یک - برابر با آیات و روایات و بر پایه باورهای اسلامی، کیفر قبر به اشخاص روی می کند که در پاسخ درست به پرسش های فرشتگان وارد بر خود درمانده باشند (شیخ مفید، تصحیح الاعتقاد بصواب الانتقاد، ص 79، الرضی و محمد حسن فیض کاشانی، علم الیقین، ج 2، ص 874، بیدار). درماندگی مزبور نیز به دلیل نارسایی موجود در ایمان واعتقادات شخص می باشد. دو - افزون بر ناتوانی در پاسخگویی، کیفر یاد شده باقی مانده کفاره گناهانی از شخص می باشد که وی بخشی از آن را با گرفتار آمدن به اندوه و درد و رنج دنیایی، بیماری و سختی جان کندن، پرداخته است (محمد حسن کاشانی، همان). سه - با رویکرد به جایگاه معصومین(ع) و پیامبر(ص)، به این نتیجه روشن دست می یابیم که چنین مجازاتی، درباره آنان فرض ناشدنی است. این امر، از آن روست که پیامبر(ص) و ائمه(ع) از ویژگی عصمت بهره مند بوده و دست کم بخشی از صفت مزبور را نیز عصمت و بی آلایشی از گناه، تشکیل می دهد. بدین حقیقت در روایات بسیاری اشاره شده که نمونه هایی چند از آنها را یادآور می شویم: الف) امام صادق(ع) در سخنی طولانی، به هنگام برشمردن ویژگی های ائمه، در بخشی از آن می فرمایند: (فالامام هو المنتجب المرتضی.... انتجبه لطهره... محجوبا عن الافات معصوما من الزلات مصونا عن الفواحش؛ پس امام، همان برگزیده پسندیده... [است که] او را برای پاک بودنش برگزیده.... از آفت ها پنها ناست، از لغزش ها نگهداری شده و از همه کارهای زشت در امان می باشد) (ترجمه اصول کافی، ج 1، ص 292 - 291). ب ) امام محمد باقر(ع) در تفسیر آیه شریف (یا ایها الذین آمنوا اطیعو الله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم) (نساء، آیه 59). می فرمایند: (وهم المعصومون المطهرون الذین لایذنبون ولا یعصون...؛ مراد از (اولی الامر) معصومین می باشند، کسانی که پاک بوده و هیچ گونه گناه و نافرمانی از آنان سر نمی زند) (بحارالانوار، ج 23، ص 19، بیروت). چهار - دلیل ویژه پاکی پیامبر(ص) از گناه، پشتوانه بودن این ویژگی در درستی ادعای دریافت وحی الهی و علت مشترک پیامبر(ص) و ائمه(ع) در پاکی از گناه نیز از آن روست که آنان رهبران هدایت آدمیان اند؛ وانگهی ناگفته پیداست که تحقق این منظور، وامدار وجود چنان ویژگی و زمینه ای بوده و بدون آن هدف یاد شده دست یافتنی نخواهد بود. در قرآن کریم پیامبر اکرم(ص) به ستاره هدایت و ائمه(ع) به نشانه های هدایت، شناسانده شده اند: (وعلامات و بالنجم هم یهتدون؛ و نشانه هایی گذاشت و به وسیله ستاره هدایت می شوند) (نحل، آیه 16). امام صادق(ع) در تفسیر آن فرمود: (مراد از ستاره، رسول خدا(ص) و علامات، ائمه(ع) می باشند) (ترجمه اصول کافی، ج 1، ص 296). www.payambarazam.ir
یک - برابر با آیات و روایات و بر پایه باورهای اسلامی، کیفر قبر به اشخاص روی می کند که در پاسخ درست به پرسش های فرشتگان وارد بر خود درمانده باشند (شیخ مفید، تصحیح الاعتقاد بصواب الانتقاد، ص 79، الرضی و محمد حسن فیض کاشانی، علم الیقین، ج 2، ص 874، بیدار).
درماندگی مزبور نیز به دلیل نارسایی موجود در ایمان واعتقادات شخص می باشد.
دو - افزون بر ناتوانی در پاسخگویی، کیفر یاد شده باقی مانده کفاره گناهانی از شخص می باشد که وی بخشی از آن را با گرفتار آمدن به اندوه و درد و رنج دنیایی، بیماری و سختی جان کندن، پرداخته است (محمد حسن کاشانی، همان).
سه - با رویکرد به جایگاه معصومین(ع) و پیامبر(ص)، به این نتیجه روشن دست می یابیم که چنین مجازاتی، درباره آنان فرض ناشدنی است. این امر، از آن روست که پیامبر(ص) و ائمه(ع) از ویژگی عصمت بهره مند بوده و دست کم بخشی از صفت مزبور را نیز عصمت و بی آلایشی از گناه، تشکیل می دهد. بدین حقیقت در روایات بسیاری اشاره شده که نمونه هایی چند از آنها را یادآور می شویم:
الف) امام صادق(ع) در سخنی طولانی، به هنگام برشمردن ویژگی های ائمه، در بخشی از آن می فرمایند: (فالامام هو المنتجب المرتضی.... انتجبه لطهره... محجوبا عن الافات معصوما من الزلات مصونا عن الفواحش؛ پس امام، همان برگزیده پسندیده... [است که] او را برای پاک بودنش برگزیده.... از آفت ها پنها ناست، از لغزش ها نگهداری شده و از همه کارهای زشت در امان می باشد) (ترجمه اصول کافی، ج 1، ص 292 - 291).
ب ) امام محمد باقر(ع) در تفسیر آیه شریف (یا ایها الذین آمنوا اطیعو الله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم) (نساء، آیه 59). می فرمایند: (وهم المعصومون المطهرون الذین لایذنبون ولا یعصون...؛ مراد از (اولی الامر) معصومین می باشند، کسانی که پاک بوده و هیچ گونه گناه و نافرمانی از آنان سر نمی زند) (بحارالانوار، ج 23، ص 19، بیروت).
چهار - دلیل ویژه پاکی پیامبر(ص) از گناه، پشتوانه بودن این ویژگی در درستی ادعای دریافت وحی الهی و علت مشترک پیامبر(ص) و ائمه(ع) در پاکی از گناه نیز از آن روست که آنان رهبران هدایت آدمیان اند؛ وانگهی ناگفته پیداست که تحقق این منظور، وامدار وجود چنان ویژگی و زمینه ای بوده و بدون آن هدف یاد شده دست یافتنی نخواهد بود. در قرآن کریم پیامبر اکرم(ص) به ستاره هدایت و ائمه(ع) به نشانه های هدایت، شناسانده شده اند: (وعلامات و بالنجم هم یهتدون؛ و نشانه هایی گذاشت و به وسیله ستاره هدایت می شوند) (نحل، آیه 16).
امام صادق(ع) در تفسیر آن فرمود: (مراد از ستاره، رسول خدا(ص) و علامات، ائمه(ع) می باشند) (ترجمه اصول کافی، ج 1، ص 296).
www.payambarazam.ir
- [سایر] آیا پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصومین(ع)، خانوادهها را مشاوره و راهنمایی مینمودند؟این مشاوره در چه منبعی گردآوری شده است؟
- [سایر] محمد بن عبدالوهاب چه توهینی به قبر مطهر رسول خدا ص کرد؟
- [سایر] پیامبراکرم(ص) درباره عذاب زنان بی پروا چه فرموده اند؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم(ص) و حضرت علی(ع) در اذان و اقامه شان ذکر اشهد ان محمد رسول الله و اشهد ان علیا ولی الله را می گفتند؟
- [سایر] راز استغفار پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه معصومین(علیهم السلام) چیست؟
- [سایر] پیامبر اسلام ص تا چهل سالگی به غار حرا میرفتند تا اینکه به پیامبری رسیدند؛ چرا برای بقیه معصومان این روند مطرح نیست؟
- [سایر] با توجه به روایات زیر، معنای اختیال چیست؟ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُوسَی بْنِ الْمُتَوَکلِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ یحْیی عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَحْمَدَ عَنْ مُوسَی بْنِ عُمَرَ عَنِ ابْنِ فَضَّالٍ عَمَّنْ حَدَّثَهُ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) مَنْ مَشَی علی الْأَرْضِ اخْتِیالًا لَعَنَتْهُ الْأَرْضُ وَ مَنْ تَحْتَهَا وَ مَنْ فَوْقَهَا. عَنْ سَعْدٍ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِیهِ رَفَعَهُ قَالَ قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ(ع) قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) وَیلٌ لِمَنْ یخْتَالُ فِی الْأَرْضِ یعَانِدُ جَبَّارَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ.
- [سایر] رسول اکرم(ص)، چگونه حضرت علی(ع) را معرفی کردند؟
- [سایر] دیدگاه پیامبراکرم(ص) نسبت به یاری امام حسین(ع) چیست؟
- [سایر] چرا در بین اهلبیت پیامبر اکرم(ص)، به حضرت زهرا و حضرت رضا(ع) بضعه النبی «پاره تن رسول الله» می گویند؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [آیت الله سیستانی] خوب است قبل از تکبیرة الاحرام به قصد رجأ بگوید : (یا مُحْسِنُ قَدْ اَتاکَ المُسِیءُ ، وَقَدْ اَمَرْتَ الُمحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ ، اَنْتَ الُمحْسِنُ وَاَنَا المُسِیءُ ، بِحَقّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحمَّدٍ ، وَتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی : ای خدائی که به بندگان احسان میکنی ، بنده گنهکار به درِ خانه تو آمده ، و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد ، تو نیکوکاری و من گناهکار ، بحق محمّد و آل محمّد ، رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست ، و از بدیهائی که میدانی از من سر زده بگذر .
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از تکبیرْ الاحرام بگوید: )یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ المُسِئُ وَقَدْ أمَرْتَ المُحْسِنَ أنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِئ أنْتَ المُحْسِنُ وَأنَا المُسِئُ بِحَقِّ مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً صَلِّ عَلَی مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً وَتَجاوَز عَنْ قَبیحِ ماتَعْلَمُ مِنّی(، یعنیای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار بدر خانه تو آمده وتو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، بحقّ محمّد وآل محمّد رحمت خود را بر محمّد وآل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:(یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِییءُ وَ قَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَ اَنا المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَز عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی)؛یعنی؛ ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بندهی گنهکار به در خانهی تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار، به حق محمّد و آل محمّد / رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است بعد از تکبیرةالاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ الْمُسیءُ وَقَدْ أمَرْتَ الْمُحْسِنَ أنْ یَتَجَاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ، أنْتَ الْمُحْسِنُ وَأنَا الْمُسیءُ، بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی: (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حقّ محمّد و آل محمّد صلیاللهعلیهوآلهوسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده درگذر.)