هیچ کس نمی‌تواند زحمات پدر و مادر را جبران کند ولی می‌توان با احسان و نیکی به آنها؛ اطاعت از دستوراتشان و خوشرویی به آنان ،گذشت از خطاها، برآورد کردن نیازهای مالی و تامین دیگر نیازهایشان قدمی در این راه برداشت. خداوندتبارک وتعالی در قرآن کریم می‌فرماید: وَ قَضی‌ رَبُّکَ أَلاَّ تَعْبُدُوا إِلاَّ إِیَّاهُ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً، إِمَّا یَبْلُغَنَّ عِنْدَکَ اَلْکِبَرَ أَحَدُهُما أَوْ کِلاهُما فَلا تَقُلْ لَهُما أُفٍّ وَ لا تَنْهَرْهُما وَ قُلْ لَهُما قَوْلاً کَرِیماً؛ پروردگار تو فرمان داد که جز او نپرستید و به پدر و مادر نیکی کنید، هرگاه یکی از ایشان یا هر دو نزد تو به پیری رسند به آنها افّ (سخن ناخوش) مگو و بر آنها بانگ و فریاد مزن و با ایشان گفتار نیکو بگو، (اسراء، آیه 23).در این آیه بخشی از وظایف فرزندان مشخص گشته که عبارتند از: 1- احسان و نیکی به آنها؛ (مصادیق احسان عرفاً و عقلاً مشخص است از قبیل: هدیه دادن به آنها، برآوردن حاجات آنها، انجام دستورات، رابطه گرم و صمیمی و...)؛ 2- ادب در گفتار؛ (پرهیز از سخنان ناخوش‌آیند و تند و خشن و هم‌چنین پرهیز از بلند کردن صدای خود در مقابل آنها)؛ در آیه وَ اِخْفِضْ لَهُما جَناحَ اَلذُّلِّ مِنَ اَلرَّحْمَةِ وَ قُلْ رَبِّ اِرْحَمْهُما کَما رَبَّیانِی صَغِیراً، (بنی اسرائیل، آیه 24) که عبارتند از: 1- تواضع و فروتنی در مقابل آنها؛ این مسأله به حدی مهم است که از آن به گستراندن بالِ ذلت در مقابل آنها تعبیر شده؛ 2- دعاهای خیر به آنها. www.morsalat.com
هیچ کس نمیتواند زحمات پدر و مادر را جبران کند ولی میتوان با احسان و نیکی به آنها؛ اطاعت از دستوراتشان و خوشرویی به آنان ،گذشت از خطاها، برآورد کردن نیازهای مالی و تامین دیگر نیازهایشان قدمی در این راه برداشت.
خداوندتبارک وتعالی در قرآن کریم میفرماید: وَ قَضی رَبُّکَ أَلاَّ تَعْبُدُوا إِلاَّ إِیَّاهُ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً، إِمَّا یَبْلُغَنَّ عِنْدَکَ اَلْکِبَرَ أَحَدُهُما أَوْ کِلاهُما فَلا تَقُلْ لَهُما أُفٍّ وَ لا تَنْهَرْهُما وَ قُلْ لَهُما قَوْلاً کَرِیماً؛ پروردگار تو فرمان داد که جز او نپرستید و به پدر و مادر نیکی کنید، هرگاه یکی از ایشان یا هر دو نزد تو به پیری رسند به آنها افّ (سخن ناخوش) مگو و بر آنها بانگ و فریاد مزن و با ایشان گفتار نیکو بگو، (اسراء، آیه 23).در این آیه بخشی از وظایف فرزندان مشخص گشته که عبارتند از: 1- احسان و نیکی به آنها؛ (مصادیق احسان عرفاً و عقلاً مشخص است از قبیل: هدیه دادن به آنها، برآوردن حاجات آنها، انجام دستورات، رابطه گرم و صمیمی و...)؛ 2- ادب در گفتار؛ (پرهیز از سخنان ناخوشآیند و تند و خشن و همچنین پرهیز از بلند کردن صدای خود در مقابل آنها)؛ در آیه وَ اِخْفِضْ لَهُما جَناحَ اَلذُّلِّ مِنَ اَلرَّحْمَةِ وَ قُلْ رَبِّ اِرْحَمْهُما کَما رَبَّیانِی صَغِیراً، (بنی اسرائیل، آیه 24) که عبارتند از: 1- تواضع و فروتنی در مقابل آنها؛ این مسأله به حدی مهم است که از آن به گستراندن بالِ ذلت در مقابل آنها تعبیر شده؛ 2- دعاهای خیر به آنها.
www.morsalat.com
- [سایر] آیا ازدواج پدر رضاعی با مادر حقیقی امکان پذیر است؟ عکس این مسئله چطور؟
- [سایر] فلسفة نیکی به پدر و مادر چیست؟
- [سایر] آیات نیکی به پدر و مادر کدام است؟
- [سایر] آیا می توان به پدر و مادر، بعد از فوت آنها نیکی کرد؟
- [سایر] از نظر اسلام نخستین نیکی پدر و مادر بر فرزند چیست؟
- [سایر] عقوق والدین و ضد آن را توضیح دهید. چه سفارش هایی درباره نیکی به پدر و مادر شده است؟
- [سایر] "عاق والدین" و"احسان و نیکی به پدر و مادر" را با استفاده از آیات و روایات بررسی کنید.
- [سایر] همانطور که مشاهده میشود در قرآن چندین بار نیکی به پدر و مادر به فرزندان سفارش شده است، اما هیچ آیهای وجود ندارد(یا شاید باشد که من ندیدهام) که فرزندان را به پدر و مادر سفارش کند. لطفاً در صورتی که آیهای وجود دارد که من آنرا ندیدهام اعلام فرمایید، و اگر نه، بفرمایید چرا در قرآن به فرزندان سفارشی نشده است؟ آیا امکان ندارد پدر و مادری ظالم باشند یا به دلایل مختلف خیر فرزندانشان را نخواهند؟
- [آیت الله بهجت] آیا می توان به حمل (در شکم مادر) چیزی را هبه نمود؟ اگر هبه ی مذکور امکان پذیر است، چه کسی باید آن را قبول کند؟ آیا پدر یا جدّ پدری قبل از تولد، بر طفل در شکم مادر ولایت دارد؟ در صورتی که پاسخ مثبت باشد، آیا اهلیّت تملّک حمل، منوط به زنده متولّد شدن آن است؟
- [سایر] آیا ارتباط با عالم ارواح امکان پذیر است؟
- [آیت الله خوئی] عمه و خالة انسان و عمه و خالة پدر و عمه و خالة پدر پدر، و یا مادر پدر و عمه و خال مادر و عمه و خالة مادر مادر، یا پدر مادر هر چه بالا روند به انسان محرمند.
- [آیت الله وحید خراسانی] عمه و خاله انسان و عمه و خاله پدر و عمه و خاله پدر پدر یا مادر پدر و عمه و خاله مادر و عمه و خاله مادر مادر یا پدر مادر هرچه بالا روند به انسان محرمند
- [آیت الله علوی گرگانی] عمّه وخاله پدر وعمّه وخاله پدر پدر وعمّه وخاله مادر وعمّه وخاله مادر مادر هرچه بالا روند، به انسان محرمند.
- [آیت الله سبحانی] عمّه و خاله پدر و عمّه و خاله پدرِ پدر و عمّه و خاله مادر و عمّه و خاله مادرِ مادر هر چه بالا روند، به انسان محرمند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] عمه و خاله پدر و عمه و خاله پدر پدر و عمه و خاله مادر و عمه و خاله مادر مادر هرچه بالا روند به انسان محرمند.
- [آیت الله نوری همدانی] عمّه و خالة پدر و عمّه و خالة پدر ِ پدر و عمّه و خالة مادر و عمّه و خالة مادرِ مادر هر چه بالا روند ، به انسان محرمند .
- [آیت الله بروجردی] عمّه و خالهی پدر و عمه و خالهی پدر پدر و عمه و خالهی مادر و عمه و خالهی مادر مادر هر چه بالا روند، به انسان محرمند.
- [امام خمینی] عمه و خاله پدر و عمه و خاله پدر پدر، و عمه و خاله مادر و عمه و خاله مادر مادر، هر چه بالا روند به انسان محرمند.
- [آیت الله بهجت] عمه و خاله پدر، عمه و خاله پدرِ پدر، عمه و خاله مادر، و عمه و خاله مادرِ مادر هرچه بالا روند، به انسان محرم هستند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] عمه و خاله پدر و عمه و خاله پدر پدر و عمه و خاله مادر و عمه و خاله مادر مادر، هر چه بالا روند به انسان محرمند.