آیا پیامبراکرم(ص) و معصومین(ع) هم فشار قبر دارند؟
یک - برابر با آیات و روایات و بر پایه باورهای اسلامی، کیفر قبر به اشخاص روی می کند که در پاسخ درست به پرسش های فرشتگان وارد بر خود درمانده باشند (شیخ مفید، تصحیح الاعتقاد بصواب الانتقاد، ص 79، الرضی و محمد حسن فیض کاشانی، علم الیقین، ج 2، ص 874، بیدار). درماندگی مزبور نیز به دلیل نارسایی موجود در ایمان واعتقادات شخص می باشد. دو - افزون بر ناتوانی در پاسخگویی، کیفر یاد شده باقی مانده کفاره گناهانی از شخص می باشد که وی بخشی از آن را با گرفتار آمدن به اندوه و درد و رنج دنیایی، بیماری و سختی جان کندن، پرداخته است (محمد حسن کاشانی، همان). سه - با رویکرد به جایگاه معصومین(ع) و پیامبر(ص)، به این نتیجه روشن دست می یابیم که چنین مجازاتی، درباره آنان فرض ناشدنی است. این امر، از آن روست که پیامبر(ص) و ائمه(ع) از ویژگی عصمت بهره مند بوده و دست کم بخشی از صفت مزبور را نیز عصمت و بی آلایشی از گناه، تشکیل می دهد. بدین حقیقت در روایات بسیاری اشاره شده که نمونه هایی چند از آنها را یادآور می شویم: الف) امام صادق(ع) در سخنی طولانی، به هنگام برشمردن ویژگی های ائمه، در بخشی از آن می فرمایند: (فالامام هو المنتجب المرتضی.... انتجبه لطهره... محجوبا عن الافات معصوما من الزلات مصونا عن الفواحش؛ پس امام، همان برگزیده پسندیده... [است که] او را برای پاک بودنش برگزیده.... از آفت ها پنها ناست، از لغزش ها نگهداری شده و از همه کارهای زشت در امان می باشد) (ترجمه اصول کافی، ج 1، ص 292 - 291). ب ) امام محمد باقر(ع) در تفسیر آیه شریف (یا ایها الذین آمنوا اطیعو الله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم) (نساء، آیه 59). می فرمایند: (وهم المعصومون المطهرون الذین لایذنبون ولا یعصون...؛ مراد از (اولی الامر) معصومین می باشند، کسانی که پاک بوده و هیچ گونه گناه و نافرمانی از آنان سر نمی زند) (بحارالانوار، ج 23، ص 19، بیروت). چهار - دلیل ویژه پاکی پیامبر(ص) از گناه، پشتوانه بودن این ویژگی در درستی ادعای دریافت وحی الهی و علت مشترک پیامبر(ص) و ائمه(ع) در پاکی از گناه نیز از آن روست که آنان رهبران هدایت آدمیان اند؛ وانگهی ناگفته پیداست که تحقق این منظور، وامدار وجود چنان ویژگی و زمینه ای بوده و بدون آن هدف یاد شده دست یافتنی نخواهد بود. در قرآن کریم پیامبر اکرم(ص) به ستاره هدایت و ائمه(ع) به نشانه های هدایت، شناسانده شده اند: (وعلامات و بالنجم هم یهتدون؛ و نشانه هایی گذاشت و به وسیله ستاره هدایت می شوند) (نحل، آیه 16). امام صادق(ع) در تفسیر آن فرمود: (مراد از ستاره، رسول خدا(ص) و علامات، ائمه(ع) می باشند) (ترجمه اصول کافی، ج 1، ص 296). www.payambarazam.ir
عنوان سوال:

آیا پیامبراکرم(ص) و معصومین(ع) هم فشار قبر دارند؟


پاسخ:

یک - برابر با آیات و روایات و بر پایه باورهای اسلامی، کیفر قبر به اشخاص روی می کند که در پاسخ درست به پرسش های فرشتگان وارد بر خود درمانده باشند (شیخ مفید، تصحیح الاعتقاد بصواب الانتقاد، ص 79، الرضی و محمد حسن فیض کاشانی، علم الیقین، ج 2، ص 874، بیدار).
درماندگی مزبور نیز به دلیل نارسایی موجود در ایمان واعتقادات شخص می باشد.
دو - افزون بر ناتوانی در پاسخگویی، کیفر یاد شده باقی مانده کفاره گناهانی از شخص می باشد که وی بخشی از آن را با گرفتار آمدن به اندوه و درد و رنج دنیایی، بیماری و سختی جان کندن، پرداخته است (محمد حسن کاشانی، همان).
سه - با رویکرد به جایگاه معصومین(ع) و پیامبر(ص)، به این نتیجه روشن دست می یابیم که چنین مجازاتی، درباره آنان فرض ناشدنی است. این امر، از آن روست که پیامبر(ص) و ائمه(ع) از ویژگی عصمت بهره مند بوده و دست کم بخشی از صفت مزبور را نیز عصمت و بی آلایشی از گناه، تشکیل می دهد. بدین حقیقت در روایات بسیاری اشاره شده که نمونه هایی چند از آنها را یادآور می شویم:
الف) امام صادق(ع) در سخنی طولانی، به هنگام برشمردن ویژگی های ائمه، در بخشی از آن می فرمایند: (فالامام هو المنتجب المرتضی.... انتجبه لطهره... محجوبا عن الافات معصوما من الزلات مصونا عن الفواحش؛ پس امام، همان برگزیده پسندیده... [است که] او را برای پاک بودنش برگزیده.... از آفت ها پنها ناست، از لغزش ها نگهداری شده و از همه کارهای زشت در امان می باشد) (ترجمه اصول کافی، ج 1، ص 292 - 291).
ب ) امام محمد باقر(ع) در تفسیر آیه شریف (یا ایها الذین آمنوا اطیعو الله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم) (نساء، آیه 59). می فرمایند: (وهم المعصومون المطهرون الذین لایذنبون ولا یعصون...؛ مراد از (اولی الامر) معصومین می باشند، کسانی که پاک بوده و هیچ گونه گناه و نافرمانی از آنان سر نمی زند) (بحارالانوار، ج 23، ص 19، بیروت).
چهار - دلیل ویژه پاکی پیامبر(ص) از گناه، پشتوانه بودن این ویژگی در درستی ادعای دریافت وحی الهی و علت مشترک پیامبر(ص) و ائمه(ع) در پاکی از گناه نیز از آن روست که آنان رهبران هدایت آدمیان اند؛ وانگهی ناگفته پیداست که تحقق این منظور، وامدار وجود چنان ویژگی و زمینه ای بوده و بدون آن هدف یاد شده دست یافتنی نخواهد بود. در قرآن کریم پیامبر اکرم(ص) به ستاره هدایت و ائمه(ع) به نشانه های هدایت، شناسانده شده اند: (وعلامات و بالنجم هم یهتدون؛ و نشانه هایی گذاشت و به وسیله ستاره هدایت می شوند) (نحل، آیه 16).
امام صادق(ع) در تفسیر آن فرمود: (مراد از ستاره، رسول خدا(ص) و علامات، ائمه(ع) می باشند) (ترجمه اصول کافی، ج 1، ص 296).
www.payambarazam.ir





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین