1)- این گردهمایی براساس دستور قرآن کریم: "وَ أَنْذِرْ عَشیرَتَکَ اْلأَقْرَبینَ"[1] "و خویشاوندان نزدیکت را انذار کن"! صورت گرفته بود و مفاد آیه عرضه دین و دعوت به ایمان است نه حمایت. 2)- خطبهپیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در یوم الدار این است که رهبر به امت دروغ نمیگوید و به خدا سوگند که خدایی جز او نیست من رسول خدا به سوی شما خصوصاً، و به سوی مردم عموماً هستم، به خدا سوگند شما میمیرید همان گونه که میخوابید، زنده و مبعوث میشوید همان گونه که بیدار می شوید، محاسبه میشوید به آنچه عمل کردهاید و بهشت و جهنم ابدی هستند. سپس فرمود: ای فرزندان عبدالمطلب من به خدایش سوگند نمیدانم و نمیشناسم جوانی را در عرب که برای قوم خود آورده باشد بهتر از چیزی که من برای شما آوردهام من خیر دنیا و آخرت را برای شما آوردهام و خداوند به من امر کرده است و فرمان داده است که شما را به سوی او بخوانم ” فأیکم یوازرنی علی هذا الأمر علی أن یکون أخی و وصیی و خلیفتی فیکم‌ “[2] پس کدامین از شما وزیر من میشود در این امر که برادر و جانشین و وصی من باشد.لذا همه اوضاع دلالت دارد پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) دعوت به ایمان میکرد و فقط حمایت نمیخواست و در این ماجرا تنها امام علی (ع) بود که ایمان او کاملاً روشن بود این مهم را پذیرفت و سن حضرت در آن ایام بین 13 تا 15 سالگی بود. پی نوشتها: [1]سوره شعراء، آیه 214 [2]تاریخ طبری، ج 2، ص 62 و 63 - تاریخ الکامل، ج2، ص 40 و 41 - مسند احمد، ج1، ص111 – شرح نهج البلاغه ابن ابی حدید، ج13 ، ص210 و 211 - سید المرسلینی، آیت الله سبحانی، ج 1، ص 393 و 394
در یوم الدار پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) از عشیره اش درخواست حمایت کرد یا از آنها خواست به او ایمان آورند؟
1)- این گردهمایی براساس دستور قرآن کریم:
"وَ أَنْذِرْ عَشیرَتَکَ اْلأَقْرَبینَ"[1]
"و خویشاوندان نزدیکت را انذار کن"!
صورت گرفته بود و مفاد آیه عرضه دین و دعوت به ایمان است نه حمایت.
2)- خطبهپیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در یوم الدار این است که رهبر به امت دروغ نمیگوید و به خدا سوگند که خدایی جز او نیست من رسول خدا به سوی شما خصوصاً، و به سوی مردم عموماً هستم، به خدا سوگند شما میمیرید همان گونه که میخوابید، زنده و مبعوث میشوید همان گونه که بیدار می شوید، محاسبه میشوید به آنچه عمل کردهاید و بهشت و جهنم ابدی هستند.
سپس فرمود: ای فرزندان عبدالمطلب من به خدایش سوگند نمیدانم و نمیشناسم جوانی را در عرب که برای قوم خود آورده باشد بهتر از چیزی که من برای شما آوردهام من خیر دنیا و آخرت را برای شما آوردهام و خداوند به من امر کرده است و فرمان داده است که شما را به سوی او بخوانم
” فأیکم یوازرنی علی هذا الأمر علی أن یکون أخی و وصیی و خلیفتی فیکم “[2]
پس کدامین از شما وزیر من میشود در این امر که برادر و جانشین و وصی من باشد.لذا همه اوضاع دلالت دارد پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) دعوت به ایمان میکرد و فقط حمایت نمیخواست و در این ماجرا تنها امام علی (ع) بود که ایمان او کاملاً روشن بود این مهم را پذیرفت و سن حضرت در آن ایام بین 13 تا 15 سالگی بود.
پی نوشتها:
[1]سوره شعراء، آیه 214
[2]تاریخ طبری، ج 2، ص 62 و 63 - تاریخ الکامل، ج2، ص 40 و 41 - مسند احمد، ج1، ص111 – شرح نهج البلاغه ابن ابی حدید، ج13 ، ص210 و 211 - سید المرسلینی، آیت الله سبحانی، ج 1، ص 393 و 394
- [سایر] شبهه اهل سنت بر واقعه یوم الدار یا همان انذار عشیره چیست؟ چگونه پاسخ داده می شود؟
- [سایر] آخرین درخواست پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) از اصحاب چه بوده است؟
- [سایر] رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) شعر شاعران مؤمن را به چه تشبیه فرمودند؟
- [سایر] رسول خدا - صلی الله علیه و آله و سلم - شعر شاعران مؤمن را به چه تشبیه فرمودند؟
- [سایر] نخستین ایمان آورنده به رسالت پیامبر اکرم- صلی الله علیه و آله – چه کسی بود؟
- [سایر] در یوم الدار اگر به جای امیر علیه السلام ابولهب بر میخاست,وصی رسول الله بود؟اصلا مگر آنها پیامبر را قبول داشتند که بخواهند از وصی او سوال کنند؟ نکته مغالطه در چنین سوالاتی کجاست؟
- [سایر] چرا ایمان اصحاب پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) قوی بود ولی ایمان انسانهای کنونی ضعیف هست؟
- [سایر] اولین جمله حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در هنگامی که به پیامبری مبعوث شدند چه بود؟
- [سایر] منظور از این حدیث پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم ) که می فرماید : انسان با ازدواج نصف دینش کامل می شود، چیست ؟
- [سایر] منظور از این حدیث شریف که نبی اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: «حسین منی و أنا من حسین» یعنی چه؟
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ، نقل کند، بنا بر احتیاط نباید به خداوند یا پیامبر صلی الله علیه و آله یا امام علیهالسلام نسبت دهد، بلکه باید مثلاً چنین بگوید: چنین روایت شده است.
- [آیت الله بهجت] کسی که منکر خدا یا برای خدا شریک قائل است یا پیامبری حضرت خاتم الانبیاء محمّد بن عبداللّه صلی الله علیه و آله وسلم را قبول ندارد و همین طور کسی که ایمان به خدا و پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم نداشته باشد، کافر و نجس می باشد . همچنین کسی که یکی از ضروریّات دین اسلام مثل نماز یا روزه را با علم به اینکه ضروری دین است انکار نماید ، نجس می باشد . و اگر از روی تقصیر نداند و انکار نماید ، احتیاطا باید از او اجتناب کرد .
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] اگر از روزهدار بپرسند که آیا پیغمبر صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِه وَ سَلَّم چنین مطلبی فرمودهاند؟ و او جایی که در جواب باید بگوید:نه، عمداً بگوید:بلی، یا جایی که باید بگوید:بلی، عمداً بگوید:نه، روزهاش باطل میشود.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار دروغی را به خدا و پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) عمداً نسبت دهد، بنابر احتیاط کفارة جمع که تفصیل آن در مسأل پیش گفته شد بر او واجب میشود.