در مسأله ازدواج های پیغمبر(ص) عوامل متعددی در کار بوده که بررسی فلسفه هر یک از آنها، بحث مستقلی می‌طلبد. برخی از آن زنان به جهت مسلمان شدن، مورد بی‌مهری و تذلّل از ناحیه قوم و قبیله و طلاق از سوی همسر خود قرار می‌گرفتند. برخی شوهر و سرپرست خود را در جنگ ها از دست داده و مایل به ازدواج با هر کسی هم نبودند. همچنین ازدواج با برخی از آنها، موجب نزدیکی پیامبر(ص) با قبیله او می‌شد و مشکلاتی که آنان در راه رسالت آن حضرت ایجاد می‌کردند، مرتفع می‌گردید و ... . اما درباره شبهاتی که مطرح می‌شود باید گفت: یک. آن حضرت تا سن 25 سالگی در جامعه‌ای پر از مفاسد، هیچ گونه ارتباط جنسی نداشته و در طهارت کامل زیسته است. دو. اولین ازدواج آن حضرت با خدیجه چهل ساله بود و تا زمان حیات وی، با هیچ کس دیگر ازدواج نکرد. بنابراین ازدواج‌های متعدد ایشان هم گام با عصر رسالت است و از زمانی آغاز می‌شود که غریزه جنسی به تدریج رو به کاهش می‌رود و از طرف دیگر مشکلات و اشتغالات پیامبر(ص) بسیار زیاد شده است. سه. شیوه‌های رفتار جنسی آن حضرت با همسران خود، به گونه‌ای است که کاملاً با شیوه انسان‌های شهوتران متفاوت بوده است؛ مثلاً عایشه - که جوان‌ترین همسر پیامبر بوده - می‌گوید: (هیچ گاه من عورت او را ندیدم و او مرا ندید). از طرف دیگر انسان‌های شهوت‌ران و تنوع طلب، معمولاً از ازدواج‌های دایم شانه خالی می‌کنند و به کامرانی‌های گذرا و آنی می‌پردازند؛ در حالی که چنین چیزی در رفتار پیامبر(ص) هرگز مشاهده نشده است. شخصیت پیامبر(ص) و شیوه‌های رفتار جنسی و قراینی که در بالا ذکر شد، همه و همه نافی صدق این فرض می‌باشد. روشنی این مسأله تا آنجا است که مستشرقان غربی قرن اخیر، از اینکه پیشینیان آنها پیامبر(ص) را به شهوترانی متهم می‌نمودند، پوزش خواسته و خلاف آن را معتقد شدند و در همین راستا، کتاب‌های متعددی نگاشته شد؛ از جمله: (عذر تقصیر به پیشگاه محمد و قرآن) نگاشته جان دیون پورت و... برای مطالعه بیشتر ر.ک: الف. سبحانی، جعفر، فروغ ابدیت، ج 1، ص 158 و ج 2، ص 528؛ ب. رسولی محلاتی، زندگانی حضرت محمد، صفحه 473 به بعد؛ پ. عقیقی بخشایشی، همسران رسول خدا(ص) www.payambarazam.ir
فلسفه تعدد زوجات رسول اکرم(ص) چیست؟ در این باره شبهات زیادی مطرح است، از جمله غربی ها پیامبر(ص) را متهم به شهوترانی میکنند؟
در مسأله ازدواج های پیغمبر(ص) عوامل متعددی در کار بوده که بررسی فلسفه هر یک از آنها، بحث مستقلی میطلبد. برخی از آن زنان به جهت مسلمان شدن، مورد بیمهری و تذلّل از ناحیه قوم و قبیله و طلاق از سوی همسر خود قرار میگرفتند. برخی شوهر و سرپرست خود را در جنگ ها از دست داده و مایل به ازدواج با هر کسی هم نبودند. همچنین ازدواج با برخی از آنها، موجب نزدیکی پیامبر(ص) با قبیله او میشد و مشکلاتی که آنان در راه رسالت آن حضرت ایجاد میکردند، مرتفع میگردید و ... .
اما درباره شبهاتی که مطرح میشود باید گفت:
یک. آن حضرت تا سن 25 سالگی در جامعهای پر از مفاسد، هیچ گونه ارتباط جنسی نداشته و در طهارت کامل زیسته است.
دو. اولین ازدواج آن حضرت با خدیجه چهل ساله بود و تا زمان حیات وی، با هیچ کس دیگر ازدواج نکرد. بنابراین ازدواجهای متعدد ایشان هم گام با عصر رسالت است و از زمانی آغاز میشود که غریزه جنسی به تدریج رو به کاهش میرود و از طرف دیگر مشکلات و اشتغالات پیامبر(ص) بسیار زیاد شده است.
سه. شیوههای رفتار جنسی آن حضرت با همسران خود، به گونهای است که کاملاً با شیوه انسانهای شهوتران متفاوت بوده است؛ مثلاً عایشه - که جوانترین همسر پیامبر بوده - میگوید: (هیچ گاه من عورت او را ندیدم و او مرا ندید). از طرف دیگر انسانهای شهوتران و تنوع طلب، معمولاً از ازدواجهای دایم شانه خالی میکنند و به کامرانیهای گذرا و آنی میپردازند؛ در حالی که چنین چیزی در رفتار پیامبر(ص) هرگز مشاهده نشده است.
شخصیت پیامبر(ص) و شیوههای رفتار جنسی و قراینی که در بالا ذکر شد، همه و همه نافی صدق این فرض میباشد. روشنی این مسأله تا آنجا است که مستشرقان غربی قرن اخیر، از اینکه پیشینیان آنها پیامبر(ص) را به شهوترانی متهم مینمودند، پوزش خواسته و خلاف آن را معتقد شدند و در همین راستا، کتابهای متعددی نگاشته شد؛ از جمله: (عذر تقصیر به پیشگاه محمد و قرآن) نگاشته جان دیون پورت و... برای مطالعه بیشتر ر.ک:
الف. سبحانی، جعفر، فروغ ابدیت، ج 1، ص 158 و ج 2، ص 528؛
ب. رسولی محلاتی، زندگانی حضرت محمد، صفحه 473 به بعد؛
پ. عقیقی بخشایشی، همسران رسول خدا(ص)
www.payambarazam.ir
- [سایر] فلسفه تعدد زوجات رسول اکرم(ص) چیست؟ در این باره شبهات زیادی مطرح است، از جمله غربی ها پیامبر(ص) را متهم به شهوترانی میکنند؟
- [سایر] فلسفه زندگی زاهدانه رسول خدا(ص) و علی مرتضی(ع) چیست؟
- [سایر] پیامبر اسلام(ص) به چه کسانی نفرین میکنند؟
- [سایر] برکات رسالت پیامبراکرم(ص) در جامعه بشری چیست؟
- [سایر] پیامبراکرم(ص) ، قبل از نبوت، چه دینی داشت؟
- [سایر] چرا زنان پیامبر اسلام (ص ) بعد از وفات پیامبر اکرم(ص ), نمی توانستند ازدواج کنند؟
- [سایر] آیا پیامبران پیشین چون حضرت مسیح(ع) از نبوت پیامبر اسلام(ص) آگاه بودند؟
- [سایر] آیا غیر از پیامبر خاتم(ص) پیامبر دیگری از نسل حضرت اسماعیل(ع) وجود داشت؟
- [سایر] پیامبر اسلام ص تا چهل سالگی به غار حرا میرفتند تا اینکه به پیامبری رسیدند؛ چرا برای بقیه معصومان این روند مطرح نیست؟
- [سایر] اولین جمله حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در هنگامی که به پیامبری مبعوث شدند چه بود؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [آیت الله سیستانی] خوب است قبل از تکبیرة الاحرام به قصد رجأ بگوید : (یا مُحْسِنُ قَدْ اَتاکَ المُسِیءُ ، وَقَدْ اَمَرْتَ الُمحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ ، اَنْتَ الُمحْسِنُ وَاَنَا المُسِیءُ ، بِحَقّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحمَّدٍ ، وَتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی : ای خدائی که به بندگان احسان میکنی ، بنده گنهکار به درِ خانه تو آمده ، و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد ، تو نیکوکاری و من گناهکار ، بحق محمّد و آل محمّد ، رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست ، و از بدیهائی که میدانی از من سر زده بگذر .
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از تکبیرْ الاحرام بگوید: )یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ المُسِئُ وَقَدْ أمَرْتَ المُحْسِنَ أنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِئ أنْتَ المُحْسِنُ وَأنَا المُسِئُ بِحَقِّ مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً صَلِّ عَلَی مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً وَتَجاوَز عَنْ قَبیحِ ماتَعْلَمُ مِنّی(، یعنیای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار بدر خانه تو آمده وتو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، بحقّ محمّد وآل محمّد رحمت خود را بر محمّد وآل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:(یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِییءُ وَ قَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَ اَنا المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَز عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی)؛یعنی؛ ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بندهی گنهکار به در خانهی تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار، به حق محمّد و آل محمّد / رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است بعد از تکبیرةالاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ الْمُسیءُ وَقَدْ أمَرْتَ الْمُحْسِنَ أنْ یَتَجَاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ، أنْتَ الْمُحْسِنُ وَأنَا الْمُسیءُ، بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی: (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حقّ محمّد و آل محمّد صلیاللهعلیهوآلهوسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده درگذر.)