به اتفاق مورخان و شرح حال نگاران و پس از جمع بندی از آرای آنان می توان گفت اوّلین ایمان آورنده به پیامبر- صلی الله علیه و آله - از مردان علی بن ابی طالب- علیه السلام - و از زنان خدیجه- علیها السلام - همسر گرامی پیامبر است.[1] برخی گفته اند که علی- علیه السلام - قبل از خدیجه- علیها السلام - و اساسا اوّلین مؤمن به اسلام است.[2] و خدیجه- علیها السلام - بعد از او به پیامبر- صلی الله و علیه و آله - ایمان آورده است. این سخن به دلایلی درست است، چون خود امیر مؤمنان علی بن ابی طالب- علیه السلام – فرمود: "من در کودکی که پیش آن حضرت تربیت می شدم آن حضرت مرا با خود به کوه حراء می برد و غیر از من کسی از جای او مطلع نبود، و من همیشه با او همراه بودم". در این صورت وقتی وحی نازل شده، علی- علیه السلام - در کنار او بوده و شاهد نزول وحی، از اینروی می تواند اولین گرونده به پیامبر- صلی الله علیه و آله - باشد. رسول خدا- صلی الله علیه و آله - نیز در جمله ای خطاب به علی فرمود: (انک تسمع ما اسمع و تری ما اری الا انک لست بنبی).[3] آنچه من می شنوم تو نیز می شنوی و آنچه من می بینم تو نیز می بینی. منظور از آن وحی و صداهای ماوراء الطبیعه و تمام مشاهد و علوم است که پیامبر درباره علی می فرماید: این جملات را پیامبر به جز او به احدی نگفته است. ابن سعد در الطبقات، ابن قتیبه دینوری در الامامه و السیاسه، ابن اعثم کوفی در الفتوح و ابن حجر عسقلانی در الاصابه روایتی از پیامبر- صلی الله علیه و آله - نقل کرده اند مبنی بر این که علی اولین ایمان آورنده بر من است ملازم او باشید و هیچگاه از او جدا نشوید.[4] بلاذری نیز روایتی آورده مبنی بر این که اول ایمان آورنده علی است.[5] بنابراین برخی از گزارش های تاریخی خدیجه- علیها السلام - را اولین مؤمن به پیامبر- صلی الله علیه و آله - معرفی کرده و برخی علی- علیه السلام - را، اما این گزارش ها معارض نیستند بلکه جمع بین آن روایات این است که علی از مردان و خدیجه از زنان اول هستند، چون در برخی از روایات نیز گزارش شده که علی و خدیجه و پیامبر هفت سال قبل از همه با پیامبر- صلی الله علیه و آله - نماز خوانده اند. قراینی دیگر نیز هست که حاکی از ایمان آنان به پیامبر- صلی الله علیه و آله قبل از همه است. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. قرآن و معصومان در آینه علوی، امیر علی حسنلو. 2 تاریخ پیامبر اسلام، محمد ابراهیم آیتی. پی نوشتها: [1]. ابن عبدالبر، یوسف بن عبد الله، الاستیعاب فی معرفه الاصحاب، بیروت، دار الجیل، ج4، ص1819- 1820. [2]. ابن عبدالبر، همان، ج3، ص1090 ، 1095 ابن اثیرجزری، اسدالغابه فی معرفه الصحابه، ج3، ص593. [3]. نهج البلاغه، ترجمه شهیدی، سید جعفر، چاپ پنجم، تهران، انتشارات انقلاب اسلامی، 1373ش، ص2220، ص101 103. [4]. ابن حجر عسقلانی، الاصابه فی تمییز الصحابه، بیروت، دارالکتب العلمیه، 1415ق ؛ طبقات ابن سعد، ج13، ص15 دینوری، الامامة و السیاسه، بیروت دارالاضواء 141، ج1، ص22، ابن عثم، الفتوح، ج3، ص169 [5]. بلاذری انساب الاشراف،ج1،ص112 منبع: اندیشه قم
به اتفاق مورخان و شرح حال نگاران و پس از جمع بندی از آرای آنان می توان گفت اوّلین ایمان آورنده به پیامبر- صلی الله علیه و آله - از مردان علی بن ابی طالب- علیه السلام - و از زنان خدیجه- علیها السلام - همسر گرامی پیامبر است.[1]
برخی گفته اند که علی- علیه السلام - قبل از خدیجه- علیها السلام - و اساسا اوّلین مؤمن به اسلام است.[2] و خدیجه- علیها السلام - بعد از او به پیامبر- صلی الله و علیه و آله - ایمان آورده است. این سخن به دلایلی درست است، چون خود امیر مؤمنان علی بن ابی طالب- علیه السلام – فرمود: "من در کودکی که پیش آن حضرت تربیت می شدم آن حضرت مرا با خود به کوه حراء می برد و غیر از من کسی از جای او مطلع نبود، و من همیشه با او همراه بودم". در این صورت وقتی وحی نازل شده، علی- علیه السلام - در کنار او بوده و شاهد نزول وحی، از اینروی می تواند اولین گرونده به پیامبر- صلی الله علیه و آله - باشد.
رسول خدا- صلی الله علیه و آله - نیز در جمله ای خطاب به علی فرمود: (انک تسمع ما اسمع و تری ما اری الا انک لست بنبی).[3] آنچه من می شنوم تو نیز می شنوی و آنچه من می بینم تو نیز می بینی. منظور از آن وحی و صداهای ماوراء الطبیعه و تمام مشاهد و علوم است که پیامبر درباره علی می فرماید: این جملات را پیامبر به جز او به احدی نگفته است. ابن سعد در الطبقات، ابن قتیبه دینوری در الامامه و السیاسه، ابن اعثم کوفی در الفتوح و ابن حجر عسقلانی در الاصابه روایتی از پیامبر- صلی الله علیه و آله - نقل کرده اند مبنی بر این که علی اولین ایمان آورنده بر من است ملازم او باشید و هیچگاه از او جدا نشوید.[4]
بلاذری نیز روایتی آورده مبنی بر این که اول ایمان آورنده علی است.[5]
بنابراین برخی از گزارش های تاریخی خدیجه- علیها السلام - را اولین مؤمن به پیامبر- صلی الله علیه و آله - معرفی کرده و برخی علی- علیه السلام - را، اما این گزارش ها معارض نیستند بلکه جمع بین آن روایات این است که علی از مردان و خدیجه از زنان اول هستند، چون در برخی از روایات نیز گزارش شده که علی و خدیجه و پیامبر هفت سال قبل از همه با پیامبر- صلی الله علیه و آله - نماز خوانده اند. قراینی دیگر نیز هست که حاکی از ایمان آنان به پیامبر- صلی الله علیه و آله قبل از همه است.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. قرآن و معصومان در آینه علوی، امیر علی حسنلو.
2 تاریخ پیامبر اسلام، محمد ابراهیم آیتی.
پی نوشتها:
[1]. ابن عبدالبر، یوسف بن عبد الله، الاستیعاب فی معرفه الاصحاب، بیروت، دار الجیل، ج4، ص1819- 1820.
[2]. ابن عبدالبر، همان، ج3، ص1090 ، 1095 ابن اثیرجزری، اسدالغابه فی معرفه الصحابه، ج3، ص593.
[3]. نهج البلاغه، ترجمه شهیدی، سید جعفر، چاپ پنجم، تهران، انتشارات انقلاب اسلامی، 1373ش، ص2220، ص101 103.
[4]. ابن حجر عسقلانی، الاصابه فی تمییز الصحابه، بیروت، دارالکتب العلمیه، 1415ق ؛ طبقات ابن سعد، ج13، ص15 دینوری، الامامة و السیاسه، بیروت دارالاضواء 141، ج1، ص22، ابن عثم، الفتوح، ج3، ص169
[5]. بلاذری انساب الاشراف،ج1،ص112
منبع: اندیشه قم
- [سایر] چگونه میتوان ثابت کرد که حضرت محمّد صلّی الله علیه و آله پیامبر خداست؟
- [سایر] چه دلایلی بر ختم نبوت و رسالت توسط پیامبر اسلام- صلی الله علیه و آله وسلم- وجود دارد؟
- [سایر] رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) شعر شاعران مؤمن را به چه تشبیه فرمودند؟
- [سایر] رسول خدا - صلی الله علیه و آله و سلم - شعر شاعران مؤمن را به چه تشبیه فرمودند؟
- [سایر] اولین جمله حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در هنگامی که به پیامبری مبعوث شدند چه بود؟
- [سایر] حضرت محمد-صلی الله علیه و آله - چه مذهبی داشتند؟
- [سایر] چرا پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله برای حضرت خدیجه نماز میت نخواندند؟
- [سایر] آیا جناب ابوطالب پدر امام علی(علیه السلام)، به حضرت محمد(صلی الله علیه و آله) ایمان آورده و مسلمان بود؟
- [سایر] پیامبراکرم-صلی الله علیه و آله - در دعوت صدر اسلام فرمود ایمان بیاورید تادیگران در مقابل شما ذلیل شوند منظور چه بود؟
- [سایر] حضرت پیامبراکرم صلی الله علیه و آله وسلم در چه تاریخی فوت کردند؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بهجت] کسی که منکر خدا یا برای خدا شریک قائل است یا پیامبری حضرت خاتم الانبیاء محمّد بن عبداللّه صلی الله علیه و آله وسلم را قبول ندارد و همین طور کسی که ایمان به خدا و پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم نداشته باشد، کافر و نجس می باشد . همچنین کسی که یکی از ضروریّات دین اسلام مثل نماز یا روزه را با علم به اینکه ضروری دین است انکار نماید ، نجس می باشد . و اگر از روی تقصیر نداند و انکار نماید ، احتیاطا باید از او اجتناب کرد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد صلی الله علیه و آله یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابو القاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [آیت الله سیستانی] خوب است قبل از تکبیرة الاحرام به قصد رجأ بگوید : (یا مُحْسِنُ قَدْ اَتاکَ المُسِیءُ ، وَقَدْ اَمَرْتَ الُمحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ ، اَنْتَ الُمحْسِنُ وَاَنَا المُسِیءُ ، بِحَقّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحمَّدٍ ، وَتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی : ای خدائی که به بندگان احسان میکنی ، بنده گنهکار به درِ خانه تو آمده ، و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد ، تو نیکوکاری و من گناهکار ، بحق محمّد و آل محمّد ، رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست ، و از بدیهائی که میدانی از من سر زده بگذر .