فلسفه تعدد زوجات رسول اکرم(ص) چیست؟ در این باره شبهات زیادی مطرح است، از جمله غربی ها پیامبر(ص) را متهم به شهوترانی می‌کنند؟
در مسأله ازدواج های پیغمبر(ص) عوامل متعددی در کار بوده که بررسی فلسفه هر یک از آنها، بحث مستقلی می‌طلبد. برخی از آن زنان به جهت مسلمان شدن، مورد بی‌مهری و تذلّل از ناحیه قوم و قبیله و طلاق از سوی همسر خود قرار می‌گرفتند. برخی شوهر و سرپرست خود را در جنگ ها از دست داده و مایل به ازدواج با هر کسی هم نبودند. همچنین ازدواج با برخی از آنها، موجب نزدیکی پیامبر(ص) با قبیله او می‌شد و مشکلاتی که آنان در راه رسالت آن حضرت ایجاد می‌کردند، مرتفع می‌گردید و ... . اما درباره شبهاتی که مطرح می‌شود باید گفت: یک. آن حضرت تا سن 25 سالگی در جامعه‌ای پر از مفاسد، هیچ گونه ارتباط جنسی نداشته و در طهارت کامل زیسته است. دو. اولین ازدواج آن حضرت با خدیجه چهل ساله بود و تا زمان حیات وی، با هیچ کس دیگر ازدواج نکرد. بنابراین ازدواج‌های متعدد ایشان هم گام با عصر رسالت است و از زمانی آغاز می‌شود که غریزه جنسی به تدریج رو به کاهش می‌رود و از طرف دیگر مشکلات و اشتغالات پیامبر(ص) بسیار زیاد شده است. سه. شیوه‌های رفتار جنسی آن حضرت با همسران خود، به گونه‌ای است که کاملاً با شیوه انسان‌های شهوتران متفاوت بوده است؛ مثلاً عایشه - که جوان‌ترین همسر پیامبر بوده - می‌گوید: (هیچ گاه من عورت او را ندیدم و او مرا ندید). از طرف دیگر انسان‌های شهوت‌ران و تنوع طلب، معمولاً از ازدواج‌های دایم شانه خالی می‌کنند و به کامرانی‌های گذرا و آنی می‌پردازند؛ در حالی که چنین چیزی در رفتار پیامبر(ص) هرگز مشاهده نشده است. شخصیت پیامبر(ص) و شیوه‌های رفتار جنسی و قراینی که در بالا ذکر شد، همه و همه نافی صدق این فرض می‌باشد. روشنی این مسأله تا آنجا است که مستشرقان غربی قرن اخیر، از اینکه پیشینیان آنها پیامبر(ص) را به شهوترانی متهم می‌نمودند، پوزش خواسته و خلاف آن را معتقد شدند و در همین راستا، کتاب‌های متعددی نگاشته شد؛ از جمله: (عذر تقصیر به پیشگاه محمد و قرآن) نگاشته جان دیون پورت و... برای مطالعه بیشتر ر.ک: الف. سبحانی، جعفر، فروغ ابدیت، ج 1، ص 158 و ج 2، ص 528؛ ب. رسولی محلاتی، زندگانی حضرت محمد، صفحه 473 به بعد؛ پ. عقیقی بخشایشی، همسران رسول خدا(ص) www.payambarazam.ir
عنوان سوال:

فلسفه تعدد زوجات رسول اکرم(ص) چیست؟ در این باره شبهات زیادی مطرح است، از جمله غربی ها پیامبر(ص) را متهم به شهوترانی می‌کنند؟


پاسخ:

در مسأله ازدواج های پیغمبر(ص) عوامل متعددی در کار بوده که بررسی فلسفه هر یک از آنها، بحث مستقلی می‌طلبد. برخی از آن زنان به جهت مسلمان شدن، مورد بی‌مهری و تذلّل از ناحیه قوم و قبیله و طلاق از سوی همسر خود قرار می‌گرفتند. برخی شوهر و سرپرست خود را در جنگ ها از دست داده و مایل به ازدواج با هر کسی هم نبودند. همچنین ازدواج با برخی از آنها، موجب نزدیکی پیامبر(ص) با قبیله او می‌شد و مشکلاتی که آنان در راه رسالت آن حضرت ایجاد می‌کردند، مرتفع می‌گردید و ... .
اما درباره شبهاتی که مطرح می‌شود باید گفت:
یک. آن حضرت تا سن 25 سالگی در جامعه‌ای پر از مفاسد، هیچ گونه ارتباط جنسی نداشته و در طهارت کامل زیسته است.
دو. اولین ازدواج آن حضرت با خدیجه چهل ساله بود و تا زمان حیات وی، با هیچ کس دیگر ازدواج نکرد. بنابراین ازدواج‌های متعدد ایشان هم گام با عصر رسالت است و از زمانی آغاز می‌شود که غریزه جنسی به تدریج رو به کاهش می‌رود و از طرف دیگر مشکلات و اشتغالات پیامبر(ص) بسیار زیاد شده است.
سه. شیوه‌های رفتار جنسی آن حضرت با همسران خود، به گونه‌ای است که کاملاً با شیوه انسان‌های شهوتران متفاوت بوده است؛ مثلاً عایشه - که جوان‌ترین همسر پیامبر بوده - می‌گوید: (هیچ گاه من عورت او را ندیدم و او مرا ندید). از طرف دیگر انسان‌های شهوت‌ران و تنوع طلب، معمولاً از ازدواج‌های دایم شانه خالی می‌کنند و به کامرانی‌های گذرا و آنی می‌پردازند؛ در حالی که چنین چیزی در رفتار پیامبر(ص) هرگز مشاهده نشده است.
شخصیت پیامبر(ص) و شیوه‌های رفتار جنسی و قراینی که در بالا ذکر شد، همه و همه نافی صدق این فرض می‌باشد. روشنی این مسأله تا آنجا است که مستشرقان غربی قرن اخیر، از اینکه پیشینیان آنها پیامبر(ص) را به شهوترانی متهم می‌نمودند، پوزش خواسته و خلاف آن را معتقد شدند و در همین راستا، کتاب‌های متعددی نگاشته شد؛ از جمله: (عذر تقصیر به پیشگاه محمد و قرآن) نگاشته جان دیون پورت و... برای مطالعه بیشتر ر.ک:
الف. سبحانی، جعفر، فروغ ابدیت، ج 1، ص 158 و ج 2، ص 528؛
ب. رسولی محلاتی، زندگانی حضرت محمد، صفحه 473 به بعد؛
پ. عقیقی بخشایشی، همسران رسول خدا(ص)
www.payambarazam.ir





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین