اولاً، بعضی احادیث قدسی از نظر سندی از اعتبار بالایی برخوردار نیستند. ثانیا، حدیث مورد نظر باید به درستی تبیین شود و در پناه فهم صحیح آن روشن می‌شود چنان نیست که ما جبرا و لزوما به خاطر یک نفر وارد دار مکافات شده‌ایم؛ بلکه هر یک از ما نیز هدف خلقت هستیم؛ ولی خود را از رسیدن به آن هدف نهایی عقب انداخته‌ایم. فلسفه اینکه شخصیت‌هایی مانند ائمه اطهار(علیه السّلام) یا حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) مدار و هدف آفرینشند، با اندک تأملی و با ذکر چند مقدمه روشن می‌شود: 1 - نصوص دینی، اعم از قرآن و سنت و هم چنین ادیان الهی پیشین، نشان می‌دهد که خداوند تمام هستی را برای انسان‌آفریده و آدمی را گل سرسبد آفرینش قرار داده است. قرآن مجید می‌فرماید: (و خلق لکم ما فی السموات والارض)؛ (آنچه که در آسمان‌ها و زمین است خداوند برای شما آفرید) ؛ یعنی، تمام کارخانه هستی را خداوند برای انسان و به سود انسان و به گونه‌ای به کار انداخته است که همه با همه شرایط زیست،رشد و کمال انسان را فراهم آورند. از همین رو گفته شده است که ادیان الهی (انسان مرکز) (آنتروپوسنتریک = Anthropocentric) هستند. 2 - از طرف دیگر انسان برای کمال ویافتن اوصاف الهی و تقرب به پروردگار و رسیدن به مقام قرب الهی آفریده شده است. 3 - برجسته‌ترین انسان‌های کامل که در آنها همه کمالات ممکنه انسانی مشهود و متجلّی است و سراسر زندگی آنها بیانگر این مطلب است. پیامبر اکرم( صلّی الله علیه و آله و سلّم ) و ائمه اطهار(علیه السّلام) و حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) می‌باشند. از همین جا به خوبی درمی‌یابیم که در عمل و واقعیت خارجی، هدف اصلی آفرینش در عالی‌ترین شکل خود با وجود آنان منطبق است. این مسأله را در شکل زیر می‌توان نمایش داد. خلقت جهان منبع: نرم افزار معمای هستی
آیا این درست است که بگوییم هستی و کون و مکان فقط به خاطر ائمه (علیهم السلام) یا حضرت فاطمه (س آفریده شده است ؟
اولاً، بعضی احادیث قدسی از نظر سندی از اعتبار بالایی برخوردار نیستند.
ثانیا، حدیث مورد نظر باید به درستی تبیین شود و در پناه فهم صحیح آن روشن میشود چنان نیست که ما جبرا و لزوما به خاطر یک نفر وارد دار مکافات شدهایم؛ بلکه هر یک از ما نیز هدف خلقت هستیم؛ ولی خود را از رسیدن به آن هدف نهایی عقب انداختهایم.
فلسفه اینکه شخصیتهایی مانند ائمه اطهار(علیه السّلام) یا حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) مدار و هدف آفرینشند، با اندک تأملی و با ذکر چند مقدمه روشن میشود:
1 - نصوص دینی، اعم از قرآن و سنت و هم چنین ادیان الهی پیشین، نشان میدهد که خداوند تمام هستی را برای انسانآفریده و آدمی را گل سرسبد آفرینش قرار داده است. قرآن مجید میفرماید: (و خلق لکم ما فی السموات والارض)؛ (آنچه که در آسمانها و زمین است خداوند برای شما آفرید) ؛ یعنی، تمام کارخانه هستی را خداوند برای انسان و به سود انسان و به گونهای به کار انداخته است که همه با همه شرایط زیست،رشد و کمال انسان را فراهم آورند. از همین رو گفته شده است که ادیان الهی (انسان مرکز) (آنتروپوسنتریک = Anthropocentric) هستند.
2 - از طرف دیگر انسان برای کمال ویافتن اوصاف الهی و تقرب به پروردگار و رسیدن به مقام قرب الهی آفریده شده است.
3 - برجستهترین انسانهای کامل که در آنها همه کمالات ممکنه انسانی مشهود و متجلّی است و سراسر زندگی آنها بیانگر این مطلب است. پیامبر اکرم( صلّی الله علیه و آله و سلّم ) و ائمه اطهار(علیه السّلام) و حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) میباشند. از همین جا به خوبی درمییابیم که در عمل و واقعیت خارجی، هدف اصلی آفرینش در عالیترین شکل خود با وجود آنان منطبق است. این مسأله را در شکل زیر میتوان نمایش داد.
خلقت جهان
منبع: نرم افزار معمای هستی
- [سایر] لمس کردن نام حضرت زهرا(سلام الله علیها) و ائمه (علیهم السلام) بدون وضو چگونه است ؟
- [سایر] چرا با وجود حضرت علی و حسنین(علیهم السلام), حضرت زهرا (س)در را باز کرد؟
- [سایر] در موقع رجعت اهل بیت، آیا حضرت زهرا(س) هم رجعت می فرمایند؟ به چه ترتیب؟
- [سایر] آیا خشنودی حضرت زهرا(س) و اهلبیت (ع) در جشن نهم ربیع الاول صحت است؟
- [سایر] چرا حضرت فاطمه(س) فاطمه نامیده شده است؟
- [سایر] مهریه و جهیزیه فاطمه(س) به نرخ و مدل امروزی چه مقدار بود؟ چه چیزهایی قرار دادند؟ چه کسی هزینه جهیزیه را متقبل شد؟ آیا پیامبر(ص) در جهیزیه فاطمه کمک کردند یا خیر و همه را به گردن علی(ع) انداختند؟ آیا درست است که جهیزیه فاطمه(س) از مهریهاش تعیین شد؟ چه کسانی عهدهدار خرید و تأمین جهیزیه فاطمه(س) شدند؟ و آیا فاطمه را به بازار برای انتخاب هم بردند؟
- [سایر] چرا حضرت علی (ع) قبل از حضرت فاطمه در را باز نکرد تا حضرت فاطمه (س) شهید نشود؟
- [سایر] با عرض سلام وتسلیت به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) درباره شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)مطالب زیادی وجود دارد مخواستم از شما خواهش کنم نحوه ی چگونگی شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)؟؟؟؟ واین که حضرت علی(ع)وفرزندانشان اصحاب وکنیزانی که در خانه وجود داشتند چرا حضرت فاطمه زهرا(س)در را باز کردند؟؟؟؟؟ و بعد از اینکه خانم فاطمه زهرا(س)را زدندچراکسی کاری نکرد ؟؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مقام عصمت اختصاص به انبیا(علیهم السلام) و ائمّه(علیهم السلام) و حضرت زهرا(علیها السلام) دارد، یا در مورد دیگران هم تصوّر می شود؟
- [سایر] آیا درست است که پیامبر به علت دعوای علی با فاطمه فرمود ( فاطمه بضعه منی)؟
- [آیت الله سبحانی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد می گوید: زَوْجَتِی فاطِمَةُ خلعتها عَلی ما بَذَلَتْ هِیَ طالِق (یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است).
- [آیت الله اردبیلی] اگر شوهر بخواهد خود صیغه طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ، هِیَ طالِقٌ) یعنی: (زنم فاطمه را در مقابل آنچه بخشید طلاق خلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خُلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ هِی طالِق)؛ یعنی: (زنم فاطمه را طلاق خُلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله بروجردی] اگر شوهر بخواهد صیغهی طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید:(زَوجَتی فاطِمَةَ خالَعْتُها علی ما بَذَلَتْ هی طالِقٌ). (یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است. )
- [امام خمینی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلا فاطمه باشد می گوید: "زوجتی فاطمة خالعتها علی ما بذلت هی طالق" یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است.
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: (بارَأتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق)، یعنی: (مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او، پس او رهاست)، و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: (بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق).
- [آیت الله سبحانی] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِیَ طالِق. یعنی از زنم فاطمه در مقابل مهر او جدا شدم پس او رهاست، و اگر دیگری را وکیل کند وکیل باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَةُ مُوَکِّلِی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِیَ طالِق. و در هر دو صورت اگر به جای کلمه (علی مهرها) (لمهرها) بگوید، اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَتِی فَاطِمَةَ عَلی مَا بَذَلَتْ مَهْرِها فَهِیَ طالِقَ ) مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل آنچه بذل کرده او، پس او رهاست. و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلِی فَاطِمَةَ عَلی مَا بَذَلَتْ فَهِیَ طالِق و در هر دو صورت اگر به جای کلمه (عَلی مَا بَذَلَتْ بمَا بَذَلَتْ) بگوید، اشکال ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند؛ چنانچه مثلا اسم زن فاطمه باشد؛ باید بگوید بارات زوجتی فاطمه علی ما بذلت فهی طالق یعنی من و زنم فاطمه در مقابل بذل کرده او از هم جدا شدیم پس او رها است. و اگر دیگری را وکیل کند؛ وکیل باید بگوید: عن قبل موکلی بارات زوجته فاطمه علی ما بذلت فهی طالق و در هر دو صورت اگر به جای کلمه (علی ما بذلت) ، (بما بذلت) بگوید اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] اگر شوهر بخواهد صیغهی مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید:(بارَأْتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِی طالِقٌ)؛ یعنی مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او پس او رهاست و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید:(بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِی طالِقٌ) و در هر دو صورت اگر به جای کلمة (عَلی مَهْرِها) (بمَهْرها) بگوید اشکال ندارد.