از نظر شیعیان اهمیت و ارزش روایات در دو چیز است، یکی وثاقت راوی و دیگری استناد روایت به معصوم علیه السّلام . و ما در دو محور ذکر شده بحث میکنیم: الف. وثاقت راوی: از نظر مشهور علمای شیعه، روایت ثقه حجت میباشد و در این میان صحابه گرامی رسول الله، اگر واجد وثاقت باشند، روایتشان مقبول و دارای حجیت شرعی است.[1] و فرد موثق کسی است که مسلمان و توسط افراد خبره و معتبر مورد اعتماد، وثاقت وی تأیید شده باشد.[2] مراد از وثاقت اجتناب از دروغ و جعل احادیث میباشد ولو از نظر اندیشه، مخالف با عقیده حقة امامیه باشد.[3] بنابراین آن دسته از صحابة پیامبر اسلام که عادل یا موثق میباشند، اگر خبرشان مستند به قول یا عمل پیامبر اسلام و یا یکی از ائمه اهل بیت عصمت باشد، مورد قبول است و نمونة آن در کتابهای روایی شیعه زیاد است که از جمله عمار یاسر، جابر بن عبدالله انصاری، ابوذر غفاری و سلمان فارسی و... نمونههای روشن این مطلب است. پس اگر گفته شود که شیعیان روایات صحابه را قبول ندارند، سخن نادرستی است. ب. استناد خبر به معصوم: درباره استناد خبر به قول یا عمل معصوم لازم است که مستند به معصوم باشد، پیامبر اسلام به استناد آیات زیادی از قرآن گفتار و رفتارش، برای همه مسلمین حجت است. هیچ سخنی از او صادر نمیشود، مگر این که بیانگر حکم الهی باشد.[4] و نیز رفتار آن حضرت در تمام امور اجتماعی و فردی، عبادی و ... مطابق حکم خداوند و مورد رضایت الهی است.[5] زیرا پیامبر علاوه بر این که از گناه و معصیت مصون است از خطا و اشتباه نیز مصون و معصوم است.[6] به همین دلیل اگر روایتی از حیث سند صحیح باشد و به پیامبر منتهی شود، مطلقا حجت است. و اهل بیت او به شهادت قرآن از تمام آلودگیهای رفتاری و فکری پاک و پاکیزه است.[7] و به استناد سخنان پیامبر اسلام مثل حدیث ثقلین و امثال ائمه اهل البیت همگی از عصمت الهی برخوردارند.[8] لذا اگر روایتی منتهی به ائمه اهل بیت شود، چون به اعتقاد شیعه آنها دارای عصمت هستند و علوم آنها از منبع وحی سرچشمه میگیرد، گفتار و رفتار آنان حجت شرعی برای همه مسلمانان است. حاصل سخن این که اگر روایت صحابی به معصوم منتهی شود و راویان آن موثق باشند، مشهور شیعه آن را میپذیرد و اگر به معصوم منتهی نشود، هیچ گونه حجیتی ندارد. و اگر شیعه احادیث امامان خود را میپذیرد به دلیل اعتقاد آنها به عصمت ائمه اهل بیت است و علوم آنها از منبع وحی سرچشمه میگیرد. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. آیت الله العظمی خویی، سید ابوالقاسم، معجم الرجال الحدیث، ج 1. 2. الخراسانی الآخوند، محمد کاظم، کفایة الاصول، ص 303 به بعد. 3. سبحانی، شیخ جعفر، کلیات فی علم الرجال، ج اوّل، ص 22 به بعد. 4. واعظ، سید محمد سرور، مصباح الاصول، ج 2، از ص 199 به بعد. [1] . العاملی، زین الدین بن علی، الرعایه فی علم الدرایة، نشر کتابخانه آیت الله مرعشی، چاپ اوّل، 1408 ه .ق، ص84. [2] . الطوسی، الشیخ ابوجعفر محمد بن الحسن، عدة الاصول، نشر موسسه آل البیت، چاپ اوّل، 1403 ه .ق، ج1، ص350. [3] . همان. [4] . النجم/2 4. [5] . احزاب/21. [6] . جن/28. [7] . احزاب/33. [8] . مسلم بن حجاج، صحیح مسلم، کتاب فضائل الصحابه، فضائل علی، ج 15 16، ص 179 تا 181، حدیث زید بن راقم. ( اندیشه قم )
از نظر شیعیان اهمیت و ارزش روایات در دو چیز است، یکی وثاقت راوی و دیگری استناد روایت به معصوم علیه السّلام . و ما در دو محور ذکر شده بحث میکنیم:
الف. وثاقت راوی: از نظر مشهور علمای شیعه، روایت ثقه حجت میباشد و در این میان صحابه گرامی رسول الله، اگر واجد وثاقت باشند، روایتشان مقبول و دارای حجیت شرعی است.[1] و فرد موثق کسی است که مسلمان و توسط افراد خبره و معتبر مورد اعتماد، وثاقت وی تأیید شده باشد.[2] مراد از وثاقت اجتناب از دروغ و جعل احادیث میباشد ولو از نظر اندیشه، مخالف با عقیده حقة امامیه باشد.[3] بنابراین آن دسته از صحابة پیامبر اسلام که عادل یا موثق میباشند، اگر خبرشان مستند به قول یا عمل پیامبر اسلام و یا یکی از ائمه اهل بیت عصمت باشد، مورد قبول است و نمونة آن در کتابهای روایی شیعه زیاد است که از جمله عمار یاسر، جابر بن عبدالله انصاری، ابوذر غفاری و سلمان فارسی و... نمونههای روشن این مطلب است. پس اگر گفته شود که شیعیان روایات صحابه را قبول ندارند، سخن نادرستی است.
ب. استناد خبر به معصوم: درباره استناد خبر به قول یا عمل معصوم لازم است که مستند به معصوم باشد، پیامبر اسلام به استناد آیات زیادی از قرآن گفتار و رفتارش، برای همه مسلمین حجت است. هیچ سخنی از او صادر نمیشود، مگر این که بیانگر حکم الهی باشد.[4] و نیز رفتار آن حضرت در تمام امور اجتماعی و فردی، عبادی و ... مطابق حکم خداوند و مورد رضایت الهی است.[5] زیرا پیامبر علاوه بر این که از گناه و معصیت مصون است از خطا و اشتباه نیز مصون و معصوم است.[6] به همین دلیل اگر روایتی از حیث سند صحیح باشد و به پیامبر منتهی شود، مطلقا حجت است. و اهل بیت او به شهادت قرآن از تمام آلودگیهای رفتاری و فکری پاک و پاکیزه است.[7] و به استناد سخنان پیامبر اسلام مثل حدیث ثقلین و امثال ائمه اهل البیت همگی از عصمت الهی برخوردارند.[8] لذا اگر روایتی منتهی به ائمه اهل بیت شود، چون به اعتقاد شیعه آنها دارای عصمت هستند و علوم آنها از منبع وحی سرچشمه میگیرد، گفتار و رفتار آنان حجت شرعی برای همه مسلمانان است.
حاصل سخن این که اگر روایت صحابی به معصوم منتهی شود و راویان آن موثق باشند، مشهور شیعه آن را میپذیرد و اگر به معصوم منتهی نشود، هیچ گونه حجیتی ندارد. و اگر شیعه احادیث امامان خود را میپذیرد به دلیل اعتقاد آنها به عصمت ائمه اهل بیت است و علوم آنها از منبع وحی سرچشمه میگیرد.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. آیت الله العظمی خویی، سید ابوالقاسم، معجم الرجال الحدیث، ج 1.
2. الخراسانی الآخوند، محمد کاظم، کفایة الاصول، ص 303 به بعد.
3. سبحانی، شیخ جعفر، کلیات فی علم الرجال، ج اوّل، ص 22 به بعد.
4. واعظ، سید محمد سرور، مصباح الاصول، ج 2، از ص 199 به بعد.
[1] . العاملی، زین الدین بن علی، الرعایه فی علم الدرایة، نشر کتابخانه آیت الله مرعشی، چاپ اوّل، 1408 ه .ق، ص84.
[2] . الطوسی، الشیخ ابوجعفر محمد بن الحسن، عدة الاصول، نشر موسسه آل البیت، چاپ اوّل، 1403 ه .ق، ج1، ص350.
[3] . همان.
[4] . النجم/2 4.
[5] . احزاب/21.
[6] . جن/28.
[7] . احزاب/33.
[8] . مسلم بن حجاج، صحیح مسلم، کتاب فضائل الصحابه، فضائل علی، ج 15 16، ص 179 تا 181، حدیث زید بن راقم.
( اندیشه قم )
- [سایر] عظمت زراره پیش امامان چقدر بوده است؟ آیا همه روایات او را می توان قبول کرد؟
- [سایر] شیعه روایت کسی که امامی از ائمه شان را قبول نداشته باشد رد می کنند و روایات اصحاب را به همین خاطر قبول نمی کنند، اما با پیشینیان شیعه شان که امامت بعضی از ائمه را قبول نکرده اند اینگونه رفتار نمی کنند! و شیخ شیعه حرّ عاملی می گوید که شیعه امامیه به روایات فطحیه و روایات واقفیه و روایات ناووسیه عمل می کنند، و همه این سه گروه امامت بعضی از ائمه شیعه اثناعشری را قبول ندارند اما با وجود این شیعه راویانشان را ثقه و مورد اعتماد قرار می دهند اما با اصحاب پیامبر -صلی الله علیه وآله وسلم- چنین نمی کنند!
- [سایر] روایات تحریف قرآن را علمای شیعه متواتر میدانند یا مستفیضه؟
- [سایر] عقیده شیعه در مسئله خلافت و جانشینی بعد از پیامبر(ص) چیست، آیا آنان علی(ع) را خلیفه بلافصل پیامبر(ص) میدانند و خلفای دیگر را که صحابه پیامبر(ص) بودند قبول ندارند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا دروغ بستن به صلحا و فقها و شهدا و مراجع تقلید و اصحاب پیامبر صلیاللهعلیهوآله و اصحاب امامان معصوم علیهمالسلام و امثال آنها روزه را باطل میکند؟
- [سایر] از دیدگاه شیعیان جنایتی که اصحاب مرتکب شدهاند این است که به گفته آنها اصحاب از ولایت علی منحرف شدند و خلافت را به او نسپردند، بنابراین از دیدگاه شیعه عادل و درست کار نیستند. سؤال این است که شیعیان چرا در مورد فرقههای دیگر شیعه؛ مانند فطحیه و واقفیه که امامت بعضی از ائمه را قبول ندارند چنین نمیگویند؟! بلکه از افراد این فرقهها دلیل میگیرند و آنها را عادل میدانند، این تناقض دلیلش چیست؟!
- [سایر] شبهه: جایگاه و اعتبار احادیث امامان شیعه، برای شیعیان از قرآن بیشتر است.
- [سایر] کتاب های معتبر شیعه در خصوص حدیث چیست؟
- [سایر] لطفاً چند کتاب معتبر را در مورد زندگی اجتماعی امامان معصومین علیهم السلام معرّفی نمایید.
- [سایر] شبهه: جایگاه و اعتبار احادیث امامان شیعه، برای شیعیان از قرآن بیشتر است.
- [آیت الله سیستانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است ؛ و روایت شده که نماز در حرم مطهّر حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهم السلام مستحب است بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که نماز در حرم مطهر حضرت امیر المومنین علیه السلام و سیدالشهداء علیه السلام افضل از مسجد است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام: دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله بروجردی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [امام خمینی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله سیستانی] شخصی که به یکی از دوازده امام علیهمالسلام از روی دشمنی دشنام دهد ، نجس است . 9 شراب :
- [آیت الله جوادی آملی] :اگرچه امامان (ع) ،انفال را برای شیعیان حلال کرده اند؛ ولی تصرف در آن باید به اذن ولیّ مسلمین باشد . ولیّ مسلمین گاهی مجانی اذن می دهد و گاهی برای رعایت حال محرومان جامعه، با دریافت عوض , اجازه میدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .مال مجهول المالک را باید به فقیه جامع الشرای ط که نائب امام معصوم(ع)است، پرداخت کرد; یا به اذن او صدقه داد.
- [آیت الله سبحانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.