در ابتدا گفتنی است؛ نماز تنها جنبه شکرگزاری ندارد، بلکه عبادت چند منظوره است. کارکردهایی همچون: 1. طهارت و پاکیزگی از طریق وضو، غسل، لباس پاک و مکان پاک؛ 2. رعایت حلال و حرام از جهت مکان غیرغصبی، آب مباح و لباس مباح؛ 3. توجّه به زمان و نظم در اوقات نماز؛ 4. یادآوری اصول اعتقادی در سوره حمد و...؛ 5. ارتباط روحی و عاطفی با الگوها و اولیای الهی (انعمت علیهم - عباداللّه الصالحین - ...)؛ 6. اعلام و شعار (اذان و اقامه)؛ 7. وحدت و همدلی (نماز جماعت - نمازهای جمعه و عید)؛ 8. نشاط (ارتباط با آب در وضو و غسل)؛ 9. همگرایی و نظم اجتماعی با برگزاری نماز جماعت؛ 10. تحرک بدنی (قیام - رکوع و سجده)1. حال آیا می توان گفت که تنها تشکّر زبانی قابلیت جایگزینی نماز را دارد؟ علاوه بر آنچه گفته شد، تشکّر از خداوند وقتی به خوبی انجام خواهد شد که آنچه او خواسته است ما انجام دهیم. برای سپاسگزاری از خدا به وسیله نماز نیز شکل خاصی وجود دارد که نمی توان آن را نادیده گرفت. خداوند متعال برای نماز آداب و خصوصیات ویژه ای قرار داده که باید رعایت شود تا عبادت و تشکّر از خدا محسوب شود مانند بیان ذکرهای مخصوص با شرایط خاص و در زمان خاص و معین. بنابراین وقتی ما مأمور هستیم که نماز را به پا داریم و برای نماز اوقات خاصی تعیین شده و ارکان خاصی (نیّت، رکوع، سجود و...) قرار داده شده، نمی توانیم به سلیقه خود عمل کرده و ادّعای تشکّر از خداوند متعال نیز داشته باشیم! پی نوشت: 1. مجتبی کلباسی، یکصد و ده پرسش درباره نماز، ص 114. منبع: www.porseman.org
اگر نماز تشکّر از خداست، چرا حتما باید نماز بخوانیم و حال آن که می توانیم به صورت زبانی از خدا تشکّر کنیم؟
در ابتدا گفتنی است؛ نماز تنها جنبه شکرگزاری ندارد، بلکه عبادت چند منظوره است. کارکردهایی همچون:
1. طهارت و پاکیزگی از طریق وضو، غسل، لباس پاک و مکان پاک؛
2. رعایت حلال و حرام از جهت مکان غیرغصبی، آب مباح و لباس مباح؛
3. توجّه به زمان و نظم در اوقات نماز؛
4. یادآوری اصول اعتقادی در سوره حمد و...؛
5. ارتباط روحی و عاطفی با الگوها و اولیای الهی (انعمت علیهم - عباداللّه الصالحین - ...)؛
6. اعلام و شعار (اذان و اقامه)؛
7. وحدت و همدلی (نماز جماعت - نمازهای جمعه و عید)؛
8. نشاط (ارتباط با آب در وضو و غسل)؛
9. همگرایی و نظم اجتماعی با برگزاری نماز جماعت؛
10. تحرک بدنی (قیام - رکوع و سجده)1.
حال آیا می توان گفت که تنها تشکّر زبانی قابلیت جایگزینی نماز را دارد؟
علاوه بر آنچه گفته شد، تشکّر از خداوند وقتی به خوبی انجام خواهد شد که آنچه او خواسته است ما انجام دهیم.
برای سپاسگزاری از خدا به وسیله نماز نیز شکل خاصی وجود دارد که نمی توان آن را نادیده گرفت. خداوند متعال برای نماز آداب و خصوصیات ویژه ای قرار داده که باید رعایت شود تا عبادت و تشکّر از خدا محسوب شود مانند بیان ذکرهای مخصوص با شرایط خاص و در زمان خاص و معین. بنابراین وقتی ما مأمور هستیم که نماز را به پا داریم و برای نماز اوقات خاصی تعیین شده و ارکان خاصی (نیّت، رکوع، سجود و...) قرار داده شده، نمی توانیم به سلیقه خود عمل کرده و ادّعای تشکّر از خداوند متعال نیز داشته باشیم!
پی نوشت:
1. مجتبی کلباسی، یکصد و ده پرسش درباره نماز، ص 114.
منبع: www.porseman.org
- [سایر] آیا درست است که می توانیم خدا را با هر زبانی که می خواهیم، بخوانیم؟
- [سایر] چرا قضای نماز را باید بخوانیم؟ خدا که به نماز ما احتیاجی ندارد؟
- [سایر] چگونه ریسمان خودمان را با خدا محکم کنیم و نماز را با حضور قلب بخوانیم؟
- [سایر] آیا خدا به عبادات ما نیاز دارد که فرمان داده نماز بخوانیم و رو به کعبه بایستیم ؟
- [سایر] آیا خدا به عبادت ما نیاز دارد که فرمان داده نماز بخوانیم و رو به کعبه بایستیم ؟
- [سایر] آیا علت انکار خدا نارسائی در دلایل اثبات خداست؟
- [سایر] اگر خدا بی نیاز است برای چه باید نماز بخوانیم؟ و چرا در آخرت برای نماز نخواندن عذاب می شویم با توجه به اینکه خداوند به نماز ما نیازی ندارد؟
- [سایر] سلام حاج اقا مرادی ممکن در مورد تصمیم گیری در سایت صحبث کنید من در انجام هر کاری مردد هستم ونمیتوانم تصمیم بگیرم وهمچنین در مورد نماز واینکه چگونه نماز را با خلوص نیت بخوانیم وسهل انگاری نکنیم با تشکر
- [سایر] این که خدا می فرماید: قل الروح من امر ربی (روح از امر خداست) یعنی چه؟
- [سایر] عنای کلماتی همچون یدالله،وجه الله برای خدا چیست؟ آیا به معنای تجسیم خداست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] گریه کردن با صدا نماز را باطل می کند هرچند بی اختیارشود، بلکه بنابر احتیاط واجب گریه بی صدا نیز نماز را باطل می کند اینهادر صورتی است که گریه از ترس خدا و برای آخرت نباشد، و الا نه تنها نماز را باطل نمی کند، بلکه از بهترین اعمال و از کارهای اولیای خداست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که وضو ندارد بنا بر احتیاط حرام است اسم خداوند متعال را به هر زبانی نوشته شده باشد؛ مس نماید. و بهتر آن است که اسم مبارک پیغمبر و امام و حضرت زهرا (ع) را هم مس ننماید.
- [امام خمینی] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال را به هر زبانی نوشته شده باشد مس نماید. و همچنین است بنابر احتیاط واجب مس اسم مبارک پیغمبر و امام و حضرت زهرا علیهمالسلام.
- [آیت الله بهجت] کسی که نذر میکند باید به قصد قربت و نزدیک شدن به خداوند متعال نذر کند، بنابراین اگر برای خدا نذر نکند، صحیح نیست، بنابراین کافی است موقع نذر کردن بنابر اظهر بگوید: (لِلّهِ عَلَیَّ)، یعنی: (برای خداوند، به عهده من باشد که فلان کار را انجام بدهم)، و اگر کسی که عربی نمیداند ترجمه آن را به هر زبانی بگوید کافی است.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال را به هر زبانی نوشته شده باشد مسّ نماید و احتیاط وجوبی آن است که اسم مبارک پیغمبر وامام وحضرت زهرا3 را هم مس ننماید.
- [آیت الله سبحانی] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال را به هر زبانی نوشته شده باشد، مس نماید. و مسّ اسم مبارک پیغمبر و امامان و حضرت زهرا(علیهم السلام)هم اگر هتک حرمت و بی احترامی باشد حرام است.
- [آیت الله بروجردی] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال را به هر زبانی نوشته شده باشد مس نماید و احتیاط واجب آن است که اسم مبارک پیغمبر و امام و حضرت زهرا علیهالسلام را هم مس ننماید.
- [آیت الله بهجت] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال را، به هر زبانی که نوشته شده باشد، مس نماید. و احتیاط واجب آن است که اسم پیغمبر صلیاللهعلیهوآله و امام علیهالسلام و حضرت زهرا علیهاالسلام را هم مس ننماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که عقیده به وحدت وجود دارند یعنی می گویند در عالم هستی یک وجود بیش نیست و آن خداست و همه موجودات عین خدا هستند و کسانی که معتقدند خدا در انسان، یا موجود دیگری حلول کرده و با آن یکی شده، یا خدا را جسم بدانند احتیاط واجب، اجتناب از آنهاست.
- [آیت الله مظاهری] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال و اسم مبارک پیامبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم و ائمّه طاهرین علیهم السلام و حضرت زهرا علیها السلام را به هر زبانی که نوشته شده باشد اگر هتک و بیاحترامی باشد مس نماید.