اصولاً یکی از روش‌های رسول خدا(ص) اعزام مبلغ و دعوت‌نامه برای ساکنان مناطق دیگر بود. اعزام‌های تبلیغی ایشان مختص به اطراف مدینه و مکه نبود، بلکه شامل تمام منطقه حجاز و کشورهای دیگر می‌شد: الف) پیامبر اکرم(ص) نامه‌ای به اسقف نجران (ابوحارثه) در یمن نوشت و طی آن نامه ساکنان نجران را به آیین اسلام دعوت نمود. این دعوت موجب مذاکرات فراوانی بین نمایندگان مسیحیان با پیامبر(ص) گشت، (فرازهایی از تاریخ، ص 497). ب ) حضرت تعداد چهل تن از مبلغان ورزیده و حافظ قرآن را به منطقه نجد فرستادند که البته منجر به شهادت آنان گشت. این حادثه به فاجعه سپاه تبلیغ مشهور است، (همان، ص 307). ج ) 185 نامه از متون نامه‌های پیامبر که برای تبلیغ و دعوت به اسلام و میثاق و پیمان نوشته شده است در کتب تاریخی موجود می‌باشد. متون این نامه‌ها واشاراتی که در لابه‌لای آنها نهفته است، نصایح، اندرزها و تسهیلات و نرمش‌های پیامبر همه و همه گواه زنده بر ضد نظریه خاورشناسان است که خواسته‌اند پیشرفت اسلام را زاییده نیزه و شمشیر بدانند. از جمله آن 185 نامه می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد: 1. نامه پیامبر اسلام به خسرو پرویز زمامدار سرزمین وسیع ایران، که تقریباً آسیای صغیر را شامل می‌شود. 2. نامه رسول خدا(ص) به قیصر و هرقل بزرگ روم. 3. نامه رسول خدا(ص) به مقوقس حکمران مصر. 4. نامه رسول خدا(ص) به نجاشی زمامدار سرزمین حبشه. 5. نامه حضرت به زمامداران شام و یمامه. برای آگاهی بیشتر ر.ک: فروغ ابدیت، آیت الله جعفر سبحانی. منبع: www.payambarazam.ir
اصولاً یکی از روشهای رسول خدا(ص) اعزام مبلغ و دعوتنامه برای ساکنان مناطق دیگر بود. اعزامهای تبلیغی ایشان مختص به اطراف مدینه و مکه نبود، بلکه شامل تمام منطقه حجاز و کشورهای دیگر میشد:
الف) پیامبر اکرم(ص) نامهای به اسقف نجران (ابوحارثه) در یمن نوشت و طی آن نامه ساکنان نجران را به آیین اسلام دعوت نمود. این دعوت موجب مذاکرات فراوانی بین نمایندگان مسیحیان با پیامبر(ص) گشت، (فرازهایی از تاریخ، ص 497).
ب ) حضرت تعداد چهل تن از مبلغان ورزیده و حافظ قرآن را به منطقه نجد فرستادند که البته منجر به شهادت آنان گشت. این حادثه به فاجعه سپاه تبلیغ مشهور است، (همان، ص 307).
ج ) 185 نامه از متون نامههای پیامبر که برای تبلیغ و دعوت به اسلام و میثاق و پیمان نوشته شده است در کتب تاریخی موجود میباشد. متون این نامهها واشاراتی که در لابهلای آنها نهفته است، نصایح، اندرزها و تسهیلات و نرمشهای پیامبر همه و همه گواه زنده بر ضد نظریه خاورشناسان است که خواستهاند پیشرفت اسلام را زاییده نیزه و شمشیر بدانند. از جمله آن 185 نامه میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
1. نامه پیامبر اسلام به خسرو پرویز زمامدار سرزمین وسیع ایران، که تقریباً آسیای صغیر را شامل میشود.
2. نامه رسول خدا(ص) به قیصر و هرقل بزرگ روم.
3. نامه رسول خدا(ص) به مقوقس حکمران مصر.
4. نامه رسول خدا(ص) به نجاشی زمامدار سرزمین حبشه.
5. نامه حضرت به زمامداران شام و یمامه.
برای آگاهی بیشتر ر.ک: فروغ ابدیت، آیت الله جعفر سبحانی.
منبع: www.payambarazam.ir
- [سایر] چرا زنان پیامبر اسلام (ص ) بعد از وفات پیامبر اکرم(ص ), نمی توانستند ازدواج کنند؟
- [سایر] بهترین جملهای که محمد رسول الله(ص) به انسان فرمود، چیست؟
- [سایر] محمد بن عبدالوهاب چه توهینی به قبر مطهر رسول خدا ص کرد؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم(ص) و حضرت علی(ع) در اذان و اقامه شان ذکر اشهد ان محمد رسول الله و اشهد ان علیا ولی الله را می گفتند؟
- [سایر] برای اولین بار چه کسی حضرت محمد (ص) را یا رسول الله خطاب کرد؟
- [سایر] سیر تاریخی ورود پیامبراکرم(ص) و مسلمانان به مدینه چگونه بود؟
- [سایر] چرا شهر طائف رسول خدا(ص) را ترک کرد و اسلام را قبول نکرد؟
- [سایر] بعضی از دشمنان سرسخت پیامبراکرم(ص) و اسلام را نام ببرید؟
- [سایر] اولین اقدام پیامبراکرم(ص) برای پیشرفت اسلام در خارج شبه جزیره چه بوده است؟
- [سایر] آیا اسلام تعلیمات سلمان به حضرت محمد (ص) نبوده است؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [آیت الله سیستانی] خوب است قبل از تکبیرة الاحرام به قصد رجأ بگوید : (یا مُحْسِنُ قَدْ اَتاکَ المُسِیءُ ، وَقَدْ اَمَرْتَ الُمحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ ، اَنْتَ الُمحْسِنُ وَاَنَا المُسِیءُ ، بِحَقّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحمَّدٍ ، وَتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی : ای خدائی که به بندگان احسان میکنی ، بنده گنهکار به درِ خانه تو آمده ، و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد ، تو نیکوکاری و من گناهکار ، بحق محمّد و آل محمّد ، رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست ، و از بدیهائی که میدانی از من سر زده بگذر .
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از تکبیرْ الاحرام بگوید: )یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ المُسِئُ وَقَدْ أمَرْتَ المُحْسِنَ أنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِئ أنْتَ المُحْسِنُ وَأنَا المُسِئُ بِحَقِّ مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً صَلِّ عَلَی مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً وَتَجاوَز عَنْ قَبیحِ ماتَعْلَمُ مِنّی(، یعنیای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار بدر خانه تو آمده وتو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، بحقّ محمّد وآل محمّد رحمت خود را بر محمّد وآل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:(یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِییءُ وَ قَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَ اَنا المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَز عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی)؛یعنی؛ ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بندهی گنهکار به در خانهی تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار، به حق محمّد و آل محمّد / رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است بعد از تکبیرةالاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ الْمُسیءُ وَقَدْ أمَرْتَ الْمُحْسِنَ أنْ یَتَجَاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ، أنْتَ الْمُحْسِنُ وَأنَا الْمُسیءُ، بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی: (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حقّ محمّد و آل محمّد صلیاللهعلیهوآلهوسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده درگذر.)