پاسخ از آیت الله العظمی مظاهری دامت برکاته: خصوصیات این امر معلوم نیست. لکن آنچه مسلم است واز امتیازات بی بدییل حضرت زهرا(س) می باشد این است که پس از وفات پدر بزرگوارشان، جبرئیل امین تا مدتی بر آن وجود مقدس نازل می شده و از طرف حضرت حق تعالی وقایع و مسائل را بیان می کرده و امیرمؤمنان (ع) هم به عنوان کاتب وحی الهی آن مطالب را مرقوم می فرموده است و همین مرقومه مبارکه، کتابی شده است به نام مصحف فاطمه (س)؛ که در روایات ائمه طاهرین(ع) به آن تصریح شده و همیشه در نزد آن بزرگواران بوده؛ و اینک نیز در نزد حضرت ولی الله الاعظم ارواحنا له الفداء است. و این امر از مسلمات نزد شیعه است و به تعبیر بلند استاد بزرگوار ما حضرت امام (قدس سره)، این قضیه، برترین فضیلت برای حضرت زهرا(س) است که انحصار در این فضیلت از آن وجود مقدس ایشان است و روایات مربوط به این مطلب را مرحوم ثقه الاسلام فیض کاشانی در کتاب شریف وافی[کتاب الحجه] ذکر فرموده اند. [به همین دلیل به حضرت زهرا، لقب (محدثه) داده اند. محدثه، از نظر لغوی به معنی کسی است که سخن فرشتگان را می شنود؛ اعتقاد شیعیان این است که ائمه اطهار(ع) همگی محدث می باشند. امام صادق(ع) می فرمایند: فاطمه دختر رسول خدا محدثه بود نه پیامبر؛ فاطمه را از این جهت محدثّه می نامیدند که فرشتگان از آسمان بر او نازل می شدند و با او همانگونه که با مریم دختر عمران (مادر حضرت عیسی) گفتگو داشتند، اینچنین سخن می گفتند: یا فاطمه! به درستی که خدای تعالی تو را پاک و منزه گردانید و از تمام زنان عالم برتری داد. بحار ج14ص206] منبع: حضرت فاطمه(سلام الله علیها) دختری از آسمان، آقا شریفیان و احمدیان
حضرت جبرئیل در محضر حضرت زهرا(س) بعد از رحلت نبی اکرم چه حکمتی داشته است؟ آیا در این هنگام امیرالمومنین(ع) نیز جبرئیل را می دیدند؟
پاسخ از آیت الله العظمی مظاهری دامت برکاته:
خصوصیات این امر معلوم نیست. لکن آنچه مسلم است واز امتیازات بی بدییل حضرت زهرا(س) می باشد این است که پس از وفات پدر بزرگوارشان، جبرئیل امین تا مدتی بر آن وجود مقدس نازل می شده و از طرف حضرت حق تعالی وقایع و مسائل را بیان می کرده و امیرمؤمنان (ع) هم به عنوان کاتب وحی الهی آن مطالب را مرقوم می فرموده است و همین مرقومه مبارکه، کتابی شده است به نام مصحف فاطمه (س)؛ که در روایات ائمه طاهرین(ع) به آن تصریح شده و همیشه در نزد آن بزرگواران بوده؛ و اینک نیز در نزد حضرت ولی الله الاعظم ارواحنا له الفداء است. و این امر از مسلمات نزد شیعه است و به تعبیر بلند استاد بزرگوار ما حضرت امام (قدس سره)، این قضیه، برترین فضیلت برای حضرت زهرا(س) است که انحصار در این فضیلت از آن وجود مقدس ایشان است و روایات مربوط به این مطلب را مرحوم ثقه الاسلام فیض کاشانی در کتاب شریف وافی[کتاب الحجه] ذکر فرموده اند.
[به همین دلیل به حضرت زهرا، لقب (محدثه) داده اند. محدثه، از نظر لغوی به معنی کسی است که سخن فرشتگان را می شنود؛ اعتقاد شیعیان این است که ائمه اطهار(ع) همگی محدث می باشند. امام صادق(ع) می فرمایند: فاطمه دختر رسول خدا محدثه بود نه پیامبر؛ فاطمه را از این جهت محدثّه می نامیدند که فرشتگان از آسمان بر او نازل می شدند و با او همانگونه که با مریم دختر عمران (مادر حضرت عیسی) گفتگو داشتند، اینچنین سخن می گفتند: یا فاطمه! به درستی که خدای تعالی تو را پاک و منزه گردانید و از تمام زنان عالم برتری داد. بحار ج14ص206]
منبع: حضرت فاطمه(سلام الله علیها) دختری از آسمان، آقا شریفیان و احمدیان
- [سایر] حمله به بیت وحی، خانه حضرت علی(ع) و فاطمه(س) چند روز پس از رحلت پیامبر(ص) بود؟
- [سایر] حضرت فاطمه (س) چگونه به همسری امام علی (ع) رسیدند؟
- [سایر] ازدواج علی(ع) و فاطمه(س)چگونه بوده است؟
- [سایر] چرا حضرت علی (ع) قبل از حضرت فاطمه در را باز نکرد تا حضرت فاطمه (س) شهید نشود؟
- [سایر] دفن مخفیانه و شبانة جسد حضرت زهرا (س) توسط علی (ع) هیچگونه توجیهی نداشته و مخالف با سیرة پیامبر است!
- [سایر] دفن مخفیانه و شبانة جسد حضرت زهرا (س) توسط علی (ع) هیچگونه توجیهی نداشته و مخالف با سیرة پیامبر است!
- [سایر] لمس کردن نام نبی اکرم(ص)، امامان(ع) و حضرت زهرا(س) بدون وضو چگونه است؟
- [سایر] سورهای که بر ازدواج حضرت امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س) دلالت دارد، کدام است؟
- [سایر] آیا حضرت علی(ع) در یمن، در زمان حضرت فاطمه(س) کنیز اختیار کرده بودند؟
- [سایر] آیا حضرت زهرا ( س ) از فقر نسبت به علی (ع) گلایهمند بود؟
- [آیت الله بروجردی] اگر شوهر بخواهد صیغهی طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید:(زَوجَتی فاطِمَةَ خالَعْتُها علی ما بَذَلَتْ هی طالِقٌ). (یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است. )
- [امام خمینی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلا فاطمه باشد می گوید: "زوجتی فاطمة خالعتها علی ما بذلت هی طالق" یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است.
- [آیت الله سبحانی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد می گوید: زَوْجَتِی فاطِمَةُ خلعتها عَلی ما بَذَلَتْ هِیَ طالِق (یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است).
- [آیت الله اردبیلی] اگر شوهر بخواهد خود صیغه طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ، هِیَ طالِقٌ) یعنی: (زنم فاطمه را در مقابل آنچه بخشید طلاق خلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خُلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ هِی طالِق)؛ یعنی: (زنم فاطمه را طلاق خُلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله سبحانی] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِیَ طالِق. یعنی از زنم فاطمه در مقابل مهر او جدا شدم پس او رهاست، و اگر دیگری را وکیل کند وکیل باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَةُ مُوَکِّلِی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِیَ طالِق. و در هر دو صورت اگر به جای کلمه (علی مهرها) (لمهرها) بگوید، اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَتِی فَاطِمَةَ عَلی مَا بَذَلَتْ مَهْرِها فَهِیَ طالِقَ ) مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل آنچه بذل کرده او، پس او رهاست. و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلِی فَاطِمَةَ عَلی مَا بَذَلَتْ فَهِیَ طالِق و در هر دو صورت اگر به جای کلمه (عَلی مَا بَذَلَتْ بمَا بَذَلَتْ) بگوید، اشکال ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند؛ چنانچه مثلا اسم زن فاطمه باشد؛ باید بگوید بارات زوجتی فاطمه علی ما بذلت فهی طالق یعنی من و زنم فاطمه در مقابل بذل کرده او از هم جدا شدیم پس او رها است. و اگر دیگری را وکیل کند؛ وکیل باید بگوید: عن قبل موکلی بارات زوجته فاطمه علی ما بذلت فهی طالق و در هر دو صورت اگر به جای کلمه (علی ما بذلت) ، (بما بذلت) بگوید اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] اگر شوهر بخواهد صیغهی مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید:(بارَأْتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِی طالِقٌ)؛ یعنی مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او پس او رهاست و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید:(بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِی طالِقٌ) و در هر دو صورت اگر به جای کلمة (عَلی مَهْرِها) (بمَهْرها) بگوید اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] اگر شوهر بخواهد صیغ مبارات را بخواند، چنانچه مثلًا اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: (بارأُتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی ما بَذَلْتْ فَهِیَ طالِق) یعنی من و زنم فاطمه در مقابل بذل کردة او از هم جدا شدیم پس او رها است، و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: (عَنْ قِبَلِ مُوَکِّلِی بارَأُتُ زَوْجَتَهُ فاطِمَة عَلی ما بَذَلَتْ فَهِیَ طالِق) ودر هر دو صورت اگر بهجای کلم (علی ما بذلت) (بما بذلت) بگوید اشکال ندارد.