در 60 مایلی لاهور مرکز ایالت پنجاب، شهر قادیان قرار دارد که غلام احمدخان قادیانی در سال 1889 میلادی در قریه احمدآباد از توابع قادیان، مسلک خود را بنیاد نهاد. این شهر موطن اصلی قادیانیه است و پیروان غلام احمد آنرا مدینه الشیخ، نامیده و حج خود را در آن شهر انجام می دهند. قادیانیه امروز در شهرهای مختلف جهان پراکنده هستند. در نشستی که در اگوست 1994 م به ریاست میرزا طاهر احمد، خلیفه چهارم غلام احمدخان، برگزار شد 10000 میهمان از 70 نقطه جهان بعنوان نمایندگان قادیانیهای مناطق مختلف حضور پیدا کردند. عمده پیروان قادیانیه در هند و پاکستان حضور دارند، امّا بصورت فعال در کشورهای بریتانیا، اسپانیا، سوئد، کانادا، حضور دارند و مساجد بسیار منظم و معظمی هم ایجاد و تأسیس نموده اند. لازم بذکر است بعلت فتواهای علمای شیعی و سنی بکفر جمعیت قادیانی که خود را احمدیه می نامند در کشورهای عربی و اسلامی حضورشان چندان ملموس نیست.[1] قادیانیه در زمان میرزا احمد و خلیفه اول وی میرزا نورالدین احمد، مذهب واحدی بود که بعد از مرگ نورالدین به دو شعبه تقسیم شد: 1. شعبه قادیان که رهبرشان بشیرالدین محمود غلام احمد، بود و طریقه و روش آنها همان راه و روش غلام احمد و جانشین وی نورالدین بود. شعبه دوم شعبه لاهور است که رهبری آن بعهده محمدعلی نامی است که قرآن را بزبان انگلیسی ترجمه نموده. روش آنها با شعبه قادیان متفاوت است، آنان غلام احمد را صرفاً یک مصلح و مجدّد اسلام می شناسند و خود را مسلمان می شمارند. در خارج از هند و پاکستان، بصورت عمده در قاره امریکا در کشور ایالات متحده خصوصاً شهرهای واشنگتن، نیویورک و سان فرانسیسکو که اکثراً سیاهپوستان هستند، عده ای بنام فرقه قادیانیه حضور دارند. و در اروپا کشورهای انگلیس اسپانیا سوئیس آلمان، و در شرق دور: سیلان برمه سریلانکا و اندونزی. و در آفریقا: نیجریه شاطی الذهب نایروبی و سیرالئون حضور این فرقه را در خودشان پذیرفته اند که اکثراً از گروه قادیان هستند.[2] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. خاتمیت پیامبر اسلام، یحیی نوری. 2. حکیم سبزواری، غلامحسین رضانژاد. 3. سفرنامه پاکستان، قاسم صافی گلپایگانی. [1] . هیئت نویسندگان بمدیریت احمد راتب عرموش، موسوعه الادیان، بیروت، انتشارات دارالنفائس، 2001م. [2] . سیدعقیل بن علی المهدی، المذاهب المعاصر، قاهره، دارالحدیث، چاپ دوم، بیتا. ( اندیشه قم )
در 60 مایلی لاهور مرکز ایالت پنجاب، شهر قادیان قرار دارد که غلام احمدخان قادیانی در سال 1889 میلادی در قریه احمدآباد از توابع قادیان، مسلک خود را بنیاد نهاد. این شهر موطن اصلی قادیانیه است و پیروان غلام احمد آنرا مدینه الشیخ، نامیده و حج خود را در آن شهر انجام می دهند.
قادیانیه امروز در شهرهای مختلف جهان پراکنده هستند. در نشستی که در اگوست 1994 م به ریاست میرزا طاهر احمد، خلیفه چهارم غلام احمدخان، برگزار شد 10000 میهمان از 70 نقطه جهان بعنوان نمایندگان قادیانیهای مناطق مختلف حضور پیدا کردند.
عمده پیروان قادیانیه در هند و پاکستان حضور دارند، امّا بصورت فعال در کشورهای بریتانیا، اسپانیا، سوئد، کانادا، حضور دارند و مساجد بسیار منظم و معظمی هم ایجاد و تأسیس نموده اند. لازم بذکر است بعلت فتواهای علمای شیعی و سنی بکفر جمعیت قادیانی که خود را احمدیه می نامند در کشورهای عربی و اسلامی حضورشان چندان ملموس نیست.[1]
قادیانیه در زمان میرزا احمد و خلیفه اول وی میرزا نورالدین احمد، مذهب واحدی بود که بعد از مرگ نورالدین به دو شعبه تقسیم شد:
1. شعبه قادیان که رهبرشان بشیرالدین محمود غلام احمد، بود و طریقه و روش آنها همان راه و روش غلام احمد و جانشین وی نورالدین بود.
شعبه دوم شعبه لاهور است که رهبری آن بعهده محمدعلی نامی است که قرآن را بزبان انگلیسی ترجمه نموده. روش آنها با شعبه قادیان متفاوت است، آنان غلام احمد را صرفاً یک مصلح و مجدّد اسلام می شناسند و خود را مسلمان می شمارند.
در خارج از هند و پاکستان، بصورت عمده در قاره امریکا در کشور ایالات متحده خصوصاً شهرهای واشنگتن، نیویورک و سان فرانسیسکو که اکثراً سیاهپوستان هستند، عده ای بنام فرقه قادیانیه حضور دارند.
و در اروپا کشورهای انگلیس اسپانیا سوئیس آلمان، و در شرق دور: سیلان برمه سریلانکا و اندونزی. و در آفریقا: نیجریه شاطی الذهب نایروبی و سیرالئون حضور این فرقه را در خودشان پذیرفته اند که اکثراً از گروه قادیان هستند.[2]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. خاتمیت پیامبر اسلام، یحیی نوری.
2. حکیم سبزواری، غلامحسین رضانژاد.
3. سفرنامه پاکستان، قاسم صافی گلپایگانی.
[1] . هیئت نویسندگان بمدیریت احمد راتب عرموش، موسوعه الادیان، بیروت، انتشارات دارالنفائس، 2001م.
[2] . سیدعقیل بن علی المهدی، المذاهب المعاصر، قاهره، دارالحدیث، چاپ دوم، بیتا.
( اندیشه قم )
- [سایر] جایگاه و خاستگاه اصلی قادیانیه در کدام منطقه می باشد؟
- [سایر] خاستگاه و منشأ اصلی انتظار ظهور (مصلح و نجات دهنده بزرگ) چیست؟
- [سایر] عاشورا، خاستگاه انقلاب اسلامی ایران ؟
- [سایر] خاتمیت از دیدگاه قادیانیه چگونه است؟
- [سایر] ثروت، خاستگاه چیست؟
- [سایر] بنیانگذار فرقة قادیانیه چه کسی می باشد؟
- [سایر] از دیدگاه فرقه قادیانیه آیا دین اسلام منسوخ شده است؟
- [سایر] چه نقدهای کلی بر فقه قادیانیه وارد است؟
- [آیت الله سیستانی] محل دقیق سر بریدن پرندگان (مرغ) در کجای گردن می باشد ، آیا صرف بریدن رگهای اصلی در هر منطقه کردن مجاز می باشد ؟
- [سایر] خاستگاه اندیشه ی دموکراسی کجاست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خرید و فروش چیزهایی که از قمار یا دزدی یا معاملات باطل به دست آمده، حرام و باطل است و تصرف در آنها جایز نیست و اگر کسی آن را بخرد باید به صاحب اصلی اش بازگرداند و اگر صاحب اصلی اش را نمی شناسد به دستور حاکم شرع عمل کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .در فرض قبلی، اگر مالک اصلی و اجاره دهنده یا عاریه دهنده, هر دو ادعا کردند که این گنج مال من است، در این صورت , اگر زمان اجاره یا عاریه بین مالک اصلی و اجاره یا عاریه کننده طولانی مدّت (بیست ساله ) باشد و مدّت زیادی (ده سال ) گذشته باشد ، در این صورت , قول اجاره دهنده یا عاریه دهنده , مقدّ م است و اگر از زمان اجاره یا عاریه چند روز بیشتر نگذشته است، یا اجاره یا عاریه کوتاه مدّت باشد، در این دو صورت , قول مالک اصلی مقدّم و گنج مال اوست.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی اجیر شد که در زمان معیّن کاری را انجام دهد، به صورتی که محور اصلی اجاره, "کار در زمانِ محدود" باشد و در آن مدت, آماده انجام دادن کار شد، حق درخواست اجرت را دارد, هرچند صاحب کار به او رجوع نکند و او نیز برای خود یا دیگری کار کند؛ ولی اگر محور اصلی اجاره, "واگذاریِ زمانِ معیّن" باشد, به گونهای که اجیرکننده مالک مدّت محدود شد، اجیر حق ندارد بدون اذن اجیرکننده, کاری برای خود یا دیگری انجام دهد و اگر انجام داد و او راضی شد، پولی که در برابر کار دوم قرار دارد, مال اجیرکننده است و اجیرشونده فقط اجرت اصلی خود را از او طلب میکند.
- [آیت الله مظاهری] میزان کلی در دیه اعضای اصلی انسان این است که هر عضوی که فرد باشد، مانند زبان یا آلت مردانگی، بریدن و از بین بردن آن موجب دیه قتل (هزار مثقال شرعی طلا) است و هر عضو اصلی که جفت باشد، مانند دست و پا و گوش و چشم، بریدن یا از بین بردن جفت آن موجب دیه قتل، و بریدن یا از بین بردن یکی از آنها موجب نصف دیه است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در غیر وطن اصلی و وطن غیر اصلی که ذکر شد در جاهای دیگر اگر قصد اقامه نکند نمازش شکسته است چه ملکی در آنجا داشته باشد یا نداشته باشد و چه در آنجا شش ماه مانده باشد یا نمانده باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] در غیر وطن اصلی و وطن غیر اصلی که ذکر شد در جاهای دیگر اگر قصد اقامه نکند نمازش شکسته است چه ملکی در آنجا داشته باشد یا نداشه باشد و چه در آنجا شش ماه مانده باشد یانه
- [آیت الله اردبیلی] خریدن چیزی که از راه قمار یا غصب و دزدی یا از راه معامله باطل تهیّه شده، باطل و تصرّف در آن مال حرام است و اگر کسی آن را بخرد، باید به صاحب اصلی آن برگرداند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در مواردی که مال را از طرف صاحب اصلی آن در راه خدا صدقه می دهند به سید یا غیرسید می توان داد و اگر خودش مستحق باشد خودش نیز می تواند بردارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه چیزی را که عاریه کرده با اجازه صاحب آن به دیگری عاریه دهد، چنانچه عاریه کننده اول بمیرد یا دیوانه شود و صاحب اصلی زنده باشد عاریه دوم باطل نمی شود.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که هنگام غروبِ شب عید فطر، بالغ، عاقل و هوشیار است و فقیر و بنده کس دیگر نیست، باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفر یک صاع که تقریبا سه کیلو گرم است، از غذایی که در شهر و منطقه او متعارف است، به مستحق بدهد و اگر پول آن را هم بدهد، کافی است.