پس از نزول اولین آیات قرآنی بر پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و در سالهای اولیه بعثت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) که مأمور به دعوت مشرکین شده بود در ابتدا پنهانی و غیر آشکارا مردم را به دین اسلام و خدا پرستی دعوت میکردند و در سه سال اول حدود پنجاه نفر مسلمان شدند با نزول آیه:(وَ أَنْذِرْ عَشیرَتَکَ اْلأَقْرَبینَ، و خویشاوندان نزدیک خود را انذار کن!)[1]که توسط آن از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) خواسته شده بود خویشان و نزدیکان خود را دعوت نماید این دعوت حالت عمومی پیدا کرد و از حالت مخفیانه به صورت آشکارا مبدل گردید. پس از دعوت آشکارا و بد گویی از خدایان و بتهای مشرکین کم کم آنها بیش از پیش احساس خطر کرده و با این کار منافع زیادی که از طریق همین بتها تأمین میشد را در خطر دیده، دست به مخالفت زده و آزار و اذیت مسلمانان را شروع کردند. مشرکین برای این که پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) دست از دعوت خود بر دارد اقدامات زیادی را انجام می دادند اما حضرت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) مصممتر از پیش رسالت خویش را ادامه دادند تا این که زمینه فراهم شد و به مدینه هجرت فرمودند. از خصوصیات و ویژگیهای این دوره میتوان به موارد زیر اشاره کرد. 1 دعوت خصوصی از افراد. 2 دعوت از خویشان و نزدیکان. 3 دعوت عمومی از مشرکین. 4 آزار و اذیت و شکنجه تازه مسلمانان. 5 مهاجرت تازه مسلمانان از این آزار، به حبشه. 6 محاصره شدید اقتصادی و در تنگنا قرار دادن تازه مسلمانان. 7 با توجه به کوچک بودن دامنه دعوت در سالهای اول بعثت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) فقط دست به کارهای عقیدتی و اصلاح افکار جاهلیت میزد و به همین جهت اکثر قوانینی که از وحی دریافت می شد به توحید و ضد شرک اختصاص داشت و بیشتر در باره قیامت و رستگاری انسانها بود و بعد از هجرت که اسلام کم کم صورت مدنی پیدا کرد قوانین مدنی از قبیل جهاد و ... تقنین شد. پی نوشت: [1]سوره شعرا، آیه 214.
خصوصیات دعوت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) اسلام در طول سیزده سال اقامت در مکه چه بود؟
پس از نزول اولین آیات قرآنی بر پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و در سالهای اولیه بعثت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) که مأمور به دعوت مشرکین شده بود در ابتدا پنهانی و غیر آشکارا مردم را به دین اسلام و خدا پرستی دعوت میکردند و در سه سال اول حدود پنجاه نفر مسلمان شدند با نزول آیه:(وَ أَنْذِرْ عَشیرَتَکَ اْلأَقْرَبینَ، و خویشاوندان نزدیک خود را انذار کن!)[1]که توسط آن از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) خواسته شده بود خویشان و نزدیکان خود را دعوت نماید این دعوت حالت عمومی پیدا کرد و از حالت مخفیانه به صورت آشکارا مبدل گردید.
پس از دعوت آشکارا و بد گویی از خدایان و بتهای مشرکین کم کم آنها بیش از پیش احساس خطر کرده و با این کار منافع زیادی که از طریق همین بتها تأمین میشد را در خطر دیده، دست به مخالفت زده و آزار و اذیت مسلمانان را شروع کردند. مشرکین برای این که پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) دست از دعوت خود بر دارد اقدامات زیادی را انجام می دادند اما حضرت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) مصممتر از پیش رسالت خویش را ادامه دادند تا این که زمینه فراهم شد و به مدینه هجرت فرمودند. از خصوصیات و ویژگیهای این دوره میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
1 دعوت خصوصی از افراد.
2 دعوت از خویشان و نزدیکان.
3 دعوت عمومی از مشرکین.
4 آزار و اذیت و شکنجه تازه مسلمانان.
5 مهاجرت تازه مسلمانان از این آزار، به حبشه.
6 محاصره شدید اقتصادی و در تنگنا قرار دادن تازه مسلمانان.
7 با توجه به کوچک بودن دامنه دعوت در سالهای اول بعثت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) فقط دست به کارهای عقیدتی و اصلاح افکار جاهلیت میزد و به همین جهت اکثر قوانینی که از وحی دریافت می شد به توحید و ضد شرک اختصاص داشت و بیشتر در باره قیامت و رستگاری انسانها بود و بعد از هجرت که اسلام کم کم صورت مدنی پیدا کرد قوانین مدنی از قبیل جهاد و ... تقنین شد.
پی نوشت:
[1]سوره شعرا، آیه 214.
- [سایر] رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – درباره ی پذیرفتن دعوت برادر مسلمان چه سفارشی فرمودند؟
- [سایر] برخورد پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) با جوانان چگونه بوده است؟
- [سایر] حضرت محمد صلی الله علیه و آله چند سال مردم را به طور مخفیانه به دین اسلام دعوت کرد؟
- [سایر] چرا پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) اموال کاروانهای (تجاری) قریش را بر مسلمانان حلال کرده بود ؟
- [سایر] آیا حجاب برای زنان غیر مسلمان در زمان حکومت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) اجباری بوده است؟
- [سایر] اولین نماز پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم)به سمت مکه کدام نماز بود؟
- [سایر] دعوت سری (پنهانی) پیامبر اکرم- صلی الله علیه و آله - در صدر اسلام چگونه بوده است؟
- [سایر] اگر دعوت پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) جهان شمول بوده است پس چرا قرآن کریم به زبان عربی نازل شده است؟
- [سایر] اولین جمله حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در هنگامی که به پیامبری مبعوث شدند چه بود؟
- [سایر] چرا مقام پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) از ابراهیم(علیه السلام) بالاتر است ؟
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله بهجت] کسی که منکر خدا یا برای خدا شریک قائل است یا پیامبری حضرت خاتم الانبیاء محمّد بن عبداللّه صلی الله علیه و آله وسلم را قبول ندارد و همین طور کسی که ایمان به خدا و پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم نداشته باشد، کافر و نجس می باشد . همچنین کسی که یکی از ضروریّات دین اسلام مثل نماز یا روزه را با علم به اینکه ضروری دین است انکار نماید ، نجس می باشد . و اگر از روی تقصیر نداند و انکار نماید ، احتیاطا باید از او اجتناب کرد .
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط حمد و ثنای پروردگار و صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام باید به عربی گفته شود و در حمد و ثنای خداوند و صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام و دعوت مردم به تقوا و خواندن یک سوره کامل در دو خطبه، باید ترتیب مراعات شود.
- [امام خمینی] کافر یعنی کسی که منکر خدا است، یا برای خدا شریک قرار می دهد، یا پیغمبری حضرت خاتم الانبیا محمد ابن عبدالله صلی الله علیه و آله و سلم را قبول ندارد، نجس است، و همچنین است اگر در یکی از اینها شک داشته باشد. و نیز کسی که ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه، مسلمانان جزو دین اسلام می دانند منکر شود، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است و انکار آن چیز برگردد به انکار خدا یا توحید یا نبوت، نجس می باشد. و اگر نداند، احتیاطا بایداز او اجتناب کرد، گرچه لازم نیست.
- [آیت الله خوئی] مسافر میتواند در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم بلکه در تمام شهر مکه و مدینه و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند. و نیز مسافر میتواند در حرم حضرت سید الشهدا علیه السلام نماز را تمام بخواند. اگرچه دورتر از اطراف ضریح مقدس نماز بخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.