چرا افراد در عین رفاه،‌ امنیت و آرامش خاطر ندارند؟
تأمین زندگی می تواند زمینة آرامش را فراهم کند، چنان که از رسول خدا(ص) نقل است: "همانا نفس آدمی هنگامی که مایحتاج زندگی اش تأمین شد آرام می گیرد".[1] ولی رفاه و تأمین زندگی علت تامه برای آرامش نیست، بلکه در مواردی اگر با علل دیگر مانند یاد خدا و دوری از حرص و دنیا طلبی نباشد،‌ منشأ اضطراب و نگرانی خواهد شد. امام علی(ع) می فرماید:‌"هر کس به آن چه به او رسیده اکتفا نماید،‌ به آسودگی و شادکامی خود نظم بخشیده و در وسعت و آسایش فرود می آید. رغبت به دنیا کلید سخت ترین رنج و مرکب گرفتاری است".[2] قرآن مجید، آرامش حقیقی را در گرو یاد خدا می داند: " ألا بذکر الله تطمئن القلوب؛ دل آرام گیرد به یاد خدا".[3] بدیهی است منظور از ذکر خدا،‌ صرف ذکر زبانی نیست بلکه منظور ذکر دل است؛ یعنی همواره باید به یاد خدا بودن و در همة‌ امور به او فکر کردن. البته اگر کسی در عین رفاه یاد خدا را فراموش نکند و به غفلت مبتلا نشود و به وظیفة انسانی و اسلامی خود عمل کند و از دنیا طلبی و حرص و تعلقات مادی خود را برهاند، می تواند از کیمیای آرامش برخوردار باشد. قرآن مجید می فرماید: "کسانی که ایمان آوردند و ایمان خود را به ظلم نیالودند،‌ در آرامش و امنیت اند".[4] معروف است که وقتی توانگری با درویشی به سفر رفتند،‌ توانگر چند دینار همراه داشت و درویش جز پوشاکی که بر تن داشت و سفرة‌ نانی که به کمر بسته بود، چیزی نداشت. شب بر سر چاهی رسیدند و لقمة‌ نانی خورده، خوابیدند. توانگر تا به صبح از ترس آن که مبادا دزد بیاید و دینارها را ببرد،‌ خواب نرفت، ولی درویش با خیالی آسوده خوابید. امام علی(ع) می فرماید:‌ " المال داعیة التعب و مطیة النصب؛ مال رنج آور و مرکبی برای ناراحتی ها است".[5] رسول خدا(ص) می فرماید: "رغبت به دنیا اندوه و غم را افزون سازد و زهد و بی اعتنایی به آن، جان و تن را آسوده گرداند".[6] سعدی می گوید: اگر دنیا نباشد دردمندیم اگر باشد به مهرش پای بندیم بلایی زین جهان آشوب تر نیست که رنج خاطر است أرهت ور نیست پی نوشتها: [1] الکافی، ج 5، ص 89. [2] نهج البلاغه، فیض الاسلام، قصار 363. [3] رعد (13) آیة‌ 28. [4] انعام (6) آیة‌ 82. [5] غررالحکم، ج 1، ص 378. [6] بحارالانوار، ج 70، ص 120. منبع:سایت انوار طاها
عنوان سوال:

چرا افراد در عین رفاه،‌ امنیت و آرامش خاطر ندارند؟


پاسخ:

تأمین زندگی می تواند زمینة آرامش را فراهم کند، چنان که از رسول خدا(ص) نقل است: "همانا نفس آدمی هنگامی که مایحتاج زندگی اش تأمین شد آرام می گیرد".[1] ولی رفاه و تأمین زندگی علت تامه برای آرامش نیست، بلکه در مواردی اگر با علل دیگر مانند یاد خدا و دوری از حرص و دنیا طلبی نباشد،‌ منشأ اضطراب و نگرانی خواهد شد.
امام علی(ع) می فرماید:‌"هر کس به آن چه به او رسیده اکتفا نماید،‌ به آسودگی و شادکامی خود نظم بخشیده و در وسعت و آسایش فرود می آید. رغبت به دنیا کلید سخت ترین رنج و مرکب گرفتاری است".[2]
قرآن مجید، آرامش حقیقی را در گرو یاد خدا می داند: " ألا بذکر الله تطمئن القلوب؛ دل آرام گیرد به یاد خدا".[3]
بدیهی است منظور از ذکر خدا،‌ صرف ذکر زبانی نیست بلکه منظور ذکر دل است؛ یعنی همواره باید به یاد خدا بودن و در همة‌ امور به او فکر کردن. البته اگر کسی در عین رفاه یاد خدا را فراموش نکند و به غفلت مبتلا نشود و به وظیفة انسانی و اسلامی خود عمل کند و از دنیا طلبی و حرص و تعلقات مادی خود را برهاند، می تواند از کیمیای آرامش برخوردار باشد.
قرآن مجید می فرماید: "کسانی که ایمان آوردند و ایمان خود را به ظلم نیالودند،‌ در آرامش و امنیت اند".[4]
معروف است که وقتی توانگری با درویشی به سفر رفتند،‌ توانگر چند دینار همراه داشت و درویش جز پوشاکی که بر تن داشت و سفرة‌ نانی که به کمر بسته بود، چیزی نداشت. شب بر سر چاهی رسیدند و لقمة‌ نانی خورده، خوابیدند. توانگر تا به صبح از ترس آن که مبادا دزد بیاید و دینارها را ببرد،‌ خواب نرفت، ولی درویش با خیالی آسوده خوابید.
امام علی(ع) می فرماید:‌ " المال داعیة التعب و مطیة النصب؛ مال رنج آور و مرکبی برای ناراحتی ها است".[5]
رسول خدا(ص) می فرماید: "رغبت به دنیا اندوه و غم را افزون سازد و زهد و بی اعتنایی به آن، جان و تن را آسوده گرداند".[6]
سعدی می گوید:
اگر دنیا نباشد دردمندیم اگر باشد به مهرش پای بندیم
بلایی زین جهان آشوب تر نیست که رنج خاطر است أرهت ور نیست

پی نوشتها:
[1] الکافی، ج 5، ص 89.
[2] نهج البلاغه، فیض الاسلام، قصار 363.
[3] رعد (13) آیة‌ 28.
[4] انعام (6) آیة‌ 82.
[5] غررالحکم، ج 1، ص 378.
[6] بحارالانوار، ج 70، ص 120.
منبع:سایت انوار طاها





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین