نماز جمعه چگونه به وجود آمده؟ نماز جمعه را پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در چه زمانی و کجا اقامه نمودند؟
روایتی از (ابن عباس) نقل شده و در آن اشاره دارد که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله قبل از مهاجرتشان به مدینه به اقامه نماز جمعه مأمور شدند، ولی به سبب شرایط سختی که از طرف کفار به ایشان تحمیل می شد، نمی توانستند مردم را برای نماز سیاسی عبادی جمعه حاضر نمایند، لذا دستور فرمودند این نماز در مدینه اقامه شود؛ از همین رو به یکی از اصحاب خود در مدینه به نام مَصعب بن عمیر نامه نوشتند که نماز جمعه را در آن جا بجای آورد1. اما اوّلین نماز جمعه ای که خود رسول خدا صلی الله علیه و آله با اصحابش تشکیل دادند، هنگامی بود که به مدینه هجرت کردند، آن حضرت پس از اقامت چهار روزه در (قبا) و بنا نهادن مسجد قبا، روز جمعه به سوی مدینه حرکت کرده2 و به هنگام نماز جمعه به محله (بنی سالم) رسید، و مراسم نماز جمعه را در آنجا برپا داشتند، و این اوّلین نماز جمعه ای بود که رسول خدا صلی الله علیه و آله در اسلام بجا آورد، خطبه ای هم در این نماز جمعه خواند که اوّلین خطبه حضرت در مدینه بود3. پی نوشت: 1. سیوطی جلال الدین، الدر المنثور فی تفسیر المأثور، قم، کتابخانه آیه اللّه مرعشی نجفی، 1404ق، ج6، ص218. 2. فاصله میان قبا و مدینه بسیار کم است و امروز قبا یکی از محله های داخل مدینه است. 3. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الإسلامیة، 1374ش، اوّل، ج24، ص 130. منبع: www.porseman.org
عنوان سوال:

نماز جمعه چگونه به وجود آمده؟ نماز جمعه را پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در چه زمانی و کجا اقامه نمودند؟


پاسخ:

روایتی از (ابن عباس) نقل شده و در آن اشاره دارد که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله قبل از مهاجرتشان به مدینه به اقامه نماز جمعه مأمور شدند، ولی به سبب شرایط سختی که از طرف کفار به ایشان تحمیل می شد، نمی توانستند مردم را برای نماز سیاسی عبادی جمعه حاضر نمایند، لذا دستور فرمودند این نماز در مدینه اقامه شود؛ از همین رو به یکی از اصحاب خود در مدینه به نام مَصعب بن عمیر نامه نوشتند که نماز جمعه را در آن جا بجای آورد1.
اما اوّلین نماز جمعه ای که خود رسول خدا صلی الله علیه و آله با اصحابش تشکیل دادند، هنگامی بود که به مدینه هجرت کردند، آن حضرت پس از اقامت چهار روزه در (قبا) و بنا نهادن مسجد قبا، روز جمعه به سوی مدینه حرکت کرده2 و به هنگام نماز جمعه به محله (بنی سالم) رسید، و مراسم نماز جمعه را در آنجا برپا داشتند، و این اوّلین نماز جمعه ای بود که رسول خدا صلی الله علیه و آله در اسلام بجا آورد، خطبه ای هم در این نماز جمعه خواند که اوّلین خطبه حضرت در مدینه بود3.
پی نوشت:
1. سیوطی جلال الدین، الدر المنثور فی تفسیر المأثور، قم، کتابخانه آیه اللّه مرعشی نجفی، 1404ق، ج6، ص218.
2. فاصله میان قبا و مدینه بسیار کم است و امروز قبا یکی از محله های داخل مدینه است.
3. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الإسلامیة، 1374ش، اوّل، ج24، ص 130.
منبع: www.porseman.org





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین