راه‌کارهای تقویت اراده پیش از بیان راه‌ های تقویت اراده، بهتر است فرد با اراده و در مقابل آن، فرد بی ‌ثبات و فاقد اراده را توصیف کنیم. فرد با اراده کسی است که ابتدا درباره کارش به خوبی تأمل می‌ کند، سپس تصمیم به انجام دادن آن می‌ گیرد و با فعالیت و ثبات قدم، آن را اجرا می‌ کند. بنابراین، پافشاری بر تصمیمی غلط یا داشتن میلی بلندپروازانه، ثبات قدم نیست. در مقابل، فردی که دارای اراده ضعیف است، با کمترین مشکل از انجام دادن کارِ خود دلسرد می‌ شود و از انجام دادن آن باز می‌ماند. برای تقویت اراده، پیمودن مراحل ذیل لازم است: 1. باید کارهای خود را به دقت ارزیابی کنید. در این مرحله، باید به مدت چهار روز و هر روز پنج دقیقه، اعمال و رفتار خود را بسنجید و بررسی کنید که اعمال شما چقدر با اراده است. آیا پس از اراده، پی‌گیری و ثبات دارید یا احساسات و محرک‌های بیرونی شما را متوقف می‌ کند؟ در ضمن، تعیین کنید که چند درصد از اعمال شما، از روی عادت و فاقد اراده است. در این مرحله، پی خواهید برد که اراده شما، دست‌کم در بعضی موارد، نارسا است و ملاحظه خواهید کرد که اگر بعضی از اعمال شما با ارادة قوی انجام شود. بازده بیشتری خواهید داشت و لذا به اهمیت تقویت اراده پی خواهید برد. 2. در مرحلة دوم، باید از تلقین استفاده کنید؛ تلقین‌ های منفی را به تدریج از خود دور کنید و مثلاً جمله (من همیشه کارهای خود را ناتمام رها می‌ کنم) یا (هر چیز کوچکی اراده مرا متزلزل می ‌کند) را از خاطر خود بزدایید. در عوض، به خود تلقین کنید که: (کسب اراده قوی برای من آسان است و من برای به دست آوردن آن خواهم کوشید). 3. هر روز چند کار ارادی برای خود ترتیب دهید. این کارها باید مستلزم جد و جهد واقعی باشد. همچنین این کارها نباید خارج از توانایی فعلی شما باشد؛ برای مثال هر روز صبح برنامه‌ ای را برای تمام روز تنظیم کنید. این برنامه باید بدون افراط و زیاده ‌روی باشد. سپس به هر قیمتی آن را دنبال کنید. هیچ چیز نباید مانع کار شما شود. 4. تعداد کارهای ارادی و میزان مشکل بودن آنها را به تدریج افزایش دهید. 5. هر شب، اعمال خود را محاسبه کنید. رفتار‌های ارادی موفق و موارد ضعف را یادداشت کنید. در موفقیت‌ها شکر‌گزار باشید و در صورت ضعف، در صدد رفع آن‌ برآیید. 6. همه نیروهای ما از خدا است، پس باید در برابر موانع، از خداوند کمک جوییم. ارادة ما نیز باید در جهت اراده خداوند باشد؛ یعنی، چیزی را اراده کنیم که مورد رضایت و اراده حق تعالی است. افرادی که اراده آنها در جهت معصیت است، ثبات قدم ندارند و زود در برابر مشکلات در می ‌مانند، ولی اگر انسان به دنبال رضای خداوند در جهت انجام وظیفه باشد، مسلما اراده او آهنین و خلل‌ناپذیر خواهد شد. ازاین‌رو، همه دیدیم که امام خمینی(ره) با اراده محکم در برابر همه مشکلات ایستاد و انقلاب را به پیروزی رساند. این اراده محکم، بر اثر طلب رضای الهی و ادای وظیفه دینی پدید آمده بود." منبع:سایت انوار طاها
راهکارهای تقویت اراده
پیش از بیان راه های تقویت اراده، بهتر است فرد با اراده و در مقابل آن، فرد بی ثبات و فاقد اراده را توصیف کنیم. فرد با اراده کسی است که ابتدا درباره کارش به خوبی تأمل می کند، سپس تصمیم به انجام دادن آن می گیرد و با فعالیت و ثبات قدم، آن را اجرا می کند. بنابراین، پافشاری بر تصمیمی غلط یا داشتن میلی بلندپروازانه، ثبات قدم نیست. در مقابل، فردی که دارای اراده ضعیف است، با کمترین مشکل از انجام دادن کارِ خود دلسرد می شود و از انجام دادن آن باز میماند.
برای تقویت اراده، پیمودن مراحل ذیل لازم است:
1. باید کارهای خود را به دقت ارزیابی کنید. در این مرحله، باید به مدت چهار روز و هر روز پنج دقیقه، اعمال و رفتار خود را بسنجید و بررسی کنید که اعمال شما چقدر با اراده است. آیا پس از اراده، پیگیری و ثبات دارید یا احساسات و محرکهای بیرونی شما را متوقف می کند؟ در ضمن، تعیین کنید که چند درصد از اعمال شما، از روی عادت و فاقد اراده است. در این مرحله، پی خواهید برد که اراده شما، دستکم در بعضی موارد، نارسا است و ملاحظه خواهید کرد که اگر بعضی از اعمال شما با ارادة قوی انجام شود. بازده بیشتری خواهید داشت و لذا به اهمیت تقویت اراده پی خواهید برد.
2. در مرحلة دوم، باید از تلقین استفاده کنید؛ تلقین های منفی را به تدریج از خود دور کنید و مثلاً جمله (من همیشه کارهای خود را ناتمام رها می کنم) یا (هر چیز کوچکی اراده مرا متزلزل می کند) را از خاطر خود بزدایید. در عوض، به خود تلقین کنید که: (کسب اراده قوی برای من آسان است و من برای به دست آوردن آن خواهم کوشید).
3. هر روز چند کار ارادی برای خود ترتیب دهید. این کارها باید مستلزم جد و جهد واقعی باشد. همچنین این کارها نباید خارج از توانایی فعلی شما باشد؛ برای مثال هر روز صبح برنامه ای را برای تمام روز تنظیم کنید. این برنامه باید بدون افراط و زیاده روی باشد. سپس به هر قیمتی آن را دنبال کنید. هیچ چیز نباید مانع کار شما شود.
4. تعداد کارهای ارادی و میزان مشکل بودن آنها را به تدریج افزایش دهید.
5. هر شب، اعمال خود را محاسبه کنید. رفتارهای ارادی موفق و موارد ضعف را یادداشت کنید. در موفقیتها شکرگزار باشید و در صورت ضعف، در صدد رفع آن برآیید.
6. همه نیروهای ما از خدا است، پس باید در برابر موانع، از خداوند کمک جوییم. ارادة ما نیز باید در جهت اراده خداوند باشد؛ یعنی، چیزی را اراده کنیم که مورد رضایت و اراده حق تعالی است. افرادی که اراده آنها در جهت معصیت است، ثبات قدم ندارند و زود در برابر مشکلات در می مانند، ولی اگر انسان به دنبال رضای خداوند در جهت انجام وظیفه باشد، مسلما اراده او آهنین و خللناپذیر خواهد شد. ازاینرو، همه دیدیم که امام خمینی(ره) با اراده محکم در برابر همه مشکلات ایستاد و انقلاب را به پیروزی رساند. این اراده محکم، بر اثر طلب رضای الهی و ادای وظیفه دینی پدید آمده بود."
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] چگونه میتوان ارادهای قوی برای پیمودن مراحل کمال، به دست آورد؟
- [سایر] چگونه میتوان ارادهای قوی برای پیمودن مراحل کمال، به دست آورد؟
- [سایر] اگر هدف از آفرینش انسان تکامل بوده چرا خداوند از آغاز انسان را در همه ابعاد , کامل نیافرید تا نیازی به پیمودن مراحل تکامل نبوده باشد ؟
- [سایر] اگر هدف از آفرینش انسان تکامل بوده چرا خداوند از آغاز انسان را در همه ابعاد , کامل نیافرید تا نیازی به پیمودن مراحل تکامل نبوده باشد ؟
- [سایر] چگونه میتوان اراده قوی و اعتماد به نفس در حضور جمع را کسب کرد؟
- [سایر] با عرض سلام و خسته نباشید. خانم کهتری من اراده ام رو تو همه زمینه ها از دست داده ام. دوست دارم وزنمو کم کنم ، اما ارادشو زود از دست دادم . الان وقت امتحاناتم هست و می خواستم خوب درس بخونم ، اما الان می بینم اصلا حوصلشو ندارم و به فکر پاس کردن می افتم فقط. نلا تو همه زمی نه ها اراده قوی ندارم و این زجرم می ده. با تشکر.
- [سایر] چگونه می توان اراده خود را در انجام فعالیت ها تقوت کرد؟
- [سایر] به چه معنی می توان مصلحت و خیر و کمال مخلوقات را هدف آفرنیش بشمار آورد ؟
- [سایر] معنای این جمله چیست؟ "چون خدای متعال کمال محض است، اراده او اصالتا به سوی کمال و خیر مخلوقات تعلق می گیرد و اگر لازمه وجود مخلوقی پیدایش شرور و نقص هایی در جهان باشد، جهت شر آن مقصود بالتبع خواهد بود؛ یعنی چون لازمه انفکاک ناپذیر خیر بیشتری است بالتبع آن خیر غالب مورد اراده الاهی قرار می گیرد. (اصول عقائد آیت الله مصباح، ص 162).
- [سایر] سلام در یک جمله بسیار تنبل هستم خوابم بسیار زیاد است و حالت رخوت و سستی دست از سرم بر نمیدار اراده قوی هم برای مبارزه با این رخوت و سستی در خود نمیبینم صبح ها معملا تا ساعت ده الی یازده خواب هستم و کسالت در تمام روز با من است لطفا راهکارهای عملی به من ارایه کنید
- [آیت الله سبحانی] تا آنجا که ممکن است باید به خاک پاک تیمم کرد و اگر خاک نباشد می توان بر ریگ و شن و کلوخ و سنگ، در صورتی که به هنگام تیمم گردی از آنها بر دست ها بنشیند، تیمم کرد.
- [آیت الله سبحانی] اگر به واسطه پیش آمدی زراعت در زمین ممکن نباشد مثلاً آب از زمین قطع شود در صورتی که مقداری از زراعت به دست آمده باشد حتی مثل قصیل که می توان به حیوانات داد آن مقدار مطابق قرارداد مال هر دوی آنها است و در بقیه مزارعه باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه به واسطه پیش آمدی زراعت در زمین ممکن نشود، مثلاً قناتها خراب شود و آب قطع گردد، در صورتی که مقداری از زراعت به دست آمده حتی مثل قصیل (علف) که می توان آن را به حیوانات داد آن مقدار مطابق قرارداد مال هر دوی آنهاست و در بقیه، مزارعه باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر آب پیدا نشود، یا بدن میت طوری باشد که نمی توان آن را غسل داد و یا به خاطر هر مانع دیگر غسل ممکن نشود، باید میت را عوض هر غسل یک تیمم بدهند، به این ترتیب که تیمم دهنده روبروی میت قرار می گیرد و دست خود را بر زمین می زند و به صورت و پشت دستهای میت می کشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کفالت را می توان با صیغه لفظی ادا کرد، مثلاً کفیل به طلبکار بگوید من ضامنم هر وقت بدهکار را بخواهی به دست تو دهم و طلبکار هم قبول نماید، یا کاری انجام دهند که معنی این صیغه لفظی را برساند خواه از طریق امضاء سندی باشد یا غیر آن، کفالت صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه چیزی که سجده بر آن صحیح است در اختیار ندارد، یا به واسطه گرمی و سردی زیاد نمی تواند بر آن سجده کند، باید بر لباسش اگر از کتان یا پنبه است سجده کند و اگر از چیز دیگر است (مثلاً از پشم است) بر همان یا بر فرش سجده نماید و اگر آن هم ممکن نیست بر فلزات و اشیاء معدنی سجده کند و اگر مطلقا چیزی پیدا نمی کند که بتوان بر آن سجده کرد بر پشت دست خود سجده می کند، بنابر این پشت دست آخرین چیزی است که می توان بر آن سجده کرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] گوشتهایی که از بازار مسلمانان یا از دست شخص مسلمان گرفته شود خرید و فروشش اشکال ندارد، ولی اگر بداند مسلمانی که آن را از دست کافر گرفته یا از بلاد کفّار آورده تحقیق نکرده که حیوانش مطابق دستور شرع ذبح شده یا نه، خرید و فروش آن باطل و حرام است؛ ولی اگر از مسلمانی گرفته که ظاهراً پایبند شرع است و احتمال می دهد تحقیق کرده باشد معامله اش صحیح است؛ و خریدن چرمهایی که از بلاد کفّار می آورند اشکالی ندارد و پاک است، هر چند با آن نمی توان نماز خواند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر شرکت یا مؤسّسهای برای کمک به مؤسّسات خیریّه، بلیتهایی منتشر کند و مردم هم برای کمک به این مؤسّسات مبلغی بدهند و آن شرکت یا مؤسّسه از پول خودش یا از وجوهی که از انتشار بلیت به دست میآید، با اطّلاع و اجازه تمام کسانی که پول را دادهاند با قرعهکشی مبلغی به عنوان جایزه بدهد، مانعی ندارد، ولی نباید این گونه امور وسیلهای برای انباشت ثروت و یا تضعیف توان اقتصادی مردم و یا دولت مسلمین قرار گیرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحقین زکات باید شرایط زیر را داشته باشند: اول، ایمان به خدا و پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) و ائمه دوازده گانه(علیهم السلام)، به اطفال یا دیوانگانی که از مسلمانان شیعه فقیر باشند می توان زکات داد، منتهی باید زکات را به دست ولی آنها بدهند، خواه به نیت تملیک به طفل یا دیوانه باشد یا به قصد مصرف کردن درباره آنها و اگر به ولی دسترسی ندارد می تواند خودش یا به وسیله یک نفر امین زکات را برای احتیاجات آنها صرف کند.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در کشور غیر اسلامی اقامت دارد، واجب است در حدّ قدرت و توان، با مراعات شرایط و مراتب امر به معروف و نهی از منکر، از اسلام دفاع نماید. همچنین واجب است با مراعات شرایط زیر کفّار را به اسلام دعوت نماید: اوّل:حکومت اسلامی به خاطر مصالح مهمتری، دعوت و تبلیغ به اسلام را در بلاد کفر موقتا ممنوع نکرده باشد. دوم:صلاحیّت و اهلیّت و نیز قدرت بر تبلیغ اسلام در مناطق کفر را داشته باشد. سوم:مفسده مهمّی پیش نیاید. و چنانچه تبلیغ اسلام مستلزم دادن قرآن به دست کفّار باشد و امید هدایت آنان وجود داشته باشد، در صورتی که در معرض نجس شدن و هتک و اهانت نباشد و واقعا بخواهند از آن استفاده کنند، مانعی ندارد.