند و در صفر 203 ه . ق در سن 55 سالگی در طوس به شهادت رسیدند[1] امام علیه السلام در طول امامت خویش، شاهد نزاع و درگیری دو برادر یعنی امین و مأمون برای رسیدن به قدرت بودند. و عاقبت مأمون حکومت را به دست آورد و پس از مدتی، امام علیه السلام را با زور و تهدید به ولیعهدی خود گماشت. و سرانجام ایشان را با خوراندن انگورهای زهرآلود به شهادت رسانید.
اما در مورد تعداد فرزندان امام علیه السلام اختلاف نظر وجود دارد:
گروه اول که شامل بسیاری از محدثان شیعه می باشد؛ از آن جمله می توان به: ابن شهرآشوب[2]، محمد بن جریر طبری[3]، شیخ مفید(ره)[4]، مرحوم طبرسی[5] اشاره نمود، که معتقدند ایشان غیر از امام جواد علیه السلام فرزند دیگری نداشته اند.
گروه دوم برای امام علیه السلام بیش از یک فرزند قائل شدند که به دو دسته تقسیم می شوند:
برخی از دو فرزند نام بردند به نامهای (محمد و موسی) و یا (محمد و جعفر) و بعضی نیز شش اولاد ذکر کرده اند که پنج پسر به نامهای: محمد، حسن، جعفر، ابراهیم و حسن، دختری به نام عایشه که از این دسته می توان به محقق اربلی[6] و ابن خشاب بغدادی[7] اشاره کرد.
در بین علمای شیعه اختلاف نظر است؛ برخی سکوت کرده و یا تنها به یک فرزند قائل شدند. اما در میان گروه دوم نیز، اگر برخی سخن از تعدد فرزندان گفتند یا از عامه (اهل سنت) نقل نموده و یا بدون استناد مطلبی ذکر کرده اند.[8]
پس مشهور در نزد علمای شیعه این است که امام جواد علیه السلام تنها فرزند امام رضا علیه السلام بوده و ایشان پسری بنام جعفر نداشتند. احادیثی نیز نظر مشهور را تایید می نماید؛ از آن جمله در بحارالانوار به نقل از هرثمه آمده است که برای امام علیه السلام جز محمدجواد علیه السلام فرزند دیگری وجود ندارد[9].
اما ائمه پس از امام رضا علیه السلام بیشتر معروف به ابن الرضا بوده اند که در منابع روائی به آن اشاره شده که شاید فرزندان امام جواد یا از فرزندان امام هادی بوده اند.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. (فی رحاب ائمة اهل البیت علیه السلام )، ج 4، تالیف سیدمحسن امین، انتشارات دارالتعارف، ص 104.
2. اعیان الشیعه، ج 2، تالیف محسن امین، انتشارات دارالتعارف، ص 13.
3. وفات امام رضا علیه السلام ، عبدالرزاق موسوی مقرم، انتشارات شریف رضی، ص 56.
4. تحلیلی از زندگانی امام رضا علیه السلام ، محمد جواد فضل ا...، مترجم سیدمحمدصادق عارف، بنیاد پژوهشهایی اسلامی آستان قدس رضوی، ص 44.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] . شیخ مفید، الارشاد، ترجمه ساعدی خراسانی، تهران، کتابفروشی اسلامیه، چاپ سوم، 1376، ص590.
[2] . مناقب آل ابی طالب، ابن شهرآشوب، درالاضواء، چاپ دوم 1412ق، ج4، ص397.
[3] . محمد بن جریر طبری، دلائل الامامه، قم، مؤسسه بعثت، چاپ اول، 1413 ق. ص359.
[4] . الارشاد، همان، ص614.
[5] . علامه طبرسی، اعلام الوری باعلام الهدی، تهران، مکتبة علمیه اسلامیه، 1338، ص 329.
[6] . محقق اربلی، کشف الغمه فی معرفه الائمه، بیروت، دارالکتاب الاسلامی، 1401ق، ج3، ص38.
[7] . ابن خشاب بغدادی، تاریخ موالید الائمه، قم، کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی، 1406 ق، ص38.
[8] . معینی محمد جواد، و ترابی، احمد، امام علی بن موسی الرضا علیه السلام منادی توحید و امامت، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، چاپ اول، 1376ش، ص18.
[9] . مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، بیروت، مؤسسه وفاء، چاپ دوم، 1403ق، ج49، ص221.
- [سایر] چرا امام جواد (ع) با دختر قاتل امام رضا (ع) ازدواج کرد؟
- [سایر] سلام. چرا امام رضا(ع) زندگی امام جواد(ع) را پربرکت اعلام کرده؟
- [سایر] برخی از مردم میگویند که سادات رضوی هستند، آیا امام رضا(ع) تنها یک پسر داشت یعنی امام نهم علیه السلام یا پسران دیگری هم داشت؟
- [سایر] میگویند:زن اصلی امام جواد(ع ), دختر مامون بود به نام زینب ام الفضل که با تحریک معتصم امام را کشت . حال سوال من این است که وقتی مامون پدر امام جواد یعنی حضرت رضا علیه السلام را شهید کرد چطور امام جواد تن به ازدواج با دختر وی داد و یا زندگی با وی را ادامه داد؟و همچنین مگر زن امام جواد از حضور پرفیض و نورانی همسرش لذت نمیبرد چون همسر امام و والای مردم است چطور دلش شد اورا بکشد/؟
- [سایر] چراامام رضا(ع)زندگی امام جواد(ع)را پربرکت اعلام کرده؟
- [سایر] ماجرای مناظره یحیی بن اکثم با امام جواد و امام هادی(ع) چه بود؟
- [سایر] آیا امام جواد علیه السلام از ولادت امام مهدی علیه السلام خبر داده است؟
- [سایر] آیا امام جواد علیه السلام از غیبت حضرت مهدی علیه السلام خبر دادهاند؟
- [سایر] امام رضا(ع) به هنگام تولد حضرت جواد(ع)ایشان رابه کدامیک ازپیامبران الهی تشبیه کردند؟
- [سایر] امام جواد علیه السلام چه کراماتی داشته است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز در حرم امامان علیهمالسلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله خوئی] نماز خواندن در حرم امامان (علیهمالسلام) مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای زنها نماز خواندن در خانه بهتر است و در حدیث شریف از امام جعفر صادق علیهالسلام آمده است که: (خیر مساجد نساءکم البیوت).
- [آیت الله اردبیلی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب و بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلًا به زیارت حضرت اباعبدالله (علیهالسلام) مشرف شود چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست، و اگر بواسطة عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله سیستانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است ؛ و روایت شده که نماز در حرم مطهّر حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله اردبیلی] قسم خوردن در معامله اگر راست باشد مکروه است و اگر دروغ باشد، حرام است و طبق بیان امیرمؤمنان علیهالسلام : (قسم خوردن در معامله، سبب نابودی برکت میگردد.)(1)
- [آیت الله مظاهری] مکروه است که در گریه بر میّت صدا را خیلی بلند کنند. ______ 1) آیا تو بر پیمانی - که با آن ما را ترک کردی - وفاداری؟ پیمان بر شهادت به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست و به اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده و رسول اوست و سید پیامبران و خاتم آنان است و به اینکه علی علیه السلام امیر مومنان و سید امامان و امامی است که خداوند متعال، فرمانبرداری از او را بر همه عالمیان واجب فرموده است و به اینکه حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی و قائم آل محمد - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان مومنان و حجّتهای خداوند بر همه خلائق و امامان تو هستند، که پیشروان هدایت و نیکوکاری هستند. 2) هنگامی که دو فرشته نزدیک به خداوند (نکیر و منکر) که فرستادگان از جانب خدای متعالند، به سوی تو آمدند و از تو در مورد خدایت و پیامبرت و دینت و کتابت و قبلهات و امامانت سوال کردند،پس نترس و اندوهگین نشو و در جواب آنان بگو: خداوند، پروردگار من و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، پیامبر من و اسلام، دین من و قرآن، کتاب من و کعبه، قبله من و امیر مومنان علی بن ابی طالب، امام من و حسن بن علی، امام من و حسین بن علی، امام من و زین العابدین، امام من و محمد باقر، امام من و جعفر صادق، امام من، و موسی کاظم، امام من و علی رضا، امام من و محمد جواد امام من و علی هادی، امام من و حسن عسکری، امام من و حجّت منتظَر، امام من میباشند، اینان - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان و سروران و رهبران و شفیعان من میباشند، در دنیا و آخرت به آنان دوستی میورزم و از دشمنان آنان دوری میجویم، سپس بدان ای فلان فرزند فلان. 3) بدرستی که خداوند متعال، بهترین پروردگار و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، بهترین پیامبر و امیر مومنان علی بن ابی طالب و فرزندان معصوم او یعنی دوازده امام، بهترین امامان هستند و آنچه را محمد صلی الله علیه وآله وسلم آورده است حقّ است و مرگ حقّ است و سوال منکر و نکیر در قبر حقّ است و برانگیخته شدن (برای روز قیامت)، حقّ است و رستاخیز، حقّ است و صراط، حقّ است و میزان (اعمال)، حقّ است و تطایر کتب، حقّ است و بهشت، حقّ است و جهنم، حقّ است و آن ساعت معهود (روز قیامت)، خواهد آمد و هیچ تردیدی در آن نیست و به تحقیق خداوند متعال کسانی را، که در قبرها هستند، بر خواهد انگیخت. 4) خداوند تو را بر قول ثابت، پایدار فرماید و به راه مستقیم هدایت فرماید و بین تو و امامان تو در جایگاهی از رحمتش، شناخت ایجاد فرماید. 5) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را با برهانی از خودت روبرو گردان، خداوندا (درخواست میکنیم)عفو تو را، عفو تو را. 6) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را از جانب خودت با رضوان روبرو کن و قبر او را از بخشایش خودت آرام فرما، رحمتی که بوسیله آن از مهربانی هر کس دیگری بی نیاز گردد.
- [آیت الله اردبیلی] خوب است به امید آن که مطلوب پروردگار باشد، قبر را به اندازه قامت انسان متوسط گود کنند و میّت را در نزدیکترین قبرستان دفن نمایند، مگر آن که قبرستان دورتر از جهتی بهتر باشد؛ مثل آن که افراد خوب در آن جا دفن شده باشند یا مردم برای فاتحه اهل قبور بیشتر به آن جا بروند و نیز بهتر است جنازه را در چند متری قبر، زمین بگذارند و تا سه مرتبه کم کم نزدیک قبر ببرند و در هر مرتبه زمین بگذارند و بردارند و در نوبت چهارم وارد قبر کنند و اگر میّت مرد است، در دفعه سوم به گونهای او را زمین بگذارند که سر او طرف پایین قبر باشد و در دفعه چهارم او را از طرف سر وارد قبر نمایند و اگر زن است، در دفعه سوم به طرف قبله قبر بگذارند و به پهنا وارد قبر کنند و هنگام وارد کردن زن در قبر، پارچهای روی قبر بگیرند و نیز جنازه میت را به آرامی از تابوت بیرون آورند و وارد قبر کنند و دعاهایی را که دستور داده شده، پیش از دفن و موقع دفن بخوانند و بعد از آن که میّت را در قبر گذاشتند، گرههای کفن را باز کنند و صورت میّت را روی خاک بگذارند و بالشی از خاک زیر سر او بسازند و پشت میّت، خشت خام یا کلوخی بگذارند که میّت به پشت برنگردد و پیش از آن که لحد را بپوشانند، دست راست را به شانه راست میّت بزنند و دست چپ را با قوت بر شانه چپ میّت بگذارند و دهان را نزدیک گوش او ببرند و به شدّت حرکتش دهند و سه مرتبه بگویند: (اِسْمَعْ إفْهَمْ یا فُلانَ بْنَ فُلان) و به جای فلان، اسم میّت و پدر او را بگویند؛ مثلاً اگر اسم میّت محمد و اسم پدر او علی است، سه مرتبه بگویند: (اِسْمَعْ إفْهَمْ یا مُحَمَّدَ بْنَ عَلی) و پس از آن بگویند: (هَلْ أنْتَ عَلی الْعَهْدِ الَّذی فارَقْتَنا عَلَیهِ مِنْ شَهادَةِ أنْ لا إلهَ إلاَّ اللّهُ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ وَأنَّ مُحَمَّدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ وَسَیِّدُ النَّبیّینَ وَخاتَمُ الْمُرْسَلینَ وَأنَّ عَلیّا علیهالسلام أمیرُالْمُؤْمِنینَ وَسَیِّدُ الْوَصیّینَ وَإمامٌ افْتَرَضَ اللّهُ طاعَتَهُ عَلَی الْعالَمینَ وَأنَّ الْحَسَنَ وَالْحُسَیْنَ وَعَلِیَّ بْنَ الْحُسَیْنِ وَمُحَمَّدَ بْنَ عَلیٍّ وَجَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّدٍ وَمُوسَی بْنَ جَعْفَرٍ وَعَلِیَّ بْنَ مُوسی وَمُحَمَّدَ بْنَ عَلیٍّ وَعَلِیَّ بْنَ مُحَمَّدٍ وَالْحَسَنَ بْنَ عَلیٍّ وَالْقائِمَ الْحُجَّةَ المَهْدیَّ صَلَواتُ اللّهِ عَلَیْهِمْ أئِمَّةُ الْمُؤْمِنینَ وَحُجَجُ اللّهِ عَلَی الْخَلْقِ أجْمَعینَ وَأئِمَّتُکَ أئِمَّةُ هُدیً بِکَ أبْرارٌ یا فُلانَ بْنَ فُلانٍ) و به جای فلان بن فلان، اسم میّت و پدرش را بگوید و بعد ادامه دهد: (إذا أتاکَ الْمَلَکانِ الْمُقَرَّبانِ رَسُولَیْنِ مِنْ عِنْدِ اللّهِ تَبارَکَ وَتَعالی وَسَألاکَ عَنْ رَبِّکَ وَعَنْ نَبِیِّکَ وَعَنْ دینِکَ وَعَنْ کِتابِکَ وَعَنْ قِبْلَتِکَ وَعَنْ أئِمَّتِکَ فَلا تَخَفْ وَلا تَحْزَنْ وَقُلْ فی جَوابِهِما: اللّهُ رَبّی وَمُحَمَّدٌ صلیاللهعلیهوآلهوسلم نَبیّی وَالاْءسْلامُ دینی وَالْقُرْآنُ کِتابی وَالْکَعْبَةُ قِبْلَتی وَأمیرُالْمُؤْمِنینَ عَلِیُّ بْنُ أبی طالِبٍ علیهالسلام إمامی وَالْحَسَنُ بْنُ عَلِیٍّ الْمُجْتَبی علیهالسلام إمامی وَالْحُسَیْنُ بْنُ عَلِیٍّ الْشَّهیدُ بِکَرْبَلاءِ علیهالسلام إمامی وَعَلِیٌّ زَیْنُ الْعابِدینَ علیهالسلام إمامی وَمُحَمَّدٌ الْباقِرُ علیهالسلام إمامی وَجَعْفَرٌ الصّادِقُ علیهالسلام إمامی وَمُوسَی الْکاظِمُ علیهالسلام إمامی وَعَلِیٌّ الرِّضا علیهالسلام إمامی وَمُحَمَّدٌ الْجَوادُ علیهالسلام إمامی وَعَلِیٌّ الْهادی علیهالسلام إمامی وَالْحَسَنُ الْعَسْکَریُّ علیهالسلام إمامی وَالْحُجَّةُ الْمُنْتَظَرُ علیهالسلام إمامی هؤُلاءِ صَلَواتُ اللّهِ عَلَیْهِمْ أجْمَعینَ أئِمَّتی وَسادَتی وَقادَتی وَشُفَعائی بِهِمْ أتَوَلّی وَمِنْ أعْدائِهِمْ أتَبَرَّءُ فی الدُّنْیا وَالاْآخِرَةِ ثُمَّ اعْلَمْ یا فُلانَ بْنَ فُلانٍ) و به جای فلان بن فلان، اسم میّت و پدرش را بگوید و سپس ادامه دهد: (أنَّ اللّهَ تَبارَکَ وَتَعالی نِعْمَ الرَّبُ وَأنَّ مَحَمَّدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم نِعْمَ الرَّسُولُ وَأنَّ عَلِیَّ بْنَ أبی طالِبٍ وَأوْلادَهُ الْمَعْصُومینَ الاَْئِمَّةَ الاْءثْنَیْ عَشَرَ نِعْمَ الاْءئِمَّةُ وَأنَّ ما جاءَ بِهِ مُحَمَّدٌ صلیاللهعلیهوآلهوسلم حَقٌّ وَأنَّ الْمَوْتَ حَقٌّ وَسُؤالَ مُنْکَرٍ وَنَکیرٍ فی الْقَبْرِ حَقٌّ وَالْبَعْثَ حَقٌّ وَالْنُّشُورَ حَقٌّ وَالصِّراطَ حَقٌّ وَالْمیزانَ حَقٌّ وَتَطایُرَ الْکُتُبِ حَقٌّ وَأنَّ الْجَنَّةَ حَقٌّ وَالنّارَ حَقٌّ وَأنَّ السّاعَةَ آتِیَةٌ لارَیْبَ فیها وَأنَّ اللّهَ یَبْعَثُ مَنْ فی الْقُبُورِ) و سپس بگوید: (أ فَهِمْتَ یا فُلانُ) و به جای فلان اسم میّت را بگوید، و پس از آن بگوید: (ثَبَّتَکَ اللّهُ بِالْقَولِ الثّابِتِ وَهَداکَ اللّهُ إلی صِراطٍ مُسْتَقیمٍ عَرَّفَ اللّهُ بَیْنَکَ وَبَیْنَ أوْلِیائِکَ فی مُسْتَقَرٍّ مِنْ رَحْمَتَهِ) پس بگوید: (اَللّهُمَّ جافِ الاَْرْضَ عَنْ جَنْبَیْهِ وَاصْعَدْ بِرُوحِهِ إلَیْکَ وَلَقِّهِ مِنْکَ بُرْهانا أللّهُمَّ عَفْوَکَ عَفْوَکَ).
- [آیت الله اردبیلی] خمس یک پنجم از مازاد درآمدها و برخی منافع است که انسان به دست آورده است و باید زیر نظر امام معصوم علیهالسلام مصرف شود و در زمان غیبت امام زمان (عجّل اللّه تعالی فرجه الشریف)، بهتر است سهم سادات زیر نظر مجتهد جامع الشرایط برای رفع نیازهای سادات فقیر مصرف گردد و سهم امام علیهالسلام باید زیر نظر مجتهد جامع الشرایط در جهت تعلیم و ترویج مذهب جعفری هزینه گردد. در احادیث شریفه نسبت به پرداختن خمس تأکید زیادی شده است و از آن به حقّ امام علیهالسلام ، سبب تطهیر مال و وسیلهای جهت امتحان ایمان یاد شده است؛ حضرت رضا علیهالسلام در جواب نامه یکی از تاجران شیعه فارس مینویسد: (... اموال تنها از راهی که خداوند مقرّر فرموده است حلال میگردد. همانا خمس، ما را در تقویت دین یاری میکند و نیاز آنان که سرپرستیشان را به عهده داریم و نیز نیاز شیعیان را تأمین میکند و با آن آبرویمان را در مقابل دشمنانمان حفظ میکنیم. پس خمس را از ما دریغ نکنید و خود را از دعای ما محروم نسازید، زیرا پرداختن خمس کلید روزی و سبب آمرزش و پاکی شما از گناه و ذخیره آخرتتان است. مسلمان کسی است که به آنچه با خدا پیمان بسته وفا کند نه آن کسی که با زبان اجابت میکند و در قلب مخالفت مینماید.)(1)