این سوال به دو گونه تلقی می شود: 1. اگر یک مسلمان متدین می خواهد که معتقدات خود را بر استدلالات عقلی و منطقی استوار نموده و به آن استحکام بخشد برای چنین فردی رجوع به کتاب های استدلالی کلامی و اعتقادی پیشنهاد میشود. 2. اگر کسی می خواهد بداند که چرا باید دین را بپذیرد و چه دلیل عقلی بر آن وجود دارد با اجراء مراحل زیر می تواند این مشکل را حل نماید. اولین گام برای این شخص خالی بودن ذهن او از هر گونه پیش فرض ها و تعصبات و احساسات و ... می باشد. قدم دوم رجوع او به عقل و احکام روشن آن درباره وجود عالم غیب و مافوق طبیعت می باشد و در این مرحله رعایت دقت کامل لازم بوده و از دخالت هر نوع عامل خارجی و برخورد احساسی اجتناب شده و در کنار عقل فقط از فطرت سلیم خودش می تواند کمک بگیرد که قطعاً با رعایت معیارها و ملاک ها ی لازم استدلالی به نتیجه مطلوب و معقول خواهد رسید. بعد از این مرحله وقتی که برای او، وجود خدا و خالق و پروردگار عالم ثابت گردید، لازم است به حکم عقل و استدلالات منطقی، نیاز انسان و جامعه بشری به دین و آموزه های آسمانی در جهت تکامل همه جانبه انسان مورد بررسی قرار گیرد. و بعد از ورود به این مرحله و با توجه به اینکه ادیان دست ساز بشری هیچ گونه دلیلی بر حقانیت خود ندارد، باید توجه خود را توأم با استدلال و برهان به سوی ادیان آسمانی مبذول بدارد. و از میان ادیان موجود آسمانی دینی را پذیرا گردد که مبانی و گزاره های اعتقادی و احکام عملی و نظام اخلاقی و اجتماعی آن با معیارهای عقل و فطرت تطابق داشته و عاری از هرگونه خرافه و بی پایگی باشد. و به این ترتیب انسان خود بخود در چارچوب حکم عقل و اقتضای فطرت به سوی دین حق سوق داده می شود. و همچنین در میان شعبه های یک دینی که به عنوان مذهب مطرح هستند نیز توجه به این معیارها لازم می باشد تا مذهب حق برای او ثابت گردد. این راهنمایی کلی برای فردی است که از صفر میخواهد شروع کند تا به حق دسترسی پیدا کند. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. مناظره دکتر و پیر، شهید هاشمی نژاد. 2. آنگاه هدایت شدم، سید محمد تیجانی.
اگر کسی بخواهد از صفر شروع کند و با دلیل و منطق دین را بپذیرد باید چه کار کند و از کجا شروع کند؟
این سوال به دو گونه تلقی می شود:
1. اگر یک مسلمان متدین می خواهد که معتقدات خود را بر استدلالات عقلی و منطقی استوار نموده و به آن استحکام بخشد برای چنین فردی رجوع به کتاب های استدلالی کلامی و اعتقادی پیشنهاد میشود.
2. اگر کسی می خواهد بداند که چرا باید دین را بپذیرد و چه دلیل عقلی بر آن وجود دارد با اجراء مراحل زیر می تواند این مشکل را حل نماید.
اولین گام برای این شخص خالی بودن ذهن او از هر گونه پیش فرض ها و تعصبات و احساسات و ... می باشد. قدم دوم رجوع او به عقل و احکام روشن آن درباره وجود عالم غیب و مافوق طبیعت می باشد و در این مرحله رعایت دقت کامل لازم بوده و از دخالت هر نوع عامل خارجی و برخورد احساسی اجتناب شده و در کنار عقل فقط از فطرت سلیم خودش می تواند کمک بگیرد که قطعاً با رعایت معیارها و ملاک ها ی لازم استدلالی به نتیجه مطلوب و معقول خواهد رسید. بعد از این مرحله وقتی که برای او، وجود خدا و خالق و پروردگار عالم ثابت گردید، لازم است به حکم عقل و استدلالات منطقی، نیاز انسان و جامعه بشری به دین و آموزه های آسمانی در جهت تکامل همه جانبه انسان مورد بررسی قرار گیرد. و بعد از ورود به این مرحله و با توجه به اینکه ادیان دست ساز بشری هیچ گونه دلیلی بر حقانیت خود ندارد، باید توجه خود را توأم با استدلال و برهان به سوی ادیان آسمانی مبذول بدارد. و از میان ادیان موجود آسمانی دینی را پذیرا گردد که مبانی و گزاره های اعتقادی و احکام عملی و نظام اخلاقی و اجتماعی آن با معیارهای عقل و فطرت تطابق داشته و عاری از هرگونه خرافه و بی پایگی باشد. و به این ترتیب انسان خود بخود در چارچوب حکم عقل و اقتضای فطرت به سوی دین حق سوق داده می شود. و همچنین در میان شعبه های یک دینی که به عنوان مذهب مطرح هستند نیز توجه به این معیارها لازم می باشد تا مذهب حق برای او ثابت گردد.
این راهنمایی کلی برای فردی است که از صفر میخواهد شروع کند تا به حق دسترسی پیدا کند.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. مناظره دکتر و پیر، شهید هاشمی نژاد.
2. آنگاه هدایت شدم، سید محمد تیجانی.
- [سایر] می خواستم منطق و فلسفه را یاد بگیرم می خواستم کتاب های مناسب برای شروع به من معرفی کنید.
- [سایر] می خواستم منطق و فلسفه را یاد بگیرم می خواستم کتاب های مناسب برای شروع به من معرفی کنید.
- [آیت الله مظاهری] برای اینکه خداوند توبه ما را بپذیرد چه کار باید بکنیم؟
- [سایر] معنای منطق تدوینی و منطق تکوینی چیست؟
- [سایر] معنای منطق تدوینی و منطق تکوینی چیست؟
- [سایر] تفاوت منطق قدرت معنوی با منطق قدرت مادی در چیست ؟
- [سایر] فرق میان منطق جدید و منطق قدیم چیست؟
- [سایر] حضرت امام علی(ع) میفرماید: (هرکس زنا کند با او زنا خواهد شد، اگر چه در نسلهای بعد از او باشد)، آیا این یعنی مثلاً گناه مردی زناکار را باید هفت نسل بعدش، در خانوادهای پاک، مرد دیگری از امتداد این نسل پس بدهد؟ منطق من نمیتواند این را بپذیرد.
- [سایر] در مورد قبول کردن اصول دین، آیا مراتب توحید را هم باید خود انسان دریابد یا باید آن را به صورت کلی بپذیرد و مراتب آن و جهان بینی توحیدی را از روی آیات قرآن قبول کند؟
- [سایر] می خواستم بدانم منطق ارسطوئی و منطق دیالکتیک چه می گویند و تفاوت هاشان در چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] پیش از ان که عامل شروع به کار کند جاعل می تواند از قرار خود برگردد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] پیش از آنکه عامل شروع به کار کند؛ جاعل می تواند جعاله را به هم بزند.
- [آیت الله سیستانی] پیش از آنکه عامل شروع به کار کند ، جاعل میتواند جعاله را بهم بزند .
- [آیت الله خوئی] پیش از آن که (عامل) شروع به کار کند، (جاعل) میتوانند (جعاله) را به هم بزند.
- [آیت الله اردبیلی] پیش از آن که عامل شروع به کار کند، جاعل و عامل میتوانند جعاله را به هم بزنند.
- [آیت الله وحید خراسانی] بعد از ان که عامل شروع به کار کرد اگر جاعل بخواهد از قرار خود برگردد اشکال دارد
- [آیت الله نوری همدانی] بعد از انکه عامل شروع به کار کند ، اگر جاعل بخواهد جعاله را بهم بزند اشکال دارد .
- [آیت الله سبحانی] پیش از آنکه عامل شروع به کار کند، جاعل و عامل می توانند جعاله را به هم بزنند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بعد از آن که عامل شروع به کار کرد، اگر جاعل بخواهد جعاله را به هم بزند اشکال دارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بعد از آن که عامل شروع به کار کرد، اگر جاعل بخواهد جعاله را به هم بزند اشکال دارد.