مگر داخل کعبه مملو از «بت» نبود. پس آیا امام علی (علیه‌السلام) در بتکده به دنیا آمد؟!
کعبه اولین خانه‌ای است که خداوند آن را برای عبادت و هدایت همه‌ی انسان‌ها قرار داد، چنان چه می‌فرماید: (إِنَّ أَوَّلَ بَیتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذی بِبَکَّةَ مُبارَکاً وَ هُدیً لِلعالَمینَ) (آل عمران – 96) ترجمه: اولین خانه عبادتی که برای مردم بنا نهاده شد، آن خانه‌ای است که در مکه واقع است، خانه‌ای پر برکت که مایه هدایت همه عالمیان است. پس، کعبه هیچ‌گاه در طول تاریخ بتکده نبوده است. اما در دوره‌های متفاوتی، محیط و غلبه با کفار و بت پرست‌ها بود. در آن دوران نیز کعبه بتکده نشد،‌ بلکه چون جای مقدسی برای عبادت خدا بود، برخی نمونه‌ای از بت‌های دست‌ساز خود را برای نزدیکی بیشتر به خدا در کعبه که خانه‌ی خدا بود آویزان می کردند. و هر گاه که شرایط متفاوت می‌شد، انبیاء، اولیا یا حتی مؤمنین سعی می‌کردند خانه‌ی خدا را از این آلودگی پاک کنند. چنان چه خداوند متعال به حضرت ابراهیم خلیل علیه‌السلام دستور می‌دهد که مکان کعبه که ساختمانش در آن زمان خراب شده بود برود، ابتدا آن را از آلودگی شرک پاک و طاهر کند و سپس آنجا را آماده برای عبادت موحدین نماید. (وَ إِذ بَوَّأْنا لِإِبراهیمَ مَکانَ البَیتِ أَنْ لا تُشرِک بی‌ شَیئاً وَ طَهِّر بَیتِیَ لِلطَّائِفینَ وَ القائِمینَ وَ الرُّکَّعِ السُّجُودِ) (الحج - 26) ترجمه: و (ای پیامبر! یاد کن از) آنگاه که برای ابراهیم جای خانه کعبه را معین (و مبین) ساختیم (و او خانه را تجدید بناء کرد و وحی فرستادیم باو) که هیچ چیز را (نه در وجود و نه در پرستش) با من شریک مساز، و خانه مرا برای طواف کنندگان و ایستادگان (برای نماز آنعهد) و رکوع کنندگان سجود کنندگان پاک کن. پیامبر صلوات‌الله علیه و آله نیز پس از فتح مکه، خود ستون قرار می‌گیرد و به دست علی علیه‌السلام بیت‌ها از کعبه بیرون می‌ریزد تا همگان بفهمند که فقط با (دست ولایت) می‌شود دیندار بود و بت‌شکنی کرد و آن جا را برای عبادت موحدین از لوث وجود و آثار مشرکین پاک می‌نماید. پس، کعبه از همان اول که در خلقت بنا شد، به عنوان (بیت‌الله)، یعنی (خانه‌ی خدا) بوده است. چنان چه در خطاب به حضرت ابراهیم علیه‌السلام، (بیتی) یعنی (خانه‌ی من) می‌فرماید. فاطمه بنت اسد نیز که یکی از موحدین بود، به خاطر آن که کعبه هم چنان (بیت‌الله) بود به آنجا می‌رود و اگر بتکده بود که به آنجا نمی‌رفت. و خداوند حکیم نیز مقرر نمود تا حضرت علی علیه‌السلام در کعبه به دنیا بیاید، تا همه بفهمند که اگر قبله‌ی ملائکه، آدم به عنوان اشرف مخلوقات بود، قبله‌ی آدم و بنی آدم، سنگ نیست، بلکه زادگاه (ولایت) (انسان کامل) است و با ولایت‌پذیری انسان موحد می‌گردد. www.aviny.com
عنوان سوال:

مگر داخل کعبه مملو از «بت» نبود. پس آیا امام علی (علیه‌السلام) در بتکده به دنیا آمد؟!


پاسخ:

کعبه اولین خانه‌ای است که خداوند آن را برای عبادت و هدایت همه‌ی انسان‌ها قرار داد، چنان چه می‌فرماید:
(إِنَّ أَوَّلَ بَیتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذی بِبَکَّةَ مُبارَکاً وَ هُدیً لِلعالَمینَ) (آل عمران – 96)
ترجمه: اولین خانه عبادتی که برای مردم بنا نهاده شد، آن خانه‌ای است که در مکه واقع است، خانه‌ای پر برکت که مایه هدایت همه عالمیان است.
پس، کعبه هیچ‌گاه در طول تاریخ بتکده نبوده است. اما در دوره‌های متفاوتی، محیط و غلبه با کفار و بت پرست‌ها بود. در آن دوران نیز کعبه بتکده نشد،‌ بلکه چون جای مقدسی برای عبادت خدا بود، برخی نمونه‌ای از بت‌های دست‌ساز خود را برای نزدیکی بیشتر به خدا در کعبه که خانه‌ی خدا بود آویزان می کردند. و هر گاه که شرایط متفاوت می‌شد، انبیاء، اولیا یا حتی مؤمنین سعی می‌کردند خانه‌ی خدا را از این آلودگی پاک کنند. چنان چه خداوند متعال به حضرت ابراهیم خلیل علیه‌السلام دستور می‌دهد که مکان کعبه که ساختمانش در آن زمان خراب شده بود برود، ابتدا آن را از آلودگی شرک پاک و طاهر کند و سپس آنجا را آماده برای عبادت موحدین نماید.
(وَ إِذ بَوَّأْنا لِإِبراهیمَ مَکانَ البَیتِ أَنْ لا تُشرِک بی‌ شَیئاً وَ طَهِّر بَیتِیَ لِلطَّائِفینَ وَ القائِمینَ وَ الرُّکَّعِ السُّجُودِ) (الحج - 26)
ترجمه: و (ای پیامبر! یاد کن از) آنگاه که برای ابراهیم جای خانه کعبه را معین (و مبین) ساختیم (و او خانه را تجدید بناء کرد و وحی فرستادیم باو) که هیچ چیز را (نه در وجود و نه در پرستش) با من شریک مساز، و خانه مرا برای طواف کنندگان و ایستادگان (برای نماز آنعهد) و رکوع کنندگان سجود کنندگان پاک کن.
پیامبر صلوات‌الله علیه و آله نیز پس از فتح مکه، خود ستون قرار می‌گیرد و به دست علی علیه‌السلام بیت‌ها از کعبه بیرون می‌ریزد تا همگان بفهمند که فقط با (دست ولایت) می‌شود دیندار بود و بت‌شکنی کرد و آن جا را برای عبادت موحدین از لوث وجود و آثار مشرکین پاک می‌نماید.
پس، کعبه از همان اول که در خلقت بنا شد، به عنوان (بیت‌الله)، یعنی (خانه‌ی خدا) بوده است. چنان چه در خطاب به حضرت ابراهیم علیه‌السلام، (بیتی) یعنی (خانه‌ی من) می‌فرماید.
فاطمه بنت اسد نیز که یکی از موحدین بود، به خاطر آن که کعبه هم چنان (بیت‌الله) بود به آنجا می‌رود و اگر بتکده بود که به آنجا نمی‌رفت.
و خداوند حکیم نیز مقرر نمود تا حضرت علی علیه‌السلام در کعبه به دنیا بیاید، تا همه بفهمند که اگر قبله‌ی ملائکه، آدم به عنوان اشرف مخلوقات بود، قبله‌ی آدم و بنی آدم، سنگ نیست، بلکه زادگاه (ولایت) (انسان کامل) است و با ولایت‌پذیری انسان موحد می‌گردد.
www.aviny.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین