قرآن کریم می فرماید: (إِنْ نَشَأْ نُنَزِّلْ عَلَیْهِمْ مِنَ السَّمَاءِ آَیَةً، فَظَلَّتْ أَعْنَاقُهُمْ لَهَا خَاضِعِینَ)؛ اگر بخواهیم معجزه‌ ای از آسمان بر آنان فرود می ‌آوریم تا در برابر آن گردن‌ هایشان خاضع گردد. این آیه از ضرورت تربیت آزاد می‌ گوید. تربیت آزاد هم در محیط خانواده برای اعضای آن به ‌ویژه کودک و نیز در جامعه برای افراد بسیار مهم است. خداوند نمی ‌خواهد بندگان وی ضعیف باشند و از سر ضعف و در محیطی استکباری و اختناق‌ آمیز بندگی کنند، بلکه او بنده ‌های آزاد می ‌خواهد. بندگانی قوی که توان آن را داشته باشند آسمان را به زیر کشند و قدرت انجام هر گناهی را داشته باشند اما دست به گناه نیالایند. در روان‌شناسی ما نیز این بحث مطرح است که تربیت خانوادگی نباید به گونه ‌ای اختناق ‌آمیز باشد که اعضای خانواده و کودکان سربه زیر و مانند (فَظَلَّتْ أَعْنَاقُهُمْ لَهَا خَاضِعِینَ) باشند وگرنه کودک شخصیتی ضعیف می ‌یابد و فردی وامانده، بزدل، ترسو و گوشه ‌نشین می ‌گردد. پدر و مادری که همواره به کودک خود می‌ گویند بنشین، تکان نخور، این کار را بکن و آن کار را نکن، نمازت را بخوان و ... روح آزادگی را در دل فرزند خود می‌ میرانند و او را برای فردا، فردی عقده ‌ای، چاقوکش و حتی آدم‌کش بار می‌ آورند. این کودک کجا و و کودکی که در خانه سرِ حال است و شیشه ‌ای را می‌ شکند و ناآرامی‌ های خود را با آزادی از خود بیرون می ‌ریزد و خود را آزاد می‌ کند کجا؟ این کودک وقتی که بزرگ می‌ شود، صبور می ‌گردد؛ چرا که عفونت‌ های خویش را در کودکی تخلیه کرده است ولی کودک نخست با آن همه عفونت ‌هایی که در دل دارد در بزرگ‌سالی روزی مشکلی می‌ آفریند. کسی که برای حفظ آبروی خود فرزندان خویش را بسیار مؤدب و باتربیت جلوه می‌ دهد غافل است که فرزند اتو کشیده‌ ی امروز وی ممکن است فردا کارد به دست گیرد و وی با این نوع تربیت، بدبختی فردای او را رقم زده است. کودک را باید رها کرد تا با دیگر کودکان شلوغ کند، دعوا نماید، فریاد بزند و بازی کند تا وقتی به نوجوانی و جوانی می‌ رسد تخلیه شده باشد. آن‌گاه اگر وی فردی مؤمن و شایسته شود به واقع خوب می‌ شود و اگر در مسیر خوبی نیز واقع نشود دست‌ کم مقداری آرام می‌ شود و در بدی تندروی ندارد. شرارت‌ های اندک در بچگی شرارت‌ های بزرگ در بزرگ‌سالی را بیرون می ‌ریزد؛ از این رو هر قدر شرارت در کودکی بیش‌تر بیرون بریزد در بزرگ‌سالی فرد راحت‌ تر و سبک ‌تر است. وقتی دو کودک با هم کشتی می‌ گیرند یا دعوا می ‌کنند و در نهایت دندان یکی می‌ شکند، دل خویش را نرم می ‌کنند و این نرمی دل خیلی مهم‌تر از جراحتی است که بر یکی وارد شده است. تربیت مانع ‌گرا که دست کودک را از هر چیزی می‌ بندد تا بلکه وی آلوده نشود همان تربیت خضوعی است که خداوند از آن نام می‌ برد و می‌ فرماید من نمی ‌خواهم شما را این ‌گونه تربیت نمایم تا چنین خضوعی داشته باشید. کودکان آرام و گوشه‌ نشین امروز در بزرگی سالوس ‌باز، ریاکار و حیله ‌گر می ‌شوند. منبع: پایگاه حضرت آیت الله العظمی نکونام (دامت برکاته)
قرآن کریم می فرماید: (إِنْ نَشَأْ نُنَزِّلْ عَلَیْهِمْ مِنَ السَّمَاءِ آَیَةً، فَظَلَّتْ أَعْنَاقُهُمْ لَهَا خَاضِعِینَ)؛ اگر بخواهیم معجزه ای از آسمان بر آنان فرود می آوریم تا در برابر آن گردن هایشان خاضع گردد. این آیه از ضرورت تربیت آزاد می گوید. تربیت آزاد هم در محیط خانواده برای اعضای آن به ویژه کودک و نیز در جامعه برای افراد بسیار مهم است.
خداوند نمی خواهد بندگان وی ضعیف باشند و از سر ضعف و در محیطی استکباری و اختناق آمیز بندگی کنند، بلکه او بنده های آزاد می خواهد. بندگانی قوی که توان آن را داشته باشند آسمان را به زیر کشند و قدرت انجام هر گناهی را داشته باشند اما دست به گناه نیالایند.
در روانشناسی ما نیز این بحث مطرح است که تربیت خانوادگی نباید به گونه ای اختناق آمیز باشد که اعضای خانواده و کودکان سربه زیر و مانند (فَظَلَّتْ أَعْنَاقُهُمْ لَهَا خَاضِعِینَ) باشند وگرنه کودک شخصیتی ضعیف می یابد و فردی وامانده، بزدل، ترسو و گوشه نشین می گردد. پدر و مادری که همواره به کودک خود می گویند بنشین، تکان نخور، این کار را بکن و آن کار را نکن، نمازت را بخوان و ... روح آزادگی را در دل فرزند خود می میرانند و او را برای فردا، فردی عقده ای، چاقوکش و حتی آدمکش بار می آورند. این کودک کجا و و کودکی که در خانه سرِ حال است و شیشه ای را می شکند و ناآرامی های خود را با آزادی از خود بیرون می ریزد و خود را آزاد می کند کجا؟ این کودک وقتی که بزرگ می شود، صبور می گردد؛ چرا که عفونت های خویش را در کودکی تخلیه کرده است ولی کودک نخست با آن همه عفونت هایی که در دل دارد در بزرگسالی روزی مشکلی می آفریند.
کسی که برای حفظ آبروی خود فرزندان خویش را بسیار مؤدب و باتربیت جلوه می دهد غافل است که فرزند اتو کشیده ی امروز وی ممکن است فردا کارد به دست گیرد و وی با این نوع تربیت، بدبختی فردای او را رقم زده است. کودک را باید رها کرد تا با دیگر کودکان شلوغ کند، دعوا نماید، فریاد بزند و بازی کند تا وقتی به نوجوانی و جوانی می رسد تخلیه شده باشد. آنگاه اگر وی فردی مؤمن و شایسته شود به واقع خوب می شود و اگر در مسیر خوبی نیز واقع نشود دست کم مقداری آرام می شود و در بدی تندروی ندارد.
شرارت های اندک در بچگی شرارت های بزرگ در بزرگسالی را بیرون می ریزد؛ از این رو هر قدر شرارت در کودکی بیشتر بیرون بریزد در بزرگسالی فرد راحت تر و سبک تر است. وقتی دو کودک با هم کشتی می گیرند یا دعوا می کنند و در نهایت دندان یکی می شکند، دل خویش را نرم می کنند و این نرمی دل خیلی مهمتر از جراحتی است که بر یکی وارد شده است.
تربیت مانع گرا که دست کودک را از هر چیزی می بندد تا بلکه وی آلوده نشود همان تربیت خضوعی است که خداوند از آن نام می برد و می فرماید من نمی خواهم شما را این گونه تربیت نمایم تا چنین خضوعی داشته باشید. کودکان آرام و گوشه نشین امروز در بزرگی سالوس باز، ریاکار و حیله گر می شوند.
منبع: پایگاه حضرت آیت الله العظمی نکونام (دامت برکاته)
- [سایر] چه آیاتی از قرآن کریم به تعلیم و تربیت فرزندان اشاره دارد؟
- [سایر] دیدگاه قرآن کریم درباره شفاعت چیست؟
- [سایر] دیدگاه قرآن کریم درباره شفاعت چیست؟
- [سایر] معنای خود آگاهی از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] ویژگی بهترین مردم از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] لذت و سعادت از دیدگاه قرآن کریم را بیان کنید؟
- [سایر] ویژگی بهترین مردم از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] محدوده ی نگاه به نامحرم از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] معنای خود آگاهی از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن کریم، وظیفه ما در برابر دشمنان چیست ؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کفار حق ندارند در بلاد اسلام، مدرسه دایر کنند و تعلیم و تربیت اطفال مسلمانان را عهده دار شوند، و جایز نیست مسلمانان فرزندان خود را به مدارس و کودکستان های آنها بفرستند.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ در اسلام کوتاهی در حقوق فرزند است، زیرا همانطور که پدر و مادر در اسلام حقوقی دارند فرزندان نیز چنین هستند، و اگر پدر و مادر آن حقوق را مراعات نکنند، از نظر قرآن موجب خسران در قیامت است. حقوقی که فرزندان بر پدر و مادر دارند چند چیز است: الف) تربیت صحیح اسلامی (آشنا نمودن فرزند با احکام اسلام از اصول و فروع و اخلاق و مقیّد نمودن او به ظواهر شرع از اهمیّت دادن به واجبات و اجتناب از گناهان خصوصاً گناهان بزرگ) و اگر کوتاهی کنند، شریک در جرایم فرزند میباشند. ب) تربیت فرزند به آداب و رسوم اجتماعی و به عبارت دیگر به او ادب آموختن. ج) آموختن دانش در حدّ خوب خواندن و خوب نوشتن. د) فراهم نمودن راهی برای زندگی متوسّط و پرهیزدادن او از تنبلی و بیکاری. ه) فراهم کردن مقدّمات ازدواج برای فرزند خصوصاً اگر دختر باشد که در روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) برای ازدواج دختر بیشتر سفارش و تأکید شده است. و) گذاشتن اسم اسلامی که سفارش در نامهای پیامبر گرامی و اهلبیت او(سلاماللهعلیهم) زیاد شده است، و شیعه باید از انتخاب نامهای غیر اسلامی برای فرزندان خود پرهیز کند و سزاوار نیست که با وجود اسمهای اهلبیت(سلاماللهعلیهم) برای فرزند خود نام دیگری را انتخاب کند.
- [آیت الله سبحانی] حیوان حلال گوشت وحشی مانند آهو و کبک و بز کوهی، و حیوان حلال گوشتی که اهلی بوده و بعداً وحشی شده مثل گاو و شتر اهلی که فرار کرده و وحشی شده است، اگر به شیوه ای که بعداً گفته می شود آنها را شکار کنند پاک و حلال است ولی حیوان حلال گوشت اهلی مانند گوسفند و مرغ خانگی و حیوان حلال گوشت وحشی که به واسطه تربیت کردن اهلی شده است با شکار کردن پاک و حلال نمی شود.
- [آیت الله مظاهری] باید قرار معامله مساقات را وقتی بگذارند که درختها احتیاج به کاری مانند آبیاری که برای تربیت درخت لازم است داشته باشند و در هنگام چیدن میوه و نگه داری آنها معامله به طور مساقات صحیح نیست.
- [آیت الله مظاهری] حقّ اولاد بر پدر و مادر، چهار حقّ است: 1 - ختنه کردن او. 2 - تربیت صحیح. 3 - آموختن خواندن و نوشتن و احکام دین به او به اندازهای که مورد احتیاج اوست. 4 - همسر دادن به او در موقع احتیاج.
- [آیت الله اردبیلی] علاوه بر تأمین مخارج فرزند، تربیت صحیح و اِشراف بر امور وی و آموزش خواندن و نوشتن و شنا و نیز تزویج او پس از بلوغ، از حقوق فرزند بر پدر میباشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] باید قرار معامله مساقات را پیش از ظاهر شدن میوه بگذارند و اگر بعد از ظاهر شدن میوه و پیش از رسیدن آن قرار بگذارند پس اگر کاری مانند آبیاری که برای تربیت درخت لازم است باقی نمانده باشد؛ معامله صحیح نیست؛ اگرچه احتیاج به کاری مانند چیدن میوه و نگهداری آن داشته باشد؛ بلکه اگر کاری که برای تربیت درخت لازم است باقی مانده باشد؛ صحت معامله محل اشکال است.
- [آیت الله خوئی] باید قرار معامل مساقات را پیش از ظاهر شدن میوه بگذارند و اگر بعد از ظاهر شدن میوه و پیش از رسیدن آن قرار بگذارند پس اگر کاری مانند آبیاری که برای تربیت درخت لازم است باقی نمانده باشد معامله صحیح نیست. اگرچه احتیاج به کاری مانند چیدن میوه و نگهداری آن داشته باشد. بلکه اگر کاری که برای تربیت درخت لازم است باقی مانده باشد صحت معامله محل اشکال است.
- [آیت الله مظاهری] اختلاف در قرائت که قرّاء گفتهاند صحیح نیست و نماز باید بر طبق قرآن خوانده شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] وقف برای کسانی که هنوز به دنیا نیامده اند صحیح نمی باشد، ولی وقف برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمده اند و بعضی هنوز به دنیا نیامده اند صحیح است (مانند وقف بر فرزندان موجود و نسلهای آینده) و آنها که بعداً به دنیا می آیند در آن وقف شریک خواهند شد.