پاسخ از آیت الله العظمی مظاهری دامت برکاته: این یک مسأله متعارف است که وابستگان و نزدیکان یک بزرگ را بخاطر او، بزرگ شمرده و احترام می گذارند؛ ولی برخی از بزرگان می گویند: که آیه مودّت (شوری 23)، سادات را هم شامل می شود، ولی به نظر اینجانب، این گفته بعید است و در احترام به سادات نیازی به این جهات نیست. زیرا روایات برای احترام به سادات، بسیار است و در فقه هم که احکام خاصی برای آنها، مترتب و جاری شده نظیر خمس و حرمت صدقه و امثال آن، دلالت بر بزرگی و حرمت آنهاست. بلی اگر خدای ناکرده، چنین شخصی انحرافی پیدا کند، طبعاً اثر وضعی انحراف و عواقب آن برای شخص منحرف هست. [از پیامبر اکرم(ص) روایتی بدین مضمون وارد شده است: خوبان سادات را بخاطر خدا احترام کنید، وسادات بد را به خاطر (احترام) من احترام نمایید. (تفسیر نمونه، جلد2، ذیل آیه 31 سوره آل عمران)] منبع: حضرت فاطمه(سلام الله علیها) دختری از آسمان، آقا شریفیان و احمدیان
حکمت روایات در زمینه عظمت سادات و حقوق و احترام آنها در فرهنگ تشیع چیست؟ اگر او خطاکار بود چه حکمی دارد؟
پاسخ از آیت الله العظمی مظاهری دامت برکاته:
این یک مسأله متعارف است که وابستگان و نزدیکان یک بزرگ را بخاطر او، بزرگ شمرده و احترام می گذارند؛ ولی برخی از بزرگان می گویند: که آیه مودّت (شوری 23)، سادات را هم شامل می شود، ولی به نظر اینجانب، این گفته بعید است و در احترام به سادات نیازی به این جهات نیست. زیرا روایات برای احترام به سادات، بسیار است و در فقه هم که احکام خاصی برای آنها، مترتب و جاری شده نظیر خمس و حرمت صدقه و امثال آن، دلالت بر بزرگی و حرمت آنهاست. بلی اگر خدای ناکرده، چنین شخصی انحرافی پیدا کند، طبعاً اثر وضعی انحراف و عواقب آن برای شخص منحرف هست. [از پیامبر اکرم(ص) روایتی بدین مضمون وارد شده است: خوبان سادات را بخاطر خدا احترام کنید، وسادات بد را به خاطر (احترام) من احترام نمایید. (تفسیر نمونه، جلد2، ذیل آیه 31 سوره آل عمران)]
منبع: حضرت فاطمه(سلام الله علیها) دختری از آسمان، آقا شریفیان و احمدیان
- [سایر] عظمت زراره پیش امامان چقدر بوده است؟ آیا همه روایات او را می توان قبول کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا نحس بودن عدد 13 مورد قبول فرهنگ شیعه است؟ جایگاه نوروز و شادی در فرهنگ شیعه چگونه است؟
- [سایر] گزیده ای از روایات در شأن و عظمت عید و نوروز بیان نمایید.
- [سایر] اربعین در فرهنگ شیعه چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] در رابطه با احترام به سادات چه سفارشی شده است؟ آیا فرقی بین سادات در دنیا و آخرت با غیر سادات است؟
- [سایر] چرا نسب سادات به هاشم می رسد؟ به چه دلیلی به سادات باید احترام گذاشت؟ آیا از طریق مادر نیز سیادت منتقل می شود؟
- [سایر] چرا نسب سادات به هاشم می رسد؟ به چه دلیلی به سادات باید احترام گذاشت؟ آیا از طریق مادر نیز سیادت منتقل می شود؟
- [سایر] حقیقت معنای حدیث مشهور «لولاک» در عظمت و جایگاه حضرت زهرا(س) چیست؟
- [سایر] سید ادریس حسینی چگونه شیعه شد؟
- [سایر] آیا شیعیان فقط احادیث دوازده امام خود را معتبر میدانند و روایات صحابه را قبول ندارند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که به واسطه شیر خوردن با یکدیگر خویشاوند می شوند مستحب است یکدیگر را احترام کنند، ولی حقوق خویشاوندی ندارند و از یکدیگر ارث نمی برند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسانی که بواسطه شیر خوردن، خویشی پیدا می کنند مستحب است یکدیگر را احترام نمایند، ولی از یکدیگر ارث نمی برند و حقوق خویشاوندی که انسان با خویشان خود دارد برای آنان نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] سزاوار است کسانی که به واسطه شیر خوردن خویشی پیدا می کنند یکدیگررا احترام نمایند ولی از یکدیگر ارث نمی برند و حقوق خویشاوندی که انسان با خویشان خود دارد برای انان نیست
- [آیت الله اردبیلی] کسانی که به واسطه شیر خوردن محرم میشوند، مستحب است یکدیگر را احترام نمایند، ولی از یکدیگر ارث نمیبرند و حقوق خویشاوندی که انسان با خویشان خود دارد، برای آنان نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسانی که به واسطه شیر خوردن، خویشی پیدا میکنند، مستحب است یکدیگر را احترام نمایند، ولی از یکدیگر ارث نمیبرند، و حقوق خویشی که انسان با خویشان خود دارد، برای آنان نیست.
- [آیت الله اردبیلی] (احتکار) آن است که کالایی که شدیدا مورد نیاز مردم است به انگیزه گران تر شدن از دسترس خرید آنان دور نگاه داشته شود، به شکلی که مردم از این ناحیه در مضیقه و سختی قرار بگیرند، خواه قصد ضرر زدن به آنان در بین باشد یا نه. احتکار در روایات زیادی مورد مذمّت شدید قرار گرفته و شخص محتکر ملعون و خطاکار و خائن و در حدّ قاتل شمرده شده است. مطابق بعضی از روایات محتکر از پناه خداوند متعال خارج شده و از نعمتهای الهی محروم میشود.(2)
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله مظاهری] کسی که زکات میگیرد باید فقیر و شیعه و غیر سیّد باشد و نفقه او بر زکات دهنده واجب نباشد )پدر زکات دهنده، مادر، زن و فرزند او نباشد( و آشکارا معصیت نکند.
- [آیت الله سیستانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است ؛ و روایت شده که نماز در حرم مطهّر حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهم السلام مستحب است بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که نماز در حرم مطهر حضرت امیر المومنین علیه السلام و سیدالشهداء علیه السلام افضل از مسجد است