خوشبینی نسبت به آینده اگر به صورت معقول و معتدل باشد، میتواند آثار مفیدی را به دنبال داشته باشد "خوشبینی" به معنای با دیدگاه خوب به کاری نگریستن است و این در همه جا پسندیده نیست. خوشبینی در برابر فرمانها و وعدههای خداوند متعال و تکالیفی که بر عهده انسان گذاشته بسیار خوب و پسندیده است و میتواند آثار مفید و خوبی را به دنبال داشته باشد; ولی خوشبینی در برابر اقدامات اشخاص و حاکمان ظالم مذموم و ناپسند است; حضرت امام هادی(ع)میفرماید: "اگر روزگار به گونهای بود که عدل و داد بر جور و ستم غالب بود در چنین زمانی اگر کسی به کسی بدبین حرام است، ولی اگر زمانی به گونهای بود که ظلم و ستم در آن بر عدل و داد غلب داشت، به کسی نمیتوان خوشبین بود، مگر آن که خوبی و نیکی در او نمایان باشد".(ر.ک: بحارالانوار، علامه مجلسی، ج 75، ص 197، داراحیأ التراث العربی، بیروت.) همچنین خوشبینی به عقل و خرد خویش و این که هر طوری خوش اندیشه میکند، صحیح و بدون عیب و راه درست همان است نیز ناپسند است. حضرت علی میفرماید: "هرگز به عقل و خرد خویش خوشبین مباش; زیرا انسان همواره به علت خوشبینی به خود به خطا میافتد". بنابراین، خوشبینی نسبت به آینده، اگر معقول و اصولی و به خصوص نسبت به خداوند متعال و دستورها و وعدههای او باشد، خوب و پسندیده است; ولی اگر خوشبینی جنبه غیرعقلانی و غیراصولی پیدا کند، بیجا و ناپسند است و آثار زیانبار به دنبال دارد. منبع:معارف و معاریف، سید مصطفی حسینی دشتی، ج 5، ص 283284، چاپ صدر قم; اخلاق در قرآن، آیة الله مصباح یزدی، ج 2، ص 344، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی;.) منبع:سایت انوار طاها
خوشبینی به آینده چه آثاری دارد؟
خوشبینی نسبت به آینده اگر به صورت معقول و معتدل باشد، میتواند آثار مفیدی را به دنبال داشته باشد "خوشبینی" به معنای با دیدگاه خوب به کاری نگریستن است و این در همه جا پسندیده نیست.
خوشبینی در برابر فرمانها و وعدههای خداوند متعال و تکالیفی که بر عهده انسان گذاشته بسیار خوب و پسندیده است و میتواند آثار مفید و خوبی را به دنبال داشته باشد; ولی خوشبینی در برابر اقدامات اشخاص و حاکمان ظالم مذموم و ناپسند است; حضرت امام هادی(ع)میفرماید: "اگر روزگار به گونهای بود که عدل و داد بر جور و ستم غالب بود در چنین زمانی اگر کسی به کسی بدبین حرام است، ولی اگر زمانی به گونهای بود که ظلم و ستم در آن بر عدل و داد غلب داشت، به کسی نمیتوان خوشبین بود، مگر آن که خوبی و نیکی در او نمایان باشد".(ر.ک: بحارالانوار، علامه مجلسی، ج 75، ص 197، داراحیأ التراث العربی، بیروت.)
همچنین خوشبینی به عقل و خرد خویش و این که هر طوری خوش اندیشه میکند، صحیح و بدون عیب و راه درست همان است نیز ناپسند است. حضرت علی میفرماید: "هرگز به عقل و خرد خویش خوشبین مباش; زیرا انسان همواره به علت خوشبینی به خود به خطا میافتد".
بنابراین، خوشبینی نسبت به آینده، اگر معقول و اصولی و به خصوص نسبت به خداوند متعال و دستورها و وعدههای او باشد، خوب و پسندیده است; ولی اگر خوشبینی جنبه غیرعقلانی و غیراصولی پیدا کند، بیجا و ناپسند است و آثار زیانبار به دنبال دارد.
منبع:معارف و معاریف، سید مصطفی حسینی دشتی، ج 5، ص 283284، چاپ صدر قم; اخلاق در قرآن، آیة الله مصباح یزدی، ج 2، ص 344، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی;.)
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] راههای عملی تقویت خوشبینی و ترک بدبینی چیست؟
- [سایر] راههای کنار گذاشتن بدبینی و تقویت خوشبینی چیست؟
- [سایر] یاد مرگ چه آثاری دارد؟
- [سایر] پاکیزگی جامه چه آثاری دارد؟
- [سایر] خواندن قرآن چه آثاری دارد؟
- [سایر] طمع چه آثاری دارد؟
- [سایر] عدالت چه آثاری دارد؟
- [سایر] دوستی دنیا چه آثاری دارد؟
- [سایر] نماز خواندن چه آثاری دارد؟
- [سایر] ذکر خدا چه آثاری دارد؟
- [آیت الله مظاهری] زمینهایی که صاحب معیّنی ندارد و آثاری از آبادی در آن نیست چه در اصل بایر باشد مانند بیابانها و کوهها و درّهها و چه بعد از آباد شدن بایر شده باشد مثل زمینهایی که صاحبان آنها از آن اعراض کرده باشند ملک حکومت اسلامی است ولی اگر کسی آن را آباد کند مالک میشود مگر در صورتی که حکومت اسلامی ممانعت نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] قسم دو نوع است: الف: قسم برای انجام یا ترک کاری در آینده. ب: قسم برای اثبات یا نفی چیزی.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (تبعیت) آن است که چیزی به تبع چیز دیگری پاک شود که شرح آن در مسائل آینده خواهد آمد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که برای تأمین مخارج زندگی در سالهای آینده همچون جهیزیه دختر یا خرید منزل، لازم است پول یا جنسی را کنار بگذارد و بدون این کار نتواند در سالهای آینده مخارج خود را تأمین کند، پول یا جنسی را که کنار میگذارد خمس ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در هر سال واجب است همه افراد مکلف یک ماه مبارک رمضان را به شرحی که در مسائل آینده گفته می شود روزه بدارند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] وضو عبارت است از شستن صورت و دستها و مسح جلو سر و روی پاها، به شرحی که در مسائل آینده خواهد آمد.
- [آیت الله اردبیلی] از هر زنی بجز زنانی که ازدواج با آنان حرام است و در مسائل آینده بیان خواهد شد و زنانی که در عدّه هستند یا در حال احرامند، میتوان خواستگاری نمود.
- [آیت الله مظاهری] توبه زنادهنده و زناکننده گرچه زن شوهردار یا مرد زندار باشد، فقط پشیمانی از گذشته و اصلاح خود در آینده است، و بازگو کردن آن گناه زشت نزد شوهر یا دیگری، حتّی نزد حاکم شرع، از گناهان بزرگ است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] طبقه سوم عبارتند از عمو و عمه و دایی و خاله و فرزندان آنها که اگر از طبقه اول و دوم کسی نباشند اینها از میت بنابر احکام آینده ارث می برند.
- [آیت الله بروجردی] یازده چیز نجاست را پاک میکند و آنها را مطهّرات گویند:اوّل:آب.دوم:زمین.سوم:آفتاب.چهارم:استحاله.پنجم:کم شدن دو سوم آب انگور.ششم:انتقال.هفتم:اسلام.هشتم:تبعیت.نهم:برطرف شدن عین نجاست.دهم:استبراء حیوان نجاستخوار.یازدهم:غائب شدن مسلمان و احکام اینها به طور تفصیل در مسائل آینده گفته میشود.