از نظر فیلسوفان مسلمان نفس (روح) انسانی دارای نیروها و استعدادهایی است که تمام فعالیت های انسانی به واسطه آن ها انجام می پذیرد . قوّه و نیروی فکر نیز یکی از قوای نفس انسانی است. این قوا و نیروها دارای ابزارهای مادی هستند. مغز یکی از ابزارهای قوه فکر انسانی است. قوه فکر متعلق به نفس و روح انسان است بنابراین، فکر کردن ، از اعمال روح و نفس انسان است که البته مغز انسان و کنش و واکنش شیمیایی مقدمه و فراهم کننده اعمال فکر در وجود انسان می باشند، نه این که مغز انسانی ، عامل فکر باشد و محل پرورش افکار مغز باشد. مغز نقش یک ابزار و آماده کننده و فراهم آورنده و مقدمه برای فکر کردن است که البته بدون آن، تفکر روی موجودات مادی طبیعی صورت نمی گیرد. فیلسوفان مسلمان برای اثبات عقیده خود دلایل متعدد ذکر کرده اند، از جمله این که تفکرات در انسان ها ثابت است و اگر چیزی در ده سال قبل در خاطره و یاد انسان باشد، بدون هیچ کم و زیادی و تغییری در زمان حاضر برای انسان وجود دارد، در حالی که سلول های بدن انسان و از جمله سلول های مغزی در حال تغییر دائمی هستند، حتی اگر سلول هایی زنده مانده باشند، در اثر سوخت و ساز و جذب مواد غذایی جدید عوض شده اند، پس چگونه می تواند همان چیز ثابت و در خاطر مانده باشد، یا صورت جدید را با آن مقایسه کرده و مشابهت آن ها را دریابیم؟! اگر در پاسخ گفته شود هر سلول یا هر جزء مادی جدید، اثار جزء قبلی را به ارث می برد و در خودش حفظ می کند، در نقد آن می توان گفت: کدام قوّه در وجود انسان است که وحدت یا تشابه صورت قبلی و بعدی را درک کند؟ بدیهی است که بدون مقایسه قبلی و بعدی و بدون درک یادآوری و بازشناسی نمی تواند صورت گیرد؟(1) این عمل، قوه فکر در نفس انسانی است. پی نوشت ها : 1 - برای آگاهی بیشتر در این موضوع ر . ک: آموزش فلسفه ، ج2، ص 206 ، مصباح یزدی؛ مجموعه آثار، ج6، ص 115 به بعد، استا د مطهری. منبع:سایت انوار طاها
محل پرورش افکار کجاست؟
از نظر فیلسوفان مسلمان نفس (روح) انسانی دارای نیروها و استعدادهایی است که تمام فعالیت های انسانی به واسطه آن ها انجام می پذیرد . قوّه و نیروی فکر نیز یکی از قوای نفس انسانی است. این قوا و نیروها دارای ابزارهای مادی هستند. مغز یکی از ابزارهای قوه فکر انسانی است. قوه فکر متعلق به نفس و روح انسان است بنابراین، فکر کردن ، از اعمال روح و نفس انسان است که البته مغز انسان و کنش و واکنش شیمیایی مقدمه و فراهم کننده اعمال فکر در وجود انسان می باشند، نه این که مغز انسانی ، عامل فکر باشد و محل پرورش افکار مغز باشد.
مغز نقش یک ابزار و آماده کننده و فراهم آورنده و مقدمه برای فکر کردن است که البته بدون آن، تفکر روی موجودات مادی طبیعی صورت نمی گیرد.
فیلسوفان مسلمان برای اثبات عقیده خود دلایل متعدد ذکر کرده اند، از جمله این که تفکرات در انسان ها ثابت است و اگر چیزی در ده سال قبل در خاطره و یاد انسان باشد، بدون هیچ کم و زیادی و تغییری در زمان حاضر برای انسان وجود دارد، در حالی که سلول های بدن انسان و از جمله سلول های مغزی در حال تغییر دائمی هستند، حتی اگر سلول هایی زنده مانده باشند، در اثر سوخت و ساز و جذب مواد غذایی جدید عوض شده اند، پس چگونه می تواند همان چیز ثابت و در خاطر مانده باشد، یا صورت جدید را با آن مقایسه کرده و مشابهت آن ها را دریابیم؟!
اگر در پاسخ گفته شود هر سلول یا هر جزء مادی جدید، اثار جزء قبلی را به ارث می برد و در خودش حفظ می کند، در نقد آن می توان گفت:
کدام قوّه در وجود انسان است که وحدت یا تشابه صورت قبلی و بعدی را درک کند؟ بدیهی است که بدون مقایسه قبلی و بعدی و بدون درک یادآوری و بازشناسی نمی تواند صورت گیرد؟(1) این عمل، قوه فکر در نفس انسانی است.
پی نوشت ها :
1 - برای آگاهی بیشتر در این موضوع ر . ک: آموزش فلسفه ، ج2، ص 206 ، مصباح یزدی؛ مجموعه آثار، ج6، ص 115 به بعد، استا د مطهری.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] وظایف آموزش و پرورش در امر پرورش جوانان چیست ؟
- [سایر] چه کنیم که بر افکار خود به خصوص افکار شیطانی پیروز شویم؟
- [سایر] چکار کنیم که افکار گناه آلود(در موارد اعتقادی و...) سراغمون نیاد ؟ سرچشمه این افکار کجاست ؟
- [سایر] چگونه با افکار منفی مبارزه کنم؟
- [سایر] پرورش رغبت های کودکان چگونه ممکن است؟
- [سایر] شهامت را در کودکان چگونه پرورش دهیم؟
- [آیت الله سبحانی] آیا پرورش صنعتی خرگوش جایز است؟
- [سایر] پرورش یافتن حضرت علی (علیه السلام) در خانۀ پیامبر، فضیلتی برای او نیست؛ چون زید ابن حارثه نیز، در خانۀ پیامبر، پرورش یافته بود.
- [سایر] مهمترین وظیفه آموزش و پرورش چیست ؟
- [سایر] پرورش یافتن علی(ع) در خانه پیامبر اسلام(ص)، فضیلتی برای او نیست؛ چون زید بن حارثه نیز، در خانه پیامبر، پرورش یافته بود.
- [آیت الله اردبیلی] (حِضانت) یعنی نگهداری و پرورش کودک حق و تکلیف پدر و مادر است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی که پرورش درختان به او واگذار شده بمیرد، چنانچه در عقد شرط نکرده باشند که خودش آنها را پرورش دهد و ظاهر کلامشان هم مباشرت آن شخص نباشد، ورثهاش به جای او هستند و چنانچه خود ورثه عمل را انجام ندهند و اجیر هم نگیرند و اجبار آنان هم ممکن نباشد، حاکم شرع از مال میّت اجیر میگیرد و محصول را بین ورثه میّت و مالک قسمت میکند و اگر شرط کرده باشند که خود او درختان را پرورش دهد، مساقات باطل میشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر نطفه مرد و نطفه زن او را در رحم مصنوعی پرورش دادند و بچّهای تولید شد این بچّه حلالزاده و ملحق به پدر و مادر است و نیز اگر نطفه مردی را با نطفه زن اجنبیه پرورش دادند و بچّه تولید شد این بچّه ولد شبهه است و ملحق به پدر و مادر است و صورت اوّل و دوّم در احکام با هم فرقی ندارند.
- [آیت الله بهجت] قصد اقامت در دو محل نزدیک به هم در صورتی که یک محل حساب نشود و به حد مسافت شرعی هم نرسد صحیح نیست، مگر اینکه با تعدد محل، اقامت واحده محسوب شود، ولی اگر شخص در یک محل قصد اقامت کند و شبها و قسمت عمده روز را در آن محل که قصد اقامت کرده بماند و برای انجام کاری که در محل دیگر دارد مقداری از روز را به آن محل برود بهطوریکه به اقامت او در محل اول ضرری نزند، و سپس به محل اقامت برگردد مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] درختانی که برای استفاده از چوبشان پرورش میدهند موقعی که آنها را میفروشند باید خمس آنها را بدهند و تا آنها را نفروشند خمس ندارد هر چند از موقع فروششان گذشته باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی از مستأجر سابق که مدّت اجارهاش گذشته است آن محل را اجاره کند، اجارهاش صحیح نیست و توقّف او در محل حرام و غصب است، مگر به اجازه صاحب محل و اگر به محل خسارت وارد شود یا تلف شود، ضامن است و مادامی که توقّف نموده است، باید اجرةالمثل را به صاحب محلّ بپردازد.
- [امام خمینی] اگر کسی از مستأجر سابق که مدت اجارهاش گذشته است، آن محل را اجاره کند، اجارهاش صحیح نیست. مگر به اجازه صاحب محل، و توقفش در محل حرام و غصب است، و اگر به محل خسارت وارد شود یا تلف شود، موجب ضمان است برای این شخص، و مادامی که توقف نموده است، باید مثل مال الاجاره را به صاحب محل بپردازد.
- [آیت الله سبحانی] اگر درخت بید و چنار و مانند اینها را بکارد، که برای استفاده از چوبشان پرورش می دهند، سالی که موقع فروش آنها است، اگرچه آنها را نفروشد، باید خمس آنها را بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] درختانی را که برای استفاده از چوبشان پرورش می دهند وقتی موقع فروش چوب آنها رسید باید خمس آن را بدهند، هر چند نخواهند آنها را بفروشند، ولی اگر موقع فروش آنها نرسیده خمس ندارد هر چند سالها بگذرد.
- [آیت الله سیستانی] اگر زن بگوید حائضم یا از حیض پاک شدهام ، چنانچه محل اتهام نباشد باید حرف او را قبول کرد ، ولی اگر محل اتهام باشد قبول حرف او محل اشکال است .