در قرون وسطی (دورانی که تقریباً از قرن ششم میلادی شروع شد و تا قرن پانزدهم ادامه داشت حدود یکهزار سال) به دوره ی وحشتناکی به نام تفتیش عقاید برمی خوریم. مأموران کلیسا برای سانسور عقاید و حکومت بر افکار، با کم ترین تهمت، افراد را دست گیر و متهمان را حتی قبل از اثبات جرم به انواع فشار و شکنجه های وحشتناک گرفتار می کردند، تا با ایجاد (بیم) هرگونه خیال تخطّی از فرمان پاپ و پندار سرپیچی را از دستورهای کلیسا از مغزشان بیرون سازند! ویل دورانت می نویسد: پس از آن که اعضای محکمه، شواهد و مدارک موجود را بر احتمال جرم! (نه یقین) متهّم کافی می دیدند وی را شکنجه می کردند!! گاه می شد که دست متّهم را به پشتش می بستند و او را به دار می آویختند، و نیز متهمان را به میدان بزرگ شهر می بردند و به ردیف، بر بالای تلّی از هیزم می بستند و اعضای محکمه بر سکویی که روبه روی محکومین بود، با جلال و جبروت می نشستند و در حالی که هیزم ها را آتش می زدند منظره ی زنده سوختن آنها را تماشا می کردند.[1] گالیله در سال 1610 جزوه ای به نام قاصد آسمان منتشر نمود. وی به همان اندازه که موجب تحسین دانشمندان شد، خشم و تکفیر کلیسا را نیز برانگیخت. او در آن جزوه به خاطر اشاره به بیش تر بودن سیارات از هفت و نیز به گردش زمین، سخت مورد انتقاد قرار گرفت که چرا تعداد سیارات را هفت عدد نمی داند، در حالی که تعداد فلزات هفت است و شمعدان معبد هفت شاخه دارد و در سر آدمی هفت سوراخ موجود است؟ چماق تکفیر چماق تکفیر و حربه ی تهمت از حربه هایی است که در هر زمان کاربرد داشته است، و نیز از سلاح هایی است که هم زمان با مبارزات سخت و خشن کلیسا، استفاده شده است. کلیسا دانشمندان بسیاری را تکفیر نمود. آنان یا از وحشت مرگ، از ابراز نظریّه های علمی خود چشم پوشیدند (مانند کپلر و دکارت)، و یا در صورت اظهار نظرشان، مجبور بودند توبه نمایند. از لکه های ننگ کلیسا، محاکمه ی گالیله و گرفتن اجباری توبه نامه از او بود. ویل دورانت در تاریخ تمدن می گوید: (رفتار مأموران کلیسا با یهودیان خیلی سخت تر بود، اگر یک یهودی در آیین موسوی روز (سبت) را روز ستایش و استراحت می دانست و یا اعیاد یهودی را جشن می گرفت و یا...، فوراً او را به محکمه ی جنایتبار خویش جلب می کردند و انواع شکنجه ها را در موردش معمول می داشتند.)[2] پی نوشتها: [1]. ویل دورانت، تاریخ تمدن، ج 6، ص 257 259. [2]. همان، ص 255 256 (با اندکی تلخیص). منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
در قرون وسطی (دورانی که تقریباً از قرن ششم میلادی شروع شد و تا قرن پانزدهم ادامه داشت حدود یکهزار سال) به دوره ی وحشتناکی به نام تفتیش عقاید برمی خوریم. مأموران کلیسا برای سانسور عقاید و حکومت بر افکار، با کم ترین تهمت، افراد را دست گیر و متهمان را حتی قبل از اثبات جرم به انواع فشار و شکنجه های وحشتناک گرفتار می کردند، تا با ایجاد (بیم) هرگونه خیال تخطّی از فرمان پاپ و پندار سرپیچی را از دستورهای کلیسا از مغزشان بیرون سازند!
ویل دورانت می نویسد:
پس از آن که اعضای محکمه، شواهد و مدارک موجود را بر احتمال جرم! (نه یقین) متهّم کافی می دیدند وی را شکنجه می کردند!! گاه می شد که دست متّهم را به پشتش می بستند و او را به دار می آویختند، و نیز متهمان را به میدان بزرگ شهر می بردند و به ردیف، بر بالای تلّی از هیزم می بستند و اعضای محکمه بر سکویی که روبه روی محکومین بود، با جلال و جبروت می نشستند و در حالی که هیزم ها را آتش می زدند منظره ی زنده سوختن آنها را تماشا می کردند.[1]
گالیله در سال 1610 جزوه ای به نام قاصد آسمان منتشر نمود. وی به همان اندازه که موجب تحسین دانشمندان شد، خشم و تکفیر کلیسا را نیز برانگیخت. او در آن جزوه به خاطر اشاره به بیش تر بودن سیارات از هفت و نیز به گردش زمین، سخت مورد انتقاد قرار گرفت که چرا تعداد سیارات را هفت عدد نمی داند، در حالی که تعداد فلزات هفت است و شمعدان معبد هفت شاخه دارد و در سر آدمی هفت سوراخ موجود است؟
چماق تکفیر
چماق تکفیر و حربه ی تهمت از حربه هایی است که در هر زمان کاربرد داشته است، و نیز از سلاح هایی است که هم زمان با مبارزات سخت و خشن کلیسا، استفاده شده است.
کلیسا دانشمندان بسیاری را تکفیر نمود. آنان یا از وحشت مرگ، از ابراز نظریّه های علمی خود چشم پوشیدند (مانند کپلر و دکارت)، و یا در صورت اظهار نظرشان، مجبور بودند توبه نمایند. از لکه های ننگ کلیسا، محاکمه ی گالیله و گرفتن اجباری توبه نامه از او بود.
ویل دورانت در تاریخ تمدن می گوید:
(رفتار مأموران کلیسا با یهودیان خیلی سخت تر بود، اگر یک یهودی در آیین موسوی روز (سبت) را روز ستایش و استراحت می دانست و یا اعیاد یهودی را جشن می گرفت و یا...، فوراً او را به محکمه ی جنایتبار خویش جلب می کردند و انواع شکنجه ها را در موردش معمول می داشتند.)[2]
پی نوشتها:
[1]. ویل دورانت، تاریخ تمدن، ج 6، ص 257 259.
[2]. همان، ص 255 256 (با اندکی تلخیص).
منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
- [سایر] نحلههای جدید را معرفی نموده و عقاید آنان را به اختصار بیان کنید؟
- [سایر] مذهب شافعی و عقاید آن را به طور خلاصه معرفی کنید؟
- [سایر] مذهب شافعی و عقاید آن را به طور خلاصه معرفی کنید؟
- [سایر] نهضت امام خمینی ره با نهضت مشروطه چه تفاوتی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] همان گونه که از اخبار و احادیث معصومین(علیهم السلام) استفاده می شود شارع مقدّس در روابط نامشروع بنابر افشا و رسوایی زن و مرد ندارد. لذا طریقه اثبات اعمال منافی عفّت را چهار بار اقرار، یا شهادت چهار شاهد عادل قرار داده است; به همین جهت برخی از محاکم در این گونه جرائم بنا بر تفتیش و اثبات جرم ندارند. وظیفه محاکم هنگامی که پای شاکی خصوصی در میان است چیست؟ آیا در این گونه موارد بر قاضی واجب است به علم خود عمل کند، یا می تواند به علم خود عمل کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] همان گونه که از اخبار و احادیث معصومین(علیهم السلام) استفاده می شود شارع مقدّس در روابط نامشروع بنابر افشا و رسوایی زن و مرد ندارد. لذا طریقه اثبات اعمال منافی عفّت را چهار بار اقرار، یا شهادت چهار شاهد عادل قرار داده است; به همین جهت برخی از محاکم در این گونه جرائم بنا بر تفتیش و اثبات جرم ندارند. وظیفه محاکم هنگامی که پای شاکی خصوصی در میان است چیست؟ آیا در این گونه موارد بر قاضی واجب است به علم خود عمل کند، یا می تواند به علم خود عمل کند؟
- [آیت الله سبحانی] آیا بدون اجازه، پدر و مادر می توانند وسائل شخصی فرزند را تفتیش کنند؟
- [سایر] در مورد نهضت ملی نفت توضیح دهید؟ نقش رهبری مذهبی و آیت الله کاشانی در نهضت ملی نفت چه بود؟
- [سایر] چگونه به سبب زیارت اربعین، پیوند نهضت حسینی با نهضت مهدوی محقق میگردد؟ شرح چگونه به سبب زیارت اربعین، پیوند نهضت امام حسین علیه السلام با نهضت امام زمان علیه السلام محقق میگردد؟ منتظران حقیقی در این مورد چه وظیفهای دارند؟
- [سایر] آثار منفی نهضت رهبانیت مسیحی چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [امام خمینی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود، و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
- [آیت الله اردبیلی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدّس به آن اهمیّت زیاد میدهد، مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروری اسلام، باید ملاحظه این اهمیّت بشود و مجرّدِ خوف ضرر، موجب سقوط وجوب آن نمیشود؛ پس اگر حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروری اسلام بر بذل جان و مال توقّف داشته باشد، بذل آن واجب است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است شهادتین و اقرار به دوازده امام: و سایر عقاید حقه را، به کسی که در حال جان دادن است، طوری تلقین کنند که بفهمد و نیز مستحب است چیزهایی را که گفته شد، تا وقت مرگ تکرار کنند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است شهادتین واقرار به دوازده امام: وسایر عقاید حقّه را، به کسی که در حال جان دادن است، طوری تلقین کنند که بفهمد و نیز مستحبّ است چیزهائی را که گفته شده، تاوقت مرگ تکرار کنند.
- [آیت الله وحید خراسانی] بر هر مسلمانی واجب است از بدعت گذاران در دین و کسانی که موجب افساد در دین و تزلزل عقاید حقه هستند اظهار برایت و بیزاری کند و دیگران را از فتنه و فساد انان بر حذر دارد
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است شهادتین و اقرار به دوازده امام و سایر عقائد اسلام را به کسی که در حال احتضار است طوری تلقین کنند که بفهمد و مستحب است آن را تا وقت مرگ تکرار کنند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر معرّفی و اعلام، نیاز به هزینه داشته باشد مثل این که پیدا کننده به هر دلیلی قدرت اعلام نداشته باشد و باید به دیگری مزد بدهد تا اعلام کند یا کالای پیدا شده دارای اهمیّت باشد و باید به وسیله روزنامه یا نظایر آن آگهی و اعلام نماید میتواند هزینه معرّفی و آگهی را از صاحب آن بگیرد.
- [آیت الله جوادی آملی] .مال پیدا شده (لقطه) را باید معرفی و اعلان کرد و در صورت ناامید شدن از شناسایی صاحب مال، میتوان از طرف صاحب آن صدقه داد.
- [آیت الله مظاهری] ساخت، خرید، فروش، نگهداری، دیدن و شنیدن فیلمها و داستانهایی که از تلویزیون و رادیو و نظایر آن )مثل ویدئو، ماهوار و نرم افزارهای رایانهای( پخش میشود اگر محرّک باشد حرام است بلکه اگر محرّک هم نباشد ولی موجب فساد اخلاق یا تزلزل عقاید شود نیز حرام است.