کعبه اولین خانهای است که خداوند آن را برای عبادت و هدایت همهی انسانها قرار داد، چنان چه میفرماید: (إِنَّ أَوَّلَ بَیتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذی بِبَکَّةَ مُبارَکاً وَ هُدیً لِلعالَمینَ) (آل عمران – 96) ترجمه: اولین خانه عبادتی که برای مردم بنا نهاده شد، آن خانه‌ای است که در مکه واقع است، خانه‌ای پر برکت که مایه هدایت همه عالمیان است. پس، کعبه هیچگاه در طول تاریخ بتکده نبوده است. اما در دورههای متفاوتی، محیط و غلبه با کفار و بت پرستها بود. در آن دوران نیز کعبه بتکده نشد، بلکه چون جای مقدسی برای عبادت خدا بود، برخی نمونهای از بتهای دستساز خود را برای نزدیکی بیشتر به خدا در کعبه که خانهی خدا بود آویزان می کردند. و هر گاه که شرایط متفاوت میشد، انبیاء، اولیا یا حتی مؤمنین سعی میکردند خانهی خدا را از این آلودگی پاک کنند. چنان چه خداوند متعال به حضرت ابراهیم خلیل علیهالسلام دستور میدهد که مکان کعبه که ساختمانش در آن زمان خراب شده بود برود، ابتدا آن را از آلودگی شرک پاک و طاهر کند و سپس آنجا را آماده برای عبادت موحدین نماید. (وَ إِذ بَوَّأْنا لِإِبراهیمَ مَکانَ البَیتِ أَنْ لا تُشرِک بی‌ شَیئاً وَ طَهِّر بَیتِیَ لِلطَّائِفینَ وَ القائِمینَ وَ الرُّکَّعِ السُّجُودِ) (الحج - 26) ترجمه: و (ای پیامبر! یاد کن از) آنگاه که برای ابراهیم جای خانه کعبه را معین (و مبین) ساختیم (و او خانه را تجدید بناء کرد و وحی فرستادیم باو) که هیچ چیز را (نه در وجود و نه در پرستش) با من شریک مساز، و خانه مرا برای طواف کنندگان و ایستادگان (برای نماز آنعهد) و رکوع کنندگان سجود کنندگان پاک کن. پیامبر صلواتالله علیه و آله نیز پس از فتح مکه، خود ستون قرار میگیرد و به دست علی علیهالسلام بیتها از کعبه بیرون میریزد تا همگان بفهمند که فقط با (دست ولایت) میشود دیندار بود و بتشکنی کرد و آن جا را برای عبادت موحدین از لوث وجود و آثار مشرکین پاک مینماید. پس، کعبه از همان اول که در خلقت بنا شد، به عنوان (بیتالله)، یعنی (خانهی خدا) بوده است. چنان چه در خطاب به حضرت ابراهیم علیهالسلام، (بیتی) یعنی (خانهی من) میفرماید. فاطمه بنت اسد نیز که یکی از موحدین بود، به خاطر آن که کعبه هم چنان (بیتالله) بود به آنجا میرود و اگر بتکده بود که به آنجا نمیرفت. و خداوند حکیم نیز مقرر نمود تا حضرت علی علیهالسلام در کعبه به دنیا بیاید، تا همه بفهمند که اگر قبلهی ملائکه، آدم به عنوان اشرف مخلوقات بود، قبلهی آدم و بنی آدم، سنگ نیست، بلکه زادگاه (ولایت) (انسان کامل) است و با ولایتپذیری انسان موحد میگردد. www.aviny.com
کعبه اولین خانهای است که خداوند آن را برای عبادت و هدایت همهی انسانها قرار داد، چنان چه میفرماید:
(إِنَّ أَوَّلَ بَیتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذی بِبَکَّةَ مُبارَکاً وَ هُدیً لِلعالَمینَ) (آل عمران – 96)
ترجمه: اولین خانه عبادتی که برای مردم بنا نهاده شد، آن خانهای است که در مکه واقع است، خانهای پر برکت که مایه هدایت همه عالمیان است.
پس، کعبه هیچگاه در طول تاریخ بتکده نبوده است. اما در دورههای متفاوتی، محیط و غلبه با کفار و بت پرستها بود. در آن دوران نیز کعبه بتکده نشد، بلکه چون جای مقدسی برای عبادت خدا بود، برخی نمونهای از بتهای دستساز خود را برای نزدیکی بیشتر به خدا در کعبه که خانهی خدا بود آویزان می کردند. و هر گاه که شرایط متفاوت میشد، انبیاء، اولیا یا حتی مؤمنین سعی میکردند خانهی خدا را از این آلودگی پاک کنند. چنان چه خداوند متعال به حضرت ابراهیم خلیل علیهالسلام دستور میدهد که مکان کعبه که ساختمانش در آن زمان خراب شده بود برود، ابتدا آن را از آلودگی شرک پاک و طاهر کند و سپس آنجا را آماده برای عبادت موحدین نماید.
(وَ إِذ بَوَّأْنا لِإِبراهیمَ مَکانَ البَیتِ أَنْ لا تُشرِک بی شَیئاً وَ طَهِّر بَیتِیَ لِلطَّائِفینَ وَ القائِمینَ وَ الرُّکَّعِ السُّجُودِ) (الحج - 26)
ترجمه: و (ای پیامبر! یاد کن از) آنگاه که برای ابراهیم جای خانه کعبه را معین (و مبین) ساختیم (و او خانه را تجدید بناء کرد و وحی فرستادیم باو) که هیچ چیز را (نه در وجود و نه در پرستش) با من شریک مساز، و خانه مرا برای طواف کنندگان و ایستادگان (برای نماز آنعهد) و رکوع کنندگان سجود کنندگان پاک کن.
پیامبر صلواتالله علیه و آله نیز پس از فتح مکه، خود ستون قرار میگیرد و به دست علی علیهالسلام بیتها از کعبه بیرون میریزد تا همگان بفهمند که فقط با (دست ولایت) میشود دیندار بود و بتشکنی کرد و آن جا را برای عبادت موحدین از لوث وجود و آثار مشرکین پاک مینماید.
پس، کعبه از همان اول که در خلقت بنا شد، به عنوان (بیتالله)، یعنی (خانهی خدا) بوده است. چنان چه در خطاب به حضرت ابراهیم علیهالسلام، (بیتی) یعنی (خانهی من) میفرماید.
فاطمه بنت اسد نیز که یکی از موحدین بود، به خاطر آن که کعبه هم چنان (بیتالله) بود به آنجا میرود و اگر بتکده بود که به آنجا نمیرفت.
و خداوند حکیم نیز مقرر نمود تا حضرت علی علیهالسلام در کعبه به دنیا بیاید، تا همه بفهمند که اگر قبلهی ملائکه، آدم به عنوان اشرف مخلوقات بود، قبلهی آدم و بنی آدم، سنگ نیست، بلکه زادگاه (ولایت) (انسان کامل) است و با ولایتپذیری انسان موحد میگردد.
www.aviny.com
- [سایر] منظور از «السلام علی علی بن الحسین(علیه السلام)» در زیارت عاشورا کیست؟
- [سایر] «علی بنالحسین» در زیارت عاشورا کدام یک از فرزندان امام حسین(علیه السلام) است؟
- [سایر] «محمد بن علی بنابی قره» کیست؟
- [سایر] اگر کلمة «علی» را در «صدق اللهُ العلی العظیم» فراموش کنیم و مانند اهل سنّت بگوییم «صدق اللهُ العظیم» اشکال دارد؟
- [سایر] آیا امام علی علیه السلام در خانه کعبه به دنیا آمده است؟
- [سایر] مراد از «سلام علی آل یاسین» در زیارت امام زمان چه کسانی است؟
- [سایر] علت به دنیا آمدن امام علی (ع) در کعبه چه بود؟
- [سایر] آیا این شرک نیست که برخی دائما «یا علی» می گویند؟
- [سایر] آیا ائمه اطهار علیهم السّلام به جز امیر المؤمنین علیه السّلام هم دارای «اصحاب سرّ» بوده اند؟
- [سایر] منظور از «علم» در روایت «طلب العلم فریضةٌ علی کل مسلمٍ» چیست؟ آیا علم رایج دانشگاهی هم مصداق آن است؟
- [آیت الله نوری همدانی] اذان هیجده جمله است : اللهً اکبرُ چهار مرتبه اشهدً ان لا الهَ الا اللهً ، اشهدً انّ محّمداً رسولً اللهِ ، حیّ علی الصلاهِ، حیَّ علی الفلاحِ ، حیّ علی خیرِ العملِ ، الله اکبرُ ، لا الهَ الا اللهً هر یک دو مرتبه ، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبرُ از اول اذان و یک مرتبه لا اِلَه الّا اللهً از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حیّ علی خیرِ العملِ باید دو مرتبه قد قامتِ الصلاهً اضافه نمود .
- [آیت الله جوادی آملی] .اذان, هجده جمله است : (االله اکبر ) چهار مرتبه، (أشهد أن لا إله الاّ االله )، (أشهد أنّ محمداً رسول االله )، (حیّ علی الصلاة )، (حیّ علی الفلاح)، (حیّ علی خیر العمل )، (االله اکبر )، (لا إله الاّ االله )، هر کدام دو مرتبه، و اقامه , هفده جمله است : دو مرتبه (االله اکبر )، از اول اذان و یک مرتبه (لا إله الاّ االله ) از آخر آن , کم می شود و دو مرتبه (قد قامت الصلاة ) بعد از (حیّ علی خیر العمل) افزوده میشود.
- [آیت الله سبحانی] اذان هیجده جمله است: اللّهُ أَکْبَر چهار مرتبه. أَشْهَدُ أَنْ لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ، أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهِ، حَیَّ عَلَی الصَّلاَةِ، حَیَّ عَلَی الفَلاَح، حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ، اللّهُ أَکْبَر، لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه اللّهُ أَکْبَر از اول اذان و یک مرتبه لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ باید دو مرتبه قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ اضافه نمود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اذان هیجده جمله است: "اللهُ أکْبَرُ" چهار مرتبه؛ "أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ اللهُ" "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله" "حَیَّ عَلی الصّلاة" "حَیَّ عَلَی الْفَلاَح" "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل" "اللهُ أَکْبَرُ" "لاَ إِلَهَ إِلاَّ الله" هر یک دو مرتبه. اقامه هفده جمله است یعنی: دو مرتبه "اللهُ أکْبَرُ" از اول اذان و یک مرتبه "لا إِلَهَ إِلاَّ الله" از آخر آن کم می شود وبعد از گفتن "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل"باید دو مرتبه "قَدْ قامَتِ الصَّلاة" اضافه نمود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اذان هیجده جمله است: اَلله اکبرُ چهار مرتبه اَشهدُ اَنْ لا الهَ اِلاّاللهُ، اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسولُ الله حیَّ عَلَی الصَّلوةِ حَیَّ عَلَی الفَلاحِ حَیَّ عَلی خیرِ العملِ، الله اکبرُ لااِلَه اِلاّالله هر یک دو مرتبه و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبرُ از اوّل اذان و یک مرتبه لااِلهَ اِلاّالله از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حَیَّ عَلَی خیرِ العَمَل باید دو مرتبه قَد قامَتِ الصَّلوةُ اضافه نمود.
- [آیت الله خوئی] اذان هیجده جمله است:" الله اکبر" چهار مرتبه،" اشهد ان لا اله الا الله، أشهد ان محمداً رسول الله، حی علی الصلاة، حی علی الفلاح، حی علی خیر العمل، الله اکبر، لا اله الا الله"، هر یک دو مرتبه، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه" الله اکبر" از اوّل اذان، و یک مرتبه" لا اله الا الله" از آخر آن کم میشود، و بعداز گفتن" حی علی خیر العمل" باید دو مرتبه" قد قامت الصلاه" اضافه نمود.
- [امام خمینی] اذان هیجده جمله است: "الله اکبر" چهار مرتبه، "اشهد ان لا اله الا الله،اشهد ان محمدا رسول الله، حی علی الصلاه، حی علی الفلاح، حی علی خیر العمل، الله اکبر، لا اله الا الله"، هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه"الله اکبر" از اول اذان، و یک مرتبه "لا اله الا الله" از آخر آن کم می شود، و بعداز گفتن "حی علی خیر العمل" باید دو مرتبه "قد قامت الصلاه" اضاضه نمود.
- [آیت الله بهجت] اذان هیجده جمله است: (اللّه اَکبَر) چهار مرتبه؛ (اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اللّه)؛ (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّه)؛ (حَی عَلَی الصَّلاة)؛ (حَی عَلَی الفَلاح)؛ (حَی عَلی خَیرِ الْعَمَل)؛ (اللّه اَکبَر)؛ (لا اِلهَ اِلاَّ اللّه) هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است؛ یعنی دو مرتبه (اللّه اکبر) از اول اذان و یک مرتبه (لا اِلهَ الاَّ اللّه) از آخر آن کم میشود، و بعد از گفتن (حَی عَلی خَیرِ الْعَمَل) باید دو مرتبه (قَدْ قامَتِ الصَّلاة) اضافه نمود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اذان هیجده جمله است: )اللّهُ أکْبَر( چهار مرتبه، )أشْهَدُ أن لا اًّلهَ اًّلاّ اللّهُ، أشْهَدُ أنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّه، حَیَّ عَلی الصَّلاِْ، حَیَّ عَلی الفَلاحِ، حَیَّ عَلی خَیْرِ العَمَل، اللّهُ اکْبَر، لا اًّلهَ اًّلاّ اللّه( هریک دو مرتبه . واقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه اللّهُ أکبَر از اوّل اذان ویک مرتبه )لا اًّلهَ اًّلاّ اللّهُ( از آخر آن کم میشود و بعد از گفتن )حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَل(، باید دو مرتبه )قَدْ قامَتِ الصّلاْ( اضافه نمود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اذان هیجده جمله دارد: (اللَّهُ أکبَر) چهار مرتبه، (أَشْهَدُ أَنْ لا إلهَ إلّا اللَّهُ)، (أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّه)، (حَیَّ علی الصَّلاةِ)، (حَیَّ علی الفَلاحِ)، (حَیَّ علی خَیْرِ العَمَلِ)، (اللَّه أکبَر)، (لا إلهَ إلّا اللَّهُ) هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است؛ یعنی دو مرتبه (اللَّه أکبَر) از اول اذان و یک مرتبه (لا إلهَ إلّا اللَّهُ) از آخر آن کم میشود و بعد از گفتن (حَیَّ علی خَیْرِ العَمَلِ) باید دو مرتبه (قَدْ قامَتِ الصّلاة) اضافه نمود.