پاسخ از آیت الله العظمی مظاهری دامت برکاته: در روایاتی که مربوط به عقد سمائی (بحار ج 8 ص 120) حضرت زهرا (س) وارد شده است، مطالبی هم در مورد مهریه عرشی آن حضرت آمده که قسمتهایی از دنیا یا آبها و نهرهایی جزء مهریه آن حضرت قرار داده شده (بحار ج 93 ص 191). حتی در برخی از کتب اهل سنت هم شبیه به این مضمون وارد است؛ در هر صورت حکمت و معنای این مطلب آن است که چون این بزرگوار علت غایی برای ماسوی الله هستند لذا آبها که مایه حیات است به عنوان مهریه عرشی آن حضرت در عقد سمائی با امیرالمؤمنین (ع) مقرر گردیده. و جعلنا من الماء کل شیء حی (انبیاء 30) [و هر چیز زنده ای را از آب پدید آورده ایم] و البته این فضیلت در مقابل فضایل دیگر ایشان همانند قطره ای در مقابل دریاست. منبع: حضرت فاطمه(سلام الله علیها) دختری از آسمان، آقا شریفیان و احمدیان
این که می گویند: «آب ها مهریه حضرت زهرا(س) است» یعنی چه؟ چه مستندی دارد؟ آیا منظور همه آبهای زمین است؟
پاسخ از آیت الله العظمی مظاهری دامت برکاته:
در روایاتی که مربوط به عقد سمائی (بحار ج 8 ص 120) حضرت زهرا (س) وارد شده است، مطالبی هم در مورد مهریه عرشی آن حضرت آمده که قسمتهایی از دنیا یا آبها و نهرهایی جزء مهریه آن حضرت قرار داده شده (بحار ج 93 ص 191). حتی در برخی از کتب اهل سنت هم شبیه به این مضمون وارد است؛ در هر صورت حکمت و معنای این مطلب آن است که چون این بزرگوار علت غایی برای ماسوی الله هستند لذا آبها که مایه حیات است به عنوان مهریه عرشی آن حضرت در عقد سمائی با امیرالمؤمنین (ع) مقرر گردیده.
و جعلنا من الماء کل شیء حی (انبیاء 30)
[و هر چیز زنده ای را از آب پدید آورده ایم]
و البته این فضیلت در مقابل فضایل دیگر ایشان همانند قطره ای در مقابل دریاست.
منبع: حضرت فاطمه(سلام الله علیها) دختری از آسمان، آقا شریفیان و احمدیان
- [سایر] صلوات حضرت زهرا(س) دارای چه اهمیتی است و عبارت «سر مستودع» یعنی چه؟
- [سایر] مهریه حضرت زهرا (س) چقدر بوده است؟
- [سایر] آیا منظور از «فی» درآیه «لقد کان لکم فی رسول الله اسوة حسنه ...»[1] عمل و رفتار پیامبر اکرم (ص) است یا وجود مبارکه حضرت زهرا (س)؟
- [سایر] آیا منظور از «فی» درآیه «لقد کان لکم فی رسول الله اسوة حسنه ...»[1] عمل و رفتار پیامبر اکرم (ص) است یا وجود مبارکه حضرت زهرا (س)؟
- [سایر] اینکه می گویند آب مهریه حضرت زهرا(س) است یعنی چه؟ لطفا کامل توضیح دهید.
- [سایر] آیا درسته که مهریه حضرت زهرا(س) آب یا نمک یا هر 2 بوده است؟
- [سایر] لطفا بفرمایید چرا مهریه حضرت فاطمه زهرا س آب تعیین شد؟
- [سایر] مهریه ی حضرت زهرا(س) چه مقدار بوده است؟
- [سایر] مهریه ی حضرت زهرا(س) چه مقدار بوده است؟
- [سایر] معنی «فاطمه» که از اسم های شریف حضرت زهراء(سلام الله علیها) است، چیست؟ روایاتی که در این زمینه آمده را بیان کنید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر شوهر بخواهد خود صیغه طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ، هِیَ طالِقٌ) یعنی: (زنم فاطمه را در مقابل آنچه بخشید طلاق خلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خُلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ هِی طالِق)؛ یعنی: (زنم فاطمه را طلاق خُلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله بروجردی] اگر شوهر بخواهد صیغهی طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید:(زَوجَتی فاطِمَةَ خالَعْتُها علی ما بَذَلَتْ هی طالِقٌ). (یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است. )
- [امام خمینی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلا فاطمه باشد می گوید: "زوجتی فاطمة خالعتها علی ما بذلت هی طالق" یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است.
- [امام خمینی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلا فاطمه باشد،باید بگوید: "زوجتی فاطمة طالق" زن من فاطمه رها است، و اگر دیگری را وکیل کند،آن وکیل باید بگوید: "زوجة موکلی فاطمة طالق".
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: (بارَأتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق)، یعنی: (مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او، پس او رهاست)، و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: (بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق).
- [آیت الله نوری همدانی] طلاق باید به صیغة عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغة طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد باید بگوید : زَوْجَتی فاطِمَهُ طالِقٌ یعنی زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند که آن وکیل باید بگوید : زَوْجَهُ مُوَکِلی فاطِمَهُ طالِقٌ .
- [آیت الله سبحانی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد، باید بگوید: زَوْجَتِی فاطِمَهُ طالِق یعنی زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند آن وکیل باید بگوید: زَوْجَةُ مَوَکِّلِی فاطِمَةُ طالِق.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح و به کلمه (طالق) خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلا فاطمه باشد باید بگوید: (زَوْجَتی فاطِمَة طالقٌ); یعنی: زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند آن وکیل باید بگوید: (زَوْجَةُ مُوکِّلِی فاطِمَةُ طالِقٌ).
- [آیت الله بروجردی] طلاق باید به صیغهی عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغهی طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد، باید بگوید:(زَوْجَتی فاطِمَةَ طالِقٌ)؛ یعنی:زن من فاطمه رهاست و اگر دیگری را وکیل کند، آن وکیل باید بگوید:(زَوْجَةَ مُوَکِّلِی فاطِمَةَ طالِقٌ).