تأثیر تعلیمات پیامبران بر تکامل تاریخ چگونه بوده است؟
موارد تأثیر تعلیمات پیامبران در تکامل تاریخی عبارتند از: 1. تعلیم و تربیت تعلیم و تربیت در گذشته انگیزة دینی و مذهبی داشته است. انگیزة مذهبی در گذشته یار و یاور معلّمان و پدران و مادران بوده است. این مورد از مواردی است که تکامل شعور اجتماعی، نیاز به انگیزة مذهبی را رفع کرده است. 2. استوار ساختن میثاقها و پیمانها زندگی اجتماعی بشر بر اساس محترم شمردن پیمانها میثاقها و قراردادها و وفای به عهدهاست. احترام به عهد و پیمان یکی از ارکان جنبة انسانی تمدّن بشری است. این نقش را همواره مذهب بر عهده داشته است و هنوز که هنوز است جانشینی پیدا نکرده است. (ویل دورانت) با آنکه یک عنصر ضدّ مذهب است، در کتاب درسهای تاریخ به این حقیقت اعتراف می‌کند و می‌گوید: (مذهب به مدد شعائر خود میثاقهای بشری را به صورت روابط با مهابت انسان و خدا درآورد و از این راه استحکام و ثبات به وجود آورده است.)(1) مذهب به طور کلّی پشتوانة محکم ارزشهای اخلاقی و انسانی بوده است. ارزشهای اخلاقی منهای مذهب در حکم اسکناس بدون پشتوانه است که زود بی‌اعتباری‌اش روشن می‌شود. 3. آزادی از اسارتهای اجتماعی نقش پیامبران در مبارزه با استبدادها و اختناقها و درگیری با مظاهر طغیان، از اساسی‌ترین نقشهاست. قرآن بر این نقش پیامبران تأکید فراوان دارد: اولًا بپا داشتن عدل را به عنوان هدف بعثت و رسالت ذکر می‌کند ثانیاً در داستانهای خود درگیریهای پیامبران را با مظاهر استبداد مکرّر یادآوری می‌کند و در برخی آیات خود تصریح می‌کند که طبقه‌ای که با پیامبران همواره در ستیز بوده‌اند، این طبقه بوده‌اند. پی‌نوشت‌ 1 - درسهای تاریخ‌ص 55 مجموعه آثار شهید علامه مطهری(رحمت الله علیه) ج 2 ، وحی و نبوت‌
عنوان سوال:

تأثیر تعلیمات پیامبران بر تکامل تاریخ چگونه بوده است؟


پاسخ:

موارد تأثیر تعلیمات پیامبران در تکامل تاریخی عبارتند از:
1. تعلیم و تربیت
تعلیم و تربیت در گذشته انگیزة دینی و مذهبی داشته است. انگیزة مذهبی در گذشته یار و یاور معلّمان و پدران و مادران بوده است. این مورد از مواردی است که تکامل شعور اجتماعی، نیاز به انگیزة مذهبی را رفع کرده است.
2. استوار ساختن میثاقها و پیمانها
زندگی اجتماعی بشر بر اساس محترم شمردن پیمانها میثاقها و قراردادها و وفای به عهدهاست. احترام به عهد و پیمان یکی از ارکان جنبة انسانی تمدّن بشری است. این نقش را همواره مذهب بر عهده داشته است و هنوز که هنوز است جانشینی پیدا نکرده است. (ویل دورانت) با آنکه یک عنصر ضدّ مذهب است، در کتاب درسهای تاریخ به این حقیقت اعتراف می‌کند و می‌گوید:
(مذهب به مدد شعائر خود میثاقهای بشری را به صورت روابط با مهابت انسان و خدا درآورد و از این راه استحکام و ثبات به وجود آورده است.)(1)
مذهب به طور کلّی پشتوانة محکم ارزشهای اخلاقی و انسانی بوده است. ارزشهای اخلاقی منهای مذهب در حکم اسکناس بدون پشتوانه است که زود بی‌اعتباری‌اش روشن می‌شود.
3. آزادی از اسارتهای اجتماعی
نقش پیامبران در مبارزه با استبدادها و اختناقها و درگیری با مظاهر طغیان، از اساسی‌ترین نقشهاست. قرآن بر این نقش پیامبران تأکید فراوان دارد: اولًا بپا داشتن عدل را به عنوان هدف بعثت و رسالت ذکر می‌کند ثانیاً در داستانهای خود درگیریهای پیامبران را با مظاهر استبداد مکرّر یادآوری می‌کند و در برخی آیات خود تصریح می‌کند که طبقه‌ای که با پیامبران همواره در ستیز بوده‌اند، این طبقه بوده‌اند.
پی‌نوشت‌
1 - درسهای تاریخ‌ص 55
مجموعه آثار شهید علامه مطهری(رحمت الله علیه) ج 2 ، وحی و نبوت‌





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین