در منابع حدیثی و روایی ما، روایات بسیاری در مورد حقوق فرزندان بر پدر و مادر وجود دارد که در این‌جا به تعدادی از آنها اشاره می‌شود: 1. «قَالَ (ع): مِنْ حَقِّ الْوَلَدِ عَلَی وَالِدِهِ ثَلَاثَةٌ یُحَسِّنُ اسْمَهُ وَ یُعَلِّمُهُ الْکِتَابَةَ وَ یُزَوِّجُهُ إِذَا بَلَغَ»؛[1] امام صادق(ع) می‌فرماید: از حقوق فرزند بر پدر انتخاب نام نیکو، آموختن دانش و ازدواج پس از رسیدن به سن بلوغ است. 2. «مُحَمَّدُ بْنُ یَعْقُوبَ عَنْ عَلِیِّ بْنِ إِبْرَاهِیمَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عِیسَی عَنْ یُونُسَ عَنْ دُرُسْتَ عَنْ أَبِی الْحَسَنِ مُوسَی (ع) قَالَ جَاءَ رَجُلٌ إِلَی النَّبِیِّ (ص) فَقَالَ یَا رَسُولَ اللَّهِ مَا حَقُّ ابْنِی هَذَا قَالَ تُحَسِّنُ اسْمَهُ وَ أَدَبَهُ وَ ضَعْهُ مَوْضِعاً حَسَناً»؛[2] امام موسی بن جعفر(ع) می‌فرماید مردی خدمت رسول خدا(ص) رسید و پرسید حق فرزند من چیست؟ پیامبر فرمود: نام نیکو بر او بگذار، درست تربیتش کن و او را در جایگاه خوب قرار ده. در این روایات، اگر چه نام نیکو به عنوان اولین حق فرزند بر پدر و مادر ذکر شده است، اما در عین حال دلیلی بر نخستین بودن خصوص یکی از آنها وجود ندارد؛ زیرا پدر قبل از انعقاد نطفه فرزند باید زمینه‌های به دنیا آمدن یک فرزند خوب و سالم را فراهم نماید؛ از آن‌جا که لقمه حلال در فرزند تأثیر دارد،[3] پدر موظف است روزی حلال برای خانواده‌اش تهیه نماید؛ پدر و مادر در زمان انعقاد نطفه و در هنگام بارداری باید مسائل دینی و اخلاقی را رعایت کنند که همه این موارد در فرزندی که از آنها متولد می‌شود تأثیرگذار است؛ لذا از یک نگاه می‌توان رعایت این مسائل را به عنوان نخستین حقوق فرزند بر پدر و مادر، در نظر گرفت. [1] . حر عاملی، وسائل ‏الشیعة، ج 21، ص 482، مؤسسه آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1409ق. [2] . همان، ص 480؛ برای آگاهی بیشتر از این احادیث ر. ک: وسائل ‏الشیعة، ج 21، ص 479- 482، «بَابُ جُمْلَةٍ مِنْ حُقُوقِ الْأَوْلَادِ». [3] . تأثیر لقمه حرام و محیط در انسان، پاسخ 10604.
در منابع حدیثی و روایی ما، روایات بسیاری در مورد حقوق فرزندان بر پدر و مادر وجود دارد که در اینجا به تعدادی از آنها اشاره میشود:
1. «قَالَ (ع): مِنْ حَقِّ الْوَلَدِ عَلَی وَالِدِهِ ثَلَاثَةٌ یُحَسِّنُ اسْمَهُ وَ یُعَلِّمُهُ الْکِتَابَةَ وَ یُزَوِّجُهُ إِذَا بَلَغَ»؛[1] امام صادق(ع) میفرماید: از حقوق فرزند بر پدر انتخاب نام نیکو، آموختن دانش و ازدواج پس از رسیدن به سن بلوغ است.
2. «مُحَمَّدُ بْنُ یَعْقُوبَ عَنْ عَلِیِّ بْنِ إِبْرَاهِیمَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عِیسَی عَنْ یُونُسَ عَنْ دُرُسْتَ عَنْ أَبِی الْحَسَنِ مُوسَی (ع) قَالَ جَاءَ رَجُلٌ إِلَی النَّبِیِّ (ص) فَقَالَ یَا رَسُولَ اللَّهِ مَا حَقُّ ابْنِی هَذَا قَالَ تُحَسِّنُ اسْمَهُ وَ أَدَبَهُ وَ ضَعْهُ مَوْضِعاً حَسَناً»؛[2] امام موسی بن جعفر(ع) میفرماید مردی خدمت رسول خدا(ص) رسید و پرسید حق فرزند من چیست؟ پیامبر فرمود: نام نیکو بر او بگذار، درست تربیتش کن و او را در جایگاه خوب قرار ده.
در این روایات، اگر چه نام نیکو به عنوان اولین حق فرزند بر پدر و مادر ذکر شده است، اما در عین حال دلیلی بر نخستین بودن خصوص یکی از آنها وجود ندارد؛ زیرا پدر قبل از انعقاد نطفه فرزند باید زمینههای به دنیا آمدن یک فرزند خوب و سالم را فراهم نماید؛ از آنجا که لقمه حلال در فرزند تأثیر دارد،[3] پدر موظف است روزی حلال برای خانوادهاش تهیه نماید؛ پدر و مادر در زمان انعقاد نطفه و در هنگام بارداری باید مسائل دینی و اخلاقی را رعایت کنند که همه این موارد در فرزندی که از آنها متولد میشود تأثیرگذار است؛ لذا از یک نگاه میتوان رعایت این مسائل را به عنوان نخستین حقوق فرزند بر پدر و مادر، در نظر گرفت. [1] . حر عاملی، وسائل الشیعة، ج 21، ص 482، مؤسسه آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1409ق. [2] . همان، ص 480؛ برای آگاهی بیشتر از این احادیث ر. ک: وسائل الشیعة، ج 21، ص 479- 482، «بَابُ جُمْلَةٍ مِنْ حُقُوقِ الْأَوْلَادِ». [3] . تأثیر لقمه حرام و محیط در انسان، پاسخ 10604.
- [سایر] فلسفة نیکی به پدر و مادر چیست؟
- [سایر] آیات نیکی به پدر و مادر کدام است؟
- [سایر] نیکی به پدر و مادر چگونه امکان پذیر است؟
- [سایر] نیکی به دیگران از نظر اسلام چگونه است؟
- [سایر] آیا می توان به پدر و مادر، بعد از فوت آنها نیکی کرد؟
- [سایر] از نگاه اسلام، وظیفه پدر و مادر در قبال فرزند چیست؟
- [سایر] عقوق والدین و ضد آن را توضیح دهید. چه سفارش هایی درباره نیکی به پدر و مادر شده است؟
- [سایر] نظر اسلام در ارتباط با احسان و نیکی به دیگران چیست؟
- [سایر] احسان به پدر و مادر از نظر اسلام چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] "عاق والدین" و"احسان و نیکی به پدر و مادر" را با استفاده از آیات و روایات بررسی کنید.
- [آیت الله اردبیلی] پدر و مادر میتوانند در مقابل یکدیگر از حقّ حضانت خود صرف نظر کنند، ولی نمیتوانند نسبت به نگهداری و تربیت فرزند کوتاهی نمایند و در صورت کوتاهی، حاکم صالح آنان را ملزم به تأمین حقّ فرزند میکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پدر یا مادر روزه مستحب را به صلاح فرزند ندانند و از روی دلسوزی او را از روزه گرفتن بازدارند چنانچه روزه مستحبی فرزند سبب اذیت پدر یا مادر شود حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] روزه مستحبّی فرزند اگر اسباب اذیّت پدر و مادر یا جدّ او شود، جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] فرزندان نابالغ کفار، پس از اسلام آوردن پدر یا مادر خود، محکوم به اسلام بوده و به تبعیّت آنان پاک میشوند، ولی قبل از اسلام آوردن پدر یا مادر حکم کافر را دارند؛ مگر این که خود آنها ممیّز و اهل فکر و تشخیص بوده و در این جهت تابع پدر و مادر نباشند.
- [آیت الله سیستانی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را با جماعت بخواند ، احتیاط مستحب آن است که نماز را به جماعت بخواند ، البته اگر امر و نهی پدر یا مادر از روی شفقت نسبت به فرزند باشد ، و مخالفتش موجب اذیت آنان شود ، حرام است بر فرزند مخالفت نماید .
- [آیت الله جوادی آملی] .مکلّف نمیتواند سهم ساداتِ مال خود را، به افراد واجبالنفقه خود مانند پدر، مادر، جدّ ،جدّه، فرزند و نوه بپردازد.
- [آیت الله خوئی] اگر پدر و مادر فقیر باشند و نتوانند کاسبی کنند، فرزند آنان اگر بتواند، باید خرجی آنان را بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر پدر و مادر فقیر باشند و نتوانند کاسبی کنند، و فرزند آنان بتواند، باید خرجی آنان را بدهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر پدر و مادر فقیر باشند و نتوانند کاسبی کنند؛ فرزند آنان اگر بتواند؛ باید خرجی آنان را بدهد.
- [آیت الله بروجردی] اگر پدر و مادر فقیر باشند و نتوانند کاسبی کنند، فرزند آنان اگر بتواند باید خرجی آنان را بدهد.