اگر چه بسیاری از کسانی که دعوی ارتباط با عالم ارواح دارند دروغ می گویند، یا گرفتار تخیل و پندارند، ولی طبق تحقیقاتی که انجام شده است این امر به اثبات رسیده که (ارتباط با عالم ارواح) امکان پذیر است، و این امر برای جمعی از آگاهان، به تجربه رسیده است که در تماس با ارواح، حقایقی را درک کرده اند. این امر، خود دلیل روشنی بر اثبات جهان برزخ و واقعیت آن است، و نشان می دهد: بعد از عالم دنیا و مرگ جسم، و قبل از قیام آخرت، جهان دیگری وجود دارد. همچنین دلائل عقلی که برای اثبات تجرد روح و بقای آن بعد از فنای جسم در دست داریم، خود دلیل دیگری بر اثبات جهان برزخ است.(1) از سوی دیگر گزارشات تاریخی زیادی از گفتگوی بعضی پیامبران و امامان و حتی بعضی از اولیاء الاهی با اموات به دست ما رسیده است، مثلا گفتگوی پیامبر(ص) با جنازه کفار جنگ بدر(2) همچنین گفتگوی امیرالمؤمنین در بازگشت از صفین با ارواح قبرستانی در حوالی کوفه(3) و... که همگی دلالت بر امکان ارتباط با عالم ارواح دارند. پی نوشتها: 1. تفسیر نمونه، ج 14، ص 344. 2. ر.ک: بحار الانوار، ج 6 ،ص 254؛ صحیح بخاری، ج 2 ،ص 101 3. نهج البلاغه ج 4 ،ص 31 ،ح 130. منبع:سایت انوار طاها
اگر چه بسیاری از کسانی که دعوی ارتباط با عالم ارواح دارند دروغ می گویند، یا گرفتار تخیل و پندارند، ولی طبق تحقیقاتی که انجام شده است این امر به اثبات رسیده که (ارتباط با عالم ارواح) امکان پذیر است، و این امر برای جمعی از آگاهان، به تجربه رسیده است که در تماس با ارواح، حقایقی را درک کرده اند.
این امر، خود دلیل روشنی بر اثبات جهان برزخ و واقعیت آن است، و نشان می دهد: بعد از عالم دنیا و مرگ جسم، و قبل از قیام آخرت، جهان دیگری وجود دارد.
همچنین دلائل عقلی که برای اثبات تجرد روح و بقای آن بعد از فنای جسم در دست داریم، خود دلیل دیگری بر اثبات جهان برزخ است.(1)
از سوی دیگر گزارشات تاریخی زیادی از گفتگوی بعضی پیامبران و امامان و حتی بعضی از اولیاء الاهی با اموات به دست ما رسیده است، مثلا گفتگوی پیامبر(ص) با جنازه کفار جنگ بدر(2) همچنین گفتگوی امیرالمؤمنین در بازگشت از صفین با ارواح قبرستانی در حوالی کوفه(3) و... که همگی دلالت بر امکان ارتباط با عالم ارواح دارند.
پی نوشتها:
1. تفسیر نمونه، ج 14، ص 344.
2. ر.ک: بحار الانوار، ج 6 ،ص 254؛ صحیح بخاری، ج 2 ،ص 101
3. نهج البلاغه ج 4 ،ص 31 ،ح 130.
منبع:سایت انوار طاها
- [آیت الله مکارم شیرازی] نظر حضرتعالی در مورد احضار ارواح چیست؟ آیا عقلا این کار امکان پذیر است؟ و چنانچه ممکن باشد، آیا از دیدگاه شرع مجاز است؟
- [سایر] امروزه زندگی بدون ارتباط با دیگران امکان پذیر نیست، پس چرا می گوییم: «نه شرقی، نه غربی»؟
- [سایر] آیا در عالم ارواح زمان وجود دارد؟
- [سایر] ارتباط با ارواح چه حکمی دارد؟ ارتباط با ارواح خوب مثل ارواح اولیاء، بزرگان جهت بهره گیری که بیشتر معنوی هست چیست؟
- [سایر] ارتباط ارواح با زمینی ها چگونه است؟
- [سایر] آیا در عالم ارواح زمان وجود دارد؟
- [سایر] آیا در عالم ارواح زمان وجود دارد؟
- [سایر] کیفیت ارتباط ارواح با یکدیگر در عالم برزخ چگونه است؟
- [سایر] ارتباط با ارواح مردگان تا چه اندازه معتبر است؟
- [سایر] آیا ایجاد وحدت حقیقی بین مسلمانان امکان پذیر است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی فتوای مرجعی را بدون اشتباه برای مقلد او بگوید، چنانچه فتوای آن مرجع عوض شد, لازم نیست به او خبر دهد؛ ولی اگر در نقل فتوا اشتباه کند، در صورت امکان, لازم است مقلّد را آگاه کند. البتهوجوب تعلیمِ جاهل نسبت به مرجع و ناقل فتوا و عالِم دیگر, محفوظ است.
- [آیت الله جوادی آملی] .رکن نماز پنج چیز است: یکم: نیّت. زیاد شدن نیّت , بنابر آنکه صرف داعی باشد , ممکن نیست و بنابر آنکه اِخطار خطور دادن تفصیلی در قلب باشد, ضرر ندارد; فقط کم شدن آن که به ترک آن است امکان پذیر است. دوم: تکبیرةالاحرام؛ سوم : قیام (ایستادن) در حال تکبیرةالاحرام و پیش از رکوع (قیام متصل به رکوع )؛ چهارم: رکوع؛ پنجم: دو سجده از یک رکعت.
- [آیت الله مظاهری] تعلیم و تحصیل و به کارگیری رمل و اسطرلاب و علم طلسم و احضار ارواح و اجنّه و فرشته و خواب مغناطیسی و شعبده و کلّیه علوم غریبه حرام است، گرچه برای تفحّص و تجسّس نباشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر وصیّ بعضی از مصارف وصیّت را فراموش کند باید تحقیق کند تا حدّ امکان موارد آن را بیابد و در صورت عدم امکان، باید آن مقدار را به مصرف خیرات و کارهای نیک برساند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که میت را غسل می دهد؛ باید قصد قربت داشته باشد یعنی غسل را برای انجام فرمان خداوند عالم به جا آورد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان باید زکات فطره را به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد و موقعی که آن را می دهد، نیّت دادن فطره نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان باید زکاه فطره را به قصد قربت (یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم) بدهد و موقعی که آن را می دهد؛ نیت دادن فطره نماید.
- [آیت الله بروجردی] انسان باید زکات فطره را به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد و موقعی که آن را میدهد، نیت دادن فطره نماید.
- [آیت الله بروجردی] انسان باید زکات فطره را به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد و موقعی که آن را میدهد، نیت دادن فطره نماید.
- [آیت الله خوئی] کسی که میت را غسل میدهد، باید قصد قربت داشته باشد، یعنی غسل را برای انجام فرمان خداوند عالم بهجا آورد.